teisipäev, 4. märts 2014

PARIISI reisikiri.

P a r ì s !
___________________________________________________
________________________________________
laup.10.-ndl.

Käisin seal ära ja --- tulin tagasi.

Või mida muudki öelda selle kohta veel siin ?

Vahest nii: pole kunagi käinud veel säärases linnas, mis kohe, ja -- niivõrd ! -- meeldima oleks hakanud.

Tahan tagasi, millaski, sinna ....

_______________________________________________________________
30. juuni -- 9. juuli xxxx. aastal

-- SÕIT PARIISI, JA TAGASI SEALT ....
_______________________________________________________________ .11.-ndl.

Kirjutada ülesse kõik sealne, olgugi see vaid kui mälestus tänaseks .... Selleks, et meenutada sealset, sealsestki teist, kolmandat mäletada; ehk: õppidagi viimati, ometigi ...
Ja lihtsalt selleks, siis, et -- end üha sinna tagasi mõelda, selleks, et -- kunagi tõesti taas sinna tagasi läheksin, ennast jällegi just sealt leida võiksin ....

Ma ei ole kunagi kohanud säärast linna, senini veel, -- mis mulle koheselt nõnda meeldima oleks hakanud .... !
Milleks just nii ? või siis: kuidas just ? -- need küsimused just vaja siinse kirjutamisega lahti harutada .
Mitte selle pärast, et ma veel ei teaks, vaid -- et ma ka kõike, mida nõnda tean siiski vajalikul määral ka teadvustaksin. Siin on oluline erinevus.

Ja veel midagi. --- Nõnda mõtlesin juba tagasi pöördudes sealt: vaja meenutamisel järgida teatud uudset lähenemist . --- Vaja on meenutada üksik-asjalikult.
See tähendab: vaja on süveneda taas detailidesse, neid meenutades, sündinut kui taas-elustades , ometi nii lähedastki veel. --- Sellega, meenutamisega ma siin nüüd peaksin kui -- taas läbi elama kõike toimunut .... !
Kui nii, siis nõnda ehk saavutatav uudne kvaliteet.
Midagi säärast, mis taas esile-kutsutuna osutub enamaks kui pelgaks korduseks, -- millekski, mis evib mõistmise määras enamat.
Uudset kvaliteeti mis mõistvalt läbistab enamat ....

Kirjutamisel alustada algusest, järgides päevi, tunde, taas elustades toimunut kronoloogiliselt; ja siis --- seda liigendades mõjuvuse hierarhias.
Seda selleks, et nõnda võimaldada meenutamise uudsena ette-seatud ülessanet, mis säärasena, --- olgu hõlmama seatud enamat senise raamistuist.
Samas osutades siin (, ja vaid seda -- siin ) ka seostatusele varasema ja nüüdse raamistikes.
Teisiti ei olekski see ju võimalik, üle-pea.
Kui ma ei olnuks seal, minemise eel just nõnda, kui siis --- ma ei oleks ilmselt millaski läinud nõnda, just. Tõesti, ma ei oleks läinud, kui poleksin olnud just seal, ja nõnda kui seal, omadega, just ....

Kuid ma ei kahetse, et käisin seal ära, ja, et olen tagasi, nagu siin ja praegu. Esiteks: selleks tuleks vaevuda. ( Teiseks: "see" ei ole aga kunagi võimalik.)
Kuid jah, ma läksin, ise veel mõistmatagi, milleks õieti siis ja nõnda --- nii uskumatult äkitselt !
Läksin ju ometigi -- pea päeva pealt .... -- on's see aga tähtis, üle-pea ?
Jutt käib eelnenud kuu viimasest nädala-vahetumisest. See oli pöörane. Midagi murdus, ja oli üht-äkki nii teine, et ei võinud mõistagi seda.
Sel reedesel päeval, tolle platsi peal. Põlastasin toda tüdrukut seal. Hilisem, mis oli reaktsioon. ( Lisaks küünilisedki nüansid !) -- sellest kõigest ma kirjutan pigem kusagil mujal.
Kui 'lõpetuseks'.
_____________________

Aga too esmaspäev, seal rannas, ja kuidas täpselt kõik .... --- Siis ma ju ei teadnud ju vähimatki, veel !
Veelgi halvem, -- mis ma arvasin teadvat, -- ma teadsin 'valesti'.... --- Risti vastu pidi, täiesti valesti, ei mõistnud midagi. ---
Ma ju ootasin veelgi ! "midagi" ....
Selle päeva õhtust too ette-panek. Sama ootamatu, kui hämmastav, oletan nüüd --- Kuidas ma teadsin, kuidas reageerida? --- Õieti oli küll nii, et ei sel õhtul, ega ööl ma ei otsustanud küll midagi. Isegi mitte ei mõelnud siis nõnda veel.
Pelgalt : et minna järgneval hommikul, ja -- lasta kujunenud olukorral "otsustuda ise-enesest", mõeldud siis ilmselt, et --"neg.-lt", st. aga --- et pääseda sest nõndagi.
Eeldamisi olin ju taas mingigi "valiku " ette seatud, meelsasti rõhutaksin nüüd siin, et --- mul õieti ei olnudki midagi valida suuremat. Asjad ja olud olid lihtsalt -- kujunenud , üht-äkki just nii. Mäletan , et juba hakkasin kahtlustama konspireeritust ...!
Eriti seda aga järgnenud hommikul, tol "ametlikul" kohtamisel = sic ! -- Naljakas, et sai võetud toda "legendi" nii tõsiselt .... ( "tõsi" see ju oligi ! ) Tegelikult ei 'otsustanud' mina seal mitte kõige vähimatki. Vastu-pidi, -- ma olin kui sunnitud seisus, viimseni. Äärmisel juhul võisin vaid 'mõelda' , et -- teen just seda, mida "pidingi".
See kõik nüüd ju vaid naeru väärt --- ?!
Tõesti, ma olin isegi seal ! üllatunud .... --- Et mida ja kuhu ja kuidas --- nõnda üht-äkki. --- Kuidas mina nõnda ?! --- Uskumatu asi, teadagi ....
Polnud ju vähimatki kavatsust olnud säärast, mitte kõige vähimatki säärast, kunaski. Kuidagigi nõnda, selles suunas.
Kuid üht-äkki leidsin end olemas nö.- "kuhugi teel".
Teadmata isegi, kuhu, või kuidas. Või: milleks, ometi ?!
Ei mõistnud ma seda ka sel õhtul, ja sel ööl --- ometi pakkisin asju, otse-kui unes, taipamata, et midagi sünnib minu enesega nõnda, seal, ja just.
Mäletan, et see "häiris", õige pisult ! mind ennastki ....
Nõnda-võrd, tegelikult, et -- ma sisuliselt pidin selleks üheks ainsamaks õhtuks ja ööks mõtlema välja ühe erilise 'vale', ise-enese tarvis.... Selleks, et ma üldse läheksin, nõnda kuhugi .... Et suutnuksin minna nõnda kuhugi .... !
Ma ju mäletan, mida mõtlesin. -- Et tema järsku on ka seal siis .... ! --- Milline uskumatu 'julmus' enese vastu.
Lubamatu asi, tegelikult ju ....

Veel aga midagi : ma ei tea , kas praegu , siin nädalate otsast suudan täpselt sealset hinnata , kuid näib siitki , et oli sealne erandlik oma meelsuses , suhtestatuses eriti veel . Isegi oma täielikus 'mõistmatuses' pidanuksin seda tõika enamalt teadvustama . Mida võisin aga üldse ma mõeldagi siis ?!! --- Mitte kunagi, mitte midagi säärasest kuulmata .... !
Ausalt öeldes , -- ma ei mõista , kuidas olen siiani üksi olla võinud . Siiani veel. Ja siingi veel.
Üks unenägu siia. Ainus , mida kogu sellest eelnenud, siin meenutatavast ajalõigust mäletada võin. See oli ööst vastu üle-eilset veel, tagasi-pöördununa .... ja, mõndagi lisaks veel .
Mulle aga näis , kui nägin seda und , et mõistsin siis kui 'uuesti' nii mõndagi taas . Otse-kui esimest korda .
Et 'kuulsin' nõnda mõndagi kui esimest korda . Ja üle-kõige siiski -- mõistsin ja sain 'näha' , midagi , mis peitus minus , sealsest , käimisest seal ....
.... Pariisis ! Ma sellist une-nägu ei ole näinudki veel . See isegi mitte ei meenutanud enam tavalist une-nägemist ! Õigem olekski öelda : ma sain teada , mulle anti teada .... Veel täpsemini : ma sain nõnda siis , ja alles teada seda , mida mulle oli teada antud .... !
Õieti oli seal eba-olulistki ja seda , mis seal oli ääretult olulist ma ju mäletan aina! Seda ma ei saakski unustada .... Vahest isegi: just selle pärast ma seal käisin
(, nii nagu varem seal Tartuski korra, ja teisegi! )
Ma kirjutan kõigest sellest veel. (Ehk: kuidas täpsemini...?!) ______________________________________________________________ esmasp.12. july.


Meenutusi Pariisist , sealne kõik , ometigi , veel nii lähedal ...! Meenutada ennekõike siin just seda linna ja ilusamat sealt , -- see tähendab -- meenutada , ja jätkuvalt kõikki noid imelisi , kauneid tüdrukuid ja naisi keda ma seal kohtasin ! , kellega ma seal rääkisin , keda vaatasin , kellest hiljemgi mõtlesin ... !
Ma ei ole kuskil mujal kohanud nii paljusid nii ilusaid naissoost olevusi , kui nende mõne päeva jooksul , selles suures linnas .
Seda kogemisi , rohkem , kui kunagi varem , mulle tundus siis , et olen suündinud valesse kohta .
--- Minu meeldumused kõik , asuksid kui teisal .... --- Teises kohas, või siis : teises ajas . Kõnekas fakt .
Aga jah , -- mida ma 'eelistan' .... Kõikkidest ilusamad neiud ja naised pärinevad tolle lõunamaa mere kaldalt !
Nõnda nimetatud : "vahemere tüüp " ! -- minu kestev imetlus!
Meenutada neid kõiki sealt ! -- anda neile või 'nimed'...

Kui silmas-pidada , mida olen kirjutanud , siia varem , -- kahel eelnenud korral -- siis võib kahtlustada keeletust ...
Eriti esimesel korral : see mõni rida , oleksin kui tummaks jäänud .... Ja siis , -- üldsõnaliselt , ja mööda rääkimisi samas , -- pigem meenutada minekule eelnenut , kui seda kõike ennast .
Siin või olla kaasa-tegev üks faktor nagu -- ajaline distants, see nimelt veel liialt lähedal kõik , et võimaldada üle-vaatlikumat pilku ....
Kuid aega mul selle jaoks nüüd siin ka on. Võtta või nii, jällegi , -- kirjutada on sellest vähemalt üks kuu mul aega, sellest, mis leidis aset selle kuu alguse päevadel ....---
--- PARIISIS --- ! ! !
--- Mida öeldagi ? -- Väga suur linn, kus sai väga lühikest aega viibitud, esimest korda elus. Ja, -- võrdlemisi ekstreemsetes tingimustest sinna mindud , seal oldud, ja sealt siis ka tagasi tuldud. Viimasega silmas peetud just ekstreemset "meelelist antust", meele-seisundit ...
Siin-kohal võiks samahästi piirduda ka esimese nö.- "välja öeldud" muljega --- "võrdlemisi kaootiline " .... -- nõnda nimelt reageerisin, sel esimesel õhtul, kui küsiti nö.- "minu arvamust".
Samas, vaate-punkt teisenes üha, -- ei olnud ühtegi veidigi sarnast ööd ega päeva, seal, selles suures linnas.
Mis ma seal olin ? --- reede hilis-õhtust kuni esmaspäeva hilisõhtuni , seega ---kolm päeva ja kolm ööd.
Seda on ju ometigi õige vähe ....
Ja üle-pea, -- miks tähtsustada liialt just seda ühte kohta , siinse kirjutamise raamistikus ---- ?
--- Vastus kõlab : kuna see on oma-näoliseks sümboliks , kõigele , mis minuga viimasel ajal aset on leidnud . Jah, mõelda lihtsalt nii : Pariis , see oli minu jaoks nüüd , sel korral , kui sümbol ....
Väga veetlev selline , isegi .... --- Haarav , oma mitme-külguses , oma 'reaalsuses' möju-avaldav , ja nõnda kehtima seatult ka kehtestuv . Kuid ....

Ometigi oli see vaid kui "sümbol" . Seega , -- kui midagi , mida siiski ei saa viimseni lahus vaadelda kõigest varasemast , seonduvast , aset-leidnust , ja hilisemast-järgnenustki ....
Lihtne näide siia : ma ei oleks ju sinna millaski läinud , kui polnuksin olnud just sellises , võrdlemisi erandlikus ! hingelises seisundis , nagu ma sinna minema minnes ometigi olin .
Samuti : see kuidas , kellena ma seal olin paraku seosteis sellegagi , kuidas ja kellena ma sinna läksin . Kahjuks ka -- "kellega koos" . See viimane kipub olema jällegi , too "mahavaikitav teema" , teadagi -- eba-meeldivamast , ei kiputa mäletamisel tuge otsimast .
Siin võib otsegi välja öelda , --- kogu too võrdlemisi vastu-meelne seltskond oli lihtsalt iiveldama ajav . Säärased värdjad , kellega , muidu , loomulik teel mingi-sugustki suhtestatust omada ei saaks . See on täiesti ühetine fakt .

Teisalt , siit johtumas-järgnemas , -- kogu too ette-võttmine omandas juba õige pea ! -- teatud "sulustatud seisu" ise-loomuse . --- St. -- läksin , sest esmalt ei mõistnud piisavalt kuhu ja kuidas , ning siis : ma lihtsalt ei saanud enam ( nii-sama lihtsalt !) tagasi-pöörduda .
Siit võimalik ka hõlmavam üldistus , mis , tõsi küll , osutab veidi teisale , enamale --- ma läksin sinna , sest -- teisiti ma lihtsalt ei saanud .... Kuid sellega on viidatud paljule enamalegi juba .
Eelnevast ka siinse kirjutamise/meenutamise üks konkreetne sihiseade , --- teha sellest siin ühe perioodi kõikke-hõlmav ülevaade ennemalt , kui pelgalt pisi-asjadesse takerduv miski , mis ei vahenda õieti midagi .
Sest , -- kui ma nõnda läksin , ja nõnda olin , -- ma ometigi elasin ennast läbi "tervenisti" , -- see kust , ja kellena , täpselt , ma läksin vajutas oma vormiva pitseri kõigele ees-ootavale .
Sellelegi veel , kes olen ma praegu ja siin , kirjutades . Kõik on ühtne ja tervik .

Nii-siis nõnda-viisi . Ma seal läksin ....
Esmalt õieti teadmata , milleks , kuhu või kuidas . Või siis : sellest ka hoolimata , suuremat .
Ma ju aimasin ehk , kuigi-võrd , kuhu olin jõudnud , seda , -- mis meele-seisundis ma olin siis seal .
Erandlikus , oleks vähe öeldud . Ekstreemses , ja -- juba pikemat aega . Juba liiga pikka aega ...

Mõelda vaid , -- kõik nood viimased kuud , veelgi enam , viimane pool aastat , või siis : aasta , --- kaks aastat ---!!!
--- Kuidas ka võtta , mõista ja tõlgendada ....
Võib ju ka võtta nii , et -- teisiti polnukski võimalik , üle-pea. Ja , et -- see , mis millegi erineva ja parema ! üldse võimalikuks tegi -- oli vaid tühine ja paljas fantaasia ja mäng . Seda poleks saanudki olla .
Selle kinnituseks meenutada vaid oma suhtumist , aastategi lõikes . Ma ei ole mitte kergesti kujundatav , elik : painduv .... Minu reaktsioon on olnud pehmelt öeldes ekstreemne alati ju !
Nii või teisiti , pärast noid selle milleeniumi viimaseid kevadisi kuid ma leidsin end intrigeerivas seisus .
Eriti ilmne see tõik kui meenutada aprilli , ja just maid . Juuni jätkus ju samas vaimus , kui mitte arvestada , rahunemise perioodi , siin , kus olen praegugi .
Veelgi enam , näis , et mingit "lage" ei olegi võimalik saavutada , ja et -- kõik mässleb graduleeruvas tempos mingi pöörase kulminatsiooni sihil . Mäletada või siia seda viimast nädala-vahetumist , seal linnas , enne minekut....
Kuid kui läksin veel , ma siiski õieti ei teadnuki nagu milleks , ja -- kuidas see nõnda äkitselt üldse aset leida on võinud. See oli tõesti nii .
Oli niigi , et esmalt , tollest võimalusest kuuldes , ma nagu ei teadvustanudki toda , viimseni , kuigi-võrd .
Vastu-pidi pigem , juba .... Ei teinud seda ka järgnevalt , end juba minema asutades . Siis ma leiutasin veelgi kavalama manöövri , -- ma hakkasin ennast 'teadlikult petma' ....
Seda aga nii , et -- üheks õhtuks ma siiski , -- "petsin ennastki ära " . Kujutleda vaid , mida kõike sai nõnda tuntud !
Hämmastavgi vahel , kui mõelda , -- see kõik leiab ju minuga aset ...! '

Tol kolmapäeva hommikul , minnes kuhugi ..... --- See oli juba eriline minek . Nõnda nagu eelmistel päevadelgi , eriti : just eelmisel päeval ! --- kohtasin jällegi toda erandlikku , viimastele aegadele omast , nö.-"pingsalt huvitatud" suhtestumist , tollelt feminiinselt poolelt , teadagi .
Kummastav , ja naljakas , siis . Aga , -- nt. sel laup.-- siis oli see ühel hetkel ka midagi enamat --- pöörane , üli-võrdeis pöörane !! --- Meenutada kui's istusin seal õlle-kannu taga , ja kuidas rahvas minu ümber kogunes , ja -- end siis üleval pidas , ja eriti --- ennast järgnevalt .... ! --- Ilmselt ma hakkasin kui "midagi taipama" , kuidagi , juba ... Mis ei takistanud mind aga tol esmasp. veel "lootmastki " ! -- ei tea mida ....

Aga kolmapäeva hommik . --- Esimesest pilgust oli selge , et kogu see kamp mulle kuigi-võrd ei istu . Tõesti , kuigi teadvustasid toda muljet ees-kätt ilmselt just kõik nood üle-jäänused ! Seegi sai peagi selgeks .
Esmalt siiski veel jõhkralt ja täie üle-olekuga ! -- kuidas ka teisiti , just nõnda olen ma ju harjunud "alamat rahvast" aina kohtlema . Tõesti , -- ülbelt ja täie üle-olekuga.... !
Meenutada või esimest peatust Pärnus . Kuidas ma seal olin ! --- Panin ümbritsevad nii ühetiselt paika , et nood sinna kohta tegelikult jäidki , lõpuni välja ....
Nt. too episood nonde baari-daamidega ....--- sic !
Jah , algus oli viimseni lennukas ! -- Ja täpselt nõnda-sama ka läbi kogu Eesti ja Lätigi ! ---
---- Kui linnu-lennul ....

// Jah , kiire oli see sõit , vähe nägi selle kogu minemise/tulemise vältel kaugemale kui auto-aknast ulatus ,; seega , paraku , -- liigselt oli toda suhtestumist tolles "ruumis" .
Kõrvalt-vaatajaile võis kogu see "möll" üsna kentsakas paista , st. -- midagi ju õieti ei toimunudki !
St. -- inimesed istusid , ei vahetanud oma-vahel poolt sõnagi , ja ometi , -- midagi kui toimus üha , ja pingelisel kombelgi.
Lühidalt : "vestlus-partnerite" reageerimise mehhaanika oli tegelikult üsna lihtsa-koeline , -- esmalt jäeti mulje , et oldakse minu suurelise enese-upitamise ja ülbitsemisega köigiti nõus , ja siis , ühel hetkel --- "vaip jalge alt ära tõmmata" ....
Lihtne ja labane , aga tõhus , -- kui vastas-mängijal pole piisavalt konkreetselt ( näidete varal! ) aimu sellest ja , --- muidugi , kohustuslik üllatus-moment !
Leidis see aset siis Leedu ja Poola piiril . Juba eelnevalt , läbi Leedu sõites olin juba veidi "surutumas seisus" , nõnda vähemalt mõtlesin , et Leedu jääb sest korrast nõnda just meelde . -- Poleks aga mõelnud nii siis ilmselt ei oleks üldsegi miskit suurt meenutada .
Jah , asi selles oligi , et -- pigem kui "mõtlesin" aina , miskit selle vastu ju ei saa , ja esmalt siis --- otse ja keerutamata , a là : mingi vastik kamp , etz . !

Ja muidugi --- nö.- "isiklikeist asjadest " . Mulle pakuti seal nõnda nö.- " teist tõlgendus-varianti" , sealsete viimaste päevade sündmustest ---
--- ET see miski , tol reedel , oli olnud kõige viimane kohtumine , see oli olnud "lõpp" .

--- Mida ma ei olnud mõistnud ?
Või : miks siiani kaldun seda mõistma pigem nii , nagu seal , siis mulle "ette-söödeti " ?!
Tegelikult polnud enam aasta jagu aega midagi suuremat olnud , ometigi !! -- mingi vastik jaburus , millesse ei teadnud-tahtnud lõpuks enam kuidagigi suhtestuda !
(Midagi ei ole kunagi olnudki . See pisike lollakas lihtsalt rikkus mul kogu selle lähenemise katsetuse viimseni ära oma nõmeduses . Pigem juba nõnda . )

Mida veel , sellest esimesest päevast ? Peale selle , et mulle kujundati mulje , et oleksin nagu mingite "armu-asjadega" kõvasti hõivatud olnud ! Sic! --- Siia juurde veel muidugi üksik-asjalik üle-vaade , kogu varasemast , koos minu-poolse hinnanguga! Jälk , lugu , kui meenutada .
Sunnitud seisus olu . Siit siis ka järgnevad --- erimoeliselt kummastavad "uinakud" , mil tegeliku magamise või väsimusega vähe pistmist oli .
Nönda siis jõudsin järgneva päeva pimeduses Warzschawa lähistele , ööbimis-kohta ( "Wodnik" ) Uni .
Järgmine öö möödus juba Praha linnas .
--- 'Läve-pakul' .... !

_______________________________________________________________
16.-nda ööl.

See kõik olnuks kui kunagi ammugi juba .
Ja ometi , -- täpselt üks nädal ajast tagasi ja ma olin veel tagasi pöördumas sealt ....
Kus võisin ma siis , nagu praegu olla ? Tagasi-sõit , Poola-Leedu piir oli veel valges .... jah , mäletan , et mõtlesin nii --- meenutada nii : Leedu-Läti piirile jõudsin ma selle meelde-jääva loojangu kumas ....
Kuidas küll taevas lõõmas ! see oli ilus ....
Kuid selle järgneva pimeduse jõudsin läbi Läti , seal öise mere ääres veel koitu ei kumanud ....
Eesti piir või Pärnu võis olla nii nagu praegu ....
Ning siis , täpselt üks nädal ajast tagasi , -- olin ma jälle seal tagasi , kust olin ma läinud ....

Kuid siinse meenutamise järjega jäin ma mujale .
Siis ma veel läksin , ja sellega -- paljuski veel teistes aegades , mõõtmeis ....
Praha öine linn , kui üks 'läve-pakk' .... ? Võimalik , et kunaski just selleks see ka saab . Sellel korral vaid abstraktselt mõistetuna pelgalt ! Prahat kui linna pole ma näinud rohkem kui mõne vilksamisi heidetud pilgu ....
Öö seal hotellis ? -- On meenutada olulisemat , meeldivamat ja muljet-avaldanumat nii paljutki muudki veel!

Järgmine päev oli reede , 2. juuli .... Selle päevaga jõudisn Prahast läbi poole Tsehhi ja terve Saksamaa ja veerandi Prantsusmaagi --- õhtuks ka oma siht-punkti --- Pariisi linna ....
Maastik , mis oli muutunud alates Poola edelast .
Vana sakslaste maa , stepitaolised väljad asendusid järjest nonde vanade mägedega , kirevad linna-kobarad orgudes ....
Ka Bohheemia just nõnda . Euroopa keskel .
Pilseni linn , odav õlu , need mõned veeringud ....
Esimene nö.- "varustamine" alles sealt maalt meenutada .
Millest huvi-pakkuvam ehk aga ikkagi see , kuidas ennast seal , see-juures , seal-maal juba ma tundsin .
Mida ei saagi aga lühidalt kirjeldada . Piirdudes seega siin vaid eba-määrasustega : ma tundsin end kui "uuesti-sündinuna " . --- Mis oli aga juba pea labasus .
Tsehhi ja Saksa piir . Järsemate mägede vahel . Meenutamisi üht kunagist verd-tarretavalt külma ööd ühel teisel piiril , kõrgete mägede vahel ....
Tsehhi ja Slovakkia ....
Muide , sealt kohast teatut laadi huvitatuse algus , kui mõnetigi .... Minnes seal , nood paar tsehhi tüdrukut ....
Kes näisid võrdlemisi pingsaltki "huvitatutena" ....
Eriti see teine , kuidas ta vaatas ....! Mõtlesin siis : mind aetakse vist kellegiga segi .... (Nood "üle-jäänused" ei paistnud aga mu seisu-kohta jagavat ! )

Saksa . Kiire sõidu pikk päev . Ei muud sellest see-kord ka meenutada . --- Kui , et -- korra peldikus , korra õlut ostmas käinud ....!
Ometigi : esma-kordselt Lääne-Saksas ; enim öeldultki -- Lõuna Saksas , viinamarjad ja katoliiklus , usw. !
Sõidu suund läks otse-joones , Nürnbergi alt ja Stuttgardi pealt läbi ....
--- Baden , Würtenburg , Saarbrücken .----

Õhtul ma ei märganudki , millal piir oli olnud .
Üht-äkki siis , esimest korda , prantslaste maal . Süvenevas pimeduses sõites , kasvava huviga ....
Selle reedese päeva hiliseks õhtuks siis Pariisi välja .
See oli aga juba midagi vägagi 'erilist' . Too öine sisse-sõitmine Pariisi linna .... ! Seda tahan ma kaua veel meenutada , ise-keskis ....
Nood tänavad , ja bulvarid .... laternate ja neoon-tulede valguses , inimeste lõppematud hulgad , pöörane liikluse keeris .... ! --- Kunaski varem ei ole ma ( "täie teadvusega"!) -- käinud veel nõnda Suures linnas ....!

Kummastavuse lagi tabas mind aga ühel väljakul , tabas kui 'hoop' --- miskit sellist pole võinud ma seni veel kogeda ! ! !
--- 'Tundsin' ilmselt rohkem , kui näha võisingi saada , --- too väljak , kuhu nood tuhanded noored olid vastu toda ööd kogunenud ....!
--- See 'tunne' , mis mind nõnda seal tabas .... --- see oli tunne , otse-kui koonduks too määratlematu 'tähele-panemine' hetkeks minu peale ....!
Uskumatu elamus , ise-enesest , kui võtta . Just , enne-kõike --- seni-kogematu ..... Ja võrratult intrigeeriv , teadagi !

Seda , just see kõik seal ka oli .
--- Võrratu ja intrigeeriv !!!
Ja just nõnda täpselt ka jätkuvuses , sel eriliselgi õhtul ja ööl .... Meenutada vaid , mis tundmustes ma seal , millaski , esmakordselt Pigall'ile jõudsin ....
Mida ma seal tundsin , ja nägin , sellel esimesel õhtul !
Ja ometigi , --- millises "seltskonnas" kõik , säärasenagi , aset võis leida ! Ja , -- kuis võinuks-pidanuks teisti olema .
Ometigi : meenutan seda kaua veel ....
Mõned mäletamise pide-punktid ....
--- Too palgaline tüdruk , kes kõiki seal sisse-astuma kutsus .... --- See kuidas ta ligi astus! (, olgugi ka see : kui pilkavalt ta mind pärast vaatas ) .
Iskilik antus oli pea-asjalikult kui "totaalne segadus" , seal , selleks ajaliseks hetkeks . Mõelda vaid , kui arvestada ikka kogu eelnenut .... ! Aga sellegi poolest ....
Tõeseina kõlas too pärimisele vastu seatud konstanteering : minu esimesed muljed Pariisist ikka olid tõega ka -- "veidi kaootilised" .... !

Sellegi pärast , meenutada jätkuvuses üha noid tava-pärasusest eredalt esile küündinud elamusi ja hetki !
Naljakas , alles nüüd , -- nädal aega tagasi-pöördumisest , olen ma oma mäletamise järjega ka Pariisi endasse võinud välja jõuda .... !
______________________________________________________________
18.juuli.
PARIIS !


Sellest ma tahtsingi kirjutada. Sellest linnast.
Kui sinna jõudsin , see oli siis kui millegi täiesti erineva avastamine . Seda see oli .
Sel esimesel ööl , sellest linnast läbi sõites ....
Ma ei unusta seda nii pea veel . -- Kuidas see öine linna avardus , kuidas täiesti tundmatud kohad seal , üht-äkki tulid tuttavaina ette ....
Ma ainult vaatasin ! Ja siis see väljak ( 'Vendome'i?)
See oli siis väga eriline tunne sealt . Tuhanded sealsed noored kogunenud sellele platsile ---- ja ma tõesti 'tundsin' ühel hetkel , kuidas too "üldistatav tähele-panemine" koondus hetkeks minulegi kui nõnda ....
See pole täpselt kirjeldatav , teadagi , pigem juba kui miski pool-unenäoline visioon .... 'raskus' ....
Ja siis järgnevalt --- rahavast tulvil kõnniteed , igasse suunda hargnevad avenüüd ja bulvarid .... Väljakud , ajaloost rasked ehitised , kõikse pöörasem liikluse melu ja hoog ; ja veel kord : rahvas , võõra-pärane , värvikas inimsumm , kõikjal , voogamas , pulbitsemas ....
Tolleks peatumise kohaks , -- 'Pigalle'i ma tõesti olin juba kui "tummaks löödud" ! --- Kuid see oli ju alles algus.
Olin sattunud nõnda tolle melu kesksesse neksusesse ....
Jälgisin ümbritsevat bussi-aknast suuri-silmi : kirendavad neoon-tuled , katkematu liikluse-voog , ja kõige erinevamaist rassidest inimesed ....
"Punaste laternate" tänaval ....! -- kõikjal , järgemisi vastava-sisulised "kutsuvad" kirjad , vastavalt meelestatud hulgad ! ---- Esmalt köitiski mu pilku ühe sellise "ette-võtte" ukse-esine , kus -- üks nooruke tüdruk -- üht-äkki ( kui käsu peale ! ) -- mehi kuhugi kutsuma asus ....
Ta astus neile kuidagi , äärmiselt haaravalgi , kombel lihtsalt ligi , öeldes midagi , ja nõnda korduvalt ....
See pilt oli mind vist väga haaranud , sest , nood "üle-jäänused" kohe "reageerisid " miskit moodi ; minu reaktsioon nüüd , aga oli seda huvitavam --- see oli pea-aegu viha (ja "ette-heitega" !) seotud vastu-meelsus .
Nii äkitselt siis, eks ole ... ?
Pea uimasena seisin siis seal kõnni-teel , riskides viimaks ka teed ületada .... Üldse nood esimesed elamused olid kõik kuidagi varjutatud mingist neg. "kõrvalt-mõjust" , mingi eba-harilik meele-seisund , tollel esimesel õhtul .
Esmalt siis seal hotellis . Uudsusest ülimalt põnevil , pingsalt tähele-panevas seisundis . Ja siis jällegi -- pea eufoorilises tuhinas ! --- Tõesti , see kõik oli siis kummastavgi , tõe-näoliselt ; aga --- ainu-võimalik reaktsioon seal samas . Mingil moel .
Jälle seal väljas --- õhk oli lämbe ja palavalt raske , kogu selle hulkade tõtlemisest , püüdlemisest ....
Kuhugi minnes , mingi gindergarten-variant . -- Ise mõeldult: esmalt nönda vaid , -- siis ja järgnevalt ma kui ei taiband kohe , et -- vaid mõned ööd ja päevad seal üldse veeta .
Mul polnuks aega veeta ühtki üle-arust hetke nonde teistega seal ometigi . Kuid nii just veetsin enam-jaolt selle esimese õhtu ja öö .
Minnes mööda seda bulvarit alla , siis saigi öeldud , et -- nood esma-muljed sellest linnast kui -- "mõneti kaootilised" .... Kuhugi edasi , mingi pood , kuhu isegi tagasi sai siis tuldud . -- Hiljem muidugi nägin , et see oli mingi seda-laadi "õpetus-tund" , nonde mõningate poolelt .
Siis olin liiga hoos . Just see-tõttu ilmselt , minu miskiks instinktiivseks reageerimiseks oli ka kuidagi rõhutatult üle-olev poos , selline ülbe ja agressiivne reaktsioon . See selleks .
Tagasi hotellis , kus esimene öö sai miski-pärast ka "magatud " , kuigi-võrd .... Õieti küll purjus oldud , ja siis ära-vajutud , -- oli seal miski oleng , esmalt , mida küll polnuks kui vaja . -- Siis sai aga mõeldud , et vaja end maksma panna ja seda just seal ka tehtud ! Jõhkralt .
Kolmas juuli , laupäev .... Pariis ! ! !
---- Järgnev hommik , ärkamine , siis hommiku-söök , siis väljas , hotelli ees . Veel keegi , kui "rahvuse kaaslane" sinna siis. Huvitav tegelane , nagu selgus , -- aastates daam , aga kuidagi sümpaatsena näiv ( Ilmselt tervas kontrastis kogu tolle üle-jäänuste kambaga !). Sümpaatia oli muide vastastikune , nii töesti ka näis .
Sõites sel hommikul mõõda seda linna .... Toogi arvamine süvenes üha ( mõlemast küljest!) . --- Esmalt too "lõhnavate tarvete" pudu-pood ( 'Fagonard') --- Sealne huvitav atmosfäär ja nii mönedki intrigeerivad seigad ...
Nagu too daam ( kui mind just silmas-pidades!) seal rõhutas , -- kõik nood neiud-naised seal olid eri rahvustest ..... -- Mis pikantne seik ! arvasin see-peale mina ....
Üks neist oli ka öige kena , väga tõmmu , sale , väikene .... --- Huvitav ainult , -- kust nemad seal teadsid , seda koheselt -- millist mina pean --- ilusaks just ... ?
Üldiselt , -- liigsesti "esi-plaanile" asetatuna , ma seal kaua ei maldand viibida . Eelistasin tubaka lõhna ....
Sealt ka mõned huvitavad muljed seoses tolle giidiga.
Kuidagi väga sobiv regeerimine , vastastikku , nõnda mulle näis ju hiljemgi veel ....
Kas esimene peatus oli too kunagine Richilleu' palee? , sealne õu ... , nood sügavuti astsevad kivi-sambad ...
Kuidagi hajevil , ootavalt , siis ja seal veel ...(+ mingi konfliktne moment -- too "30.a. memm" häiris juba tösiselt ).
Järgmine peatus oli 'Pompideu' , --- mäletan end seal minemas .... Rõhutatult eraldi minnes , ilma erilise huvita , viisakalt , üks-kõikselt , -- Ennast 'eraldi mõeldes ....
See kuidagi ... üks prantslane kõnetas mind ; siis -- nood sellest grupist --- Sai visatud üle-olevat nalja --- Eelmise öö purjutamine oli harjumatusest üldiselt ka mõjunud ....
( Mis hiljem , sel päeval siis eriti ilmseks sai , esmalt kui -- kerge eba-tavalisus .)
Too Pompideu' väljak , -- purskaevud , nood grotesksed vigurid .... -- Kui ei vaadanudki õieti ja ometi --- oli põhjust seda oma 'une-nägemiseski' meenutada ....
Une-näol oma loogika ....

'Notre-Dame' de Paris ' .... ! --- Sel palaval hommikul Pariisi muistses südames , 'Seine'i jõe saarel -- 'Il de France' .... !
Too kirik , muide , osutus oodatust vähem muljet-avaldanuks , kuidagi väiksemaks . Ja peale selle , --- mul oli ju huvitavamatki seal otsida , vaadata .... !
Naljakas , et nõnda just ma seal ka 'mõtlesin', nö.-"vastuseks" , too giid suhtus asjasse siis väga mõistvalt, lõbustatult .... ! Kuid sealt ei leidnud kuigi huvi äratavat.
Mingi erandlik käitumine, enese üleval-pidamine ....
Ma äratasin kuidagi tähele-panu , laialdast säärast . ---Võttes säärast muidugi kogu "ise-enesest mõistetavusega " !
Viimaks sai , nonde kahe nase ärgitusel ! ikka vöetud vaevaks ka siseneda tollesse hoonesse .... Ilma erilise huvita , aga huvitatuna näides , kogu selles kirevas summas ....
Kõige haaravamaks osutus seal aga too sadade küünalde valgus .... -- See oli tõesti väga ilus , see sära ....
Jäin sinna mõneks ajaks , see vaate-pilt lihtsalt ei lasknud mind lahti , nõnda lihtsalt ... Näis , et mõnda teistki , just nii-sama nõnda .... Mõistmine mõnes pilgus üle keele ja kultuuri barjääride .... Arglikud tähele-panu-otsingud kõrvalt . Ise kuidagi --- äärmiselt eneses kindlalt .

Siis kuhugi minnes , üle 'Seine'i jõe silla , --- sellelt sillalt ma mäletan üht noorukest tüdrukut --- vaatasin teda kuidagi äkki -- ta näis mulle väga haprana kudagi seal --- mäletan , et mõtlesin : tal on 'selged' silmad ....
(mingi regeerimine samas : too matsakas eit -- kiivalt nõnda!) -- järgnevalt sai siis ärritatud seda pisult ))

Esmalt kui teistega koos , siis , ära tüdinedes -- oma-pead .... -- Mõõda noid kitsaid tänavaid , turistide summas , mis palistatud hõikuvate igatsugu pakkujatega ....
Siis , ära tüdinedes säärasest -- oma-päi kuhugi ....
Käisin mööda noid tänavaid , jälgides , orienteerudes ...
Astusin sisse mingisse restorani , möndagi intrigeerivatki sealt : tellisin ( 'une kaffe au lè' !) tassi kohvi , ---- kuna pidin sinna leti äärde ka jääma , oma üllatuseks , -- seisin seal nõnda , et -- nood seal teisel-pool -- hakkasid "nõudega loopima"....! --- tõesti , hämmastavat sellest situatsioonist ! --- Suhtudes külmalt ja häirimatult , seal siis nõnda ja lahkudes ( 'merci bocu' !)
Tagasi sinna saarele , 'katedraali ette .... Istusin seal mõnda aega , tegin ühe piibu .... Üritasin mõista , seda , kus ma nüüd olen ...
Olin Pariisis , see oli esimene päev Pariisis ....
Ja see oli veel alles algamas .... !
________________________________________________________________
21. july.

Meenutada seda .
Sellest päevast , esimesest päevast Pariisis, ülepea ....

See jätkus , mäletatavasti õigegi erandlikul kombel .
Ma ei tundnud end hästi , olgu siia ilustatult lisatud . Teadagi , siis , mispärast täpselt . Siis aga oli , teadagi , kõik ka hoopiski teisiti ....
Mis leidis aset seal järgnevuses ? --- ah , jaa -- leidsin tolle bussi siiski ülesse , korraks vist näis juba , aga ei , -- seal ma siis olin , kuigi parema meelega --- mingis teises selts-konnas olnuksin!
Mõõda seda linna . Väga erinevaid kohti mõõda .

Esmalt vist oli too --- ' La Defense' ? -- võimali see ju ka on .... See oli üks intrigeeriv arhidektuuriline ansambel . Selline väga moodne .... Mõjuv oma kompaktses mastaapsuses .
Sellest rohkemgi veel meeldis mulle aga , et sain seal üksinda olla .... Jalutasin seal veidi , ja siis -- tulin jälle tagasi , istusin selle triumfikaare ülemisel trepi-astmel ja suitsetasin ühe piibu .
Mingi huvi-pakkuvgi suhtestatus nonde prantslastega sealt .... Üks väike tüdruk , üritasin end "aru-saadavaks" teha ... Mõned head pilgud ja just-kui "kohale-kutsutud" näod ( -- "ne comprandre pa ! " ) .
Siis oli aeg täis , ja too eba-meeldiv kamp näis seal kogunevat jällegi . Sammusin sealt trepist alla nii , et inimesed pöörasid pead . Alla jõudes tundsin end tõesti , nagu öeldakse ! -- "tähelepanu keskmise punktina" ....!
Sai mindud taas sealtki . Ma ikka ei joonud , seda ühte õlut ! ( ometigi "soojalt soovitatut"!) Ja esmalt näis , et pole ka vaja ---
--- See oli siis , too välja-paistev klassitsistlik katedraal ..... See oli tõesti õige kena (st.-proportsionaalne!) , eriti meeldis mulle selle kulla ja pronksiga kaunistatud katus , mäletan .... Ja sedagi , --- mõndagi tundus (minu asjatundlikule pilgule !) ka liiast seal olevat ....! --- Vaadates nõnda seal , märkasin üht-äkki , et mind vaadatakse ka kõrvalt . --- Too giidist daam , õige huvitaval kombel ..... ---Õieti oli see kui küsimus : pildistada ? --- Ei , ma jätan meelde .... ( !! ) ; situatsiooni rõhutasid mõõda-ruttajate regeerimise moodused ....

Siis juba too "kurikuulus" Eiffeli torn , kuskilt nagu eemalt , mingi aja-pragude vahelt , pea-aegu , et .... Siiski mitte , aga , -- mind ennast säärane enam ei huvitanud kuigi-võrdki , seal.
Too selle hommiku "linna-ekskursioon" oli ikka õige ekstraordinaalne ! Too "naisuke" tihedasti mu kõrval , hullem palavus ja --- kõigele lisaks veel metsik "kassiahastus" , eelmisest ööst ja harjumatusest .....
Nõnda , et --- mõnel hetkel oli selgesti kui liiast !
Võrdlemisi eba-meeldiv , kuigi esmalt , ma mäletan -- pigem juba kui hämmastav .
Tagasi-sõit oli aga ühe-mõtteliselt vastik . Kuigi , siitki --- üllatavat "mõjumise jõudu" ....! Raske seda uskudagi , kui juhtumisi ei mäletaks ....
Ma kuidagi keskendusin tolle giidi jutule , pidevale seletamisele , ja -- elasin kaasa , nii öeldes --- Mõtlesin !
Millest kõigest kokku aga üks uskumatu sega-puder !
Oli muidugi selge , et tolle isiku näol oli tegemist veidi kultuursema tüübiga . Pisultki intelligentsemaga !
Hakkas seal vaikselt koitma , et too üle-jäänuste kamp oli ikka tõesti kõvasti vaeg-arenenud ! Tolle vana-daami jutt oli üle mitme päeva esimene arukas lähenemine , asjadele , neist johtuvatele kordadele ....!
Hotelli jõudes siis miskit nuri-pidist laadi "konfliktne situatsioon" , või kuidas säärast ka nimetama peaks . Ometigi , -- miskit kui polnuks , ja --- viimase peal , nö. !
Lõpuks ajas lihtsalt vihale . Jätsin kogu selle bande sinna lihtsalt istuma , ja läksin minema . Esi-algu oma tuppa . Keeldudes säärastega koos kuhugi minemast .
Sättisin oma asjad korda . Oli plaanis sealt minna omal käel , kuhugi , kuhu aga täpsemini ....
Sellest kasvas välja meele-olu , mis vastas situatsioonile küllaga parmini . --- Naeru-vääristav lähenemise viis .
Käisin taas dushi all , sõin , vaadates aknast kihavat melu Pigaiell'il .... Miski kui kogunes , kuhjus , mäletan -- inimesed tänavaltki -- tõstsid pea , et mind märgata ....!

Kui sealt siis läksin , selle õhtu eel --- oli tunne nagu oleksin koormavaga hüvasti jätnud . Meeldiv , tõesti meeldiv oli seal nõnda minna , oma-pead ....
Mäletan neid pilke , kuidas mind nähti , vaadati....
Keerasin kõrvale , sellelt tuttavalt bulvarilt .
Ühel ristmikul kohtasin salka noori prantsuse neide ... Nagu ei vaadnudki täpsemini , esmalt .
Siis aga märkasin , silma-nurgast ! , üht väikest-klasvu tüdrukut oma selja-taga ... Oli mõeldudki nii , et märkasin !
Siis oli ta aga üht-äkki minu kõrval , ja küsis midagi , tõenäoliselt et sigarette , ma paras-jagu ju süütasin üht ...
--- Mina aga ....! -- Vaatasin teda , ühe väga pika hetke! --- Kuidas küll täpselt ! ---
Ta oli väga väikest kasvu , tõeline väike prantslanna , esimene ,keda ma nõnda lähedalt üldse nägingi !!! --- Ilus , võõra-päraselt , eksootiliselt ilus nägu . Mitte küll kuigi tõmmu , pigem juba -- zantään ! , muidugi .... --- Lisanduvalt kokteeriv hoiak , ja aimatav pilklik muie .... ---- "Englisch !" --- "Oh, tant pis .... !" ...
--- Väga hea koht , mäletada ! -- Millise intonatsiooniga ta küll kõike seda (vähest!) ütles ! Haru-kordse ....
Mina aga ...! Olin siis tõesti hoos . Pole ka ime kui arvestada -- kõikke ! --- eelnenut . Siis ja seal , -- ma ei mõistnudki õieti , mida mult taheti ....
Ja midagi oli seal veel .... Ma oleks kui --- "põgenenud tagasi-vaatamata" ....! --- Ilmselt too sarmikas neiu , üritas hoida minugi silmis alal toda prantslannade head kuulsust !
Läksin sealt , pea "jooksu-jalu" , teadmata isegi , mille suunas , täpsemini .... !
Üks küllalt konkreetne siht siiski ka oli --- lähim veini-pood nimelt , ja seda ei tulnud mul kaua oodata ....
---Astusin ühte sisse ----
Selline tänavale avatud pood , nagu need seal kõik olid . Ja mis meeldiv üllatus ! -- vein oli lihtsalt ime-odav ! Eelmise öö eba-meelivad kogemused , selleski vallas! johtusid siis ainu-üksi nonde üle-jäänuste asja-tundmatusest!
Varustasin end seal siis ühe -- "une vine de blanc" !
Ja , -- märkasin sel , hetkega kujunenud sitatsiooni samas :
Kaks noorukset neegri-tüdrukut , mulle õige lähedal , üks neist ka täitsa veetlev oma eksootilisel moel , ja leti taga üks muhe neegri-matroon . Tegin , end viimasele --"sõnatul mõistetavaks " , ja -- nagu mõistsin hiljem , -- mind pandi samas ka "proovile" . Katse ise-enesest täiesti lihtne ! seisnes vaid minu suhtumise "kontrollimises" ---
Vaatasin ühe kestva viivu toda ilusamat neegritari , kes nõnda ilmselt seal , end mulle "vaatamiseks välja pakkus" ....
Too mammi vaatas oma-korda meid kahte --- ja suhtus järgnevalt kõige üle-voolavama südamlikkusega ! See oli tõesti pea naljakas ! Ja see , et ma ise ja seal ja nõnda! --- pea oma rahagi ei osand arvestada ....!
--- Mäletan aga end sealt ja nõnda meelsasti . See oli piisavalt intrigeeriv olukord . Haarav ....

Läksin sealt , tänav tõusis mäkke . Läksin teadmata kuhu , ometi kui selge sihiga . Ju oli seal teisigi minemas , nõnda , kuigi ei mäleta , et noid oleksin märganud . Siis võisin ka arvata ,et nõnda see Pariisis just olema peabki !
Mingitest järskudest treppidest üles , ja -- ennäe imet !----- üht-äkki oli minu ees otse-kui post-kaardilt välja-lõigatuna too koht , kuhu olin kindlasti otsustanud minna ------ ' Sacre Coer' !!! --- too lumivalge ilus kuppel-ehitis , tolle mäe ostas --- "Mont-martre" ! -- tihenevas hämaruses , teisel õhtul Pariisis ....!
See oli tõesti nii meeldejääv hetk ! Olin otse ülevas meele-olus . Kõikjal ümber-ringi tunglemas meeletu inimestesumm , kõige erinevamaid keeli ja rahvusi , näis , et prantslasi endid jätkus sinna siis vaid mõningaid .
Ja üle kõige too kirik , valendvalt , ülendavalt , rahus -- kuidas ka ei ütleks . Lihtsalt : mõelda end jällegi sinna tagasi .... !
Läksin seal , mööda toda rinnatise äärt --- all laius nii-kaugele kui silm ulatus --- Pariisi majade meri .
Esimest korda sain sealt just aimu kui suures linnas ma olen . Ja sedagi --- Pariis mõjub valgena , linnu-lennult ....
--- Enamike majade katused on valkjad , kui liivakivist , see oli huvitav 'kõrval-pilk ' ,seal ,sel hetkel ....
Inimesed , inimesed , õietigi ei olnudki kohta , kuhu astuda , rääkimata kohastu kuhu saaks istuda ! Ja mul oli avamata veini-pudel kaasas ! --- ja ma olin Pariisis !!!
Läksin sealt edasigi veel , hetkeks peatud , jälle edasi minnes. Nood saksa tüdrukud , ja need pilgud ....!
Ja siis need , kes tulid minu lähedale seal rinnatise ääres .
Ma olin kui segaduses . Neid inimesi oli seal tõesti nii palju , et ummistasid tänavad , ja ma pöördusin tagasi ....

Läksin seal hoogsalt , mingitest treppidest alla taas ja --- möödudes kellestki , ja minnes -- üht-äkki ma lihtsalt olin 'sunnitud' vaatama ühte noort ja tõesti ilusat tüdrukut sealt ....! --- See oli hispaanlanna ! -- väga tõmmu , tumeda-vereline , äge --- ja väga ilus säärasena ! --- Minu möödudes hakkas ta äkitselt ägedalt zestikuleerides midagi selgitama oma kaaslasele , ise samas jälgides ! -- kas ja kuivõrd ma teda ikka märkan .... ! ---- Märkasin küll ! -- vaatasin , silmad ootamatust imest pea pärani , vaatasin tagasi ja veel --- !
--- See oli veetlev situatsioon ! -- Ja kui kummastav veel seejuures . Inimesed muigasid , kes juhtusid olema "tunnistajaks" ...!
Läksin ühe hooga , kuni esimese vaba pingini , ühes väikses puude-salus , majade vahel . Istusin seal , ja nautisin veini , suitsetasin piipu , ja nautisin oma olemist ....
Ja samas : üritasin kui "pinnale ujuda" , kõik viimaste päevade sündmused olid minu vastu-võttlikuse kui "üle ujutanud" --- Olin huvitavas meeleseisundis tõega !
See oli kõik midagi täiesti uut !
Kogu see järgnev öö oli seda . ÖÖ vastu pühapäeva ,
4. juulit .... See pöörane öö !
Käisin mööda noid avenüüsid , bulvareid , -- Rue de Monmartrè ! --- Käisin , ja -- rääkisin rohkem inimestega , kui muidu tervete kuude kaupa !
Tänavalt , inimestega , --- meenuvad mingid neegrid , (-- ühega rääkisin isegi saksa keeles !) , Ja teised , prantslased ---( minu prantsuse keel ! ), tüdrukud ( ' Marinè ! -- valged püksid !) ....
Küsisin teed , aga aina , ise õieti teadmata , kuhu ka täpselt ( siiski : pide-punktiks oli too kuulus "Moulin Rouge" ! , -- siis aga arvati , et teadagi ...!)
Ühe-sõnaga : mida kõike ....!
Jõin ilmatu hulga veini , ja tundsin end lihtsalt suure-päraselt ! Ma õieti ei mäletanud , hommikul siis ärgateski! , kus kõikjal sai käidud , mida kõike tehtud .
Samas mäletan , ja detailideni välja . Üht-äkki --- kust ma üldse võtsin , et -- ma ei käinud sel ööl Seine'i jõe ääres ?! --- Käisin ju ometigi ! -- Päris kalda-pealselgi veel !
Mida kõike sealtki , jällegi teed küsimas (--s elgus , et kaugenen üha oma siht-märgist ! ) ; siis nonde pisikeste pranstlaste bande , ja mingi naljakas olukord (--- olin aga kõigist neist pea-jagu pikem , nii-siis ... )
Ma tõesti ei mäletagi , praegu , (ei mäletanud ka siis!) -- kuidas ma lõpuks metroosse jõudisn ....! Ilmselt keegi siis juhatas .... Sõitsin seal , teadmata täpselt kuhu --- ja seda agaramalt ma pärisin seda ümbritsevatelt ---Seal siis üks nooruke neegrist-naine . Ausalt-öeldes --senini mul puudusid igasugused isiklikud kogemused , ma ei teadnudki , et nad võivad olla nii veetlevad ! mull nad tõesti meeldisid .... ( -- Ilmsed tajusid minu "uudset uuudishimu" , ja -- näisid minu pilgu all eriliselt ....! )
Too neiu v. naine siis võttis mu sealt oma "eest-koste" alla , ja jälgis , et ma õigest kohast ka maha saaks !
Õieti küll --- tuli koos minuga maha , ja kuidas ....! ---ja mis siis järgnema sai ---- kuidas reageerisid teised sealt , eriti see üks -- kust ilmus ta üldsegi välja .... ?! --- Üht-äkki oli mu ees ja nõudis tähele-panu .... ! --- Toda "minu tüüpi"!
Näib tõesti , et selles suures linnas olid omad kindlad mängu-reeglid .... Ma ei näinud ühtegi valget meest ja musta naist , sealt , kogu see aeg .... ! Küll aga vastu-pidi .
Huvitav , tõesti , seegi , kui --- nüüd ! --- mõtlema hakata!

Huvitavat sellest ööst meenutada veel mõndagi ja kauaks . Seal tõesti ka leidis aset nii mõndagi.
Olgu või siia -- kuidas ma seal esmalt -- "õiget teed" üritasin leida ....! --- Kuidas ma selle ka leidsin!
Ja siis üks kohvik, või baar, keset seda ööd. Olin ikka tõesti eufooriliselt meelestatud ! Mingi -- puhtalt õnnelik olemine --- eksalteeritud eufooria ....
Ja siis üks tänav sealt , mida selgi öösel veel hiljemgi otsisin --- 'Rue Saint-Denis' .... !
Sealne jäi meelde . See oli väga eriline tänav sel , selles soojas öös .... Mida palistasid, kindlate vahemaadega, seisvad naised .... --- Kuidas ma seal läksin , ja vaatasin!
---Eriti ühte ! -- otsekui mõeldes : mida siis iganes ! --- Kuidas ta aga vastu suhtus --- naeratas .... !
Jõudsin aga nõnda vastu hommikut ikkagi tagasi sinna tuttavale bulvarile , seal oligi see "punane veski" , ja kõik muugi , juurde-kuuluv ....
Hotell , kus ma rääkisin ( vastu hommikut , joovastuseni purjus!) nii "puhast" prantsuse keelt kui ei kunagi varem...!
Vist isegi magasin paar tundi vastu järgmist hommikut .
Suveöö Monmartre'il ...! See uskumatult rõõmus ja pöörane öö ! --- Minu esimene öö Pariisis ....! ! !
Sealne jääb kauaks veel meelde . Vahest just selle ühe öö pärast ma sinna lähengi kunagi tagasi ....

______________________________________________________________
23. july.

Täna hommikul , kahe nädala eest maa saabusin sealt.
See kõik ei olegi ometi veel kuigi kaugel , mulle ainult näib nõnda .... Nagu oleks möödunud kuid , ma tõesti ei mõista miks aga nõnda mulle siin paistab ....
Tänaselgi ööl aga meenutada sealset . Olen oma mäletamise järjega alles Pariisis ometigi !
Teine sealne päev , nõnda siis ....

Pühapäev , 3. juuli .
----- Ma siiski ei maganud sellel ööl . Saabusin oma öistelt rännakutelt selleks liialt hilja . Polnud mahti seal enam magamiseks . Käisin duschi all ja kohe hommikust sööma .
Muu-seas , kui meenutada veel noid sealse eelmise öö pööraseid rändamisi .... Veel äsja , kamina ees , piibu ja õlle kõrval mulle äkitselt tundus , et mõsitsin midagi kui esimest korda .... Ühte konkreetset seika sealsest , mulle näis , et mõistsin seda mida üks inimene sellest ööst minust tahtis...
Mõelda end tagasi sinna erilisse , kui 'peatatud aega' !
... Ühele eri-ilmelisele tänavale --- 'Rue de Saint-Denis' ...!
--- Kuidas ma sinna jõudsin , -- 'juhuslikult' ! ; kuidas ma seal 'mõistsin' -- kuhu olen sattunud , ja -- kuidas siis edasi läkisn seal . Sealne oli erineva tähenduse kandjaks . Sest see kuidas ma möödusin esimestest naistest seal .... Ja siis kõigist järgnenutest , -- peale viimase .
See viimane , noor mulatitar .... -- keda ma eriliselt vaatsin , korraks , ja -- kes mulle kummastavl kombel seal , -- vastu 'naeratas' ..... Õieti -- mitte otseselt mulle , ja ometi -- ainu-üksi . See naeratav nägu seal , jääb mulle meelde .
See ei olnud süüdlaslik -- kaugel sellest ! , ega vabandav-õigustav -- ; pigem juba ? -- kuidagi kohmetult , siiralt rõõmus ? -- mitte täpselt , ma ei oskaks kui seda üheslt tähistada .
Aga , äsja veel , mulle näis , et mõistsin ... -- Mitte vaid minule ei olnud see situatsioon meelde-jääv ja kummastav !
Sest --- 'kes' oli siis too teine mulatitar seal metroos , vastu seda hommikut ?! -- Kõlab jaburalt , et mõistin seda kui alles nüüd ! -- kaks nädalat hiljem ...! --- aga --- see naine metroos 'võinuks' ju olla sama kui too naine sealt tänavalt.... ?!!? ---- Jah , võinuks küll .....!
Seega siis ....! ma tõesti ei olnud seal ka seisundis , milles märganuks paljut , ja --- ta näis teisti , seal hiljem siis ! ; aga tõe-poolest --- kuidas ma küll ei märganud seda sarnasust , mis praegu näib ilmne--- ?!!
--- Ei suuda seda kuidagi mõista . Ja , -- mis tähenduse omandab selle taipamisega kogu too situatsioon seal hommikuses metroos .... ! Mida see 'tähendada võinuks' !
Kui oleksin vaid taibanud .... Sest , ta tuli ju mulle järele seal !!! -- sundis mind tagsi-vaatama , ja -- kuidas ta see-juures näis ! --- See kõik on enam kui ilmne .
Vaimustav tõesti ! tõeliselt kiire taipamine !
Järje-kordne 'võimalus' , seega , säärasenagi mäletada ....
Kuigi : see kõik oli komplitseeritum . -- Kui meenutada vaid noid teisi , tüdrukuid sealt , kui metroost väljusin .... !
Eriti seda ühte , kes nõnda ilmselt näis ka minu nõuetele 'vastavat' ....! , kes minu ees käis , minu tähelepanu kõitis .... ! --- Ja samas too mulatitar ! --- just seal samas kohas --- ma ju tundsin teda seal kõrval 'tundmas ' midagi...!
Müstikat , tõega, enam kui küllalt . Üks asi ju veel : ma ei mäleta kuidas ma üldse sinna metroosse sattusin ....
Kas ma oleksin sinna ka "ise" läinud ... ?
Miks ma küll ei mäleta just seda üht asja sealsest vaid ?!
Mõelda sellest . Proovida seda mõista .
Kuid nüüd jätkates järgneva unetu hommikuga , kõigega , mis siis järgnema sai ....
Olin mingis täiesti hoolimatus meele-olus , seal , selleks hommikuks . Igal-juhul , -- kogu see kamp ei kõigutand mind kuigivõrd . Mingi viimseni üle-olev hoolimatus .
Nõnda siis sai mindud sinna , nagu sel hommikul ka tuhanded teised võõrad Pariisis --- 'Louvre'i .... !
Sinna minnes , magamatuna , aga mitte väsinult , üks-kõikselt aga tähele-panelikult , ( ja kergelt longates ! ) .
Üle 'Seine'i jõe silla , seda mäletan , möödudes õhest vaba-õhu kohvikust --- mulle kui 'mõeldi' ! --- "Vicing!" -- ja see oli hästi möeldud ....
'Louvre'i lossi õues ... Tuhanded inimesed , kõige erinevamatest rahvustest . See mitme-kordne ja mitme-keelne järjekord . Seal sai siis seistud . Siin ja seal .
Ma äratasin tähele-panu . Võrdlemisi kähku ja põhjalikult ! Enese lõbustamiseks pöörasin pisult tähele-panu ka mõnele neiukesele oma selja tagant ....
Sellest sai siis huvitav mäng ! -- Kuidas ma neid -- vaatamata "paikka-panin" .... Ja kuidas nemad .... olid . Eriti see üks , minu vasakul käel , kellest ma kunagi ei saagi teada kuidas ta täpselt välja nägi ....
Aga siis 'tundus' ta mulle kena ja sümpaatne . Seal võlvkäigus -- kui üks vastu-tulev tüdruk hetkeks mu tähelepanu köitis .... Ja siis hiljem , kui see teine , minu vasakul käel , selja taga --- mind haaras ja naeris .... !
Ja see kõik muidugi leidis aset võrdlemisi avalikult ! täiesti hoolimatult , üldsuse silme all ....! Selle hommiku meelsus oli tõesti , erandlik ....
Siis sellest klaas-püramiidist alla , ja tolles lossis sees. ---- Esma-mulje : masendavalt palju rahvast ja masendavalt palju kunsti . Neid mõlemat oli kokku ikka tõesti liiga palju seal .
Sai seal siis pisult jalutatud . Esmalt näidates ülesse mõõdukat huvi ja viisakat tähele-panelikkust .
Jalutasin seal üksinda , nonde paljude maade inimeste ja suure kunsti keskel . Kohtasin mõnd kena neidu ja pälvisin nende tähele-panugi .... Kohtasin ka nt. Eugene Delaroix'i , ja imestasin , et tema maalid olid nõnda suured .
Kuid tüdinesin õige pea . Ikkagi ju magamata öö ja päev , väsinuna ringi-trampimisest , lisaks veel kohutav palavus , ja ilmne ülerahvastatus .... !
Õige pea hakkas mul sellest kõigest küllalt saama . Esmalt küll püüdsin end sundida , kuid --- kunsti nautimiseks polnud too hommik küll kõikidest sobivaim ....
Pealegi , -- kuidas võida 'nautida' midagi nõnda nagu seal ? Ilmvõimatu asi . --- Vaatasin seda massi kui nemad "vaatasid" . --- Hea pilt ! irooniline suhtumine --- eriti see kuidas see summ oli kobaras koos ümber Milo Venus'e .... ! --- tihedalt ligitikkuv, välklambid , innukalt pürjellik viis millegist huvituda . Süda hakkas läikima .
--- Peale poolteist tundi seal minule juba aitas .
Osa sellestki oli juba liiast . Jalutasin seal veidi . Kuidagi nagu segaduses . Tõesti , see kõik mõjus kuidagi kummaliselt . Olin nagu uimaseks löödud , ei , see ei kirjelda täpselt . Segaduses .
Pidin end koguma . Jalutasin seal eemale ja jälle tagasi . Mulle ei olnud kella . Hakkas vihma sadama . Mingi troostitu meelsus , ühtäkki . Istusin ühte võlvkäiku suitsetama .
Ja muide ! --- Jällegi üks tüdruk sealt ! Veidi ennemalt , kui sealt rahvahulgast veel eemaldusin . Üks väike , heledapäine tüdruk , otsis mu pilku kuidagi -- lohutavalt , julgustavalt .... ma ei tea . --- Nad olid seal linnas minuga väga sõbralikud , tõesti .... Ilmselt jätsin kuidagi "kodutu" mulje . " Les Mirables" !
Käisin seal ümbrus-konnas ringi , niivõrd kui jalad lubasid. Eliit-linna osa . Kõrged ajaloolised ehitised , laiad tänavad . Astusin sisse mingisse nö.-"restorani" , et turgutada end tassi kohviga ....
Peale mille aga leidisn sealt -- otsimata! ka mingi nö.- "konfliktse" situatsiooni . Oli mingi degradeerunud tüüp seal leti taga . Ilmselt luges suhtumist pilgust .
Olin pigem üllatunud kui ärritunud . Ometi , -- pidasin end üleva nõnda , et äratasin laia ja huvitatud tähelepanu..... Leidsin endale kibekiiresti "sõpru ja mõtte-kaaslasi" sealt ! -- seest ja isegi väljastki ...!
Kõik see kõlab , minu enesegi silmis ! -- uskumatult , kui see juhtumis poleks ka "tõsi" ....
Õieti mitte see mis siin "kõlab" , vaid mis seal tegelikult siis aset leidis ....

Siis istusin Louvre'i väikeses aiakeses ( haru-kordselt avatud , selline seal !) ja tõmbasin ühe piibu . Näis , et on aeg asuda tagsi minema sinna platsile .
Läksin , ja -- ühel hetkel kui "kaotasin pea" . Ma ei tea mis-pärast , või : kuidas küll , nõnda juhtuda saigi . Ometigi : otse-kui .... Samas : tõmbusin hetkeks tagasi (!), olin just ühel Seine'i sillal , ja vaatasin rinnatise all voolavat vett ....
Sellest ju piisas ! --- ainu-üksi , -- teadsin taas kuhu poole mul minna on vaja ..... Siiski , sealne oli huvitav episood . Kas ma hakkasin valele poole minema .... ?
Ilma seda 'ise' märkamatagi .... ?

Tagasi sinna Louvre'i õue , täpseks ajaks . Sealt purskaevude vahelt ,tolle monumendi ette . Seal see kamp juba passiski . Minema siis sealt .
Aga minnes sealt , oli ometi veel ju midagi --- üks kohtumine .... Seal mööda Seine'i kalda-pealset jalutades , just nonde bukinistide riiulite kohal , väsimusest tüdinult ja tusaselt , millegi vastu suuremat huvi tundmata ---- korraga ma just-kui "ärkasin " seal ....! ja see oli tõesti : 'rõõmus ärkamine' ..... !
--- Üks väike , ime-ilus tõmmu tüdruk , otsis endale seal turistide ummistuses teed . Too väike prantslanna tegeles nimelt parasjagu tervise-jooksuga ...!
See oli vist väga siiras reageering , seal minu poolelt .
See tasuti mul kõige kenama naeratusega koheselt ka viimseni ! Tõsesti , kui vähesest piisab .... !

Ja minema mindud siis ka sellest linnast , korraks siiski veel vaid. Nimelt --- kõige lääne-poolsem punkt kaardil kus ma millaski käinud olen on hoopiski 'Versailles' .... !
Too musketäride kuninga kuulus residents .... Tuttavaks loetud olustik seega ! Sinna me läkisme , seal ma end sel päeval siis võisin ka leida , veidi hiljem siis .....

Mastaapne rajatis . Esmalt juba see õu -- andis käia .
Jällegi : metsikult kõiksugu rahvast . Pühapäev ,ometigi .
Ja muidugi too loss ja too aed , ja purskaevud .
Ometigi ei suuremat , ometigi . Vahest polnud ka sobivas meele-olus .... Väsinud , kuidagi tüdinud nagu ....
Käisin ja vaatasin , istusin ja suitsetasin . Küsides aeg-ajalt ka kella . --- Mida veel ?
--- Üks tüdruk , kes raugelt lebas ühe tiigi rinnatisel....
Tõesti , see oli kosutavalt kena vaate-pilt .... ! tõesti ....
Mispärast aga mulle sel päeval kõikjal aina näis --- nagu kummitanuks mind üks kindel tütarlapse kuju ....
Näisin kõikjalt märkavat vaid -- justnagu seda ühte ....
--- Unustada ära !
Ja siis too meelde-jääv episood 'Versailles' lossi väravast .... Seegi oli midagi erandlikku sealt , nõnda mäletada .... See mis leidis seal nõnda aset .
Jättes end sinna kohta siin ka seisma ... _____________________________________________________________ 31.-ndal

Täna hommikul , täpselt üks kuu ajast tagasi , ---
--- ma sinna linna veel läksin ....

Üks kuu ! --- kõik see aeg , tollest kaugele minekust saadik on uskumatul kiiresti möödunud . Ma poleks uskunduki ...! Näivalt oli see veel äsja ....
Järelikult --- kõik läbi-elatu jättis mulle oma kustumatu mulje . Minu tollane meeleline seisund vist isegi võimendas sellist sööbivat mäletamist ... ? Võimalik ....
Igal juhul , võin praegu siin kujutleda end vähimagi vaevata tagasi sinna ühte seismise kohta ,--- pühapäeva õhtupoolik , 4. juuli , 'Versaille's lossi väravasse , ligi kuu aega ajast tagasi .... ---
Kuhu ma end oma mäletamises seisma ka jätsin !

"...... Ma jäin keset teed lihtsalt seisma .....
Olin erandlikus meele-seisundis , olin lisaks veel ligi poolteist ööpäeva magamata , olin vapustatud , väsinud , täiesti võõras ümbruses , keset voolavat inimeste-summa , ja ....
--- Mida ka lisada , too olukord , sealne oli ülimal kombel ekstraordinaalne .... Ja nõnda ma lihtsalt 'peatusin' , ühel hetkel , keeldudes edasi minemast , ja ma vaatasin ...
Vaatasin enese ümber , säärane tähele-panelikkus meenutab küllap vist vägisi teada-tahtmist , a là : kus ma olen , kes ma olen , ja -- mida kuradit üldse .... !
Nägi väga palju erinevaid inimesi , minust möödumas , aga neid ma nagu esmalt eraldi ei jälginudki , lihtsalt seisin seal , ja olin .... Üritades kui mõista .

Esmalt mind häiris üks noist , siis eirates seda hakkasin tasa-pisi ka jälgima noid teisi , kellest minu ümber lausa kihas ....
Mu pilku köitis üks jaapanlaste turismi-gupp , õieti nood inimesed , kes järgemööda sealt tulid .... Vaatasin mingit vanaldast paari , äärmiselt väikest kasvu , minu tähelepanu köitis just nende erandlikkus .... Siis tuli järgmine , mõtlesin : see on nende hulgas hiiglane ...!
--- See oli mingi intrigeeritud huvitatus . Samas minu tähele-panemist asuti suunama ka kõrvalt , -- üks noorem paar , vaatasin ka neid , seda ilmselt just minult oodati ...
Õieti , naine ootas ! , jäin nähtuga kui rahule , ja siis vaatasin jälle tagasi ja --- otsekui ärkvele jällegi ! ---
--- Kaks kõige veetlevamat , eksootilisemat pisikest jaapanlannat sealt tulemas ....!
See oli siis , muidugi , säärane ülimalt meeldiv vaatepilt ... ! Kuidas ma seal küll reageerisin ! ja kuidas regeerisid nemad , eriti üks neist , nähes mind nõnda vaatamas .... Eriti üks neist , kes oli --- hetkeliselt ! --- kogu minu tähelepanelikkuse köitnud ....
See väike eksootiline iludus tegi siis kohe sellise armsa näo pähe ja oli arvatavasti ka meelitatud . Mina seevastu pea rabatud --- pöördusin , kõike unustades ja jõllitasin neile vaimustusega järele !
See köitis muidugi teisigi , paljusid teisi sealt ...
Eriti aga ühte veidi vanemat jaapanlannat --- kes mulle otse naerdes otsa vaatas siis seal , tabades mind mainitud tegevuse juurest ! Ja , -- kuidas mina siis reageerisin .
Ja järgnevaltki , veel üks juhuslik naiste-rahvas , sealt möödudes ... --- See kõik on ehk kirjeldatav kui 'peatatud hetke' kogemus .... Olin kui kaugel ära , säärase imestunult huvitatud moega , see-juures ....
Kui mõelda kogu sealsele situatsioonile oli see kahtlemata ka huvitav . Inimesed minu ümber ,kuidas mind nähti seal , nõnda seismas , vaatamas ....
Ma äratasin täehele-panu . Nii ja teistmoodi , kõikjal enese ümber . Ma ise kui ei hoolinud sellest (millestki!) suuremat , ja ometi ....
Näiteks too noorte-grupp ,kes seal veidi eemal pildistas .... Vaatasin neidki kõrvalt , sest nad just seal , ja just nõnda seda tegid ! Eriti muidugi ühte tüdrukut .
Teadagi , olin ka vist ainitise pilgu all isegi samas .
Kuidas seda ka teisiti öelda .... Nood kaks väikest prantslannat , sealt värava-kaare eest , näitena . Kes seal ilmses tegevusetuses istusid , ja minu silmas-pidamisega oma aega sisustasid ! No muidugi -- just üks neist . Pärast kui nad nõnda seal minu lähedalt möödusid , vaatasin neid jka teda ka hoolikamalt , kuna nõnda just nõudis olukord !
See oli huvitav seismine seal kahtlemata , aga --- järje-kordselt ma imestan kui vähest tegelikult kirjutades saab vahendada . Pea-aegu kõik olulisemad nüansid lähevad ju ometi kaduma nõnda ! Miks see mind varem , siin juures ei häirinud ? Ma ei mäletagi .
Kas kirjutasin tolle aia eredamast elamusest ? ---
Ühest raugelt lebasklevast tüdruk-lapsest , sealt , pursk-kaevu ääres? --- Tõe-näoliselt , muidu ma imestaks ikka tõesti !

Siis aga läksime sealt , läksin ka meelsasti , olukorra eripära oli ennast selleks puhuks ju ammendanud ....
Sõitsime tagsi hotelli . Vaatasin nonde teiste lojuste jukerdamist seal retseptuuris ja imestasin jällegi . Nood loll-pead tegid end nimelt "kätega selgeks" !
Mäletan enda pilku sellise asja-toimetamise juures , ja --- toda sealt leti tagant see-juures .... Naljakas .
Läksin oma tuppa , siis vist duschi alla ja üritasin magada. Imelik küll , see ei tahtnud mul kuidagi õnnestuda.
Olin siiski korra või paar suikunud sõites .
Mis oli ka igati kena , sest järgnevalt vajusid tuppa sisse nood kaks sellest looma-karjast . Umbes nii kohe nagu oleks "asja" ka , kõigiti !
Võtsin nad küllaldase bravuursusega vastu . Neid nõnda kui paika pannes , ja samas --- oma "esinemist" igati nautides ! Valitsedes olu-korda , suitsetasin oma piipu
("ühte piipu korraga"!) , jõin kohvi vaheldumisi terav-meelitsedes . Siis aga sai villand ,( seal kujuneda tõotavast olukorrast !) , ja tegin , et ruttu sealt minema saaks .
Läksingi alla , sättisin aga oma kella õigeks ja taas ----- Pariisi linna peale .... !
Sellest sai siis minu teine öö selles linnas ....
Esmalt oli ilm pisult troostitu , mäletan , et kui läksin mööda toda bulvarit hakkas äkitselt vihma kallama ...
Varustasin end pudeli veiniga ja sättisin end võimalikult vihma eest varju . Olin ainult korgitseri maha jätnud . Üldse , sealne meelsus oli ebatavaline .
Ei tundnud end esmalt vist kuigi suurepäraselt seal .
Põhjuseid loeteldud juba ülal , ja kõigele siis veel krooniks too emane sealt minu hotellitoast .
Läksin kuhugi , teadmata täpselt kuhu , sellest suuremat hoolimatagi . Teises suunas , kuhu olin läinud eelnenud ööl.
Ja esmalt näis , et nüüd valitud suund oli eba-kohane ....
Jõudsin mingisse räämas agulisse , ja sealt edasi hoopiski mingisse uudsesse linna-osasse välja . Mis kumbki muidugi ei pakkunud kuigivõrd pinget ! Peale selle sadas jätkuvalt , ja minu minek oli õige vavaline tänu rakkus jalgadele ....
Õige pea kaotasin veel ka suuna ja minu peamiseks "mureks" sellel järgnenud ööl sai jällegi --- tagasi-pöördumine sellest ise-kujundatud 'labürindist' ....
Nõnda ma seal ekslesin . Teadmata kuhu , milleks või muud säärast . Huvitult . Esmalt näis tõesti , et ma ei suuda sel ööl leida seda seniseks avastatud linna ....
Sain siiski ühes kohas oma pudeli lahti küsitud . Sealne kujunenud situatsioon oli õigegi intrigeeriv , ise-enesest .... Inimesed kui "kolmandast maailmast" ! ja eriti vahest põhjust mul sealt meenutada ühte umbes 4.-aastast türgi tüdrukut .... ! Vähemalt , ma ei või olla kindel ka vastu-pidises . Võimalusi oleks olnud . Mis aga vürtsitab tolle mälestuse-killu muidugi põhjalikult üle !
Pea-asi , et aga oli veini .... sel vihmasel õhtul seal siis ja nõnda . Istusin kuskil , jõin oma veini , ja suitsetasin viimaseid sigarette .
Kas see oli tõesti 'Boulevard de Ney' ??
---Sellisel juhul , või kust üldse see nimi ? , olin ma väga kaugele läinud . Liiga kaugele , pea kaardi pealt välja !
Pöördusin tagasi , ja kuidagi leidsin ka õige suuna (st.-- loogika ! -- võimalikult sama teed mööda tagasi !)
Ah siiski , veel midagi , sellelt bulvarilt .... --- Kui istusin ühes paviljonis , veini rüübates , minu kontakteerusid kaks tüdrukut -- mulatt ja valge . See oli oma-näoline katse või võistlus siis nende poolelt . No ikka jällegi nii , et ---- ütle kes on ilusam ...!
--- Mis siin ikka pikalt mõelda , vastus nagu alati -- kohe käe-pärast võtta , mulle näib , et selleks ei pea isegi "vaatama" mitte ! Too mulatitar oli päris kena .
Ta küsis sigarette ja ilmselt sai siis oma elu esimese "Bondi" ; oli kena teda vaadata , kui ta mind tänas ...
Ja selle teise pikka nägu ! Sõbrannad omavahel !

Selle õhtu ja öö päästis seal ainu-üksi vein ....
Jumalik vein ! -- isegi nõnda nagu siis see ka tõesti muutis kõik võrratult helgemaks ....
Mingiks ajaks olin igatahes kadunud jällegi sellest tüütavast muretsemise maailmast, ja ma --- lihtsalt olin !
Käisin , ja otsisin , aga see kõik ei olnud enam nii oluline , --- ma olin ja tundsin end hästi , ja kõik oligi lihtsalt suure-pärane ! Jumalik vein , seda jõin sel ööl rohkesti ....
Ma ei mäletagi neid kõiki kohti , kus ma sel ööl käisin . Ilmselt ei mäeltanud ka järgmisel hommikul ärgates!
Küll aga mäletan neid öiseid tänavaid , mõningaid inimesi , kellega suhtlesin , või suhtestusin ,ja ma mäletan sealset üldist meele-olu .... See oli igati hoogne !
Ja imelik asi selle mäletamisega , ma olen nende kahe Pariisi öö mäletamise-killud kohati kui segi ajanud .
Nimelt nood tüdrukud, tollelt pargi-ribaga avenüült , kelle käest teed küsisin , ja kes mind 'Marine'iks kutsusid ---
--- nood olid ju hoopiski sellest ööst ja mitte eelnenust .
Seega siis ka seonduvat sealt . Nood teised , kellelt küsisin ( 'Moulin Rouge' ? Pigalle' ??) need kõik olid samuti sealt , ja need veini paarid , nende veinide maitse , ja mina ise seal istumas selles öös ....
Hiljem kaardiga konsulteerides tulid mõnedki tänavad ja avenüüd kummastavaltki tuttavaina ette , ja võimalik , et käisin kaugemalgi kui ise seda mäletan . Sest samuti ka eelnenud ööl , kuigi -- sealsest ma tegelikult ju mäletan pea kõikke ,( v.a. muidugi too metroosse astumisele eelnev ....!)
Mis muidugi seletatav väiksema joobe ja suurema magatusega ! Ühte nime siiski -- 'Rue de Chapelle' --- sest seda ma küsisin sellelt tüdrukult , seal mingil sillal ..
Lõpuks mingi neegri vana-mees talutas pea kätt-pidi tarviliku bussi ukse juurde ja läks sõit lahti "õiges suunas" ja tagasi . See oli juba varasel hommikul .
See bussi-sõitki oli huvitav , sealset ma ometi mäletan !
Esmalt selgus , et 'huit' tähendab ka sama mis tasuta , ja siis ... --- MA seda ka teadsin , seal ka olin , vaadates , vaadates .... Minu ilmumine jällegi kui fuoor , kohaliku tähtsusega , säärane . See kuidas ma eri inimestesse suhtusin..... Ja see kuidas nood siis mind vaatasid ....
Seal oli igat laadi tegelasi tõesti . Mingi värvikas kamp suvalisi inimesi , tõesti , oli ka mida vaadata ....!
Kuidagi sain ka õiges kohas maha , ah ja --- ma nõnda ju ka 'küsisin' , nood nooremad prantslannad sealt ....
Taas siis oma peatuse paiga tänaval , 'Boulevard de Chilhy' , sel varasel hommiku-tunnil .... Istusin hetkeks .
Mingi neegri-poisu ostsi seltsi . Jällegi , mingi x-keelne selgitus-töö , millest ka iganes . Kui villand sai , siis läksin ja andsin hotelli ukse taga kella . Olin tõega , surmani väsinud ja viimseni purjus !
Millal ma avastasin , et olen veidi vaesemaks jäänud ?
Tegelikult , see võinuks olla millal tahes , ometigi ma ju ei mäleta sellest ööst pooli asjugi ! Siiski , ärgates miski-pärast arvasin , et kas too türgi plika , kes mu selja-taga kohmitses või siis see neegri poiss , seal ukse juures . Seal ma ju 'mõtlesin' ometi , kuidagi . See oli kummaline .
Nii või teisiti , tähtsusetu asi . Nood teised elukad , olid veel ärkvel ,osaliselt . Kuidas too üks seal vaatas , kui nõnda seal sisse vajusin ! Midagi ma seal ka seletasin ....
Ja siis magama , magasin nagu surnu , näivalt --- ühe hetke . Hommik ja selle ärkamine . Ilmselt , et -- rusutud meele-olu .... ? Kõlab tõenäoliselt .
Viimane hommiku-söök , selles hotellis . Personal oli nende väheste päevade sees mind hoolega meelde jätnud , nii näis .... Naljakas seegi .
Ja siis minema sealt . Ei , siiski veel mitte ! Kuidas , ma oleks kui "unustanud" selle hommiku kogu eba-tavalisuse , seal , sellelt bulvarilt enesega siis kaasa viidu....!
Sel hommikul , esimese asjana ! mul oli lihtsalt "hädasti vaja " ühtegi pudelit veini ....
Seda ma seal siis esimese asjana ka jahtima läksin !
Selle ma ka leidisn , ja lahti ka sain , ning --- nõnda ma istusin jälle tollel pingil , kus veel mõne tunni eest ilmselt olin istunud ja jõin täiel sõõmul !

Ning elu tuli jällegi tasa-pisi tagasi ....
________________________________________________________________ 5.august

Ma olen ikka veel Pariisis ....!
Täna , täpselt üks kuu tagasi ma olin ometigi seal viimast päeva!
Kuid oma mäletamisega olen tänaseks , kuu aega hiljem ! jõudnud alles tolle viimase Pariisi päeva hommikusse , --- see oli siis : esmaspäev , 5. juuli ....

.... Kuhu ma seal jäin ? --- Kas istumas sellel pingil ,
'Rue de Chilchy' puiesteel .... ? Kus jõin täiel sõõmul veini üritades samas mõista oma "olu ja korda" ....
Samas olin seal võrdlemisi tähele-pandud või/ja isegi , et --- kontrollitud seisundis . Silmas-pidades noid teise , kodukootud elukaid : üks noist oligi mind sinna poodi juhatanud , ja nüüd kohmitses too-samune ilma nähtava põhjuseta bussi ukse vahel , minu selja taga ....
Mingit laadi intrigeerituse aste , kuigi , vaevalt märkimis-väärne . Mingi vana-mutt kes üritas kudakist-moodi "kontakteeruda" , tõsi küll tulemusteta . Ainus sõna , mida mõistsin : 'diabolo' ! --- arvasin , et tegemist mingi hulluga . Soo sama-maine emane aga arvas vist teisiti , küsimused ja vastused , muide , too situatsioon oli siis järgnevalt võrdlemisi eriskummaline: kogu see kamp kogunes minu ümber kokku , kes ma seal siis istusin ja üritas .... Jah , õieti , mida siis ?! Ma ei tea , kuigi sealne suhtestumine veelgi elavana silmade ees .
Üritati midagist mõista anda ? Ei , pigem mind lihtsalt vaadati seal , olin õige erilises meele-olus .... ; kuidagi kui eksalteeritut , kuid ei tundnud end sugugi halvasti see-juures....
Täpsustus : alles siis juhatati mind sinna vastas-asuvasse poodi , veini varuma ! , eelnevalt olin käinud ju kuskil kaugemal hoopiski , selle ühe pudeli järgi , mille nüüd nende kätte usaldasin.
Läksin sinna poodi , üle tee ja alla . Esmalt olles hõivatud üllatavalt soodsa ja suure veini-valikust , siis , sealt lahkumisi , ja sealne on midagi millest tasub kirjutada --- see oli siis kui oma-laadne hüvasti-jätt 'Pigalle'iga ....
.... Üks pilk , ja eelistasin lõuna-maist ! --- kes osutus ka eelistuse vääriliseks ! , püüdlikult .... , ja ometi kui vabalt !
Ma ei tea millega olin selleks hommikuks ära-teeniniud sellise ülivõrdelise kohtlemise .
Ilmselt, minu erandlik seisund --- kas selline ongi just veini-joove ?! , sellele järgnev ärkamine ?? ---
--- või siiski , selles oli enamat . Pidades silmas eelnenut , sellestki hommikust . Esmalt juba hotellis (!) , ja siis selles esimeses poes --- sealgi , kuidas minusse suhtuti --- muheluse ja huvitatusega ....'
Aga siis too kena mulatitar , kes näis seal kenam veelgi ... Väga väljapeetud suhtestumine , ja ometi ?
J a ometi --- kohane ? , sobiv , ilmne , vastastikune ??
Kas oli näha , et lahkuns sealt , ja sellest linnast , et olen minema minemas .... ? See o n võimalik .

Sest seda ma ka siis olin. Järgnevalt siis sõites, linna keskuse suunas, oli midagi õige erilist see, kuidas olin, millest mõtlesin .... Kuidas seda kirjeldada, see oli mingi jahmatusegagi segatud eksalteeritus , milles oma osa nii kahetsusel kui mõistval "heaks-kiidul" .... ?
Üks lause , kui 'õhust' võetu ! , seda sealse suhtestatuse antust siia vahendama ---- '.... ei , jumaldaksin ...!' Kuidas see oli mõeldud ! , see kõlas vahest , et siiraltki ...
Eelnes millele aga üks meelde-jäänud küsimine ja vastus sellele : küsiti arvamust sellest linnast , kuidagi siis , ja vastamises kõlas ka : " .... väga palju 'tõesti' ilusaid naisi !
.... säärased , väikest kasvu .... selline vahemere tüüp ..." !!!
--- Kuidas see kõik kõlas tolles situatsioonis sees !

____________________________________________________________ 9.august

Täna hommikul, kuu aega tagasi lõppes see reis.
Ometigi ma kirjutan ikkagi veel . Veelgi enam , -- ma ei ole veelgi ! sellest linnast lahkunudki , oma kirjutamisega ....

Jätsin end sinna , viimane kord , siinse üles-tähendamise raamides .... Viimane päev Pariisis , esmaspäev , 5. juuli :
.... Peale seda ärkamist , ära-sõitu 'Pigalle'ilt , see kuidas ma olin siis , selle olemise viisi erandlikkus , mis kulmineerus mingis joovastusega segunenud mõtte-katkeis , sealt lahkudes ....
Nii kaugelt on seda pea võimatu mõista .
Ometigi , -- sealne oli väga erandlik meele-seisund .
Jättes siin kõrvale emotsionaalsema hinnangu andmise ....
Sealt ära sõites ma esmalt siis magasin jälle ! , äsja ärganuna -- pole siin veel küllaldaselt rõhutanud toda-laadi suhtestatuse viisi . Ja mida siin siis ometigi ?!
Ärkasin/äratati mind keset linna . Viimane päev pidi mööduma just seal , ja nõnda . Peatus-koht 'Seine'i ääres .
Ma isegi tean seda kohta , see sai mulle selle päevaga teatavaks .... --- 'Pont de Alma' --- 'Pont les Invalides' .... ---
--- Nende vahe-peal .
Esmalt ma seda siis muidugi veel ei teadnud ! Meenutada vaid : pärisin selle kohta aru -- kuidas täpsemini: asi lõppes sellega , et tehti kaardile rist ! Sealne suhtestumine oli huvitav , nii ja teisiti ....
Minu poolelt : esmalt võrdlemisi nö.-"maha-surutult" , ometigi ka mitte ; teisalt -- mingi peale-tükkiva huvitatuse laad ? Midagi sarnast , vahetu kontakteerumise laad .
Ometigi läksin sealt üksi , kuidas siis teisti ! rõhutatult .
Mäletan ennast seal minemas , sellel hommikul , mööda 'Seine'i kalda-pealset .... Eemalt paistis too Eiffeli torni-vusserdus , sellest sai siis järgnevalt üks kindel orientiir ....
Eelnenud pööraste öiste ekslemistega olin ilmselt veidigi kahtlema hakanud oma võimes koos veini-pudeliga orienteeruda ....! Isegi pikki jõge ; kuigi , õigluse nimel -- sel päeval seda-sorti küsimusi ei kerkinud ....
Kuidas ometigi ?! --- siht oli haru-kordselt selgena silme ees --- esimene veini-pood ! , ja teine pudel , sel mäletamist väärival hommikul ....
Ületasin Alma silla , seda siis ometigi veel teadmata , lähenemisi tollele tornile , ometigi , samas õige huvitult kõrvale pööramas ....--- 'Et voilà' ! seal oligi üks kohane pood , ja sinna ma oma sammud seadsingi !
Sealse episoodi eriline astmestik . Kirjutan sellest siia , et rõhutada selle ammuse hommiku meelestatuse laadi ....
Esmalt polnud seal midagi ; ei , siiski --- palju veini-pudeleid! , süvenesin noisse siis .....
Varsti tulid aga kaks neidu sinna , otse-kui "tellitult" (!) , ja minu tähele-panu hakkas hajuma .... , võrdlemisi kardinaalselt ! --- Ilmselt teatav kahe vahel olemise sündroom! , sellinegi ....
Üks noist , jällegi! , muidugi ka vääris minu jagamatut tähele-panu .... Noor tüdruk , tüupiline prantslanna , väike ja armas ; õigemini : väike ja end armsaks "tegev" ....
---Oluline on eristada sellisetl puhkudel ka nüansse !
Jälgides teda kõrvalt , võrdlemisi tähele-panelikult -- suure süvenemisega ! --- samas aga ka kuidagi --- ? huvitult? , ilma erilise innuta ? .... Midagi vahest , kuidagi tõesti .
Viimane päev , ometigi . --- Ei võinud siiski ju tavapärasest lahkneda --- ometigi . Seega siis ....
Esilekerkinud nüansid tegelikult ju ei kannata vahendamist. Miskist erilisest saab pelk banaalsus .
Mida aga võiks ülepea....! ---Seega , ma siiski jätkan , pole jäänud enam kuigi paljust , sealsest , midagigi meenutada .....
Too tüdruk , kuidas mind vaadati sealt lahkumas ....
Tegelikult mitte ette-heitvalt , kaugeltki mitte ( see olnuks ka absurdne !) , mina aga --- kahetseva moega , vabandava ilmega ---? Äkki isegi tõesti .
Läksin kuhugu . Mingid tänavad , säärased nagu kõikjal . Istusin kuhugi , ma ei mäleta miks . Tõe-näoliselt lihtsalt --- seal leidus üks pink ....
Istusin seal ja jõin oma veini . Esmalt , suuremat tähele-panemata ? Suitsetasin piipu , leidus veelgi tubakat.
Ühtäkki --- mingi jahamatav 'katkestus' ! --- ja ma --- ajasin veini-pudeli hetkeks ümber . Vihastusin , --- sest sel hetkel , see oli midagi kindlasti enamat kui pelgalt minu lohakus . See oli range fakt .
--- Ma isegi vaatsin ringi , nö.- "otsides süüdlast" ! Ja siis nonde akende sihil --- järelikult ka leides . --- Samuti aga --- mindki oli 'leitud' seal , sellel hommikul ....
Seda tõestavad järgnenud sündmused : tuli sinna mingisugune , esmapilgult -- kui "3.-st maailmast" , istus sinna kõrvale . Ometigi mitte kui omal algatusel ....
Mis muide seal oli kõnekas . Tõestuseks piisas vaid korraks otsa vaadata . Kõnetasin seda ja --- kuigi see valdas vaid prantsuse keelt , --- ka rääkisime järgnevalt siis millestki .... Mingi jumbu , selgus , et Columbiast , kuidagi aukartliku moega ? Kuidagi ; mina aga -- heatahtlikult üle-olevalt , rüübates veini ja suitsetades ....
Selgus siis järgnevalt ka ajendatuse laad .... Seega miski , mis toda situatsiooni seal järgnevuses hoidis ! ---
--- Õigemini küll : kes --- Mingi , mitte enam kuigi noor , ja mitte kuigi veetlev prantslanna , kes sinna ilmus , näivalt kui juhuslikult , püüdes end meeldivaks teha .
M a ei lasknud end kuidagi eksitada ! Samas hoidusin ka -- piinlikult ! --- kedagi liialt solvamast , teesklesin seal siis teatavat "vaimustust" , kuigi see ei olnud ka vajalik , antud olukorras --- mees oli tähtsusetu , naine liiga viisakas , kuigi mitte ka sümpaatne .
Sellega oli olukord ennast tühjaks ammutanud , ja sellega seal ka piirduti . Küsisin teed , ja mind juhatati -- ülima austusega ! Naeru-väärt --- tahtsin minna WC-e , ja nõnda ma jõudsingi sealse "tõmbamise numbri" juurde , see nn.- 'Tour de Eiffel' ....
Siiski oli sealnegi erandlik . Olin vist võrdlemisi purjus juba . Kuigi veini-joove on ainult joovastav , enne kõikke ....! Istusin seal .
Enne mida siiski too episood : a lá : " ... suedua , finua , allemange , anglees , a non francaise .... je parle ?" !!!
--- Naljakas suhtestatuse viis , olin tõesti purjus ; kuigi -- end ülal-pidades otse rõhutatud väärikusega !
Istusin järgnevalt tolle torni jalamil , mõndagi aega ...
Vaatasin noid masse tuglemas , jaburalt järje-korras vahtimas , ringi jõlkumas , sellised tüüpilised turisti-näod , neid võis olla seal tuhandeid .
Mingil hetkel ilmselt tüdinesin sellest . Läksin sinna parki , seal-samas kõrval . Istusin seal , jälgisin , mingi loiu üks-kõiksusega lähedal-viibjaid . Ometigi --- ma olin 'ära' ....
Õieti ma ei märganudki suuremat . Ma ei mäleta , et oleksin ka mõelnud , suuremat ..... Oli väga palav päev , päike kõrvetas . Läksin edasi , istusin , pikutasin , olin ....
Mingi konflikti aimdus , ei muidugi mitte . Mind lihtsalt ärritas , kui minu tähele-panuga manipuleeriti . Näisin seal ähvardavalt siis järgnevalt . Huvi aga kadus --- alla-surutus , pealegi ka mitte kuigi vaatamis-väärt .... Kuidas siis .
Mingi kohvik , kuhu ma seal siis sisse vajusin !
Üsna oma-pärasel moel , tellides jällegi toda ja sama , ja üldse --- end võrdlemisi hästi seal tundes !
Nagu oma sõidu vees .... Rohkem küll veini sees !
Lõbustasin end seal mäletatavasti omal kobel mõneti .
Teiste kulul muidugi ! see mulle meeldib .... Ja muide , nood teised näivad ka kaasa-tulevat ! --- Mis jääb neil üle , ja pealegi --- mõned on alati kui !"eelistatud olu-korras" , säärases suhtelises , muidugi , aga kes siis sellest ...!
Pealegi , ja -- üle kõige ! --- oma mõtetes olin ma seal alati üksi .... Nii pea kui ma seal üksi olin . Milline võrratu olukord ! Vahest isegi kõige peamine mida sealsest meelsasti ka mäletada .
Muide , ma isegi ei mäleta , kuhu ma sealt läkisn .
Ilmselt mäletan siiski , kuigi , nii mõndagi kui segunemas eelnenuga , varasemaga .... Siiski ma mäletan .
Iseasi aga --- kas ka kirjutada maldan ?

Kõike pehmendav veini-joove ....! Käia kui unes, olla kui ära, teadmata, hoolimata millestki kuigi-võrd ...!
Mingil hetkel ma siiski kui proovisin leida sealt mingit "õiget teed" . Või siis hoopis , ja lihtsamini --- kontakteerusin tüdrukutega ! , õige huvi-pakkuval viisil ...
Näiteks need , kaks , sealt jõe äärest .... Ja kuidas mina , ja --- nemad , ja --- siis see üks ...! Kuidas !
Kui kiirest , tormlevalt , kui põhjalikult ...!
Ja muide ! , midagi mida ma ei olnud teadvustanud veel senini !?! --- Kes nad olid , need kaks tüdrukut ...?
Kas nad võsid olla need kaks sealt esimesest veini-poest ?!
Võisd küll ! , ja ilmselt olidki .... Sama moodi ometigi ! , mul pole vaid kombeks pöörata tähele-panu ...
Lisanduvalt : minu tähele-panemine o n manipuleeritav ....
Kuigi ma nagu mäletaksin riietust ? punane ja must ?
---See kõlab nagu Stendhal ! Minugi-poolest ....
Sest kõik , paljutki eelnenust ?! --- See üks seal ja siis --- seal --- 'Rue de Denis' ja hommikune metroo ja Pigalle´i ! Ning siis see mulatitar 'Montmartre'ilt , ja --- üht-äkki juba see teine öö ja --- milleks oli mul vaja minna sinna nii kaugele nagu
'Boulevard de Ney ' ....! Nüüd siis tean .
Kas enne aga mitte .... ? Võimalik , et ka siis , juba siis , muidugi ka hiljem , loomulikult ....
Sest , --- ma läksin ja olin seal kui 'tahtetult' ...!
Olles juhtimisele aldis , ja ka juhitud saades , nõnda minnes , käies seal , ja olles , jätkuvuses ....
Ja siis seal sillal .... 'Pont les Invalides' ?? ... nii ma just küsisin .... Kuidas oli seal --- ma nägin seda hulk aega hiljem veel unes ! Ta tuli mulle järgi seal ....!
Nähes , et jõudsin "kohale" , jättis mind aga seal ....
Kuidas olin siis mina , miski oli minus valmis kui murduma! --- Sealt ma siis tean , mis 'tunne ' on olla valmis sellekski ....
See viimane haaras mind kaasa . See kui elamus .
Muud ajendit ma ei leia endale seal , mööda noid kõiki tänavaid kiirustades , mitte kuhugi peatudes .... Otsisin kui midagi , mida ometigi isegi "kaotanud" ei olnud ....
'Champs Elysees' , etz. ! --- kõik nood väja-peetud esindus-tänavad , ja veel , ning veel .... Ja siis jällegi jõgi , et teaksin , kuhu olen nõnda jõudnud .
See päev möödus kummastavuse tundmuses , mis üha süvenes . Muidugi , nõnda ei möödunud seal mitte vaid see üks ainus päev ....!
Veel midagi , kuskil istudes -- miskisugune kui kontakti , ei , siiski vaid raha otsimas . Mõistetav põhjus ! --- viiskalt kuid eiramisi , üle-olevalt põlgusega .
Huvitavam oli seal miski kõrvalt : Ühel hetkel kui villand sai tollest "kaaslasest" , ja samas ei leidnud põhjust ka avaliku konfrontatsiooni tarvis --- üks 'pilk' , mis lahendas seal kõik olulises ....
Hämmastav on minu ise-enesest mõistetavus , seal , selles situatsioonis . Mul piisas vaid 'vaadata' ....!
Sellest piisas seal tõesti . Mind jäi painama aga sündmuse mehhaanika .... , proovisin seda hiljem korduvalt sealt leida .... Leidmata see ka jäi .
See oli pigem kui tunne .... , ja ei midagi erilist samas..... Mitte midagi erilist ! Vastupidi : loomulik asi .

Siis see viimane õhtu seal linnas . Siis kui sadas vihma .... Äkitselt sadas seal vihma , see oli imeliselt ilus . Istusin seal ühes akna orvas , ja lihtsalt vaatasin ....
Mööduvat , elamise viisi , tänavat , maju , autosi ,inimesi ....-------- Ja vihma kõige kohal , sellel õhtul , sellel tänaval ....
See oli kui 'loor' kõigele ette tõmmatud ....
---Ees-riie oli langemas , oli juba õhtu .

Äratasin seal tähele-panemist , oma erandlikkust nautleva olemisega ....! Mind üritati mõista , "kuulda võtta" ! , ehk siis ka vastupidi : üritasin end mingil hetkel kui "mõistetavaks teha" .... Ometigi hoopis teisiti ....
Kui ära-olevalt juba ....! Lihtsalt olles seal , vaadates , ja --- jättes teadvalt hüvasti , kõigega ....
Viimaseks kohaks sellest linnast mäletada jäi mingi oma-pärane , kummalinegi pargi-sopp , keset linna , mingi süvendis , kus oli imiteeritud romantilist loodus-keskonda .
Istusin seal , süvenevas videvikus , juues oma veini ...., lihtsalt olles seal ! Kui eriline seal küll oli kõik !
--- Kõige lõppedes ....

Videvik , ja lähenev õhtu ja lähenev lahkumine .... Nii ma siiski seal ei mõelnud .
Teadsin seda , aga mõtlesin millestki muust .
Jõin veini . Olin veel seal .
Ja siis ma läksin ....

______________________________________________________________
13. august,reede
Jäänud ei ole enam paljust ....
Sel õhtul lahkusin siis sellest linnast . See oli juba lõputult kaua aega tagasi , ma pea-aegu ei mäleta , -- ei usugi sealset kõike otse kui ..... Siia siis lõpetavad read :
Esmaspäeva , 5. -nda hilisõhtul läbi Prantsusmaa , piiri poole. Ma ei mäleta seda , ei saagi seda , -- ma magasin .
Olin purjjus , ja ometi -- mitte ainult seda . Purjus , aga mitte vaid veinist !
Meenutada või siia toda viimast hetke enne lahkumist .... ! Olgugi eba-väärilises seltskonnas , aga ometigi ... Olin kõigile vajutanud selle lühikese sunnitult koos veedetud ajaga oma 'pitseri' .....
Sel viimasel hetkel , seal , mind koheldi hoopis teisiti , kui mäletada päris algusest . Ja mitte ainult seda , siin välja öelmaks .... See erandlikeim meele-seisund !
Kas ma olen sealsest , sellest , kes võisin olla seal ! , -- teinud ka oma tarvilsed järeldumised ... ? Võimalik , ja seegi --- miski 'otsustub' nõnda kui omapäi .... Või siis mitte .
Magades ma lahkusin selleks korraks sellelt maalt . Kuhu vaid ju olingi üldse tulnud ....
Mäletan , et ärkasin korraks ülesse Belgias , ühes väikeses linnas , keset seda ööd .... Siis aga edasi , magasin edasi . Ärkasin alles vara-hommikul , olin Kölnis .
See öö möödus ikkagi bussis . Ja siis olin ma esma-kordselt selles saksa linnas . Isutsin Reini jõe ääres ja jõin
'vin de rose' d .... Vaatasin inimesi , huvitult , -- näis nagu oleksin juba kuskilt kaugemalt tagasi jõudnud .
Ja see tunne süvenes üha , olin ära läinud ... , tagasi tulnud: tuttav keel , ei midagi erilisemat ütlevad näod , kogu see kuidagi omane õhustik --- tagasi , paraku .
Ja see tunne süvenes üha kui läksin siis sel varasel hommikul Kölni linna peale . Muidugi üksinda , kesklinn oli seal-samas .
Hämmastav muutus , --- kui erinev , kui tavaline !
Saksamaa . Nagu hiljem : nood purukspommitatud , igavalt täisehitatud linnad . Mentaliteet erinev , luitunud värvid , vastumeelne atmosfäär .
Sel hommikul aga lihtsalt olin seal , kest linna --- Kölner Dom --- vaatamise väärilisus . Seal sees , istusin ja "imetlesin suure-koonelist injentööri" .... See oli seal , kuniks veel üksi ! , kõigiti kena peatatud hetk .... Nõnda üksinda .
Siis sealtki minema , 'et voilà!' -- gooti kirikul pöörduksed ! absurdne . Üks putka ja üks saksa näitsik sealt . Kui erinev ! -- ta muide , sanuti tajus teatavat suhtlemist : korraldas kiire "sks. k. testi" ja üritas olla igati meeldiv ja nõnda seal ....
Seal polnud aga enam miskit suurt vaadata . Õlut otsima , mööda seda linna . Selle ka leidsin , ja istusin mingit-sorti haljas-alal , purskaevud ääres .
Sealtki , nagu siis kõikjalt , kohata võides mingit oma-pärast suhtumist . Ja ka ise -- erandlikl moel ; ja kuidagi nagu -- õhust .... Nii üht kui teist .
Hiljem siis jällegi tagasi Rheini äärde . Vaadates mööduvat vett , lotjasi , lihtsalt istudes , oodates ....
Ja siis sealtki jälle minema .
Läbi Lääne-Saksa , läbi selle terve päeva --6.juuli, teisipäev . Järgmine peatumise koht : Marburg , väike linn , eba-meeldivad inimesed , pudel õlut , ja -- õnneks taas minema . Magasin sel päeval vist palju .
Mida muudki , -- too seltskond muutus üha vastikumaks .
Vastu järgmist ööd siis Eufurti . Sealne üli-modernistlik hotell , selleks ööks . Ei mingit privaatsust , -- mingite kretiinidega ühte ruumis. Sedasi siis .
Õnneks veel üks pudel head prantsuse veini -- see päästis selle õhtu ja selle öö ! Istusin siis öösel selle hotelli ees , ja lõpetasin seda prantsuse-pärast ....
Hommikul minema sealt . Mingi kaubandus-keskus , sealtki veel veini --- olin juba hommikust saati võrdlemisi purjus --- siiski , leidus ju siis veel 'vin de Blanc' ! , ja teisiti nois kitsastes oludes lihtsalt ei saanud . Kas purjus , või -- eelistatavalt üldsegi mitte !
Varusin sealt siis lisaks , ja kustutasin oma janu selleks korraks hoolimatul kombel . Olin tõesti purjus --- ja nönda siis läbi Saksa , juues , ja enamjaolt lihtsalt magades .
Nõnda ka läbi Poola , ometigi , sest see kolmapäev,(7.juuli) oli ju marsuudil Eufurt-Warszawa .
Selleks õhtuks siis jällegi sinna-samasse , tollesse kunagisse esimesse peatumis-kohta , ööbima .
Ja sinna me ka jõudsime . See koht näis siis veel kui kaugelt mäletada . Viimaste päevade , Pariisis veedetud ööde! eriline intensiivsus mõjus nõndagi .
Seks ööks veidi talutavam "naabrus" . Veel miskit , hale-naljakat sealt , vastu ööd , too äpardunud "grupi-juht" nimelt . Aga ka "ilutulestik" , ja --- öine järv kuhu ujuma läkisn .... Mäletan väga sooja vett pimedas ....
Hommikul jättes selja-taha ka viimase "ööbimise koha" . Hakkas juba vaikselt villand saama selleks korraks kõigest . Too kamp käis selleks ajaks juba tõsiselt närvidele . Mingi vastikumat sorti "intriigitsemine" , kuni otseste labasusteni välja .
Viimane tagasi-sõidu päev mööduski nõnda enam-jaolt.
Läbi Poola , ja siis jäänud veel Baltikum .
Tuttav , viimseni kõik sealsest , rohkelt piiri-ületamisi , juurde-kuuluv . Ei midagi erilist .
Siiski , --- Leedu-Läti piirilt mäletan mõjusat loojangu-värvides taevast . Seega oli siis juba selle neljap. õhtu .
Öö möödus siis läbi Läti ja hommiku-tundideks Eesti piirile . Vara-hommikul juba Pärnu .
Reede, 9 . juuli varastel hommiku-tundidel jõudsin tagasi Tallinna .

___________________________________________________________________

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar