kolmapäev, 13. märts 2019

Päevik: 2017. a. D.

2 0 1 7

MMXVII

Enero 2017: 42. Talv.

_______________________________________________________
13. jaanuar.
Kirjutades siis siia sellel aastal esimest korda alles. On alanud aasta nagu 2017 ja see on minu elu 21 päevik...? -- Pole siia, huvitaval kombel, veel kirjutanud. -- Seega on see minu esimene kirjakoht alanud uuel aastal. See aasta on alanud ja pole veel teada kuidas see kujuneb. OLEN tänasega siin Männikul olnud juba 74 päeva ja ööd (+ 2 öö-päeva „endises kohas). Tulin linna siis eelviimasel oktoobril (30. 10.), oli kaks ööpäeva seal „endises kohas“. Ja nüüd juba umbes 74 ööd ja päeva siin Männikul. Kuidagi möödus see eelmine november. Olin siin, lugesin nautke, kirjutasin natuke. JA umbes samamoodi möödus ka see eelmine detsember. Oli kolm pidulikku einet. Oma 42 sünnipäeva tähistasin lähedaste seltskonnas lähedal-asuvas restoranis nagu „Džingel“. Kuidagi möödus seegi päev. Siis tulid Jõulud pere seltsis, ja ka need möödusid enam-vähem kombel. JA siis tuli muidugi aastavahetus 2016/17. Samuti seal „endises kohas“. Möödus ka see tähtpäev kuidagi. Oli järjekordne privaatne ilutulestik. Esimese jaanuari hommikul siis presidendi-proua K. K. kõne ja WIENI filarmoonikud. // JA nüüd on möödunud seda aastat pea 2 nädalat juba. Mingil põhjusel siia varem pole kirjutanud, kuid küllap jõuab. Selle oma 21 päevikusse jõuab sel alanud aastal veel paljutki kirjutada! // JAH, jõuan siia selle aasta päevikusse veel palju kirjutada. Jõuan ka iga päev lugeda, tihti kirjutada. Ja selle aasta peamiseks nimeks on ju PLATON, keda kavatsen kogu selle 2017 aasta hoolega tõlkida (ja blogides tõlked ka avaldada). SEEGA: edu igas mõttes alanud aastal! Edu ja õnne igas mõttes sel alanud aastal. Lugeda iga päev, kirjutada tihti ja tõlkida Platot võimalikult palju. [JA umbes 4 kuud olen siin Männikul, siis mai teisel nädalal jälle Raplamaale pooleks aastaks.] Edu igas mõttes alanud 2017 aastal...!
Esimest korda kirjutades siis siia sel alanud aastal, sellel jaanuari kuul. See on minu elu juba 21 päevik. Olen olnud siin linnas juba 76 päeva ja ööd. JA täna on muide ka 13 ja reede... Seega: olen täpselt 42 aastat ja 1 kuu vanaks saanud. Seega siis: 13 & reede! JA alustasin selle aasta päevikuga. Nende esimese 2,5 kuuga ei jõudnud palju muud kui lugeda. Natuke ka kirjutada. JA blogides avaldada. BLOG: Juba avaldatud 3 kirjutist, selle 2,5 kuuga. -- Herakleitos & „Võluri lapsepõlv“ („The Cyborg“ = „El Brujo“) & „Arutlusi Ufonautikast ja poeetilisest astronoomiast“. Järgnevaks: „Arutlusi šamanismist“ ja on plaanis avaldada ka veel 4 päevikut (´012-´015). Siis on avaldatud 20 päevikust 10 juba! // Viimasteks lugemisteks olid siis oma enda raamatud. Aasta lõpus lugesin nädal u Jack Londoni „Marin Edenit“. (Oli huvitav lugemine endiselt). Siis mingi Jaapani soperdis, õhuke õnneks. JA nüüd algas aasta A. Dumas & „Kolm musketäri“ seltisis mida loen veel vist kogu selle jaanuari. JA sai ka raamatuid võetud, seega lugemist jagub. (Vist ei lähe ka sel talvel raaamtukogusse, seega 4 talve ei käinud; saab ka maale raaamtukogu raamatuid tellida.). Seega: lugemist jagub ja loen iga päev järgnevalt. // JA nüüd jaanuari esimesel poolel olen viimase nädala ka juhuslikult öösiti üleval olnud. See ei ole ainult kasuks tulnud, kahjuks (kuid vahest juba täna muudan seda ja magan edaspidi öösiti paremini?). JA selline oligi selle aasta päeviku esimene sissekanne, selle jaanuari kuu lähenedes oma keskpaigani... Edu sel alanud aastal ja igas mõttes! (Järgmine kord kirjutan siia jaanuari lõpus).
_______________________________________________

27. jaanuar.
Kirjutades siis alles teist ja viimast korda siia selle jaanuari kuu päevikusse. See kuu hakkab lähenema oma lõpule. (Sel kuul kirjutasin päevikuid vaid 3 x. Tänasega siis tesit korda selle kuu kohta ja korra ka eelmisest jaanaurist.) JA kuidagi see kuu möödus. Problemaatiliseks oli see sel kuul, et selle jaanuari esimesel poolel olin u 10 ööd ärkvel. Kasuks see just ei tulnud. JA nüüd läheneb see kuu juba oma lõpule. [Käis siin külalisi, eelmine pühapäev need R. K. & P. M. Siis astus läbi ka see neiuke nagu V. R. Rohkem külalisi sel kuul kindlasti enam ei oota. Sai mõnega natuke juttu aetud. See Neiuke nagu V. R. jäi siia vaid u pooleks tunniks; järelikult oli tal kuhugi mujale kiiret. Kuid tuli ju mingist asutusest ja kohe minu juurde. Praegu oma kodus, teab, millal jälle näeme? Kuid ega see kes palju ei looda ei pea ka palju pettuma...] JA muidugi olen lugenud palju, pea iga päev. Eelmine detsember möödus peamiselt J. London & „Martin Eden“ seltsis. Aastavahetuseks mingi Jaapani kirjaniku õhuke soperdis. JA siis enamik jaanuarist sai veedetud vana ja hea A. Dumas & „Les Trois Muesquetaires“ seltsis. Praegu pooleli F. Forsyth & „The Day of the Jackal“. Nõndapaljut siis lugemisest. (Ikkagi läbi loetud viimase 10 aastaga juba 500 raamatut ja kõik ka kainelt!) JA nõnda läheneb see jaanurai kuu oma lõpule, ehk ikka kuidagi „kenamini“...?! See on minu korduv väljend tõesti (nagu üks filosoofia-professor mainis) see pidev korrutamine oma päevikutes, et: „kenamini-kenamini“. Kuid mis teha, elu on õpetanud nõndamoodi kirjutama. Seega: ehk edeneb „kenamini“...?! Sest miks peaks elu niivõrd keeruline olema üldsegi?! (Kuid üritades oma päevikuid järjest vähem isiklikuks muuta ja kirjanduslikumaks).
MMXVII – JAANUAR – Kuidagi see kuu möödus. Kuigi oli selge, et need viimased kuud eriti hästi ei kujunenud. Oli mul kenam üksinda maal nii septembriski ja oktoobriski. Ei olnud selle korteri november ja destember eriti kenad kuud siin korteris üksi veeta. JA kahjuks oli jaanuar veel kehvem kuu. EI ole nagu midagi üle jäänud siin korteris olnud üle 2,5 kuu kui tarbida midagi kahjulikku. Kuid mis teha, nii need lood paistavad olevat kujunenud. // JA varsti juba ootab ees midagi erilist. See proua nagu E. S. ja vestlus selle isikuga. JA siis ka mingi test, ei tea, kuidas need tulemused laekuvad ja mida nad tähendavad. Palju paremaks pole need ju muutunud, need näitajad? Kuid eks siis (hiljemalt kolmapäeval) selgub; lootes, tõesti, et pole plaju kehvemaks muutunud, kuigi vahest ikka on ka...? Lootes esialgu kõige paremat, sai ju manustatud ka midagi, pigem kasulikku. // JA jätkates igapäevase lugemisega. JA kirjutada veebruaris rohkem. JA hakata veebruaris jälle midagi ka avaldama. Plaanis on tõesti 4 päevikut, varasemat, ja 2 uut kirjutist. JA võib avaldada ka selle ammuse „esteetika-õpiku“ teises lõplikus variandis (4 blogis)? Seega umbes teada järgmised 7-10 avaldatavat kirjutist. // JA siis saabub kevad. JA siis lähen maale (12-13.05). Enne veidi proovida maale minekut, sest õel (A. L.) on seekord sünnipäev maal, aprilli lõpus. Proovida siis korraks sinna maale minekut ja siis mai teisel nädalal ise kohe vägagi kauaks maale. Nimelt jääbki mul üle vaid maale jäädagi. Vahest isegi u 1,5 aastaks, vahest isegi veelgi kauemaks? Maale jäädagi...? Kuid eks aeg annab arutust. Vahest pole mõtetki maael väga kauaks jääda (18 & 14 aastat hiljem?!). Kuid midagi peab välja mõtlema hilisema peale mõeldes. JA mingis mõttes on ju kindel küll, et maale ma jään oma viimasteks aastakümneteks. SEEGA soovides endale edu seal maal, järgneval kevadel ja suvel ja sügisel ja vahest ka isegi talvel? Edu ja õnne igas mõttes siis järgnevuseski kõigiti! (Ja järgmine kord kirjutan siia alles veebruari esimesel poolel).
_____________________________________________

KOKKUVÕTVALT: January -- 2017.
(15. 01. 2018.)
Kirjutades siis esimest korda eelmise aasta päevikusse, kokkuvõtlikul kombel, peamiselt asetleidvast ja ka eelmise aasta jaanuarist. -- Nii on mul juba aastaid ju kombeks olnud, kirjutada jooksva aasta kuus aasta aega tagasi, eelmisest samast kuust. JA täna on siis selle järgmise talve keskpaik, jaanuari keskpaik. Sellega on see 2017/18 talv jõudnud täpselt oma kekspaigani. Alles eile oli taliharjapäev. -- JA homsega olen siin Männikul olnud täpselt 85 päeva ja ööd. PLAJUT on muutunud sellest eelmisest jaanuarist `017. AASTA AEGA on möödnud eelmisest jaanuarist. -- JA see oli üsna pikk, see aasta, kogu see eelmine aastaring. -- Üsna pikk ja üsna keeruline aastaring...? OLIN siin korteris (Valdeku tn) ka kogu eelmise talve. JA siis mais (16.05.) läksin jälle maale, et jääda sinna ligi 162 päevaks ja ööks. KUIDAGI möödus see viimane suvi seal maal (oleks võinud kuidagi kenamini mööduda?!); kuid hakkama sain ja siis oktoobri lõpus tulin jälle siia Männiku korterisse (24.10.); ja siin olen praegugi veel, selle talve keskpaigas, ja plaanin siia jääda kuni kevade teise pooleni kindlasti. Sest ei ole lihtsalt kuhugi enam minna ja midagi teha, midagi ette võtta...? // KUID aitab sellest. -- KUIDAGI möödusid ka need viimased kuud: noveber ja detsember. Novembrist ei mäleta ei peaaegu midagi, oli mingi „kohanemise kuu“. Detsember oli siis nende 3 tähtpäeva kuu. Sünnipäev (= „Džingel“, 2 x) oli enam-vähem korralik. Jõulud olid lihtsalt kenad. JA siis aastavahetuse ilutulestik jäi ka pigem kenamini meelde (1 jaanaur oli jälk, üks õlu jäi puudu?!). JA täna siis selle jaanauri `018 keskpaik, ja sellega kogu selle praeguse talve keskpaik. JA plaanis on jääda siia kuni mai kuuni `018. -- Sest varem ei ole kuhugi minna, sest varem pole midagi teha...?
TÄNASEGA olen siin Männikul veetnud (nüüd, aasta aega hiljem) juba 84. päeva ja ööd. -- JA ees ootamas siin pikk korteri-periood, plaanides ju vist kuni mai kekspaigani siia jääda? -- Pole midagi erilist ees oota mas. Esialgu pole siin (84 päevaga) muud jõundud, kui et läbi loetud see TOLKIEN & „The Hobbit“. JA siis oli see mahukas JÜRI TALVET´i käsitlus hispanistikast, = „Hispaania vaim“. {See oli selle eelmise aasta 2 kõige aeganõudvaim rmt. Esimene oli see Eva Lips & “Das Indianerbuch“. (Mis võttis aega ligi aprillist kuni augustini.) JA siis aasta lõus ligi 2 kuud võttis aega ka see hispanistika, J. Talveti sulest. Need olid siis eelmise aasta, ´017 aasta 2 kõige mahukamat ja aeganõudvaimat lugemist. Nüüd pean antuke vahet ja siis lähen (lõpuks ometigi??! ka raamatukogusse...?), et seal Zelazny ja Tolkieni koguloomingut laenutada.} // AGA oma blogides ei jõudnudki eelmine aasta midagi erilist avadlada. Ainult veebruari „esteetika-õpik“ ja siis märtsis 3 päevikut: `015, `014, `013). JA siis vaid juuli lõpu MOLIÉR tsitaadid (15 lk.) ja siis augusti lõpu „Indiaani elulugu“ (2 variant). JA kogu selle eelmise, `017 aasta, võttis aega PLATONI dialoog nagu „KRATÜLOS“, mille avaldasin alles aastal lõpus, eelmine kuu, detsember 2017. (Ja mida tõlkisin 2017 aastal sisuliselt vaid 17 päeva. Peab seonduvaga seoses midagi paremat välja mõtlema, alanud uuel aastal?!). JA nõnda need lood on. {Nüüd alustatud juba PLATONI (enda jaoks 5) dialoogiga nagu „ION“, mille loodan juba jaanuaris valmis saada ja ka avaldada koheselt. Järgnevaks PLATO dialoog nagu „HIPPIAS“ (lühem dialoog). PLATONIGA plaanin tegeldeda kogu alanud aasta ja vahest kauemgi veel...?!}
AGA jaanuar 2017. -- ??? -- MMXVII. -- ?? -- Polegi paljut meelde jäändu jaanuarist nagu 2017. -- Ilmselt oli siis veel võrdlemisi rahulik kuu. {Olin vist 10 ööd ka uneta? Lugesin veidi. Paar käis külas.Etc!} -- Nagu harilikult ikka, veetsin aastavahetust nn „endises kohas“ (nagu ka sel aastal); need kaks viimast ilutulestikku olid üsna sarnased, ja pigem vist ka „kenad“? (Kuid järgmise ilutulestikuni on nüüd veel aasta aega täpselt?). Tuleb välja, et lugesin eelmine jaanaur seda Alexandre DUMAS & „Les trois Musqeuetaires“ („Kolm musketäri“). Oli vahest väärt lugemine. Kuid siis saabus eelmise jaanauri lõpp ja järgnevalt läks mõnetigi keeruliseks. Nimelt oli mingi test ja sellega seoses kasutati valesid sõnud, selle asemel, et häid nõuandeid jagada...? Igaljuhul olid mingid näitajad valed jaanuari lõpus (31.01.) ja siis järgnes kogu eelmise, 2017 aasta, kõige jälgim nädal, veebruar esimene nädal, mingis totaalselt väärastunud urkas...? (Värslkeid muljeid: 01.01. `018 oli sama jälk seal!). Jah, kuid tulin sealt tulema ja juba veebruari keskel avaldasin jälle midagi. („Esteetikan klassikoita“, 2 x, senini). [JA kogu järeldumus oli siis peaaegu kogu eelenud ´017 aastaks, et midagi on valesti (kuigi eriti ei olnud); ja alles aasta lõpus sain siis kui jällegi teada (12.12.), et muretsemiseks pole erilist põhjust. (Ja järgmine kevad, aprill (03.04.) siis ilmselt veelgi vähem muretsemiseks põhjust?! KUID enamik eelmisest aastast möödus siis otsekui „Muretsemise tähe all“? (Kui vahest oligi parem, tarbisin sellevõrra vähem. „muretsemine“ oli pigem psühholoogiline, füsioloogilises mõttes tarbisin vähem ja siis aasta lõpus sain selles mõttes jälle paremadi uudiseid.] JA praegu soovides endale: HEAD UUT AASTAT 2018!!! -- Ehk tuleb veidgi kenam aasta...? --
___________________________________________
Febrero: 2017.
_________________________________
11. veebruar.
Kirjutades tänasel laupäeva ööl esimest korda veebruari kuul. Olen olnud siin Männikul jälle alles 3. päeva ja ööd. JA peab mainima, et möödunud on üsnagi vaheldusrikkad ajad. Nimelt oli veebruari eismene nädal üsnagi keeruline, eri põhjustel. Jaanuariga sain üsna kenasti hakkama, kuid jaanuari viimasel päeval oli see test ja näidud olid üsnagi kehvad. Seega olin esimesel veebruaril muidugi üsna masendanud ja siis järgmine päev, -- üllatusmoment pelgalt?! -- lasin end siit korterist otsekui „minema tarida“... Ja järgnes kehveim nädal u viimase 10. aasta jooksul. Mille veetsin seal nn „endises kohas“, ehk oma lapsepõlvekodus... See oli kui täielik košmaar, täielik luupainaja, mille üritan siin järgnevalt täielikult ära unustada kui otsekui „halva unenäo“... Andis seal olla ikka tõesti see nädal (neljapäev 02.02.-09.02). Raske oli uskuda, et nüüd, oma vanuses, peaks midagi taolist veelgi kogema, mida viimased u 10. aastat enam kogenud ei ole. Seda oli lihtsalt raske uskudagi, ja veelgi raskem kogeda. JA üle kõige lasuv mõtteuse kogemus, miks ma seal üldse virelesin selle nädala?! Seda kõike oli raske uskudagi ja muidugi: raske ka kogeda... Oli vist tõesti viimase u 10. aasta kõige raskem nädal. Teadagi midagi kõike. Kuid siinsetes päevikutes ma eriti avameelne ei ole ju olnud (ligi 20. päevikus). JA milleks kirjalikult ropendada, pole mõtet. SEEGA: lühidalt, tervis osutus (ajutiselt) veidi kehevemaks, kui lootsin. Olin kergelt masendatud, lasin end ära petta ja selle eest pidin nädal aega virelema tingimustes, mida inimväärseteks küll nimetada ei saa. Kuid õnnneks juba üle-eile (09.02.) taipasin sealt ära tulla, ja paistab, et siin Männikul kujuneb jälle kenamini. Mis siis, et „sutsetamine võib tappa“, ikka suitsetab iga kolmas. JA jään siia Valdeku korterisse u 9 nädalaks. Maale siiis aprilli lõpus, Jüripäeva nädalavahetusel (u 21./22. 04.). Selleks, et maale jääda selgi (42 maasuvel) ligi pooleks aastaks! JA see oligi selle viimase nädala lugu. Tegemist oli vaid natuke kehevemate uudistega, ajutise masendusega, teatava üllatusmomendiga ja vaid ühe (kuigi 10. aasta kehvema) nädalaga. Kuid järgnevad u 2. kuud mööduvad siin kenamini. JA küllap oskan oma tarbimis-harjumisi vähendada seal maal veel kõigiti järgnevalt. JA nii mõttetult ja kehvasti möödus see veebruari eismene nädal 2017.
JA nõnda algas see selle 2017 aasta talve viimane kuu nagu veebruar. Jaanauriga sain veel üsna kenasti hakkama, lootes kõige paremat. JA jaanuari lõpus olin siin Männikul olnud juba u 3 kuud ometigi. Kuid jah, see test jaanuari viimasel päeval ja kerge masendus veebruari esimesel päeval. JA siis muidugi see košmaarne veebruari eismene nädal.... Sellega anids alles hakkama saada! Poleks uskunudki, et mina, ligi 10 aastat hiljem sellise „supi“ sisse satun! Kuid nõnda kujunes ja see veebruari esimene nädal aastal 2017 jääb kauaks millegi täiesti uskumatu ja painajalikuna meelde ilmselt. Kuid õnneks üle-eile taipasin sealt minema tulla, sealt nn „endisest kohast“, ja viimased päevad-ööd näitavad, et saan omaette palju paremini hakkama järgnevad nädalad. JA neid nädalaid siin Valdeku tn korteris on jäänud veeta ainult umbes 9. Siis jälle pooleks aastaks Raplamaale, kus ka üsna hästi hakkama saan, nagu kõik varasemad 41 suve. Selle veebruari esimese nädala näol oli tegemist mingi juhusliku arusaamatsuega pelgalt, täielik mõttetus, juhuslik kokkusattumus. Oli natuke kehvi uudiseid, olin kergelt masendatud, lasin end ära petta ja kaasa tarida. JA siis vaevlesin kogu väga pika nädala. Kuid see jama õnneks lõppes ja järgnevad nädalad tulevad sellevõrra paremad, kindlasti, seda on juba näaha. Muidugi, Delfi oraakli sõnadega: „Ne quid nimis“...! Kuid ikkagi, tuleb mõelda, et „vähem on parem“. JA mida olen lugenud sel alanud aastal? Detsembris lugesin muidugi J. London & „Martin Eden“. Aasta vahetus mingi Jaapani soperdajaga seoses (Kawabata). Jaanuaris lugesin peamiselt A. Dumas & „Kolm musketäri“. Siis jäi nüüd seoses selle ebaõnnestumisega pooleli F. Forsyth & „The Day of the Jackal“. JA alles eile alustasin jälle elu kõige loetuma raamatuga (pea-aegu liigutav?) nagu J. R. R. Tolkien & „The Hobbit, Or, There, and Back Again“. Selleks järgnevaks kevadeks, selle järgneva kevade esimeseks pooleks on plaanis läbi lugeda MOLIÈRE´i kogulooming (ühes köites), mida lugesin viimati vist keskkoolis. JA siis ligi 9 nädalat hiljem, Jüripäevaks, jälle Raplamaale, pooleks aastaks. Järgmine kord kirjutan siia alles veebruari viimasel laupäeval. EDU!
____________________________________________

25. veebruar.
Kirjutades siis alles teist ja viimast korda selle 2017 aasta veebruari kuu päevikusse. On möödunud vaheldusrikkad ajad. See veebruar oli vägagi eriilmeline kuu. Väga kehv oli sisuliselt kogu veebruari eismene pool. Nüüd alles, veebruari teisel poolel ja selle viimase talvise kuu lõppedes saan jälle veidigi kenamini hakkama. Ei tea millega seoses?! -- Tulin siia siis novembri alguses. JA need kuud nagu november ja detsember ja jaanuar möödusid kähku ja küllaltki samailmseliselt, seega pigem kenasti...? Kuid siis oli mingi jaanuari viimane päev ja järgnevalt pidin siis kahjuks olema üsna masendunud. Seda isegi niivõrd, et tegin ühe vale sammu ja pidin selle tõttu kannatama kogu selle veebruari esimese nädala. Selle veebruari eismene nädal oli painajalik sõna otseses mõttes („endises kohas“ = sic!). Kuid tulin siia oma erakorterisse tagasi ja veidi hakkas kohe paremuse suunas edenema. Kuigi ei saanud ka siin alguses magadagi (kogus elle veebruari esimesel poolel sisuliselt rahulikult magada ei saanud...? See mõjus kehvasti. (Aga viimane unetu ööpäev oli alles 13.02.). KUID siis hakkas juba natuke jälle paremuse suunas edenema ja viimased paar nädalat olen rahulikult magada saanud (ja nõnda loodetvasti ka edaspidigi järgnevalt!). Üllataval kombel hakkasin ka juba veebruari keskel ka avaldama (blog. nr. 4 & „esteetika“ 4 osas ja lõppvariant; avaldasin siis 14. & 16. 02). Käisid külas ka need R. K. & P. M. (15.02). JA nõnda see aeg möödus. Lugeisn läbi Tolkien & „The Hobbit“ (u 10 päevaga, viimast x sel aastal). JA siis veebruari lõpus alustasin pidulikult MOLIÈRE lugemist (alustatud 21. 02.); juba läbi loetud komöödia nagu „Nareuväärsed eputised“ (22.02.); praegu pooleli „Naiste kool“. Loen selle Molière läbi, võtku see mul aega kasvõi rohkem kui 7 järgnevat nädalat. JA ongi jäänud umbes 7 nädalat siin korteris veeta. Siis Jüripäeva nädalavhetusel jälle maale, selleks, et sinna jääda ligi pooleks aastaks järgnevalt (juba 42 suvi maal). JA maal eriti just, üritades oma parimat. -- `Ne quid nimis`...!
JA nõnda see veebruar siis möödus, see kohe lõppev veebruar, selle talve viimane kuu... JA alles eile oli siis ju minu talvine nimepäev, kuidagi möödus ka see ometigi... (Sai vaid veidi televiisorit vaadatud, Jumalateenistus Toomikrikus, militaarne „paraad“, mingi kontsert, presidendi 1. kõne ja see gala, etc! + mõned viletsad filmid). Järgmisel, sügisesel nimepäeval (21.09.) saab täpselt 5. aastat täis oma eismese blogiga alustamisest. (JA veebrari keskel tõesti, üllatavlgi kombel, jõudisn avaldada selle esteetika-õpiku teises variandis, teises lõppvariandis. Märtisis plaanis vaid avaldada ainult 1-2 päevikut, 2015 &2014? Küllap maal jõuab veel plajutki kirjutada javaldada ja tõlkida). JA tõlkida, üllatval kombel jõudisn veebruari lõpus veidi ka tõlkida. Eelmise aasta 2. viimasel kuul kahjuks vaid 3. päeval (u. 10. lk. raamatust); ja nüüd siis ka veebruri lõpus PLATON jälle tõlkimist leidnud! Muidugi see (minu jaoks) IV dialoog nagu: „KRATYLOS“. Mida siis jõudnud tõlkida veebruari lõpus 2 x (vastavalt siis 21. & 22. 02. ja ülehomme, 27.02. ka!). Seega olen siis veebruari lõpuks seda dialoogi siin korteris jõunud vaid 6 x (u 23. lk. siis). Jätakates selle dialoogiga nüüd kevadel ja eriti suvel hoolega. // JA nõnda see veebruar lõppeb, see viimase u 10 aasta üks keerukamaid kuid üldse. Sain halbu uudiseid, olin mõneti kui masendatud. Sai tehtud üks täitsa vale samm, mille tõttu pidin kahjuks vaevlema ja kannatama kogu veebruari esimese ja ka teise nädala veelgi. Siis sai tehtud veidi õigem samm ja veebruari kaks viimast nõdalat sai juba jälle veidigi kenamini hakkama. Viimased ööpäevad on juba rahulikumad olnud. Veebruari esimesel poolel ei saanud isegi rahulikult magada; järgnevalt aga siiski ehk saan. // Nõnda möödus see veebruar 2017. Esimene nädal oli juhtumisi lihtsalt jälk („endine koht“); teisel nädalal kui toibusin ja 2. viimase veebruari nädalaga sai juba jällegi hakkama. (Näe, isegi avaldasin veebruari keskel esteetikat ja isegi tõlkisin veebruari lõpus oma Platot?!). JA lootes, et järgnevate nädalate ja kuudega saab ka enamvähem kenamini hakkma. Sisuliselt on siin korteris jäänd veeta veel vaid 7. viimast nädalat, siis jälle Raplamaale, et jääda sinna jälle ligi pooleks aastaks. See saab siis olema aprilli lõpus, Jüripäeva nädalavahetusele kui sinna maale jälle kauaks ajaks lähen. Ligi pooleks aastaks maale jääda jälle. JA üritada seal oma parimat, igas mõttes. JA lootes, et saab siin hakkama viimase u 7. nädalaga ja pool aastat maal kujuneb veelgi kenamini ja ratsionaalsemalt. (Järgmine kord kirjutan siia alles märtsi 1. nädala lõppedes. Huvitav oleks juba ette teada, mida siis arvan...?).
__________________________________________

KOKKUVÕTVALT: February – 2017.
(19. 02. 2018.)
Kirjutades siis selle veebruari lõpust, eelmisest veebruarist. SELLE 2017 aasta veebruarist. Nüüd hakkamb lähenema järgneva veebruari lõpp aastal nagu 2018, elik siis aasta aega hiljem. JA see aastaring on kuidagi möödunud, veebruarist kuni nüüdki see veebruar mööduma on sätitud...? OLI alles pikk aasatring...? KUID: täna kirjutades siiski eelmisest veebruarist! Peamiselt! // KUIGI: olen olnud siin Männikul tänase päevaga juba ligi üle 100 päeva ja ööd, ning see veebruar ´018 hakkab juba lõpule lähenema (homsega siin vaid 9 päeva veel seda talve). JA kuidagi see aeg siin möödus. Läksin eelmine mai siit juba mai teisel poolel (16.05.) ja tagasi siia Männikule tulin oktoobri teisel poolel (24.10.); seega üpriski kaua olin maal. SEEGA: nüüd ma siin siis olen olnud mõndagi aega ja enne mai teist poolt ei kavatsegi sinna Raplamaale tagasi minna eriti! // MIDA ma saavustasin eelmine maa-periood?! -- Peaaegu, et mitte kui midagi, sisuliselt ei tõlkinud (PLATONIT?!) ja avaldasin vaid par kirjutist?! Isegi viimane kuu, jaanuar, avaldasin ligi 12 kirjutist (oma blogides, muidugi mitte kõik ei olnud erinevad. JA nüüd veebruaris jälle ei suutnud midagi uut avaldada?! Mäherdune korralagedus?! KUID: avastasin uu mooduse: miks mitte avaldada kõik oma 100 kirjutist kõigis oma 4 Google Inc blogides?! See võtaks veidi aega aga vahest tasub ära ka?! SEEGA: on veel palju tegemist oma blogidega, ja vist ka paljudeks aastateks! No siis on tegemist veel palju, oma blogide, oma kirjutamisega (nagu praegu) ja muidugi on kogu seegi aasta tegemist ka PLATONI tõlkimisega! (Juba varsti jätkan „HIPPIAS“ dialloogiga!). NÕNDA see aeg möödub...? JA nii on möödunud see aeg peale eelmist veebruari....? -- AGA kuidagi on möödunud see aastaring ja seegi talv hakkab juba lõppema...? ON varsti jäänud ainult umbes nädal seda talve nagu 2017/18. Alanud ööl on jäänud vaid 9 päeva seda talve. Siis algab kevad, märts, aprill ja juba mai teisel poolel olen jälle seal maal. -- EI tea, kuidas kujuneb see järgnev kevad. Maa-talvede peale ei tasu just eriti veelgi mõelda. (Kuigi oleks ainuõige sinna maale aastateks järjest jääda; pole lihtsalt veelgi võimalik...? Vahest siis kunagi hiljem...? Oleks väga vaja sinna maaale jääda, vahest isegi väga kauaks. Aga kuidas küll seda saavutada,. Seda veel ei tea...? Kuid eks elu õpetab, nagu öeldakse.)
VEEBRUAR 2017. -- MMXVII – Kuidas möödus see eelmise aasta veebruar? -- Nüüd jah, on juba veebruari lõpp 2018 aastal. SEEGA siis aasta aega varasemast ajast kirjutades. Eelmine veebruar, 2017 oli väga kehv kuu. Pole sellest ajast midagi head meenutada. Olin nimelt eelmise veebruari 1 nädala seal nn „lapsepõlve-kodus“. Sellega seostub ainult midagi jälki ja veel ilgemat. Selline oli eelmise veebruari eismene nädal. Kuid tulin sealt tulema ja siis ahkkas veidi laabuma. Juba veebruari keksel avaldasin selle nn „esteetika-õpiku“ teises variandis. (Nüüdseks, eelmisest kuust, janaurist 2018 on see avaldatud 4 blogis ja seega mõneks ajaks nõnda jääbki). JA siis juba veebruaris, eelmine aasta üritasin jälle tõlkida. (PLATON & „Kratülos“, mille avaladsin, valmis sain alles viimane detsember. Nüüd avaldatud ka „ION“. Praegu veebruaris `018, juba homme, jätkates „HIIPPIAS“-dialoogiga). OLI keeruline see eelmine veebruar nagu 2017. JA selle eelmise aasta algusest kuni lõpuni oli (teatud mõttes?!) keeruline. Aasta alguses laekus kui kehvi uudiseid ja alles aasta lõpus poole võrra paremaid. Seega oli kogu see eelmine 2017 aastat psühholoogilises mõttes vägagi raske, kuid ehk mingis teises mõttes (füsioloogilises) veidike nagu etem...? EI ole eriti midagi head meenutada eelmisest aastast nagu 2017. Oli jälle üks keeruline ja võrdlemisi mõtetult mööda saadatud aasta. [Sisuliselt tõlkisin Platot eelmine aasta vaid 17 päeva?! = SIC! Sisuliselt vaid 17 lõket maal. Jne. ETC! Mõtetult sisustatud aasta.] KUID eks sel aastal jõuan rohkem lugeda, kirjutada ja tõlkida. ON üsna palju PLATONI tõlkeid plaanis sel aastal. JA ka maal on plaanis järgmine suvi veidke kenamini aega sisustada. KUID: eks aeg näitab, kuidas kujuneb. AEG NÄITAB, KUIDAS KUJUNEB...?! -- Selline oli see eelmine veebruar. See oli eelmise aasta kõige kehvem kuu üldsegi. Kuid nüüd on juba järgmine veebruar ja selle `018 aasta talv hakkab juba lõppema...? (Järgmine kord kirjutan siia päevikusse kokkuvõtlikul kombel alles märtsis, märtsist 2017). JA aastad on üksteise järel reas nagu: „hõõguvad pärlid nööril“...?
____________________________________________
Marzo: 2017
_______________________
13. märts.
Kirjutades siis esimest korda sel märtsi kuul, nagu 2017. Alles esimene kirjakoht siia. OLEN linnas olnud tänasega juba 135 päeva ja ööd. JA just täna olen täpselt 42 aastat ja 3 kuud vana. See märts on alanud ja ilmselt tuleb sellest palju mõtestanum kuu kui eelmine...? [Kuid lõpetada igaljuhul see n-ö „kirjalik halisemine“. JA igal juhul muuta oma järgnevad päevikusissekanded veikinegi n-ö „kirjanduslikumaks“.] See aasta siis algas kuidagi, järgnesid jaanuari ja veebruari kuud. Nüüd (üle-homme) juba märtsi kekspaik. SEE märts ja vahest kogu selle kevade simene pool?) jääb meelde kui MOLIÈRE lugemise aeg. Alustasin sellle Prantsuse klassikuga juba veebruari lõpus (22.02.) ja kavas seda järgnevalt veel hoolega lugeda, kogu selle linnaperioodi lõpus ja maalgi ilmselt veel. (Praegu pooleli juba VII komöödia elik siis „Don Juan“). Arvan, et see märts tuleb siin kena kuu, pigemini ja jäänud on siin korteris veeta veel vaid u 5.5 nädalat; siis maal ja jällegi, ligi pooleks aastaks. Arvan, et see järgneva Jüripäeva nädalavhetusel toimub (u 21/22. 04.) Ja siis jään maale jällegi, minimaalselt pooleks aastaks. (Vahest ehk kauemakski veel, mõtlesin alles eile, vahest jääda maale veelgi kauemaks sel, ja järgnevalgi aastal...?! Kuid on veel vara arutada selle kevade alguses järgmise aasta plaane (kuigi a.-le juba natuke kirjutasin ja mõnele teisele ka lähipäevil?)). Igaljuhul mõtlen midagi ratsionaalsemat välja järgnevuses. Ja sätin seda, mida veel sättida annab...? // Kuid jah, see aasta algas ilutulestikuga, möödusid jaanuar (=ok) ja ka see veebruar. Veebruari keskel avaldasin esteetikat (2 x, 4. blogis, lõppvariandis); veebruari lõpus tõlkisin paar päeva PLATONIT. Kuidagi möödus ka see talvine nimepäv. JA siis algas märts, mis seni on paremini kujunenud kui eelmise kuu algus. Ja avaldasin nüüd märtsis juba (2 x) varasemaid päevikud. On avaldatud: „Päevaraamat: 2015. a. D.“ (09.03.) ja ka „Päevaraamat: 2014. a. D.“ (eile, 12.03.). Ja avaldada plaanis siin korteris siis veel kaks päevikut (siis on minu u 20 päevikust pooled, elik siis u 10 avaldatud). JA järjest kirjanduslikumaks peab muutuma kogu see järgnev päevaraamat.
Olen siis tänasega linnas olnud täpselt 135 päeva ja ööd. Täna sain täpselt kuu aega jälle vanemaks (= 42,3). Seekord tulin linna oktoobri viimastel päevadel (= sic!). Siis möödusid need paar aasta viimast kuud. Ja siis tuli uus aasta ja selle aasta kaks esimest kuud. Nüüd juba siis mainitud kuupäeva õhtul siin kirjutades. On olnud erinevaid päevi, nädalaid, kuid, kuid sellegipoolest. SEE alanud märts (ja kogu selle kevade esimene pool?) jääb meelde ilmselt kui MOLIÈRE kevadena. (Lugedes mainitud väärt klassikut ka järgnevalt hoolega ja kunagi vahest kirjutadagi midagi avldamiseks mainit klassikult?). // JA oli üks eriline päev (07.03.) hiljuti... Oli vestlus sellle isikuga nagu E. S. ja see kuidagi sai mööduma. Ratsionaalset kriitikat eriti ei olnud, oli verbaalselt hoiatavat kraami ja muidugi minu üllitiste kiitmist (kuigi ka midagi erilist minu blogidega seotud avaldamistega seoses...?) [Ja muide sel samal päeval oli siin korteris ka üle aastate remont, mis sai tunniga tehtud; ülehomme veel veidike, etc! (= 180.- + 20.- = u 200.- eur)] SEEGA siis sai ühe isikuga räägitud ja teine isik tegi samal päeval ka remondi ära. // KUID jah, veeta selle kevade esimene pool siin korteris ja siis jälle (vähemalt minimaalselt?!) pooleks aastaks Raplamaale. Ehk kujuneb sealgi võimalikul kombel. (JA need kaugemad plaanid, kaugema tuleviku plaanid ei ole veel päevakorras, neist jõuan veel mõelda ja kirjutada. Kuigi mõnele juba kirjutan, mõeldes kaugema tuleviku peale? Midagi lihtsalt peab välja mõtlema, kaugemagi tulevikuga seoses, kujunenud olukorras. Kuid küllap jõuan veel mõelda ja plaane seada...?). [Ja need 2 viimast avaldatud kirjutist, need päevikud 2015 & 2014 olid siis minu blogides siis juba vastavalt 87. & 88. esseed umbes jah. Ja vist jätkan järgnevalt (isegi märtsis?) veel kahe varasema päevikuga? Nt päevikud nagu 2013 & 2012? JA siis mai alguses alustan kirjutisega nagu: „Arutlusi šamanismist“ (ja kuu lõpul avaldan); ja siis juuni alguses alustan kirjutisega nagu: „Arutlusi inimpsühholoogiast“ (mille avldan siis peale Jaane, mida ka sel aastal eriti ei plaani tähistada): JA nõnda see aeg möödub. Järgmine kord kirjutan siia juba märtsi kuu lõppedes... Huvitav oleks teada, juba ette, mida ma siis arvan, kujunenud olukorrast...?
_________________________________________________

27. märts.
Jälle taas kirjutades. Seekord siis teist ja viimast korda sel lõpule läheneval märtsi kuul. Nimelt hakkab lõpule lähenema see esimene kevadine kuu 2107 aastal. See märts oli üsna rahulik, möödus pigem õieti. Ei anna võrreldagi selle eelmise kuu ehk veebruari esimese poolega. Kuid eelmine kuu juba ununemas ja see praegune märts juba möödumas. Juba veebruari keskel avaldasin „esteetika“ (2 variandis, 4. blogis; ja kuu lõpul tõlkisin paar päeva ka Platot). Nüüd märtsis õnnestus avaldada veel 3 päevikut (2015 & 2014 ainult kuudeks; eile avaldatud 2013 lõppvariandis, tistaatidega täiendatud, etc!). MUIDUGI oli selle lõppeva märtsi põhitegevuseks lugemine. JA see märts 2017 jääb meelde peamiselt kui MOLIÈRE lugemise kuu! (Ligi 11 komöödiat, selle 17 saj Jean-Babtitse Poquelin sulest, (1622-1673)). See märts jääb siis kauaks meelde kui justnimelt Molière lugemise kuu (ikkagi 835 lk!). JA nüüd eile-täna sai alustatud mingi „romaaniga arheoloogiast“ (Winkelmann/Schliemann). Midagi K. W. MARCUS sulest (alias K. W. Ceram). JA nõnda see märts möödus, lugedes, kirjutades ja avaldades. SEE märts jääb hilisemaks tõesti meelde kui Molière lugemise kuu (ja plaanis on suvel Molière kohta ka kirjutada, tsitaatide ainetel!). JA päevikuid kirjutasin vaid tänasega kolmel päeval aga seevastu avaldasin ka (4 blogis) 3 päevikut. (Millest kaks siiski vaid kuudeks; aga eile avaldatud päevik, 2013, siiski lõppvariandis, aastateks). // JA nõnda see märts oma lõpule läheneb... Praeguste plaanide järgi olen siin korteris veel vaid napilt 4 nädalat. Plaanis on maale minna juba Jüripäeva nädalavhetusel (u reede, 21. 04.) Selleks, et jääda sinna Raplamaale jälle kauaks, pooleks aastaks miinimum. (JA vahest enne Jaane otsustada ikka hoolega, kui kauaks sinna maale jääda, kas järgnevaks või isegi: ülejärgmiseks novembriks?) Kuid, eks aeg näitab, aega on arutada...?
MARCH – MMXIV – JA nõnda see märtsi kuu möödus, a. D. 2017. -- Selline see kuu oligi ja see kuu läheneb juba oma lõpule... JA see praegune on viimane sissekanne selle aasta märtsi kuul. Kuidagi see kuu möödus ja varsti algab juba aprill ´017. ON plaanis siin korteris siis veeta veel veidi vähem kui kuua ega, vähem kui 4 nädalat. SIIS jälle (miinimum) pooleks aastaks Raplamaale. Ehk kujuneb sealgi, kuidagi...? MIDA saavutasin lõppeval märtsi kuul, siin linnas? Paljut ei saavutanudki, lugesin iga päev, kirjutasin päevikuid (tänasega vaid 3 x); avaldasin varasemaid päevikuid (ka vaid 3 x, viimnae eile alles). MUIDUGI jääb see märts 2017 meelde peamiselt kui MOLIÈRE luguemise kuu. Lugesin läbi kogu Molière Eesti keelde tõlgitud loomingu (11. komöödiat, millest viimane oli siiski sisuliselt tragöödia,; kokku u 835 lk.). JA nõnda möödus see märtsi kuu. [Oli siis mingi vestlus ühe prouaga, (E. S.) ja polnud ei laitust ega ka erilist kiitust ses loos. -- `Ne quid nimis`...? Mä. ei plaanigi oma sünnipäeva (32) eriti tähistada? Oli remont märtsis (= u 2oo.-) Täna laen M-lt). JA siis umbes 4 nädalat veel siin linnas, siis maale ligi pooleks aastaks? Või veel kauemaks??] Selline oli siis see lõppev märtsi kuu. Jäänud on vaid napilt kuu siin linnas veel olla. Alles eile avaldasin juba 89 essee ometigi (blogis nr 4, 39 kirjutis, 52 lk.). SEEGA: veeta siin linnas veel vähem kui kuu ja siis pool aastat Raplamaal. Aeg näitab, kuidas.
_______________________________________________

KOKKKUVÕTVALT: March – 2017
(19. 03. 2018.)
Kirjutades siiis kokkuvõtlikul kombel elmise aasat märtsist, kuigi pigemini selle aasat märtsist. Millest on ka midagi kirjutada?! Kõik varasemad 4 kuud kujunesid seekord, Männiku koretris üsna ühetaoliselt, seega rahulikult, kuid märtsis see olukord muutus. See VICTORIA R ?! -- Oli alles keeruline sel märtsil?! Magamatus , söömatus ja ei tea, mis veel. Lihtsalt see paksuke „otustas“ minu juurde tulla ja veel kauaks. Täielk jaburus. Mina ei sooovi sellega kunagi üldsegi mingit tegemist teha ja see omaltpoolt. On palju kilosi juurde, näeb välja nagu nuumpõrsas, valjuhäälne, õigibe dn veelgi rasvasemask ja segab kõigiti minu rahulikku elu. (Õnneks tänasega pole teada nädal aega näinud, kui vahest tuleb juha täna-homme?! =Sic!) Täielik jama, mis kindlasti oleks võinud täuielkult ära jääda. Kui, mis tea, näivalt ei vedanud. Vastutasuks selle märtis eest ei helista talle maal, aasta lõpuni kuigivõrd. Ja kuii aprillis ka sama jama ees oootab, mis siis saab. Esiteks ei tule ma oma rahadega välja. Aga magada ja toituda on vaja minulgi iga päev. See põrsas takistab nimelt mõlemat elulist tegevust. Peaks nagu enda otsutada olema, keda võõrustada (polegi selliseid); kui see märts läks juba liiale tõesti ja seda sõna igas mõttes. Tean teada juba ammu (kui telefonituttavat), kui ei meeldinud ta mull ka siis kui seel sale oli.
VIKTOORIA --?! -- Keda ta minu jaoks kujutas viimased u 10 aastat? Lihtsalt üks tüdrukunimi. Lihtsalt telefonituttav. Kahjuks me teineteisel vähimalgi kombel ju ei tulnud kogu see aeg, pigem vaid vastupidi: pigem kasuks. Kuid sisuliselt „läksime lahku“ juba mais 2009. Viimasete aastate päevikutes pole teda ju enam maininud. (nt `011 viimati, kui põhisisuks oli, et ei taha tegemist teha. Noorena oli ta ju üsna kenake, pruunisilmne loomulik brünett. Koos oleme tudinud kokku u 3 kuud. Elagu hästi mina helistan talle selgi aastal vaid harva (nagu viimasetelgi aastatel). Aidaku oma eakat vanaema seal Kohila asulas. Ta seal üles kasvanud, järelikult saab hakkama. See märtsi alguse jama lahenes tänasega soodsalt, parimal võimalikul kombel! // Ise märtsis (mõistetavatel põhjustel ) muud ei jõudnud. Lugesin „Hamletit“ vähe, ei tõlkinud „Hippiast“ Kuid vahest juba aprillis jõuab mõlemat? Mais lähen siis jälle pooleks aastaks maale, suvilasse. Ehk saab seal vaid häti hakkama...? // Eelmine märts 2017? -- Ei mäleta sellest kuust midagi, järelikult see aastatagune vaid kena kuu. Avaldasin vaid veidi (2014-2015 pävikud). Mida mõtlen siia järgmine kord kirjutades? Aga eks aeg näitab, kuidas kujuneb...?
__________________________________________________
Abril: 2017
_________________________________

4. aprill.
// Kirjutades siis esimest korda sel alanud aprilli kuul. JA need jäävad siis ilmselt viimasteks kirjakohtadeks sel aprillil, siin linna-korteris. Sest on ikka endiselt plaanis maale minna juba u 2 nädalat hiljem, selleks, et jääda sinna Raplamaale ligi pooleks aastaks. (On olnud ka plaanis, viimastel päevadel edasi lükata seda kevadist maale-kolimist (nt. kuni 12.05.); aga praegu plaanis siiski maale minna Jüripäeva nädalavehtusele eelneval reedel (21.04.) SEST: on villand sellest linna-elust. Ikkagi juba (u 5 kuud) siin ühe koha peal passinud/istunud; maal ikka rohkem võimalusi. Järelikult tuleb siin pakkima hakata...? JA nõnda see linna-periood möödus. Tulin eelmine aasta maalt juba oktoobri viimastel päevadel, kuidagi...? Siis novebri algusest saati olen siin Männiku korteris veetnud oma aega. Nii need kuud möödusid, november, detsember ja jaaanuar. Siis möödus kuidagi ka see veebruar; kuid märtsiga sain suhteliselt kenasti hakkama. JA siis aprilliga ka ja aprilli viimase nädala veedan juba maal, Raplmaaal, Rapla vallas, Kalda suvilas.
// JA see märts jääb siis kõige rohkem meelde kui MOLIÈRE lugemise kuu. Nimelt lugesin läbi sel märtsil (peamiselt) Molière 11 komoodiat (viimane oli tragöödia); ja see oli siis teist korda selle 17. saj. Prantsuse vaimustavat näitekirjanikku lugeda (viimati vist 1. keskkoolis). JA plaanis on ka kirjutada MOLIÈRE kohta maal. (Alias Jean-Babtiste Poquelin, 1622-1673 = 51. aastasena surnud). JA selle mahuka (835 lk.) raamatu lugesin läbi siis märtsis (lõpetades 24. 04). JA siis alustasin veelgi pooleli oleva raamatuga autori sulest nagu Curt Wilhelm MAREC (alias: C. W. CERAM); ja tema intrigeeriv teos nagu: „Götter, Gräben und Gelehrte“ (C: 1949, originaal: 1958, Eesti keelne tõlge, J. Selirand, 1961.) = „Jumalad, hauakambrid ja õpetlased“. Seda raamatut siin linnas viimase u 2 nädalaga ei lõpeta, kuid võtan maale kaasa ja lõpetan seal. [Siuliselt H. Scliemann´i kohta kirjutatud raamat, mida kuulsin juba enne lugemagi õppimist; praegu lõpetamisel Vana-Egiptust käistlev osa, „Püramiidide raamat“.] Mä-l oli hiljuti sünnipäev, sai 32. aastat vanaks. Seda ei tähistatud. Tähistada siis maal A. 44. sünnipäeva. JA sättida end lihtsalt maale, selleks hoolikalt ette valmistudes siis siin järgnevad paar nädalat.] A. käis just ja rohkem toitu ei pea enam niipea ostma. Ja on kõike mida vaja on. Järgmine kord siia, viimast korda aprillis kirjutades, tean rohkem, mis toimunud on...?]
_____________________________________________

29. aprill.
Kirjutades siis teist ja viimast korda sel lõppeval aprilli kuul. Viimati kirjutasin siia aprilli alguses ja nüüd on juba aprilli lõpp, homsega, Volbripäevaga see aprilli kuu läbi siis saab. Selle kuuga on nii mõndagi muutunud, ikkagi ühe pikka kuuga. Arvan erinevat alates eelmisest siinsest kirjakohast aprilli algusest. Nimelt ei läinud maale sel hiljutisel Jüripäeva nädalavahetusel ja ei läinud ka muidugi maale ka sel nädalavahetusel (on laupäev); ja muide: ei lähe ka järgneval nädalavahetusel vaid alles ülejärgneval nädalavahetusel (ilmselt 12.05.). JA nõnda möödus see aprill. Põhitegevuseks oli ka sel kuul lugemine. Tulin siia Männikule siis novembri alguses (01.11.). JA nõnda need pikad kuud möödusid, kuidagi möödusid eelmise aasta kaks viimast kuud, möödus ka jaanuar. Veebruari esimene pool oli kehvem. Kuid märts ja aprill möödusid nagu nad möödusid. JA praegu arvan tõesti siis umbes mai keskel maale (12.05.). Jõuab seal maal ju veeta umbes pool aastat. Teadagi mis on põhitöö. Raamatud ja arvuti muidugi ka...? [Platonit sel korteriperioodil jõudnud tõlkida, vähem kui nädal vaid (=sic!); kuid eks maal tõlgin jälle hoolega seda kalassikut, juunista lates, kasvõi iga nädal. Pooleli on „KRATÜLOS“, ja ees ootab mahukas „GORGIAS“. Järelikult Platoni 2 dialoogi kuni sügiseni!] Nii,et selle aasta ainsaks tõlkeautoriks jääb PLATON! Indiaanisuvel avaldasin 3 esimest dialoogi. Need kaks järgnevat dialoogi võtavad aega kuni sügiseni. (Kuigi kavas on neid hoolega tõlkida). Palju ei jõudnud sel korteriperioodil. Liiga vähe tõlkisin Platonit. Kuid eks maal jõuab rohkem tõlkida. JA kirjutada, ja avaldada. Sel korteriperioodil avaldasin ainult oma blogides vaid 9-10 kirjutist (4 neist topelt, „esteetika-õpik“, veebruari keskel). Kuid eks seal maal jõuab veel palju kirjutada ja avaldada. Ja järjest rohkem ja rohkem Platonit tõlkida. JA maale jään ju ligi pooleks aastaks. Maale jään kuni sügiseni, (kas oktoobri või novebri alguseni, veel ei tea). Homme on Volbripäev, viimane aprill; ülehomme on juba Kevadpüha, esimene mai. Seega: ehk edneneb! EDU!
Nõnda möödus see aprilli kuu, nõnda möödus see talv ja kevade esimene kuu. Palju siin sel korteriperioodil ei jõudnud, põhitegevuseks oli pea igapäevane lugemine. Märts möödus MOLIÈRE näidendite lugemisega tõesti, oli huvitav lugemine. Aprill möödus suures osas tõesti Curt Wilhel MAREC lugemisega (alias: C. W. Ceram). JA sai läbil loetud see kunagine raamat nagu: „Götter, Gräberm und Gelehrte“. (Esimest korda elus, sisuliselt?!). JA nüüd hiljuti alustatud raamatuga nagu Eva LIPS & „Das Indianerbuch“ (mille ka maal kindlasti lõpetan!). JA maal esimest u 10 raamatut juba tean (tsitaadid rohkem kui ainult u 10 rmt); ja ka sel aastal (nagu eelmisel) ei loe ühtegi raamatut kaks korda. Siis on lugemisel nagu rohkem mõtet. // KUID: homsega on siin korteris siis praeguset arvamusete kohaselt jäändu täpselt 2 viimast nädalat. Järelikult tuleb pakkida ja koristada ja varuda. JA sel aastal rahast puudu ei tule. (teadagi, msi on maal n-ö „põhitöö“...? SEEGA: juba maale kippudes nagu harilikult mai kuudel on olnud. Ei tea, kuidas seal kujuneb aga ehk kuidagi moodi ikkagi. Millega peaks hakkama saama ?! Olemise, elamise või hingamisega?! Või mõtlemisega...? Igaljuhul saab hakkama. Mõtlen juba tõesti, et paar nädalat hiljem maale. Kuigi praegu õues mingi „lõrtsituisk“, ometigi...? Lihtsalt väsinud sellest linnaelust...? -- Loodan, et ees ootab rahulikum aeg. Järgmine kord (vaid korra veel siin korteris?!) kirjutan mai alguses siia päevikusse. Siis maal jätkan oma päevikutega. Huvitav, mida ma (üle-)järgmine kord siia päevikusse kirjutan maal...? Kuid eks siis selgub. Homme on siis Volbripäev, viimane aprilli päev. Ja siis järgnev õhtu on Volbriõhtu ja öö vastu 1 maid on siis Volbiröö, „Nõidusele pühendatud öö“. Edu siin korteriperioodi lõpus ja kõike head siis ligi pool aastat Raplmaaal!
__________________________________________

Kokkuvõtvalt: April – 2017.
(16. 04. 2018.)
Kirjutades siis siia eelmise aasta päevikusse. Nimelt on möödunud juba tervelt pikka aasta sellest eelmisest, aprillist 2017. Praegu on juba järgmise aprilli keskpaik, ja selle kevade nagu 2018 keskpaik. On juba järgnev aasta siis tõesti juba, ligi aasta aega hiljem. JA lood on möödunud selle aastaga. Nii mõndagi on möödunud kui siia viimast korda kirjutasin, eelmise (aasta-taguse) kuu kohta. JA peamine on muidugi see, et TERVIS ON TÄITSA KORRAS! Nimelt sai mõned nädalad tagasi tehtud seda tervise-testi ja selgus, et näidud on täiesti korras. Nagu poleks elu sees lonksugi jooki võtnud, nii korras näidud. Seega: oli mis oli aga näidud näitavad, et tervis on täista korras. JA muidugi on viimase aja saavutseks seegi, et olen peaaegu, et loobunud joogist. Karsklus kui selline. Juba ligi kuu aega pole viina võtnud ja juba ligi 3 kuud pole õlut võtnud. Seega tegin siin kevade esiemesel poolel proovi otsekui ja loobusin joogist. JA see oli ka vajalik sest juba kahe nädalaga muutsuid testi tulemused ilma viinata palju paremaks. Tõesti, nii vähese ajaga ja nii palju paremaks. Oleks seda küll varem teadnud, siis oleks midagi taolist üritanud varem ka. Kuid mis on olnud see on juba olnud, sõnadega midagi paremaks ei muuda. SEEGA: tervis on pea täitsa korras ja olen peaaegu loobunud ka joogist. Seega üsna head saavutused viimastets kuudest. Märts oli kehv kuu, andis hakkama sada selle paastukuu nagu märtsiga. Kuid siis sain korralikud ja kenad näidud ja kainenemine kujunes edaspidi veelgi paremini ja kenamini. JA siin korteris on jäänud veeta veel vaid umbes 3 nädalat siis lähen ligi pooleks aastaks jälle Raplamaale. Ainult 3 nädalat siin umbes veel siis kaugele ja kauaks. (Juba pakin, koristan ja varun, siis minema ja kauaks). JA nõnda need ligi 200. päeva siin möödusid, nimelt niipaljut päevi ma seekord siin veedan, sel korteritalvel 2017/018. See aeg lihtsalt möödus nõndamoodi. [Oli M. 33 sünnipäev. Tuleb A. 45 sünnipäev. JA maale lähen siis 11-12.05., emadepäevaks. Käinud on külas paar tuttvat. V. R. üleeile. JA H. T. Eile. Paar tuttavat astub vahest veel läbi, (R. K. & P. M.); siis neid enam mõnda aega ei näe ju ometigi. See selleks.] Jäänud on veel vaid 3 viimast nädalat siin korteris siis ligi pooleks aastaks suvilasse Raplamaale. Seal siis aega küll, erinevaid plaane seada. Ehk kujuneb seal siis järjest kenamini kõigiti ja igas mõttes...?!
On alanud aprilli ja sellega ka kogu selle 2018 aasta kevade teine pool. Kuidagi see aeg siin möödus. Kokku olen olnud siin Männikul siis sel korteri-perioodil umbes 200 päeva ja ööd. Siis tuleb maaperiood, ligi pool aastat. Kuidagi sai siin hakkama, märtsi esimene pool oli keeruline vaid. KUID otsustasin sellega seoses isegi kainenema hakata. Mis tuli vaid kasuks kuna juba 2 nädalaga sian paremad näidud kui harva nähtud. Seega: tervis on täiesti korras ja kainenen ka edaspidi hoolega seal maal ja kaua. Oleks seda varem teadnud, et tervise-näidud nii kähku nii korda saab? KUID nüüd tean, et tervis on täiesti korras. JA juba alustasin kainenemisega! (Ikkagi juba 3 kuud ilma õlleta ja ligi 1 kuud ilma viinata). JA järjest rohkem ja rohkem seal maal kainenen. Vahest tuleb sellest isegi kuude pikkune kainenemine, vahest tuleb sellest isegi lõplik kainenemine? Teistel oli ka vaid hea meel seda kuulda. KUID: siin veel jäänud vaid korteri-perioodi lõpetamine, siis maale ja kauaks ajaks. [Selle V. R. on ühelpool, vahel harva helistada, muud ei midagi. Alles üleeile nägin, läksime „lahku“ sõbralikult kõigiti. Me „vist ei sobinud“? See selleks, ei näe teda vist kogu see aasta ega hiljemgi vist. See selleks.] JA siis hakkabki see korteriperiood otsa lõppema. Varsti, umbes 3 nädalat hiljem olen juba maal, selleks, et sinna kauaks jääda. Huvitav oleks juba ette teada, mida arvan siia, selle eelmise aasta päevikusse kirjutades järgmine kord, mais, maal, järgmine kuu. EI oska veel ette ennustada, kuid eks siis selgub. Järgmine kord kirjutan siis eelmise 2017 aasta mai kuu kohta alles maal, mai teisel poolel seal siis. OLIN seekord siin korteris siis ligikaudu 200 päeva ja ööd. JA maal on ees ootamas ligi pool aastat. Jõuab seal mõelda ja arutada, et kuidas seal kujunema saab sätitud. Sest aega seal maal ju lõputa palju kõigiti. SEEGA: soovides endale kena linna perioodi lõppu ja kõike head seal maal vägagi kauaks ajaks. EHK kujuneb seal maal ligi pool aastat järjest kenamini ja kõigiti ainult hästi! Edu igaks juhuks seal maal kaua aega. Järgmine kord kirjutan siia juba mai teisel poolel maal? Huvitav oleks juba ette teada, mida arvan siis...? Kuid eks siis selgub...?
__________________________________________
Mayo: 2017
______________________________

6. mai.
// Kirjutades siis ka tänasel õhtul siia selle aasta päevikusse. Ja nimelt esimest korda sel alanud mai kuul. Ja vahest ka viimast korda, enne maale minekut siia selle aasta mai kuu päevikusse kirjutades üldsegi...? SEST: olles olnud siin Männikul umbes 200 päeva ja ööd plaanin juba ülejärgmine teisipäev (16.05.) maale minna, et jääda sinna umbes 4,5 kuuks. Sest villand on sellest linna-elust. Annab istuda ligi 5,5 kuud ühe koha peal. Maal ikka liigun rohkem, loen rohkem, kirjutan rohkem ja tõlgin samuti. Villand sellest linna-elust ja ootan juba maale minekut. (Eelnevalt tuleb muidugi nii varuda, kui ka koristada ja siis ka pakkida. Vahest lükkub maale minek mõne päeva võrra edasi, kuid maale minek on plaanis tõesti ja see on vist kujunenud olukorras ka ainuõige samm. EI soovi siin korteris enam kauem lihtsalt olla. Maal on rohkem lootust üritada paremuse suunas ja seda igas mõttes.). OLIN siis siin korteris tõesti ligi 5,5 kuud. Tulin siia 1 novembril. Kuidagi möödus see aasta lõpp ja sain jälle ühe aasta vanemaks. Kuidagi möödus januar, veebruari esimene pool oli üsna kehva, kahjuks. Kuid nende 2,5 kevadise kuuga sain jälle hakkama, teadagi, kelle kulul...? Palju ei jõudnud siin peale lugemise. Avaldasin ainult u 10 teksti (millest esteetika 4 teksti siis teist korda; seega vaid: umbes 6 uut teksti vaid). Tõlkida ei jõudnud PLATONIT isegi ühte nädalatki (vaid 5 päeva); aeg ilmselt kulus millegi muu jaoks. JA siis nüüd u 10 õhtut hiljem jälle maale. Pole teada, mis seal ees ootab. Ilmselt tuleb nii paremaid kui ka kehvemaid päevi. Kuid lihtsalt ei sooviks siia jääda ja maale minekut edasi lükata?! Kuigi maal, aja möödudes arvan vist vastupidist, miks ma küll kauemaks linna ei jäänud?! Kuid pole enam võimalusi eriti valida ja tuleb seal maal kuidagi hakkama saada. Vist viimast korda kirjutan tänasel õhtul siin linnas selle praeguse aasta päevikusse...? Oleks huvitav juba ette teada, mida arvan maal siia järgmine kord kirjutades, mai teisel poolel, üksinda seal Raplmaal...? Kuid ehk kuidagi ikka edeneb ja saab hakkama!
JA nõnda mööduski peamiselt see korteri-periood, novembrist mai keskpaigani. Talv oli siin Männikul juba 11 järjest, talv 2016/017. Põhitegevuseks oli lugemine. Märts möödus MOLIÈRE lugedes (Jean-Babtiste Pquelin, 1622- 1673). Aprill möödus peamiselt seda arheoloogi nagu C. W. MAREC lugedes (alias C. W. Ceram). Ja nüüd siin mais jääb siin lugedes pooleli see Eva LIPS & „Das Indianerbuch“. Kirjutasin vaid veidi, kahte viimast päevikut. Blogides avaldasin vaid veidi (6-10 kirjutist). Ja Platot ei tõlkinud kogu selle pika aja jooksul isegi nädalat (kuid juunist jätkan hoolega „Kratülos“-dialoogi tõlkimist. // EI tea, kuidas seal maal kujuneb. Kuid ega ma ei saa siis siia korterisse Jaane ootama jääda. Kõik elu esimesed 41 aastat ikka suvel maal veedetud. JA siis järgnev on siis juba 42 suvi maal. // EI kirjutagi vist selle aasta mai kuu päevikusse enne maale minekut. Seega lootes, et see korteri-periood ja maale kolimine sujuvad rahulikult. Ja järgmine kord siia kirjutades olen juba maal, selleks, et sinna kauaks jääda. Huvitav oleks juba tõesti ette teada, mis arvan siis, kujunenud olukorraga seoses...? // SIIS viimast korda siis aelle aasta päevikusse, mai kuus, siin koretris kirjutades? Homsega olen olnud siin korteris pea 190 pöeva ja ööd. Seega kokku seekord umbes 200 päeva ja ööd. JA siis maale,et jääda sinna kauaks...? (Praegu arvan, et kuini 1-5 oktoobrini). JA ei tea, tõesti ei tea, mida kirjutan siia sellesse päevikusse järgmine kord, mai teisel poolel, kui olen juba maal. Oleks vajalik seda juba ette teada, oleks võimalik veel lihtsasti maale minekut edasi lükata. Kuid praegui arvan, et jäänud on siin veel vaid u 10 õhtut. Pole mõtet siin vaeva näha. Pigem üritada maal oma parimat. Ja maaelul on ju ka oma plussid...? Huvitaks tõesti, mida arvan siia päevikusse järgmine kord kirjutades, mai teisel poolel...? Kuid kuidagi saab vist ligtsalt olemise, elamise ja hingamisega siiski hakkama?! Või ei saa...?
_________________________________________________
RAPLAMAA, RAPLA vald, KALDA.

22. mai.
Kirjutades siis siia selle aasta päevikusse alles eismest korda siin maal taas olles. Olen siis juba maal siin kenasti, juba tänase õhtuga täpselt nädal aega juba. Esimest korda kirjutades siin maal selle aasta päevikusse. Sai sealt linnast siiis tulema tuldud, millest endiselt vaid hea meel. Ikkagi ligi 200 päeva ja ööd pidi seal linnas istuma (siusliselt ühe koha peal kogus eea aeg?!). Kuid siin maal on kindlasti omad plussid. Tänase õhtuga olen maal veetnud esimese nädala ja plaanis on ju jääda siia kauaks, kuudeks nimelt. Tulin siis maale eelmine teisipäev (16.05.) ja siis on möödunud tänasega juba nädal. Muud pole veel jõudnud kui harjutanud end igapäevase lugemisega jälle (ja kauaks ajaks muidugi!); ja olen harjutanud end ka varasema magamajäämisega. Ilmad muutusid juba üleeile märksa soojemaks ja suvisemaks. Viimase nädalga on puud lehte läinud; kui siia tulin, nädal tagasi, siis olid õunapuud veel raagus, nüüd juba rõõmustab silma hiliskevadine rohelus. Viimased kolm päeva on juba suvised, nii, et ilmastiku poolest tuöin maale tõesti õigel ajal. Ja muidu ka, nii keeruline oli seal korteris 200 päeva ühe koha peal istuda. Maaelul on kindlasti oma vaieldamatud plussid...?! Esialgu olen jõudnud vaid lugeda, selle esimese maanädalaga ja vahest end ka varasema uinumisega harjutanud. Loetud on juba läbi Harris/Wyndham &“The Day of Triffids“. JA siis muidugi R. L. Stevenson &“Treasure Island“. Praegu pooleli samalt vaimustavalt autorilt: „The Black Arrow, a Tale of the Two Roses“. Järgnevaks A. C. Clarke &“The City and the Stars“. Siis selle aasta esimene soome keelne raamat nagu Harris/Wyndham & „Kraken wakes“. ETC! Seega igapäevane lugemine ootab selgi suvel ees. // JA muidugi kirjutan palju, nagu praegugi, tegelen jälle rohkem ja paremini oma blogidega (veel ei teagi kuivõrd on varasemaid kirjutisi veel avaldamata jäänud (u 10-15?!); ja muidugi siis ka avaldan, mida vaja ja palju vaja.) JA siis juuni algusest hakkan jälle pidulikult oma PLATONIT tõlkima. „KRATÜLOS“. Jagub nii lugemiseks kui ka kirjutamiseks, kui ka blogides avaldamiseks ning samuti ka tõlkimiseks aega siin järgnevalt veel palju! Aega jagub kõigeks mõistlikuks ja ratsionaalseks. JA jõuan siia veel palju kirjutada, siia selle aasta päevikusse (juba 21 aasta päevik ometigi!). SEEGA: soovides endale kena kevade lõppu ja kõike head järgneval pikal maasuvel! Edu igas mõttes...!
SEEGA: olen juba maal, selleks vaid, et siia kauaks jääda! Hea meel, et sealt linnast minema sai tuldud! Seal läks ikka tüütuks tõesti, ligi 200 päeva ja ööd veeta ainult nelja seina vahel (sisuliselt ühe koha peal istudes/magades). Nii kaua aega ja üsna mõtetult sisustatud. Vahest ainult luegsin omaenda raamatuid (kuigi pea iga päev). Kirjutasin ainult veidike päevikuid, muud nagu ei kirjutanud. EI tõlkinud Platonit isegi ühte nädalat kokku (ainult 5 päeval?!). Ja nõnda see aeg seal möödus. Läksin sinna linna poole eelmine sügis oktoobri eelviimasel päeval (see sügisene kolimine = sic). Ja esimesest novembrist olin seal korteris. Kluidagi möödusid novembri ja detsembri kuu ja sain juba 42 aastat vanaks. JA kuidagi möödus see aasta algus (veebruari eismene pool oli lihtsalt jälk, endast sõltumatutel põhjustel. KUID selle peagi lõppeva kevadega sain kuidagi hakkama (teadagi kuidas...?). JA praegu loodan, et saab hakkama selle kevade 2017 lõpuga samuti. JA siis soovides endale kena pikka järgnevat suve. // Ilmad on juba 3 päeva muutunud üsna suvisteks. Kui siia tulin siis olid puud veel raagus, nädalga juba rõõmustab silma kevadine rohelus. Sel aastal hakkavad õunapuud vist veidi hiljem õitsema... Seega on ilmad juba suviselt soojad, seega ilmade poolest tulin siia tõesti õigel ajal. [Juba on tehtud selle suve eismene lõke. T. & Co lähevad juba varsti (03.06.) Kaunase ja Warzawa kaudu Berliini kuni Jaanideni. Tited juba nähtud ja näeb neid veelgi. Male ja joonistamine. Eelmine kass pani plehku, kuid järgmine nädalvahetus saan jälle uue kassi. Tuleb M. sünnipäev, juuni eismesel päeval. Praegu siin A. & J-d. Mä. pruta jättis ta maha, kuid „tuleb ka järgmine tramm...“ Ei ole siin maal üksidna vist ühtegi nädalvahetust kuni sügiseni. Esialgu jagub, mida vaja, sai varutud. Mis hiljem saab pole veel teada, kuid küllap midagi välja nuputan...? Nii ja teisti ja vähem on parem tõesti. Psühholoogia vaveas endiselt sel esimesel maanädalal. Ehk ikkagi normaliseerub veidikenegi siin kaugel teises maakonnas, teiselpool Eestit. Aeg näitab. Loota kõige paremat?] JA soovides endale siis kena selle kevade lõppu siin maal ja veelgi kenamat pikka järgnevat suve siin kaugel Raplamaal! (Järgmine kord kirjutan siia, oma 21 päevikusse juba juuni alguses. Huvitav oleks juba ette teada, mis ma siis arvan, kujunendu olukordadest...?)
______________________________________________________

Kokkuvõtvalt: May – 2017.
(17. 06. 2018.).
Kirjutades siis siin maal seekord, 2017 aasta kirjutasin iga kuu 3 x, kuid nüüd eelmine kuu, mai 2018 ei kirjutanud eelmise aasta samast kuust. SEDA viga nüüd täna parandades ja kirjutades üle-eelmisest maist nagu 2017 mai seda endast ette kujutas. OLEN SIIN RAPLAMA alles 3 x. Ainult 2 x olen siin selle maa-perioodi alguses pävikuid kirjutanud. Ja eelimine sissekanne viibis. Kogu eelmise AL OLNUD TÄNASEGA juba 37. päeva ja ööd. -- Seega juba üle kuu aja siin aega veetnud. On möödunud kuidagis ee aeg, selle pikema maa-perioodi alguse aeg. On olnud paremaid (ja kahjuks ka kehvemaid) päevi ja öid. Kuid kuidagi möödus see rohkem kui esimene kuu siin kaugel Raplamaal. /---/ Esialgu pole sisuliselt veel muud jõudnud kui veidi lugeda. Esimesed lugemised olid muidugi (see rmt nr 1 = sic!) Harris/Wyndham & „The Day of the Triffidis“. Siis paar rmt R. L. STEVENSON´i sulest = „Treasure Island“ &“The Black Arrow.“ JA nüüd jõudnud alles 3-4 rmt nagu C. Castaneda (VII) & „The Fire Fom Within.“. Järgnevaks siis tõesti vahest S. LEM & „SOLARIS“. SEEGA paljut ei jõudnud esimesel kuul. Vaid natuke lugeda. Ja nii see aeg siin möödunud ongi...?
KUID juba homme alustan pidulikult siisi PLATONI tõlkimisega. Plaanis on alustada homme (18.06.) siis PLATO dialoogiga nagu „HIPPIAS“ (lühikesem dialoog) ja see loodetvasti juba siis juuni teisel poolel ka ära tõlkida (ainult 17. lk.?!) ja siis ka avaldada! Igaljuhul tõlgin PLATONIT selle aasta maa-perioodil palju rohkem kui eelmise, 2017 aasta, maa-perioodil (vaid 17 x dialoogi nagu „KRATÜLOS“?!). // KUID nüüd on siis selle 2018 suve algus. -- Olen olnud maal vaid 376 esimest päeva ja ööd. Kuidagi on hakkama saadud (paar päeva, kaasa-arvatud M. 72 sünnipäev (= sic!?!) olid siiski kehvad). KUID loodan siin ka edaspidi kuidagi hakkama saada, inimese kombel muidugi, mõistlikult ja rahumeelselt kõigiti, nagu mul ikka ju kombeks on olnud. Ilmad olid palavad eriti mai lõpus ja ka veel tänaselgi päeval siia tulles. -- JA sel aastal tulin siia siis 12. 05. ja korteris olin siis ligi 200 päeva ja ööd. -- JA plaanis on siia jääda ilmselt oktoobri lõpuni (arvatavasti üüritakse see Valdeku tn korter välja kuni 01.11. 2018). -- Olid siis jah, mai lõpus siin väga palavad ilmad. Õitsesid õunapuud ja siis ka sirelid. Juba on lähenemas aasta kõige valgemad ööd, nädal hiljem, järgmine pühapäev juba Jaanipäev. [Ei tähista selgi aastal Jaane, vaid väike lõke koduaias, juba neljandad Jaanid nõndamoodi. M. 72 sünnipäeva „tähistamisest“ täiesti piisas. See nn „TP“ painab endiselt. Olen ka manustanud mõndagi. Tuleb juuli esimesel poolel ka naabersuvilas mingi nn „firma-pidu“ olen kohal ja konditsioonis. Muud nagu midagi?]. EDU soovides siis as mõigttes järgnevuseski!
MAY 2017 -- ?? -- See oli siis elline kuu, ligi aasta aega tagasi. Olin (nagu ka viimane korteri-periood) linna-korteris veetnud ligi 200 mõtetut päeva ja ööd. Teadagi kuidas iis täpsemalt. Ei olnud millekski muuks võimeline ka eelmine korteri-periood kui vaid lugeda jne. ETC! -- JA siis lõpuks olin nii tüdinud sellest (eelmisestki, nagu ka kõigist teistestki korteri-perioodidest?!) et tulin llihtsalt maal ja kootsin siin kõike kõige paremat. JA jäingi maal (kuni 24. 10. 2017). JA siis järgnes jälle üks üsna mõtetult veedetud korteri-periood. -- JA nüüd ja praegu täna siin kirjutades on juba 37 õhtu sellegi aasta nagu 2018 maa-perioodi alguses...? JA niis see aeg mööduma ongi siis seatud. -- KAS niimoodi siis...? Haige ühiskond, hullumeelsed hoorad, mingid jälgid pool-debiilsed ilgused! Kuid milleks „kirjalikult ropendada“? Sel pole mõtet. // Olen juba jõudnud 4 raamatuni (C.C. & D. J. VII). -- Juba homme alustan pidulikult jälle PLATONI tõlkimisega. Dialoog (nr 6.) nagu „HIPPIAS“ (lühikesem dialoog). JA ehk jõuan selle ka juuni lõpuks valmis ja samuti ka avaldada. Millegi mõistlikumaga peab ka ometi tegelema...? Ja nagu T. L. Ütles kunagi: „Platoni tõlkimine on kahtlemata vägagi väärikas tegevus.“ // KUID üle kõige lasub täieliku mõtetuse vari.-- Niivõrd palju üsnagi mõtetult ja painajalikultki keerukalt veedetud aastaid!? Aga milleks...? Küllap Jumal noid tülgastusväärseid karistab...? Ilge „eesti elu“, ropuim keel kõigist ons ee ilge eesti keel. (Laibasööjate keel on veelgi ilgem, see vene keel. Söögu inimlaipade liha kuni koolevad!). Ilge on see „eesti elu“. Tülgastuväärne ja jälk. Ei sülitaks näkkau ka noile tülgastusväärsetele hoora-raibetele. KUID: milleks kirjalikult ropendada...? SELLEL pole mõtet. -- Loota, et saab hakkama kuidagi ak selle pikema maa-perioodiga. See on juba 13 suvi peale väljakolmist mingist ilgest peldikust. JA siis saab järgnema ainult 13 Männiku-talv...? Lood ei ole just kiita. Oleks huvitav teda juba ette, mida arvan siia järgnevalt kirjutades. EDU...?
__________________________________________________
Junio 2017
____________________

10. juuni.
Kirjutades siis alles esimest korda sel juuni kuul 2017 aastal. Homsega olen siin Raplamaal olnud juba täpselt 28 päeval, seega siis kokku umbes kuu aega juba. Tulin siia siis mai keskel ka sel aatsal (16. 05.) ja nõnda see aeg siin on möödunud... Sai nii kaua ometigi oodatud seda sellegi aasta maaletulekut, juba aasta alguses mõtlesin selle (nüüd alanud) maasuve peale ikka tihti vist. Ja nüüd on möödunud maal juba ligi kuu aega. Tulin siia siis mai keskel korrlaikult ette valmistatuna (varutuna); ja eimsed 3 nädalat möödusid kähku ja kenasti. Nelipühad olid kahujuks kehvemad, kuid unustada ära. Ehk edeneb edaspidi paremini jällegi. Nimelt olen viimastel päevadel eriti mõelnud ajutise linnamineku peale, ainult selleks, et kohe kähku maale tagasi tulla, esimesel võimalusel, ainult selleks, et järgnevad nädalad oleksid veidigi kenamad ja inimväärsemad. JA pole ju ometigi midagi lihtsamalt kui homme õhtul linna minna, jäämaks sinna vaid u 2-3 nädalaks ja siis esimesel võimalusel siia maakoju tagasi jälle tulla. Pole midagi ju ometigi lihtsamat (ja muide: soovitati ka tungivalt ühe isiku poolt, kelle arvamust võib usaldada). SEEGA: mitte mingil juhul lasta end homme ümber veenda ja siis olen rahulikult seal Männikul jälle, Valdeku tn korteris. Jääda sinna nii väheseks ajaks kui vähegi võimalik ja siis jälle maale tagasi, selleks, et jälle kuu aega siin kenamini sisustada. Kuid mitte mingil juhul ei tohiks homme end ümber veenda lasta. On äärmiselt oluluine, et homme seal Valdeku tn korteris juba oleksin. Ei jääks sinna ju kauaks, vaid u 2-3 nädalat, siis jälle kuu aega u maal, jne. Kui homme õhtul seal korteris ei ole, siis kahetseksin üsnagi. Seega: peab ilmtingimata homme linna minema ja natuke veel seal korteris oma aega veidigi inimväärsemalt ja mõistlikumalt sisutama. See on tegelikult ka ainuke variant, muid variante ei olegi, ega hakkagi (siin) olema, see selgus. SEEGA: juba hommikul ja homme päeval kindlalt kokku leppida õhtune linnaminek! Mitte mingil juhul ei tohi end lasta ümber veenda. See oleks homse päevaga kõige olulisem, see, et homme õhtul seal korteris kenasti oleksin. SEEGA OLEN HOMME (11.06.) KINDLASTI AJUTISELT MÄNNIKUL TAGASI!!!
JUUNI 2017. -- ? -- Kuidagi see kuu siin algas ja nüüd läheneb juba oma keskpaigale... Kui nüüd homme ilmtingimata (!!!) linna minna, siis olin siin maale esimesel katselt täpselt 28 päeval ja ööl, seega siis ligi kuu aega. Esimesed 3 nädalat möödusid (nagu nüüd selge on) üsna kenasti, rahulikult ja kiiresti. Polnudki midagi eriti kehva. Nelipühad kahjuks aga olid, kuid ununeb kõik. Ja nüüd olin nädalavhetusel veidi rahulikum. Täna oli selle aasta 4 lõkkeõhtu. Nädal aega on olnud siin ka mingi kassipoeg (Capitan America); seega juba nädal on T. & Co olnud kaugel (tulevad Jaaniks tagasi, ise Jaane juba 3 aastat siis ei tähista). Pole siin esimese kuuga pea midagi jõudnud peale lugemise (4 raamatut lugesin läbi, need mis harilikult maale tulles, 5 rmt jääb siis mõneks ajaks pooleli). Seega vaid Harris/Wyndham (2 x) ja Stevenson (2 x); pooleli jääb seekord siin praegu Clarke. Ja ka kirjutanud eriti ei ole veel jõudnud (täna kirjutan päevikuid alles 3 x); kuid eks jõuab hiljem ka kirjutada siia oma päevikuid veel paljugi. Hea, et täna sai kirjutada (muidu oleks ligi 4,5 aastat kui kuus kordagi päevikut ei kirjutanuks). Muidugi ei jõudnud selle u 1 kuuga ka ei blogidega tegeleda, ega muidugi ka mitte Platoniga tegeleda, kuid eks järgneval suvel ja hiljemgi veel jõuab sedagi! // SEEGA: umbes nõnda möödus selle aasta u 1 maakuu. Alguses sai paremini hakkama (u 3 nädalat) ja nüüdseks on plaanid muutunud. Homse päeva kõige tähtsamaks saavutuseks oleks (kasvõi ajutiseltki) korterisse tagasi saada. Mitte mingil juhul ei tohi end ümber veenda lasta. Muidu just hästi ilmselt ei lähe. Pole aga ka midagi lihtsmat, homme ajutiselt linna ja esimesel võimalusel jälle maale tagasi. Pole ju midagi lihtsamat ja mõistetavamat...? Ilmtingimata peab minema homme (11.06.) ajutiselt Valdeku tn korterisse, muud varianti lihtsalt ei olegi. Soovitati ka tungival kombel ja on teada ka, et muid variante ei olegi. Jõuan ju olla siin maal pika suve jooksul ometigi piisavalt. Ja on teada, ometigi, kuidas on kujunenud olukord tänaseks kujunenud. Ilmtingimata siis homme Männikule, ajutiselt!!! Esimesel võimalusel jälle maale tagasi, et veeta siin rahulikult jälle nädalaid ja kokku ka kuid. ILMTINGIMATA HOMME MÄNNIKULE!!! Järgmine kord kirjutan siia juba juulis, jälle siin maal olles. Huvitav oleks juba teda, mida arvan siia järgmine kord kirjutades, juuli esimesel poolel...? SEEKORD: soovides kõike head! EDU!!!
_____________________________________________________________

29. juuni.
Kirjutades siis alles teist ja viimaset korda juuni kuul. JA see kuu on lähnemas oma lõpule. Polegi seda juuni kuud eriti jäänudki. JA sellega on möödunud siis ka esimene selle suve kuu siin maal, Kaldas. Tulin siia siis 16.05. ja jään siia kuni 15.10. kuivõrd see üürnik sinna nii kauaks jääb. Alles teist korda kirjutades siia sel lõpule läheneval juunil. EI läinud linna tagasi, nagu viimane kord siia kirjutasin, vastupidi, jänn maale veel kauaks. Vägagi kauaks. Ei tea, kuidas siin läheb ja kujuneb....? TÄNASEGA olen maal olnud täpselt 45 päeva ja ööd. On peeterpaulipäev. St Petrus. Olen olnud maal jubva rohkem kui kuu aega. Ja on mainitud pühaku päev. Esialgu pole muud jõudnud eriti peale lugemise. Aga natuke on loetud juba ka. Ja tänagi siia kirjutades. JA ülehomme (01.07.) hakata siis taas pidulikult PLATONIT tõlkima, selleks tõlkeks on „Kratülos“, ja mille ma sel suvel ilmselt siis ära tõlgin. Pole jõudnud midagi peale lugemise, esimesel 45 päeval maal. Praegune kirjutis on alles 6 sel korral maal. MUIDUGI, möödusid Jaanid. Olid ka kenad Jaanid tähistada. Olid kõik sugulased kohal ja see tähtpäev möödus vaid kenasti. (Siis olin õllest nii purjus, et ei teinud öödel ja päevadel vahetki). See viimane kirjakoht oli ikka täielik halisemine. Korrigeerida üle. Praegu on pooleli raamat nagu Axel MUNTHE & „San Michele raamat“. Ja siis selgub, kuidas elu kujuneb....? Sel juuni kuul enam ei kirjuta, alles järgneval kuul, juulis kirjutan siia (oma 21 päevikusse). Mida loota sellest suvest? [Alles eile sai käidud ja varutud, mida vaja. Sai sõidetud nii motorolleri kui autoga.] Edu sel suvel siin maal. Edu igas mõttes!
Polegi nagu midagi eriti kirjutada siia tänasel päeval. Mida ma olen üldse saavutanud oma eluteel?! Olgu, mind on valitud umbes 10 korda miljoni eestlase hulgast välja. Mis need korrad olid? -- 2 x Deutsche Bundestag. 1 x Asutria Ülikool ja ka Copenhaageni ülikool. Ja veel üks kord LIDIL ja siis veel Ungari ülikool. Ja ka 5 eestlase hulka on valitud, Rigaga seoses. JA ka Oxfordi ülikool. Ja oli ka muud. See tähendab, et oli ka palju muud. NATO näiteks. Olen olnud kõige arvestatavam militaarne jõud inimliigii ajaloo vältel. Rohkem kui ükski USA presidenid kokku ei ole suutnud NATOT ümber restrukuraliseerida, ajaloo vältel. AGA mina olen suutnud! Kuidas küll täpselt, sellest puudub vähimgi ettekujutis. Siis olen ma kõige võimsam inimene olnud inimliigi ajaloos. Militaarses mõttes. Kummaline mõeldagi. Kuid vist tõesti tõsi siiski. Kõige rohkem inimliigi ajaloos olen ma ainuisikuliselt restrukturaliseerinud võimsamat muilitaarset võimu nagu NATOT....?! Edu mulle siis ka edaspidigi!
_____________________________________________________________

Kokkuvõtvalt: June – 2017.
(29. 06. 2018.)
JUNE 2018 a. D. -- Kirjutades siis aasta aega hiljem, samal kuu päeval 2018 aastal, nagu ma viimati, eelmine, 2017 aasta siia kirjakohta kirjutasin. -- On siis selle järgmise aasta juuni eelviimane päev. Peeterpaulipäev, St. Petrus. -- OLEN olnud siin Raplamaal, homsega (30. 06), juuni viimasel päeval täpselt 50. päeva ja ööd. -- JA see aeg on siin kujunenud erineval kombel, need eimsed 50. päeva siin selleks aastaks planeeritud u 5,5 kuust. -- Tulin siis siia mai keskel (12. 05.) ja kuidagi möödus siin mai teine pool ja siis nüüd homsega ka kogu esimene selle suve kuudest nagu juuni. // Paljut pole jõudnud, isegi luegda olen vähe jõudnud. Mais vaid Harris/Wyndham & Setvenson. Juunis (ainult?!) C. Castaneda (VII), „The Fire Fom Within“ (mille alles täna lõpetan. KUID alustasin Jaanipäeval ka R. Osborne & „Civilization“ (mille läbilugemiseks võtan endale vist u 4 järgnevat pikka kuud?). -- JA õnneks olid selle 2018 aasta JAANID vaid midagi kena! -- Eelmise nädalavhetuse Jaanilaupäev ja järgnev Jaanipäev möödusid pigemini kenasti lõkke ääres istudes. Oli heameel tõdeda, et ´018 Jaanid jäid vaid kenana meelde. {Kahjuks Jaanipäeval, pühapäeval vist kauduma mu teine kass, eelmise suve T. kass, millest on vaid kahju tõesti, teine kas õnneks olemas ja las vähemalt see jäägu mulle siin sügisel kenasti seltsiks! Kahju, et üks kass kaotsi läks, aga mida teha, selline on Loodus. -- Looduses on ranged reeglid ja need kes nende vastu eksivad, need lähevad kaotsi. Kuid kahju kenast kassist., see oleks olnud siis elu esimene suvi kahe kassiga...? Kuid vahest veel ilmub välja? Kahjuks vist ei, juba nädal, Jaanipäevast, kui see kass kaotsi läks. Kuid üks kass jääb mulle ehk alles, sügiseni, kui siit jälle lähen kunagi?!} -- Ja kirjutan midagi: „KASSIDELE!“
// Nii, et lugeda olen vähe jõudnud (vaid u 3-4 rmt?!) ja ka kirjutada, oma päevikuid olen veel vähe jõudnud (tänane alles 6 kirjutis viimasesse 2 päevikusse). -- KUID midagi olen nüüd jõunud ometigi, midagi olulist, selle juuni lähehendes oma lõpule. -- PLATON! -- JA alustasin ja tõlkisin ja avaldasin PLATONI (minu jaoks VI) dialoogi nagu „HIPPIAS“ (Lühikesem dialoog). Selle tõlkisin siis Jaanide paiku u 4 õhtuga ära ja avaldasin alles üle-eile (27. 06.) -- JA ongi juba 6 Platoni dialoogi mull tõlgitud. -- Selle aastal 2018 siis jaanuari „ION“ dialoog ja nüüd siis juuni lõpu „HIPPIAS“. Järgnevaks juuliks on plaanis „LAKHES“, tõlkida ja juuli lõpus avaldada; augustiks siis „LYSIS“. (Esimene on u 20 lk, teine, augusti oma u 30 lk. Ja sügiseks maal, september & oktoober, plaanida üks mahukam dialoog (praegu arvan, et „PAREMNIDES“. (ON veel siis mul olemas Platonit 3 köites 2 lühemat dialoogi, millega sel `018 suvel ehk ka valmis saan ja siis 4 mahukamat dialoogi, sügise esimesel 2 kuul üks neist siin maal, siis teine vist aasta lõpus 2 kuul seal korteris taas olla. JA lõppude lõpuks saan need 12 dialoogi vist tõlgitud, ka koos järgneva , 2019 aastaga? -- Seega: head tõlkimisega jätakamist kogu pika suve ja sügiselgi ja kauemgi veel! -- Lugeda rohkem, kirjutada päevikuid ja muudki. -- JA loota, et see selle aasta maaperiood tuleb vaid pigemini midagi kena ja rahulikku vaid. Olen siin olnud juba homsega 50 (üle1,5 kuu); jäänud on veel u 4 kuud. -- Edu igas mõttes!
JUNE 2017 a. D. -- Ka täna peeterpaulipäev, nagu eelmine aasta 2017, täpselt 29 juuni, siia kirjutades. -- Täpselt aasta aega hiljem, siin selles päevikus viimasest ülalolevast kirjakohastm siis aega möödunud. -- Nii mõndagi on teisenenud selle aastaringiga, mõndagi on ka samaks jäänud. Jälle üks pikk aastaring möödunud kuidagi...? -- MIDA mäletan eelmise, 2017, aasta juunist palju ei mäleta. -- Nagu siinse päeviku viimasest kahest kirjakohast selgub, siis juuni alguses kippsuin nagu halisema midagi pooleldi utoopilisest plaanist , nagu „linna tagasi“. Kuid sellest mõttes sain nagu üle ja jäin ikka maale, ja kauaks, kuni oktoobri lõpuni (24. 10. `017) kui sinna linna-korterisse tagasi läksin,s elleks, et seal ligi 200 päeva ühe koha peal istuda, vähe lugeda-kirjutada ja vägagi vähe tõlkida. -- EELMISEST 2017 suvest-sügisest on meelde jäänud vaid 17 lõket ja vaid 17 x tõlkisin PLATONI dialoogi nagu „KRATÜLOS“, eelmine kord maal (detsembris siiski lõpetasin ja avaldasin). Ja siiis viimasest jaanuarist PLATONI dialoog nagu „ION“ ja nüüd siis juuni lõpu, Jaanide paiku sisuliselt tõlgitud dialoog nagu „HIPPIAS“. Ja varsti alustan juuli dialoogiga nagu „LAKHES“. -- Edu tõlkimisega siin pikal maaperioodil, 2018, loodetvasti jõuan veel tõlkida u 3 dialoogi veel?! -- JA muud pole juunist `017 nagu meelde jäänudki. -- Kuidagi siis möödus see ammune kuu. -- Täpaselt aasta aega tagasi kirjutasin siia päevikusse juuni `017 viimase kirjakoha. -- Järgmine kord kirjutan siia 2017 aasta päevikusse kokkuvõtval kolbel alles juulis `018. -- Huvitav, mida arvan siis, kõigist kujunenud olukordadest? Kuid eks aeg näitab ja loodetavasti saab kenasti ja rahulikult hakkama? Miks ka mitte?! -- Muud ju ei soovigi kui rahulikult omaette olla ja mõistlikult oma aega sisustada?! -- KUID eks aeg näitab, kuidas see aeg möödub, kuidas eluke kujuneb. -- Soovides lihtsalt: kena suve...! EDU!
_________________________________________________________
Julio 2017
________________________

7. juuli.
// Kirjutades siis tänasel õhtul eimest korda sel juuli kuul, selle kuu esimese nädala lõppedes. Täna on ümmargune kuupäev: 7. 7. ´017. Millal selline kuupäev järgmine kord tuleb? Tuhat aastat hiljem? Kuid eks nõnda saab öelda iga päeva kohta... AEG on kuidagi möödunud. On olnud paremaid ja kehvemaid päevi, nii ja teisti. Ülehomsega olen sel aastal maal veetnud juba 55 päeva ja ööd. Tulin siia mai keskel umbes (16.05.). JA möödus kuidagi see mai teine pool siin maal, üsna kenasti muide. JA siis möödus kogu see pikk ja vastuoluline juuni kuu. Kuid eks need juunid on varemgi maal olnud peamiselt kui kohanemise kuud...? (Muidugi: miks peaks millegagi „kohanema“ ja miks peaks midagi taolist veel ka aega võtma?!). KUID kuidagi möödus ka see eelmine kuu juuni. Põhitegevuseks oli lugemine, paljut muud nagu ei jõudndud. Mõnedki raamatud juba läbi muidugi loetud. Viimane oli Fr. Forsyth &“The Negotiator“. Praegu pooleli ja venima jäänud (juba enne Jaane alustatud) Axel MUNTHE & „San Michele raamat“. („Avastasin“ Jaanide paiku midagi uut nagu interneti raadio (DeliCast), millega plaanis tegeleda veel kaua; siisuliselt kõigi Gloobuse riikide arvestatavamad raadiolained!.) // [Esimene juunikuu kuupäev oli suur pidu, mis möödus kenasti. (M. & 71!!!) Möödusid üsna kenasti ka Jaanid. Juba 3 Jaanid siis siin koduaias tagasihoidlikult veedetud. Mõlemad tähtpäevad sai tähistatud kenasti lähedaste seltsis. Kuu alguses (03.06.) läksid T & Co Saksa poole; nüüd juba ammu tagasi (03-22. 06., Berlin). Viimased päevad, eriti, siin siis M. ja lastega veedetuna. Kena on kui lähedased ligi on, muidu oleks ju veel troostitum...? Homme on siis see kõige kurvem päev aastas, 9 aastat hiljem... `Memento mori`... Raske ikka veel mõelda selle peale ja uneski näha... Kuid mis teha, selline on elu, kauks seda jagub...]
// JA olen jah, ülehomsega maal veetnud juba 55 päeva ja ööd. Põhitegevuseks oli lugemine, muud eriti pole jõudnud. Vahest veidi kirjutada (kui tänane päeviku sissekanne on alles 6 x maal, sel aastal); kuid jõuan siia veel palju kirjutada. JA nii nagu täpselt aasta aega tagasi, juulis 2016, sai otsustatud, kirjutan päevikuid vaid 3 x kuus (2 x jooksvast kuust ja korra eelmise aasta samast kuust). Selleks, et jõuaks rohkem muu arvutitööga tegeleda, nt blogidega seoses ja eriti just tõlkimisega. Millega seoses võib mainida, et pole veel jõudnud kumbagiga tegeleda, kuigi olen maal juba olnud veidike. Blogidega pole kevadest mainimisväärselt tegelenud (juuni lõpus kirjutasin statistika üles ja sedagi 1 x peale detsembri lõppu); ja tõlkinud sel aastal pole veel jõudnud (paar päeva veebruaris vaid). Kummaline natuke. Kuid jõuan tegeleda järgnevalt oma blogidega (esmalt välja selgitada, palju mul üldse kirjutise üldsegi veel avaldada ongi (5-10?). Praegu on Gloobusel juba umbes 16 ooo vaatjat/lugejat, või veelgi rohkem ja seda umbes 4 ja poole aastaga! (Tegin statistika vaid I & II & IV blogi kohta). JA kindlasti hakkan juba sel juulil PLATON´it jälle tõlkima. Endiselt, nagu siit oktoobris minnes on pooleli (4 dialoog) „KRATÜLOS“. Järelikult hakkan hoolega Platot tõlkima ja augusti algus olen (mingis mõttes) tegelenud Plato tõlkimisega juba terve aastaring, nii-öelda üks aasta. (Kuigi korteris tõlkisin vaid üllatavalt vähe, vaid u nädal?!). JA muidugi on peamiseks see, et mul tuleb siin maal kuidagi hakkama saada kuni oktoobri keskpaigani (siis: 15.10., sest nii kauaks jääb üürnik (E. L.) sinna minu Valdku tn korterisse umbes.) Loota siis kõike kõige paremat sellegi aasta maal veedetavast ajast. Järgmine kord kirjutan siia kirjakohta alles juuli lõpus. Oleks juba huvitav ette teada, mida arvan siis kujunenud oludest ja seonduvast...?
___________________________________________

28. juuli.
Nüüd ongi juba juuli lõpp, jätkates siis viimaste ridadega alates sellest kui viimati siia kirjutasin (07.07.) Nõnda see juuli on juba pea-aegu et möödumas, on jäänud homsega vaid 3 päeva seda ´017 aasta juuli kuud. JA homse olevipäevaga (St. Olav) olen olnud siin Raplamaal juba täpselt 75 ööd ja päeva. Seega üsna kaua aega juba. On olnud erinevaid aegu ja päevi ja hetki, nii häid kui halbu. Kuid, olles siin maal veetnud juba üle kahe kuu, võib endiselt oletada, et olen kuidagi siin ikka hakkama saanud. Paljut ei ole jõudnud, peamiselt vaid pea-aegu igapäevane lugemine ja kirjutamine. Päevikute mahtu plaanisin vähendada juba eelmine juuli, järelikult aasta aega tagasi (ja sel aastal polegi rohkem päevikuid kirjutanud kui ainult 3 x kuus). Õnneks olen hakanud jälle oma PLATONIT tõlkima, sellega tegelesin pea-aegu kogu eelmine nädal ja homsega jällegi. „KRATÜLOS“. (Tõlkisin seda viimasel korteriperioodil tõesti hämmastavalt vähe (vaid 5 x) ja nüüd siis, eelmisel nädalal, juuli lõpus ka veidi (ainult 5 x, kokku = 10 x); kuid homme ja ülehomme plaanis jälle tõlkida; seega: juuli lõpus `017 tõlkisin Platoni IV dialoogi siis nädalajagu päevi.) Muidugi oli sel juuli kuul põhitegevuseks lugemine (u 7 x rmt). Juuli algas lugedes Axel Munthe & „San Michele raamat“. Järgnevaks oli R. F. Leslie & „The Bears and I“. Siis muidugi C. Castaneda (VII) & „The Fire Fom Within“. Siis E. Green & „Alice to Nowhere“. Siis: S. Lem & „Powròt z gwiazd“. Siis Castaneda (IX) „The Art of Dreaming“. Ja täna alustatud: V. Canning & „The Boy from Platform One“ (5 x soome k, sel aastal). Selle suve saavutuseks on olnud peamiselt nagu lugemine siis vaid...? BLOG: Seal on juuli keskpaiga seisuga juba 17, 750 vaatajat/lugejat. (Eestist ligi 3250). Edu igas mõttes!
JA tänasega olen maal veetnud täpselt 74 päeva ja ööd. On olnud nii paremaid kui kehvemaid aegu siin veeta nõndamoodi. Kuid kuidagi see aeg siin möödunud on. (Oli hiljuti paar keerulist päeva, jaagupipäev ja annepäev, kuid selle eest hiljem). Homme siis olavipäev. Peale pea igapäevase lugemise pole paljut jõudnud veel saavutadagi. Juuli lõpust jääb meelde hiljem ilmselt vaid see, et juuli lõpus tõlkisin nädalajagu päevi siiski juba Platonit. Ja muidugi jätkates Plato tõlkimisega ka järgnevalt, kogu augusti ja sepetmbri. Olen juba mõelnud, et vahest just Plato tõlkimine võtab aega mul vähemalt 3 augusti kuud, eelmine, järgnev ja siis järgmine...? JA nõnda see aeg on siin möödunud. Peamiselt vaid siis nagu vaid lugedes? Kuid kirjutamist, päeviku sissekandeid otsustasin vähendada juba umbes aasta aega tagasi. Ja olen juba jõudnud siiin juuli lõpus vähemalt 5 päeval ka Platonit tõlkida, homme ja ehk ka ülehomme siis jätaktes selle IV dialoogiga (millega sai alustatud vist isegi nii ammu nagu eelmine sügis?). Ja sai avaldatud MOLÈRE tsitaadid üle-eelmine pühapäev (16.07., kõigis 4 blogis, see oli üle pika aja esimene avaldamine 4 blogis!). Ja nüüd homme jätaktes Platoniga (praegu tõlgitud juulis 5 x, järelikult siis juuli lõpus tõlkida u 1 nädal, st u 7 päeva). Soovides edu järgnevuseski, mida muud...? -- Huvitav oleks teada juba ette, mida arvan oludest ja seonduvast siia augusti kuul (2 x) kirjutades, ilmselt nii mõndagi uut ja huvitavat...? Järgmine kord kirjutan siia siis augusti 1 poolel ja siis augusti 2 poolel. Huvitav, mida arvan siis...?
___________________________________________

KOKKUVÕTVALT: July – 2017.
(18. 07. `018.)
On juuli 2018 a. D. -- Ja kirjutades siiis siia, eelmise aasta päevikusse kokkuvõtlikul kombel eelmise aasta juulist. Juulist 2017 a. D. -- KUID esmalt lühidalt praegusest ajast, ajast siis umbes aastaring hiljem. -- OLEN olnud sel aastal maal tänasega juba 68 päeva ja ööd. Praegusel kolmapäeval siin kahekesi kassiga. Ilmad on vägagi palavad (ligi 30 C); ja sellevõrra nagu liigagi palav. JA juba ülehomme, kui olen siin Kalda suvilas olnud täpselt 70 päeva ja ööd, tuleb siiis see suur pidu naabersuvilas, Kural. -- See omab siis vältust pea kogu selle järgneva nädalavahetuse (20.-22.07) ja sellist pidu pole seal kunagi varem olnud. -- „SUURIM PIDU – MAAL – KURAL“! Kohale pidu tulema u 150-200 inimest, suured kõlarid, joogid-toidud, jne. ETC! -- Olen kindlasti kohal (kuigi ei tea kas kõik need 3 päeva ja 2 ööd?) ja vaatan kuidas see peo-nädalavahetus möödub. („Ilma“ kindlasti ei ole ja siis sellevõrra kenamini?! Midagi ikka pakutakse!). -- Järgmine kord päevikut kirjutades juba tean, kuidas see järgnev nädalavahetus seal Kural siis möödus...? Edu selllega seoses kindlasti! // MUIDU ei ole väga palju jõudnud, kirjutanud olen veidi, nagu praegugi, kuid lugeda olen jõudnud vähe, kuigi siiski olen muidugi ka lugenud. (Praegu pooleli Castaneda (VIII) & „The Power of Silence). KUID õnneks olen jõudnud PLATONIT tõlkida ja avldada. Juba Jaanide paiku (mis möödusid muidu ka kenasti!) sai tõlgitud ja juuni lõpus ka avaldatud PLATO dialoog nagu „HIPPIAS“ (lühikesem dialoog). JA nüüd viimased päevad olen järjest hoolega tõlkinud (minu jaoks juba VII) dialoogi nagu „LAKHES“!!! -- Vahest lõpetan selle juba täna ja avldan juba homme?! -- Igal juhul oli siis juuni „Hippiase“ ja juuli „Lakhese“ tõlkimise ja avaldamise kuu. Augustiks plaanin dialoogi nagu „LÜSIS“. [Juba on Gloobusel ligi 35 ooo hinge minu blogidega seotud olnud, Eesti keelseid lugejaid juba u 5ooo hinge?! Ja pöörases tempos hoogustudes tuleb neid järjest juurde, aasta lõpuks juba ligi 5o ooo hinge...? Ja järgnevate aastate möödudes...?] -- Jätkates blogidega ja PLATONIGA samas vaimus! Eks siis aeg näitab, kuidas selle valdkonnaga seoses kujuneb. KUID soovides endale kena pidu nädalavahetusel ja hiljemgi veel!
Juuli 2017 a. D. -- ?? -- Vähe mäletan sellest eelmisest juuli kuust. Tuleb välja, siit ülalt eelmise juuli kohta lugedes, et veetsin selle juuli nagu `017 üsnagi kenasti ja rahulikul kombel. Lugesin üsna palju ilmselt siis, see aastaring tagasi, nagu kõik need tosin aastat ikka väga palju olen lugenud (ligi 12 aastaga u 6oo raamtut ikkagi!). AGA näiteks tõlkisin eelmine aasta (nii linnas kui maal) kahetsusväärselt vähe PLATONIT. Kuid tõlkida siis sel aastal siis palju rohkem! Juba täna-homme lõpetan-avaldan vist juba PLATONI (VII) dialoogi nagu „LAKHES“. // JA mida muud sellest eelmisest juulist? Ilmselt veetsin selle rahulikult peamiselt (mäletan, et ei „varunud“ kordag, aga kandsin palju üle). Lugesin palju, kirjutasin natuke päevikuid. JA siis juuli lõpus avaldasin MOLIERE tsitaadid (u 15 lk., avaldatud 4 blogis). Kuid vähe tõlkisin Platot ja vaid paar korda avaldasin eelmine suvi (Juuli lõpu Moliere tsitaadid ja augusti lõpu „Indiaani elulugu“, 2 x variant. Ja muud ei midagi?). NÜÜD, aasta hiljem olen rohkem jõudnud, lugeda ja kirjutada, muidugi, kuid juba 3-4 x kirjutis siin juba avldatud suve keskel. Juuni lõpu „Hippias“ ja nüüd peagi „Lakhes“! Ja oli ka paar muud kirjutist: „Võõrkontakti juhtumiraamat“ (avaldatud 1 x variandina, naljavikuks) ja veidi korralikum „Dimensions. Teine reaalsus“ (2 x blogis, hiljem veel kahes, lõppvariant, suvest 2011 & 2012). // JA nüüd siis täna-homme lõpetamisel-avaldamisel siis PLATONI dialoog nagu „LAKHES“! Üritades täna lõpetada ja juba homme (19. 07.) ka avaldada?! (+ blogide statistika)?! JA muidugi soovides edu selle suve suuremail peol, sel nädalavahetusel Kural. -- Huvitav, kuidas seal siis kujuneb? Ilmselt kenasti vaid, mida muud? JA kui siia järgmine kord kirjutan siis muidugi tean paremini...? Edu igas mõttes! -- Ja veeta neid palavaid suvepäevi siin kenasti, kuni sügisel kui värviliste lehtede ajal ilmad jahedamaks hakkavad muutuma... Edukat pidu ja edukat suve teist poolt. -- JA aastad on üksteise järel reas nagu -- `hõõguvad pärlid nööril`...?
_____________________________________________
Agosto 2017

10. august.
// Kirjutades siis esimest korda sel alanud augusti kuul. Vaid 2 x ongi mul juba aasta plaanis kirjutada kuus (ka eelmise aasta päevikut). Ja see suvi on juba 3 kuu peal, see suvi on juba pea-aegu läbi. Tulin siia mai keskel. JA kuidagi möödusid nii juuni kui ka juuli kuu. Kuidagi on seee aeg siin möödunud. [Sai N. 15 aastat vanaks (18.07.) Ja nüüd olid (alles üleiele, 08. 08.) ka R juubel, 70 aastat siis vanaks saanud. Olid plajud sugulased kohal ja kuidagi, pigem kenamini, see juubel siis möödus.] Ise pole nagu midagi eriti jõudnud selle suve jooksul peale lugemise. Peaaegu mitte midagi, peale lugemise. Kirjutanud olen vähe, vaid päevikut peamiselt. Tõlkinud olen ka vähe, PLATONIT, vaid 6. päeval. (Kokku tõlgitud siis 6/11 seda 4 dialoogi). JA ilmad on siin veel soojad, augusti esimesel poolel. JA kuidagi saab hakkama muidu ka. Varsti algab sügis. Ja siis järgmine linnatalv. Kui midagi muud, targemat välja ei mõtle...? [Kait ja tema plaanid sügiseks. Muide, sai ka käidud kuskil, A. & E., see oli alles 03.08. Varutud, mida vaja.] Kuid on teada, mis linnas ees ootaks. Vahest mõelda muud välja...? KUID pole teada, mis nimelt. JA hakata siin lähipäevil jällegi tõlkima. JA avaldada midagi, vaid MOLIÈRE tsitaadid avaldanud ju ainult selle suve jooksul. (Kuigi juba tean, 5 järgnevat kirjutist, erinevat kirjutist, mida plaanin avaldada). Edu siis...?
Olen siin maal olnud juba pikka aega. Alles tänane päev on 86, nii kaua siin juba ega veetnud. On olnud paremaid ja kehvemaid päevi. Viimasteks lugemisteks oli Gerald Durrell & „Loomaaed saarel“. Siis midagi nagu „Linnud“ (7. lugu UK & USA autoritelt). Siis R. J. Ch. Zelazny & „Damnation Alley“. Praegu pooleli, lõpetamisel Eva Lips & „Das Indianerbuch“. (Lõpetamisel see raamat, alustatud sai sellega 26. 04. Selleks, et täiendada üht varasemat kirjutist tsitaatidega. Mõeldes taasavaldamise peale 4 & 3 blogis. Tsitaate juba kirjutasingi üles). // JA nõnda on see augusti kuu alanud. Ei tea, mida kirjutan siia kirjakohta augusti teisel poolel. Pole veel aimugi. Kuid midagi siiski. Ilmselt möödub ka see august lugedes. Ilmselt tõlgin ka see august Platonit. JA siis selgub, kuidas kujuneb...? // Tulevikuplaanid...? -- Ilmselt arvan praeguse sisuga, et ikka oktoobri keskel linna tagasi (15.10.). Kuid vahest see viibib, selle üürnikuga seoses. JA ka sel Vainupää jumbul paistavad mingid plaanid olevat. (Kas mõtlema hakata täiskasvanuelu esimese maatalve peale?! Kõlab igaljuhul kahtlaselt...?) KUID midagi peab välja mõtlema tuleviku peale mõeldes...? KUID praegu veeta seda augusti kuud... Huvitav oleks juba teada, mida arvan siia augusti lõpus kirjutades...?
______________________________________

29. august.
ON juba siis suve lõpp, suve eelviimasel päeval siia kirjutades. Lõppev kuu oli august ja sellega lõppeb ka kogus see suvi. Tulin siia mai keskel, ja kuidagi möödus ka see pikk suvi. Juunis ainult lugesin peamiselt. Juuli lõpus tõlkisin ka PLATONIT. JA kuidagi möödus ka see august. JA nüüd, juba ülehomme algab siis sügis...? JA muidugi peamiselt vaid lugesin kogu selle suve. OLEN maal veetnud juba üle 100. päeva ja öö. ON juba augusti lõpp ja selle peale ka mõeldes. Viimased raamatud olid Eva Lips &“Das Indianerbuch“, lõpetamine. Praegu pooleli Stanislaw LEM & „Solaris“. JA alles eile sai avaldatud ka midagi: „Indiaani elulugu. & Eva Lips & C. Castaneda“. SEEGA sel suvel jõudsin avaldada vaid 2 x kirjutisi. MOLIÈRE tsitaadid ja siis eilne avaldamine. Väga vähe jõudsin sel suvel siis avaldada. KUID eks need ligi 90 kirjutist saigi esimese 4 aastaga avaldatud. // ILMAD on juba jahedad, juba sajab vihma. JA peaks mõtlema ka tuleviku peale, see Vainupää jumbu vist mõtleb tõesti tuleviku peale. ET vahest jääks järgneval talvel hoopisiki maale...? KUID midagi pole veel otsustatud ja võtta endale otsustamiseks aega kogu pikk septembri kuu. Siis mõelda, kuidas edaspidi kujuneb. Mõelda veel kuu kindlasti. Kuigi, olen mõelnud oma täiskasavnuelu esimese maatalve peale, juba aastaid...? Lihtsalt ei tea, mis õigem oleks. Soovides siis endale õnne ja seda igas mõttes! Huvitav oleks juba teada, mida mõtlen siia septembri lõppedes...?
SELLINE oli see august 2017. -- Olen maal olnud juba rohkem kui 100 päeva ja ööd. Mai keskel siia ma tulin, umbes. JA kuidagi möödus see pikk suvi. Üle-homme algab sügis, 1 september. [Praegu on M & N Leedumaal üldsegi. Ülehomme, 1 september läheb H. 1. klassi. Alles eile-täna olid A & Mä & H siin.] JA mõelda ka tuleviku peale. Mida ootaks mind ees seal Männikul...? .Aga teisest küljest vaadeldes ootaks minda „kale ja külm“ talv siin ees. SEE Vainupää jumbu lihtsalt sooviks midagi taolist nagu elukohta siin Raplamaal. AGA kas see mulle ka sobib...? Võtta endale kogu pikk septembri kuu selle otsustamiseks aega. Pole teada lihtsalt praegu mis mulle rohkem sobiks kas 12 Männiku-talv, või siis sisuliselt oma täiskasvanuelu esimene maatalv. Pole veel teada. Pikemas perspektiivis sobiks maatlav rohkem. Lühemas perspektiivis aga siiski järgnev Valdeku tn talv. SEEGA ei oska veel öelda. Vahest järgmine kord siia kirjutades, või ülejärgmine kord juba tean, mis ootab mind ees...? Kuid midagi peab välja mõtlema tulevaste aegade peale mõeldes...?
_________________________________________

Kokkuvõtvalt -- August –- 2017.
(17. 08. 2018.)
// Kirjutades siis alles teist korda sel augusti kuul 2018, selle eelmise aasta augusti kuu kohta. -- Nagu ma ikka nüüd kirjutan (juba 2 aastat umbes), 2. x jooksvast kuust ja korra, eelmise aasta päevikusse eelmise aasta samast kuust. JA nõnda juba u 2 aastat juhtumisi. Selleks, et oleks rohkem millestki kirjutada ilmselt...? -- JA juba on augusti teine pool, järgneval aastal nagu `018. -- Tulin siia ka sel (nagu eelmiselgi) mai kuul, umbes mai keskel (sel aastal 12. 05.). JA siin veetsin siis mai teise poole ja kogu selle pika, oma lõpule läheneva suve...? -- Kuidagi möödus see suvi, mai oli kolimise kuu (nagu ka 12 viimast maid, 1 x päeva „kolimise kuu“?!). Juunid on mul olnud, nagu ikka (13 juunit?!) nagu rohkem kui „kohanemise kuud“?. -- Juulis juba millegagi tegelesin, ja nüüd on alanud juba augusti teine pool. -- Ülehomme, pühapäeval (19. 08.) olen siin maal olnud juba täpselt 1oo päeva ja ööd, elik siis veidike rohkem kui 3 kuud. // -- Midagi erilist pole jõudnud, üllatavalt vähe isegi lugesin sellel lõpule läheneval suvel. {Nt C. C/ D.J. Lugesin vaid 2 rmt, ja needki võtsid liiga kaua aega, kogu suve 1 poole; C.C. VIII & VII?! Rohkem sel aastal siis siin maal C. C.-d ei loegi peaaegu et? Hakkan sellest nn „kodukootud müstikast“ ilmselt juba ära tüdinema?} // -- KUID: sel suvel õnnestus ikka tõlkida ka! -- PLATON!!! -- Peale jaanuari kuu „ION“ (+ nn „esteetika-öpik“, 2 x blogides, jaanuaris) õnnestus sel suvel juba varsti 3 PLATONI dialoogi tõlkida! Juunis oli siis „HIPPIAS“ (lühikesem dialoog). Juulis siis „LAKHES“ (käsitlemas vapruse mõistet). JA nüüd augusti teisel poolel (lähipäevil?) saab avaldatud selle aasta 4 ja ja selle suve 3 dialoog: „LÜSIS“ (käsitlemas sõpruse mõistet). SEEGA -- õnneks olen tõlkinud, sellel suvel siis 3 PLATO dialoogi ja sügiseks, varsti algavaks sügiseks plaanis üks mahukam dialoog ka, september & oktoober, veel ei teagi, mis dialoog siis konkreetsemas mõttes. KUID: edu PLATONI tõlkimisega, see on vägagi mõistlik viis oma vaba aja sisustamiseks! -- JA nõnda läheneb see suvi oma lõpule, see 2018 aasta suvi...? // -- Eelmise aasta augustist pole nagu midagi meenutada, pole lihtsalt meeles. Ilmselt oli august `017 lihtne kuu, ei midagi halba aga ka ei midagi head. -- Nii nagu need aastad mööduvad, lihtsalt mööduvad, nagu need viimased ligi 20 aatsat on möödunud...? (Teataval erilisel kombel?!). -- Eelmise aasta augusti kohta ei oska siinkohal muud kirjutada, kui, et oli vist pigem kena kuud; midagi pole meeles, ning järelikult pole selle aasta taguse kuu kohta ka midagi erilist kirjutada? Edu selle suve augusti lõpuks ja siis ka sügise esimesel poolel maal. Ja siis ootab ees vaid (järjest juba 13. korteritalv vististi vaid...?
// OLEN olnud siin (ülehomsega, 19. 08.) juba 1oo päeva ja ööd, elik siis üle 3 kuu (12. 08., tulin siia ju 12. 05. = 3 kuud). -- Kuidagi möödus see mai teine pool ja kogu see pikk suvi siin RAPLAMAAL. -- Oli paremini ja kehvemini veedetud päevi. -- Ikkagi 3 kuud siin olnud. -- JA kauaks ma siia jään, sel aastal? -- Viimane pühapäev alles, (12. 08.) üüriti lõpuks see linnakorter siis siiski välja (2 kuuks, kuni 12. 10.) lõppude lõpuks ometigi. SEEGA: enne oktoobri keskpaika küll linna ei lähe siis? (Vahest hiljem, kuigi nii 14. 10. & 04. 11. on pühapäevased päevad?). -- Praegu ei teagi, mida plaanida. Septembri ja vahest ka oktoobri veedan siin maal ja saan ehk hakkama ka lihtsa vegeteerimisega?! // -- Loen veidigi rohkem, kirjutan (peamiselt ainult) päevikuid. JA muidugi tõlgin hoolega PLATONIT (lähipäevil avaldatud siis juba 8 dialoog, selle aasta 4 dialoog, selle suve 3 dialoog). // -- JA nõnda see augusti teine pool läheneb suve lõpule...? [Sel suvel on olnud ainult veidi „tähtpäevi“: juuni alguses M. = 72 & 16. 07. = N. 16. & R. = 71. = 08.08. -- Oli ka mingi L. & E. suguvõsa kokkutulek (mis õnneks sujus rahulikult ja kenasti). Mingile K-ravele ei läinud ega kahetse seda üldsegi. Olen sõitud mitu korda ja mõni on siis nagu „abiks olnud“? // -- JA nüüd, augusti viimaseks nädalaks lähevad T. & Co. hoopiski UNGARISSE! = `Bon Vojage´! -- Ja muud erilist midagi?] // -- OK: lugeda selle suve lõpule lähenedes veidi rohkem. Viimast korda kirjutan päevikut suve lõpus & muidugi tõlkida hoolega ja avaldada! -- Lähipäevil PLATONI (minu jaoks) 8 dialoog valmis ja avaldada: „LÜSIS“! // -- JA ilmselt veedna siin selgi aastal järjest juba 5 septembrit ja 4 oktoobrit järjest maal? (Maatalv näib ikka olevat kaugemal kui n-ö „lapseunelm“?; kuigi aasta aega tagasi (ja kauemgi veel) sai selle peale mõeldud...?). -- Edu siis suve lõpuks ja sügise esimeseks pooleks siin maal! -- JA siis järgmine kord (22 päevikusse kirjutades) tean, kuidas see selle aasta august oma lõpule lähenes...?
_________________________________________
Septiembre 7201
_____________________________________
11. september.
Kirjutades siis täna esimest korda sel sügisel nagu 2017. On juba lähenemas septembri keskpaik sel aastal. Seega pole septembris veel päevikut kirjutanud. Täna oli siis selleks viimane aeg. Viimased päevad on toonud tulles muutusi kaasa. Ligi kuu (või umbes nii) olin teadmutuses sisuliselt millestki nii elemntaarsest, et kus järgnevat talve veeta. Piisas lühikesest vestlusest ja kohe selge, et see (täiskavsanuelu esimene) maatlav on veel kaugel (nagu „lapseunelm“). SEEGA olen siin maal (praeguste plaanide kohaselt) veel 4 nädalat umbes (elik siis u 1 kuu veel). JA saab hakkama nende 4 viimase nädalaga („Je qrua“?). JA nii see aeg on siin möödunud... Tulin siia mai keskel ja varsti (laupäeval, 16.09.) olen siin maal olnud siis juba IV kuud. JA kuidagi möödus see pikk suvi...? -- Igaljuhul on see pikk suvi siis möödundu ja alanud on (pikk) sügis. -- JA linna (otse Männikule) siis ilmselt täpselt sügise keskpaigas (15.10.) // KUIDAS möödus see umbes IV kuud siin maal? Põhitegevuseks oli muidugi peamiselt lugemine. Kirjutada jõudsin eelmine pikk suvi vaid päevikuid peamiselt (ja ka päevikuid vähendatud mahus nagu otsustasin juuli ´016). SEEGA sai avaldatud blogides sel suvel vaid kaks kirjutist: „MOLIÈRE“ tsitaadid (u 15 lk. 4 blogis) ja „Indiaani elulugu“ (2 x, teine variant, 3 & 4 blogis, suve lõpus): Nii, et väga vähe avaldasin blogides selle peatse 4 kuulise maalviibimisega. Kuid on plaanis avaldada veelgi lähiahjal. Vahest tõesti selle kaua vältust omanud „esteetika-õpiku“ lõpetamine? (2 & 3 lõppvariant, blogides 1 & 3)? Ja valmis saab (esimesel võimalusel) ka PLATONI IV dialoog nagu „KRATÜLOS“. (Seegi siis hoolega üle lugeda ja avaldada kõigis 4 blogis koos spelling-grammariga). JA hiljuti (üle-eile, 10.09.) otsekui „avastasin“ enda jaoks GOETHE &“Mietelmiä“. Plaanis on see lähipävil läbi lugeda, valitud tsitaadid üles kirjutada tõlgituina arvutisse ja avaldada (4 blogis). JA kes teab, vahest kunagi tõlgin selle raamatu ka ära kogumahus...? (Ilmselt kunagi hiljem; kuigi: see oleks peale Fr. W. Nietzschet (2,5 teosest) & S. J. Lec´i nagu kolmas aforismide valimik nagu üldse seni?).
MUIDU möödub see aeg siin ilmselt rahulikult. Jäänud on viimased 4 nädalat (elik 1 kuu siis täpselt) veel siin maal veeta. Korteritalv on otsustatud. Järelikult veedan seal Männikul siis sügise `017 teise poole, ja siis kogu talve (talve 2017/18); ja siis enamiku kevadest ka. Teisti pole lihtsalt mõeldav; ja sellega peab arvestama kogu see pikk järjekordne korteri-periood. Muidugi: `Ne quid nimis`...? KUID pole lihtsalt mõeldav veel (sel talvel veel) see „täiskasvanuelu esimene maatalv“. Pole lihtsalt mõeldav veel, kuigi peaks olema „mõeldav“...? JA laekus ju ka mingeid plaane ühelt tuttavalt, et siia ikka jäädagi...? Kuid ei, eile sai otsutatud korteri-talve kasuks. Üritasin küllalt kaua kaalutleda ja lahtiseks jätta seda olulist otsustamist ja sellega seonduvat mäletan alles eilisestki õhtust. Kahjuks ei saa siia maale jääda selleks talveks. AGA ilmselt ei olekski võimalik siin pakasega kaineneda ja muud taolist?! Lihtsalt pidi nii otsustama (alles eile), et ei ole see maatlav veel võimalik...? Vahest kunagi hiljem...? OLGU SIIS NII. -- Jäänud on maal veeta viimane kuu (siis otse Valdeku tn korteirsse kauaks). Kuidas veeta see kuu? -- Natuke peab varuma (1-2 x), siis saab „inimese kombel hakkama“. Loen praegu Goethet (kirjutan tsitaadid ka üles). Eelmisteks raamatuteks olid Eva Lips & „Das Inidanerbuch“, (selle aasta kõige kauem loetud rmt see jäigi); siis jätsin pooleli Stanislaw Lem & „Solaris“ (palju loetud, las jääda suveks 2018?). // JA nõnda möödus siis selle IV kuulise maaperioodi aeg. Järgmine kord kirjutan siia alles selle septembri kuu lõppedes. Huvitav oleks juba ette teada, mida arvan kujunenud oludest siis. (Ilmselt siis juba pakkimas ja linna poole end sättimas? Ja seonduvat). KUID see eiline otsustamine oli ainumõeldav. Poleks lihtsalt mõeldavgi olnud ju see kauaks maale jäämine, eismet korda peale 6-7 eluaastat, talvisel ajal ka...? (Olkes olnud ju seltsiline, „varustaja“, K. U., kuid polnud siiski mõeldav seekord see varaiant. Minu omanduses pole siin midagi. Kui vähegi võimalik siis võimalikult ratsionaalselt, seal talve-korteris. ETC!). Järgmine kord kirjutan siia septembri lõpus kui juba linna poole end sättima sean...? EDU SIIS IGAS MÕTTES! - Ehk saan kuidagigi ikka enam-vähem kenasti hakkama?!
______________________________________________

29 . september.
Kirjutades siis viimast korda sel septembril, selle septembri lähenedes oma lõpule. Ülehomme on juba 1 oktoober. Nagi ikka kirjutan jooksva aasta päevikusse vaid 2 x kuus (+ korra eelmise aasta sama kuu päevikut kokkuvõtvalt, nõnda juba üle aasta). See aeg on siin kuidagi möödunud. Pole ammu kirjutanud (viimati 11.09.); ja see aeg on olnud vaheldusirkas. Palju sel lõppeval septembri kuul küll ei jõudnud, natuke kirjutasin, natuke tõlkisin ja nüüd homsega saab see september `017 siis läbi. Kuidagi sai hakkama ka selle kuuga. JA praeguse seisuga arvan, et mul on maal veeta vaid umbes 2 nädalat (u 16 päeva) siis jälle Tallinna, Nõmmele, Männikule, eliks siis Valdeku tn korterisse. (Seega vaid korra kirjutan peale tänast siia päevikusse maal veelgi, siis kirjutan juba linnas, ülejärgmine kord). Seega ehk need viimased paar nädalat siin maal mööduvad vaid pigemini kenasti...? Siis olin siin maal sel aastal täpselt 5 kuud. Siis järgneb ligi 7 kuuline korteriperiood, ehk saab sealgi hakkama enam-vähem. Täna on siis mihklipäev (St. Micael). [TÄNA just on väikesel IDAL 5 sünnipäev! JA justnimelt homme saab Tõnn 41 aastat vanaks! Soovides neile palju õnne sünnipäevaks. Hiljuti sai see K. U. (20.09.) 36 aastat vanaks. See vanaonu nagu R. L. on olnud mõnda aega mingis raviasutuses. Ei tea tõesti miks või kuidas, see oli raskesti usutav uudis. Sai selle „perekonna-tuttavaga“ nagu V. V. sai siin hiljuti natuke sehkendatud. Väitis teine et tal mingi diagnoos aga võibolla ma sain lihtsalt valesti aru; igaljuhul veel kellegile teisele ei maini. Muud nagu konkreetsete isikutega ei seondugi...? Veelkord `õnnitlused´ väiksele Idale täna ja homme õnnitleda siis venast ka muidugi! Keegi pr K. J. oli siin hiljuti paaril päeval. Neiu nagu V. R. on endiselt vaid „telefonituttav“, maal teda seekord ei näinud, kuid eks korteris veidi näen. See oleks praegu kõik konkreetsetest isikutest.] Nõnda oli see aeg siin veedetuna...? Peamiselt vaid lugesin (kuigi veidi vähem kui mul viimased 11 aastat on kombeks olnud; ikkagi: 6oo rmt!). Natuke kirjutasin päevikuid ja natuke tõlkisin. Ja need olid kõik saavutused siin maal.
OLEN olnud siin Raplamaal tänasega juba 137 ööd ja päeva. Üle 4 kuu, kokku siis sel aastal täpselt 5 kuud siis. Jäänud on siin veeta veel u 2 nädalat. (U 15 päeva; ja u 5 päeva selle laekumiseni jäänud veel, siis 1-2 sõitu veel, siis olen kauaks jällle korteris, kus üritan võimalikult mõistlikult?!). JA põhitegevuseks kogu see pikka eg siin maal oli muidugi luegmine. Viimased raamatud olid see E. Lips & „Indiaaniraamat“, selle aasta kõige kauem loetud rmt). Jätsin pooleli S. Lem & „Solaris“ (ometigi nii palju loetud rmt, et ei viistinud lugeda). JA siis oli viimaseks rmt GOETHE & „Mietelmiä“ (selle tsitaadid on plaanis tõlkida ja enda nimega seoses avaldada; vahest kunagi hiljem ka kogu see Goethe aforismi rmt ära ka tõlkida?). Praegu pooleli C. Castaneda (V) & „The Second Ring of Power“. // PLATONIT jõudsin siin maal tõlkida üsna vähe, vaid juuli lõpus (6 päeval) ja selle septembri alguses (2 päeval). Kuid juba ülehomme jätkan Platoni tõlkimisega ja varsti saab see 4 dialoog ka valmis ja avaldatud: „KRATYLOS“. (Ei tea kas jõuan juba maal valmis tõlkida koos järelsõnadega, või siis korteris; kuid: avaldatud see saab, kuigi võttis aega liiga kaua, ligi aastaring?!). Oma sügisesel nimepäeval (21. 09.) sai oma 1 blogiga alustamisest täies täpselt 5 aastat. (Nüüd avaldatud 4 blogis juba üle 90 kirjutise ja lugejaid/vaatajaid on juba üle 1oo riigikesest liga 18 ooo hinge?!. Jätkata blogidega samas vaimus, on veel mõndagi avaldada. Ja järgmise, 2018 aasta, peamiseks tõlgitavaks autoriks on ka PLATON! // -- Nõnda möödub see septembri kuu, nõnda möödus see maal veedetud aeg...? Praegu arvan tõesti, et vaid u 2 nädalat siin veel, siis olen jälle seal „asustatud kandis“, Männikul, selleks, et sinna kauaks jääda (ligi 7 kuuks?). Võimalikult ratsionaalselt ja mõistlikult seal aega sisustades! Lugeda palju, tegeleda oma arvutitööga. -- SOOVIDES siis edu ja õnne siin maaperioodi lõppedes ja siis pikal korteriperioodil...!
_________________________________________________

Kokkuvõtvalt: September – 2017.
(20. 09. 2018.)
Kirjutades siis tänaselgi päeval, eelmise aasta, 2017 a. D. päevikusse kokkuvõtlikul kombel, nagu harilikult. -- OLEN olnud siin Raplaaml tänasega juba 132 päeva ja ööd. Homme on siis minu sügisene nimepäev – MADISEPÄEV (21.09.) -- JA just homsega, nimepäevaga möödub täpselt 6 aastat BLOGIGA Nr. 1 alustamisest. JA alles eile sai kokku arvutatud oma 4 blogi statistika. Ikka meeletud arvud juba! -- Gloobusel (4 blogis) „pelgalt vaatajaid“ juba ligi 36 5oo hinge. Eestis lugejaid/vaatajaid juba ligi 4200 inimest! JA kokku on „minu PLATON“ leidnud juba ligi 1628 vaatajat/lugejat. Eesteeika on ka vaadanud/lugenud juba täpselt 1770 isikut. -- Nii, et tasus ikka tõlkida ja avldada...? Jätkates samas vaiomus oma blogidega! JA olengi siis tõlkinud juba PLATONi 8. nn. „noorepõlve-dialoogi“! (Meneksenos, Menon, Euthydemos, Kratylos, Ion, Hippias (lühikesem dialoog), Laches & Lysis!!!). JA praegu alustatud juba vana Platoni, dialoog nagu „Parmenides“. (Osutus see vana Plato vist veidi keerukamaks, seega sai konsulteeritud-loetud tunnustatud filosoofia ajaloolasi, just antiikfilosoofia osas, Teodor Künnapas ja Elmar Salumaa). SEEGA: juba PLATONI 9. dialoog mul alustatud. (Kokku plaanin vist umbes tosin elik siis 12 dialoogi, mis võtavad mule aega siis selle aasta lõpuni, `018 ja vististi ka 2019 esimese poole. -- Paremnides, Protagoras, Theaiteos & Gorgias, -- just selles järjekorras). EDU ja pealehakkamist `minu PLATONi` tõlkimise ja avaldamisega! -- Sest Platoni tõlkimine on kahtlemata väga väärikas tegevus...? [Olen avaldanud ka, sel septembril. Avaldasin (blogides 1 &3) 2 varasemat kirjutist: „Dimensions. Teine reaalsus“ & „Arutlusi šamanismist“. Ja alles eile veel midagi, kõigis 4 blogis: „Diary 2013 anno Domini“ (= „Päevaraamat 2013“). Ja ka (blogides 3 & 4) naljaviluks: „Meremaa maag“. (Vahest avaldan ka täna midagi: „Brujo: 1999“; „The Wichcraft, The Warlock, die Hexerai, nõidus, noituus, etc! Edu kirjutamise ja avaldamisega seoses! Järgmine neljapäev (25. 09.) külastab Baltikumi ja Eestist see Argentiina paavst nagu: FRANCISCUS I. (Vaadata arvutis?). JA olengi siis juba 132 päeva ja ööd maal veetnud. -- Homme on siis minu sügisene nimepäev, mis päeval, -- juba 6 aastat tagasi! -- alustasin oma eismese blogiga. -- Kuidgi möödus see viimane suvi (juba 13 suvi peale mingit kunagist nn. „väljakolimist“...? Kuidagi see suvi möödus, nii ja teisti. -- Ja juba september `018. Septembri olen kindlasti maal (juba 5 september maal järjest); oktoobrit ei tea veel eriti, ei tea, millal linna kolin (praegu arvan, et min 14.10 & max 04.11.)? -- Kuid küllap saab edenema sätitud nii mõndagi järgnevuseski. Maatlave siiski ei plaani seekord, pol eriti tõenäoline tõesti, erinevatel kaalukatel põhjustel. Kuid kunagi need maatalved siiski tulevad...? SEEGA: tuleb Tallinnas, Nõnnel, Männikul, Valdeku tänaval – juba 13. järjestikune talv ja kevad. [Täna on K. U. 37 sünnipäev, õnnitlesin telefonitsi. See laupäev (22.09.) tähistab oma 80 juubelit ka I. J. Ning T & Co tulid hiljuti 8 päevaselt Ungari-reisilt tagasi. Eile oli lihtsaim varumine, seega on oodata rahulikumaid aegu.] -- Tegin endale uue e-maili aadressi (juba 4 gamil), kuna eelmine oli liiga pseudonüümne (ja seda ligi 3 aastat?!); minu uus gmail on: madisliibek@gmail.com -- JA nõnda möödub see indiaanisuvi siin maal. On oodata rahulikumaid aegu...? Küllap kujuneb see sügis siina maal vaid rahulikult ja kenasti. See nädal lugesin siis antiikaja filosoofia kohta (T. Künnapas & E. Salumaa); oli vaja enda mälu värskendada, meelde tuletada oma eriala. Sest homme jätkan jälle Plato „Paremnidese“ tõlkimisega. (Loen ka täna Salumaa antiikfilosoofiat; ka C. C. nr. 9. on pooleli, „The Art of Dreaming“; rohkem kuni järgmise suveni, seda C. C.-d eriti ei loe). Ja järgmine kord kirjutan siia septembri lõpus, huvitav, mida aravan siis...? Kuid eks selgitan siis välja! {Ja eelmine september 2017 oli siis järelikult rahulik kuu, kui muud sellest aasta tagusest ajast eriti ei meenu!}
________________________________________________
Octubre 2017
_________________________________
12. oktoober.
// Kirjutades siis esimest korda selle jooksva aasta oktoobri kuu päevikusse. Nägu näha on möödunud juba ligi 2 oktoobri nädalat, varsti saabub juba oktoobri keskpaik. Viimati kirjutasin siia ligi 2 nädalat tagasi. On möödundu vaheldusirkas aeg. Tänasega olen siin Kaldas veetnud järjest 150 päeva ja ööd. Homsega on jäänud siin veeta vaid 11 päeva ja 12 ööd. Siis jälle Männikule. SEEGA: kokku olin sel `017 aastal maal ligi 161 päeva ja ööd. -- JA siis on ees ootamas ligi 7 kuune linna-periood. Kuidagi saab seal ka hakkama, ikkagi 12 talv seal järjest veeta (ja 13 kevad kokku). JA siis varsti hakkan pakkima. (Korra peab veel varuma?). [Viimati kirjutasin siia Ida 5-ndal sünnipäeval (29.09.), järgmine päeval oli T. 41 sünnipäev. See oli selline nädalavahetus. Üle-eelmise nädala algus oli väga kehv. Kuid siis läks paremini ja sai varutud. Ja alles eelmise õhtu ja ööd ja tänase hommiku sai V. V.-ga koos veedetud. Tullakse see nädalavahetus ilmselt kas reede õhtul või laupäevasel päeval. See K. U. Sai ka 36 aastaseks (20.09.). Tittesi siin vist palju enam ei näe?] -- JA homsega on maal veeta vaid viimased 11 päeva. -- Järgmine kord kirjutan siia selle aasta päevikusse juba oktoobri viimasel nädalal korteris ilmselt. Huvitav oleks jub ette teada, mida siia siis kirjutan...? -- Siis ainult 11 päeva ja ööd ja siis olen jälle üle pooleks aastaks Männikul, Valdeku tn korteris. -- Ei tea veel, muidugi, kuidas seal kujuneb. Kuid see on seal juba 12 talv veeta. Kuidagi saab ikka hakkama, kuidas siis teisiti. Mis seal nii keerulist siis olema peaks...? Ja ülehommsega olen veel vaid 2 kuud 42 aastane... -- SIIS saabub detsembri keskel minu 43 eluaasta...
Tänasega olen maal veetnud juba 150 päeva ja ööd. Kokku tuleb sel aastal umbes 160 päeva ja ööd siin maal, Kalda suvilas. Viimase nädala peaaegu vaatsin TOLKIEN´i filme. (u 5 päeva järjest, homme ka, ligi 6 päeva elik siis u nädal. Esimest korda elus niivõrd ja järjest. Oli huvitav filmielamus). Palju ei jõua siin enam lugeda. Varsti hakkan juba pakkima. Tõlkida jõudsin sel suvel ja septembril vähe. Lõptetada/avaldada novebris korteris see Platoni IV dialoog. Detsembris tegelen GOETHE tõlkimise/avaldamisega. JA siis uuel aastal, -- 2018 aasta alguses, -- alustan pidulikult PLATON´i V dialoogiga nagu „GORGIAS“. {Kindlasti on plaanis kohe seal korteris, napilt 10 päeva hiljem kohe puhtuse eest hoolitseda, varuda mida vaja, eri poodidtest, (raha selleks jagub?); ja siis juuksur ja kindlasti ka see liiga kaua viibinud raamatukogu! JA siis selgub, kuidas seal kujunema saab sätitutud...?} OLI siis filminädal u TOLKIEN´iga. Oli esimest korda läbi vaadatud need 6 filmi (homme ka, 1 osa). Vahest vaatan 3 x ka „Matrixi“ läbi, sel järgneval, viimasel maanädalal?
-- JÄÄNUD on siin veeta homsega vaid 11 viimast päeva. -- Hakata juba varsti pakkima. Juba on ilmad jahedad siin oktoobri keksel. [Kütta nt täna ka ahju. Kass viiakse minema. Tittesid sel oktoobril siia eriti vist ei tooda. Kuigi tullakse vist homme-ülehomme. Korra peab varuma. See V. V. oli siin ühe öö. Ja läks minema. See R. L. on ikka kodus juba, esimest nädalavhetust. A. L. Käis 3 päeval, pesu pesemas.] -- JA nõnda möödus minu rohkem kui 6 kuud maal, rohkem kui pool aastat maal, ligi 160 päeva ja ööd. -- JA ees on ootamas ligi 7 kuud seal Männikul, Valdeku tänaval. -- EI tea veel, muidugi, ette kuidas seal kujuneb, kuid loodetavsti üsna kenasti, ikkagi 12 talv see järgnev seal järjest veeta. -- JA (ülehomsega, 13 & reede) olen 42 aastane veel täpselt 2 kuud. SIIS saabub juba 43 eluaasta. -- Olen seal Männikul üle poole aasta, siis mais tulen jälle maale. Järgmine kord kirjutan siia alles oktoobri teisel poolel seal linnakorteris. -- Huvitav oleks juba ette teada, mida siis arvan elust-olust...? -- SEL 2017 aastal oli maal vaid 17 lõket. -- JA nõnda lõppes minu maaperiood Issanda aastal nagu 2017...
__________________________________________________

TALLINN, NÕMME, MÄNNIKU, Valdeku tänava korter.
____________________________________________________
27 oktoober.
Kirjutades siis esimest korda siin linnas, sellel sügisel, selle korteriperioodi alguses. Tänane õhtu on alles 4 siin veeta. JA plaanis on siia Männikule, oma Valdeku tn korterisse jääda vägagi kauaks, ligi 7 kuuks, elik siis maini välja. Juba olen hakanud siin veidike kohanema. Viimane öö magasin juba paremini ja rahulikumalt (peale neid hektilisi maal veedetuid öid ja „päevaseid uinakuid“). Juba hakkan harjuma selle „linna-eluga“; ja harjuda ma selle siinse korteriga (ja „seonduvaga“) ilmselt veel jõuan ja üsnagi kaua aega. // OLIN sii sel 2017 aastal maal, Raplamaal, Kalda suvilas umbes 160 päeva ja ööd. Läksin sinna siis mai keskel ja tulin tagasi siis 4 päeva varem. (16. 05. -- 24. 10. 2017).. Kuidagi see maaperiood siiski möödus.. Olin varustatud sinna maale mai keskel minnes. Möödusid kuidagi ka need kolm pikka suvist kuud. Põhitegevuseks oli lugemine (kuigi suve lõpus ja sügisel lugesin vist veidike vähem, eri põhjustel?). JA nõnda see suvi möödus. Avaldada oma blogides ei jõudnud pea midagi, ei tea, mis põhjustel...? (Vaid juuli lõpu Molèiere tistaadid ja augusti lõpu „Indiaani elulugu“, 2, tistaatidega täiendatud variant). JA ka peaaegu ei tõlkinudki oma PLATONIT (vaid u 6 päeva juuli lõpus ja ainult 2 päeva septembri alguses. Seega siis vaid u nädal...). Kuid nüüd juba varsti, novembri alguses hakata taas tõlkima ja lõpetada Plato IV dialoog, lõpuks ometigi. See võttis mul hämmastaval kombel aega pea-aegu viimane aastaring. Ise ka imestan, miks eelmisel Männiku talvel ja kevadel peaaegu ei tõlkinudki seda IV dialoogi?! Kuid lõpetan ja avaldan novembris, siis vahelduseks natuke von GOETHE tsitaate, samuti avaldades ja siis alustades pidulikult V dialoogiga.
// SELLINE oli see maal veedetud periood ja nüüd on algamas pikem korteriperiood. IKKAGi ligi 7 kuud plaanis siin veeta, maini 2018. -- Loodetavasti „edeneb kuidagi kenamini“, kui kirjalikult nõnda sõnastada üldsegi enam?! -- Olen hakanud juba lugema, alles eile alustasin väärt raamatuga nagu JÜRI TALVET &“Hispaania vaim“ (Mis võtab mul aega vist enamiku novembri kuust?). Viimane maal läbi loetud raamat oligi von GOETHE & „Mietelmiä“. (Jäi pooleli see C. Castaneda (V) & „The Second Ring of Power“). // JA lootes, et siin siiski „edeneb“ järgnevuseski.
Olen olnud siin Männikul vaid 4 õhtut. Maal olin u 160 päeva ja ööd. Ees ootab üle poole aastane korteriperiood, ligi 7 kuud on siin veeta...? Kuidagi saab hakkama, kuid muidugi ette ei tea, et kuidas kujuneb või nii...? Järgnevad kuu aega loen seda J. Talveti hispanistikat. Novembris kindlasti lõpetadada Plato IV dialoog. Siis veidi von Goethe tõlget (valitud tistaadid pelgalt; vahest kunagi hiljem ka kogu see von Goetehe aforistide raamat?). // JA siin ma nüüd olen, et siia kauaks jääda. -- Ees ootab igapäevane lugemine ja kirjutades ja tõlkides ka muidugi oma aega veikenegi ratsionaalsemalt siustades. {Lumi sadas maha juba üleeile, selle sügise esimene lumi. Vaevalt, et see esimene lumi sulamata jääb. Kuid mingis mõttes tulin sel aastal linna just vahetult enne lund...?}
// JA nõnda see aeg siin kuidagi mööduma saab sätitud...? Muidugi võimalikult ratsionaalsemalt. Delfi oraakli sõnadega: „Ne quid nimis“...? Sest muud ei jää enam üle, aastate möödudes...? // Maal oli siis ka midagi taolist (kuigi vaid 6 x?!). JA vaatsin seal neid Tolkieni (ja natuke ka „Matrix“) filme, oktoobri esimesel poolel. (Mis oli üle-eelmine raamat, kas tõesti Axel Munthe & “San Michele raamat“? -- JA siis selle aasta kõige kauem loetud raamatuks jäi vist (aprillis alustatud) Eva Lips & „Das Indianerbuch“? (See eile alustatud hispanistika on siis teine sel `017 aastal kõige kauem loetav raamat siis vist?). // JA muidu saan omadega hakkama ja loen iga päev, kirjutan pävikut (nagu juba üle aasta) vaid 3 x kuus. JA hakkan tõlkima ja hoolega ja jätkan tõlkimisega siin kuni kevadeni. [Rahadega tulen välja, nende oktoobri-rahadega, vist tõesti. Eriti sel aastal puudu ei jää. Väike I. sai 29.09. juba 5 aastaseks. T. Järgmisel päeval juba 41. Väikese H. sünnipäeval (03.11.) saan oma novembri-rahad. Netti veel ei ole, aga varsti ilmselt saab. Seega just õige aeg Plato IV dialoogiga lõpetada!] // JA saan siis vaatama, kuidas see Männiku-periood siin kujuneb. -- Esmalt siin veel nii vähe aega veetnud, et ei teagi. JA kes ikka tulevikku ette ennustada oskakski...? Edu siis igas mõttes!
______________________________________________________

Kokkuvõtvalt:: October – 2017.
(31. 10. 2018.)
Kirjutades siis siin ja praegu alles teist korda siin sellel sügisel MÄNNIKUL, Valdeku tänaval. -- Olen siia siis alles äsja tulnud ja praegu siin alguse aeg. Homse Pühaktuepäevaga, 1 november, olen siin olnud vaid 2 esimest nädalat. JA siis ülehomse Hingedepäevaga olen siin Valdeku tn olnud 15 päeva ja ööd. -- Tulin siia siis sel aastal umbes oktoobri keskel, 19. 10. SEEGA olin sel aastal RAPLAMAAL, Rapla vallas, Kalda talus täpselt 160 päeva ja ööd (12. 05. - 19. 10.) -- SEE oli pikk aeg seal teises maakonnas veeta. -- Mäletan ähmaselt, et peale viimase kevade (vabatahtlikku kaninenemist, mingi lesbariga seoses) olin üsna huvitatud juba mai keksel maale minemisest. JA nõnda mööduski seal Kalda suvilas siis mai teine pool ja järgnev pikk suvi. SEE ei olnud eriti kehv suvi, see 2018 a. D. suvi seal kaugel. Kuidagi sai ikka hakkama...? -- Jäi sügise poole mulje, et lugesin veidi vähem kui viimased tosin (12 ?!) aastat aga lugesin ka viimane suvi seal maal pea iga päev. Juba 4 Jaanid veetsin siis koduaias. -- JUULI 2018 oli vägagi palav kuu, see oli siis akrüülidega maalimise kuu...? (Tited ja ligi 25 akrüüli! Kuumust oli ligi 30 C). August möödus ka kuidagi ja nõndasamuti september. JA siis sai otustatud juba siis oktoobris linna tulla (sest üürnik läks siit minema ja korteri jäi tühjaks). JA nõnda olin siis sel `018 aastal Kaldas täpselt 160 päeva ja ööd...? Kuidagi sai hakkama ja nüüd, enne 1 novembri ööd, kui olen siin paar nädalat juba olnud, jääb üle vaid oletada, kuidas kujuneb see selle aasta talv siin Männikul (juba 13 talv siin järjest veeta). Kuid eks aeg näitab, kuidas kujuneb...? Esialgu arvan samuti nagu eelminegi (2017) oktoober siia Männikule tulles, et kindlasti saab hakkama siin järgnevuses kõigega mida elu ette toob. (JA saingi kuidagi hakkama eelmise korteriperioodiga, järelikult järgnevaga ka?!). SEEGA: soovides endale siin järgnevalt edu ja õnne, kuidagi seegi aeg siin möödub...?
Viimase maaperioodi saavutusteks olid peale (vähesema?) lugemise ja kirjutamise (päevikud peamiselt) siiski tõlkimine. -- Sest tõlkisin suvega ära kolm PLATONi dialoogi! -- Peale jaanuari „ION“-dialoogi siis juunis ka „HIPPIAS“ (lühikesem dialoog). JA siis juulis „LACHES“ ja augustis „LYSIS“...! Kõik sai kohe avaldatud oma blogides ja seega olen sel 2018 aastal tõlkinud juba 4 PLATONi seni eestindamata dialoogi. Jõudsin alustada maal ka dialoogiga (mahukas, ligi 70 lk) nagu „Parmenides“, mille kohta arvan, et vahest selle aasta lõpuks jõuan tõlkida ja avaldada. SEEGA on siis minu poolt (juhuslikult?) tõlgitud ja (blogides) avaldatud juba 8 PLATONi nn „noorepõlve-dialoogi“, mida kunagi varem pole eesti keelde tõlgitud...? // KUID olen homsega juba paar nädalat siin, alguse aeg, kohanemise aeg, üsna kaua juba ju ometigi üsna kaugel olnud, nagu ikka, omeaette peamiselt. [Kahjuks mõjutas oktoobri lõppu mõningane finantsiline kitsikus, mis täna leevendus ja mis peagi lahenduse leiab (pajuk, 05. 11.). TÄNA käisid külas nii H. T. Kui ka M. L. Ja selle poolest oli kenam päev. Seda finantsilist kitsikust ei osanud lihtsalt otsekui ette näha, millest muidugi kahju ka. Kuid veel mõned päevad ja siis need lood laabuvad!] // PALJUT pole siin veel jõudnud, täna alles teist korda päevikut kirjutamas. Lugesin siiski läbi TOLKIENi „The Hobbit“. Maal jäi viimaseks raamatuks Isaac ASIMOVi „Foundation“. (Lugesin sellel eelnevalt läbi (2 x) ka R. L. Stevensoni 2 rmt.) // JA eks siis aeg näitab kuidas algab ja möödub november ja siis ka detsember ja kuidas see aasta nagu 2018 oma lõpule lähenema saab seatud...? (Praegu arvan, et vahest tulevad näärid/jõulud maal, aga see pole ju muidugi üldsegi kindel veelgi. Aastavahetus siis seal nn „lapsepõlvekodus“, ilutulestik, jne, nagu ikka, teab, kui palju aastaid...?). // KUID esialgu olen siin Männikul olnud vaid homse pühaktuepäevaga vaid 2 nädalat (ja ülehomse hingedepäevaga siis 15 päeva ainult). SEEGA: aeg näitab, kuidas siin Valdeku tn kujuneb ja aega on siin veeta väga palju, umbes pool aastat vähemalt. Maale ju alles mais 2019...? Üritada endast parimat ja jääda mõistlikuks igas olukorras, ja aeg kuidagi moodi möödub...?
OKTOOBER 2017 -- ? -- Kuidagi siis see eelmise aasta kuu möödus. Olin siis kahel viimasel aastal maal umbes 160 päeva ja ööd. Nõnda ju ka sel, 2018 aastal, ja ka eelmisel. Mida lugesin ja et ei tõlkinud üle-eelmine korteriperiood, see on siin ülalt näha. Paistsin olevat üsna rahulikult mõistlik, eelmise korteriperioodi alguses...? (Vahest võtsin raha veidi rohkem kaasa, selle oktoobri lõpus, novembri alguses, jäi pisult puudu, kahju? Kuid varsti laekub jällegi!) -- JA niisugused olidki need kaks oktoobrit...? (Mõned tunnid veel ja sellle `018 oktoober on ka läbi. Homme äragtes on juba 1 november, Pühaktuepäev. JA ülehomme juba hingedepäev. Etc!) JA paljut ei mäleta sellest oktoobrist `017. -- Ilmselt oli ka eelmine oktoober võrdelmisi rahulik kuu...? (Nagu siin ülaltoodust selgub?). Või lugesingi A. MUNTHEt & von GOETHEt enne eelmist oktoobri kolimist? Von GOETHE võtsin selgi aastal kaasa. Sel aastal ikka tõlkisin rohkem seda `minu PLATONit, juba 4 dialoogi tõlgitud, vahest jõuan selle `018 aasta lõpukes ka ühe mahukama dialoogi tõlkida...? Üritan igaljuhul hoolega! // JA nagu ma ei teadnud oktoobris `017, siia tulles siia Valdeku korterisse, ei tea ma ka nüüd, `018 oktoobri viimasel päeval, -- KUIDAS SIIN SIIS KUJUNEB...? -- Kuid loodetavasti sama rahulikult nagu viimased 12 talve möödub siin siis ka järjestkuselt siis juba 13 Männiku-talv...? -- KUIDAS siis teisiti. Lugeda oma raamatuid (eriti just raamatukogu raamatuid?!) ja tegeleda oma arvutitöödega. Pooleli on PLATONi dialoog nagu „PARMENIDES“. Kas jõuan selle aasta lõpuks tõlgitud ja avaldatud? Varsti alustan sellegi tööga. // VAHEST tulevad näärid maal (umbes 10 päeva), vahest ei tule ka. (Täna käisid külas M. L. & H. T.) Varsti on pajuki-päev, sii sujub vist lihtsamini?!)). // JA eks siis selgub, kuidas möödub korteri-periood 2018/019. Järgmine kord siia kirjutades tean juba rohkem, novembris siis siia kirjakohta kirjutades. SENIKS soovides endale lihtsalt: EDU IGAS MÕTTES...! -- (Huvitav oleks teada, mida mõtlen järgmine kord siin kirjutades, novembris 2018, eelmise aasta novembrist nagu 2017...? JA homme hommikul ärgates ongi juba 1 november 2018.
_______________________________________________
Noviembre 2017
______________________________
8. november.
/---/ Kirjutades siia selle novebri päevikusse siis esimest korda sel hiljuti alanud kuul, eliks iis novebris 2017. See on alles 3 kirjakoht pävaraamatutesse sel korral siin Männikul, pikema korteri-perioodi alguses. Sest tänasega (mainitud kuupäeval) olen olnud siin Valdeku tn korteris alles 16 päeva ja ööd. JA ees on ootamas siin siis üle poole aasta, ligi 7 kuud...? Ei teagi, kuidas siin kujuneb, vaid u 2 nädalat siin alles veetnud ju ometigi. KUID lõppeb see viimane sügisene kuu nagu november ja siis järgnev talv on siin juba 12 järjest veeta. Ei teagi, mis ootab siin ees...? KUID eks aeg näitab ja saab hakkama ka selle 12 järjestikuse talvega siin oma Valdeku tn korteris. // JA esialgu olen jõudnud veel ainult lugeda, etc! Kohe siia jõudes alustasin Jüri Talvet & „Hispaania vaim“ (mida eile jälle lugema hakkasin). Sest esimeseks raamatuks oli selgi sügisel siin korteris muidugi J. R.R. TOLKIEN & „The Hobbit, Or, There, and Back Again“. (Elu kõige loetumaks raamatuks see „Kääbik“ vist jääbki...?). {Maal oli viimasteks raamatuteks von Goetehe „Mietelmiä“. JA siis ka seee C. Castaneda V osa jäi pooleli.}
Nüüd vist kogu novebris (ja vahest kuni selle aasta lõpuni?), lugedes seda esimese „eesti“ hispanisti teost (u 20 aasta jooksul kirjutatut). Lähipäevil on plaanis nagu hakata ka PLATONIT jälle tõlkima. Umbes nädala tööd see (minu jaoks) IV dialooga nagu „KRATÜLOS“. (Mis võttis hämmastavalt kaua aega, ligi aasta, ise ka imestan, et nii kaua. Sisuliselt novembrist `016 kuni selle novembrini; ligi aasta...? Kuid kahjuks selle IV dialoogile „mõtlemine“ mulle vist ei tulnud, kogu see eelmine aastaring...?). Igaljuhul lähipäevil hakkan jälle tõlkima ja avaldan, selle „Kratülos“ dialoogi. {Siis natuke vahelduseks von GOETHE aforisme. Siis alustades „pidulikult“ V dialoogiga nagu „Gorgias“, millega tegelen siin vist kuni kevadeni `018}. // EI tea veel kuidas siin kujuneb, kuid kuidagi tõenäoliselt kujuneb siiski. Huvitav oleks juba ette teada, mida arvan siia kirjutades selle novembri lõpus...? KUID eks aeg siis näitab, kuidas kujuneb!
[Eile oli vägagi ebameeldiv „üllatus“. Nimelt see põrsas, nagu V. R. See põrssake on jälle omameelest „paarisuhtes“. Ilmselt pakkus see sellisele palju sellest mindki teavitada. Omameelest pole tegemist olnud sellega juba `09 maist alates mainimisväärselt. Viimati kirjutasin negativistlikus mõttes sellisest nagu `011 päevikus; hiljem pole kirjutanud pea ridagi. Pole selle põrssa peale kunagi ju eriti „tõsisielt“ mõelnudki. Liiga inetu, kuigi võttis mul „aega“ ligi 9 aastat, millest on kahju. Kuid unustada ära, ilmselt „teeb veel paljusi õnnelikuks“, enne kui ta järjekordselt tänavale vistatakse...? See „tänavatüdruk“, kahju, et sellise otsa komistasin, võttis teine mul natuke liigagi kaua „aega“, eri põhjustel. Unustada ära ja ei helista sellisele enam kunagi, (kui ta ise just minu juurde „tagasi ei rooma“, mis ilmselt siiski juhtub? Seda on sellisega vist varemgi juhtunud...?) Igaljuhul unustada see isik ära (vahest alatiseks?); ja nii oligi parem, ei vääri sõnugi, ega enam päevikuis ühtegi kirjarida, vahest enam mitte kunagi. Vastikud muljed peamiselt sellisest, kuigi ka vahest paar kenamat momenti. Muud midagi. Kuid ega ta soovi niisugune olla. Kunagi oli ka vist laps ja noorem. Minu poolest unsutada lihtsalt ära. Ei vääri ühtegi sõna, mõtet ega kirjarida. Kahju, et see vastik tegeleane lihtsalt nii kaua aega võttis. (Unustada. Ära Täielikult.) Nii paljut siis sellisest eksitusest, mis liigagi kaua kuidagi „aega“ võttis. M. O. T.]
MIDA veel siia alanud novebri alguses? -- Muud midagi, kui vaadata kuidas need järgnevad nädalad ja kuud siin korteris mööduvad. Magada võimalikult palju. Lugeda võimalikult palju. Tarbida võimalikult vähem. Ja veeta lihtsalt oma aega siin järgnevad u 7 kuud...? (Ja u 8 kuud hiljem on ju ainult Jaanipäev...?). // TULIN siia siis oktoobri lõpus, olles maal olnud u 162 päeva ja ööd. See aeg, kogu see aeg möödus erineval kombel, oli paremaid (ja ka kehvemaid) päevi ja öid. -- OLIN siis sel 2017 aastal maal siis u 160 päeva (16.05.-24.10. ´017). JA täna alles 16 päev siin korteris. Magada ja lugeda võimalikult palju (ja „tarbida“ võimalikult vähe). -- Varsti olen 42 aastane veel vaid u 1 kuu aega. Siis saabub 43 aasta sünnipäev...? Lumi on juba paar korda maha sadanud ja ära sulanud. See oli novebri esimene päev kui oli Pühakute päev, ja järgmine päev siis Hingede päev...? (Esialgu olen vaid jõudnud „Kääbikut“ lugeda ja alustades uuesti selle hispanistikaga. ) Lähipäevil hakkan jälle tõlkima ja lõpetan Plato IV dialoogi, ja avaldan muidugi (4 blogis). SEEGA: „edu soovides järgnevuseski“...?!
___________________________________________

30. november.
Kirjutades siis täna viimasel novembri päeval, selle sügise viimasel päeval, mainitud kuupäeval. Täna on siis andresepäev (St. Andreas), ja see sügis lõppeb tänase õhtuga. JA homsega algab siis talv, homme juba 1. detsember, 2017. -- JA nõnda see aasta lähenebki oma lõpule. Tänasega olen siin Männiku korteris veetmas juba 38 õhtut. Ja järgnev öö on siis see esimene talveöö. -- Kuidagi möödus see aeg siin Valdeku tn korteris. Ees on siin ootamas ligi pool aastat, ei tea, mis tingimustes. Esialgu ei ole jõudnud muud, kui lugeda. Sai läbi loetud oma elu kõige loetuma raamat, -- TOLKIEN & „The Hobbit“. JA kõik selle aasta lõpuni peamiselt loetuks on siis esseede-valimik Jüri Talveti sulest: „Hispaania vaim“ (mida loen vähemalt kogu detsembri vist, kuni aasta lõpuni.) // JA täna oli midagi üllatavalt, just täna, novebri viimasel õhtul helistas ootamatul kombel ka VICTORIA -- ??!! -- (JA just äsja helistas mulle jälle, nagu ta täna juba korduvalt helistanud on ja saatsime ka sõnumeid). -- SEE oli pigem kui meeldiv üllatus, et see leedulanna minuga ikka veel kontakteerus. -- Alles see oli kui me otsekui „lõplikult lahku läksime“ (07.11.). -- JA nüüd täna, viimasel novembril pidas (õnneks!) mulle vajalikuks jällegi helistada. Kartsin, et see on meie ligi 9. aastase tutvuse lõplik lõpp, kuid nagu näha, -- „ikkagi on veel veidi lootust“? Igaljuhul see meie kahe vaheline pikemajaline tutvus ei ole veel läbi saanud...? -- Ei tea, mis meid kahte veel ees ootab, aga midagi kindlasti siiski veel...? SEE oli tänase, viimase novembri vist kõige meeldivam üllatus? MA juba mõtlesin, et selles vallas pole enam midagi loota...? KUID vahest ikka veel on selle plikaga midagi ühist ootamas meid ees. (Kuid see, eks palju ei looda, see ei pea ka palju pettuma...?). KUID VICTORIAT tean ma ometigi nõnda kaua juba. -- JA oleks ma ette näinud (ligi 9 aastat tagasi) siis oleksin seda suhet hoopsiki teisti endale ette kujutanud...?! Edu meile kahele, kui sellest veel midagi väkja tuleb...? Esialgu on siiski veel veidkiene lootust...? Vahest tõesti see suhe ei ole lõpukorral nagu olen juba arvanud, kahjuks tõesti...?
On siis selle 2017 aasta novembri viimane õhtu, andresepäev (St. Andreas). -- Ja homsega algab siis detsember ja sellega kogu see pikk järgnev talv 2017/18. -- Ei tea veel, kuidas see järgnev talv siin korteris kujuneb. JA järgneva kevade simene pool...? KUID: kuidagi siiski muidugi kujuneb. -- Täna siis tõesti viimase novembri ja sügisese kuu viimane õhtu. Ilmselt veedan ka kogu detsembri lugedes seda hispanistikat. JA siis tulevad 3 pidulikku õhtut (sünnipäev, 13. 12. = 43 aastat vanaks saades), Siis Jõulud, siis aastavahetus = Silvester-Abend). ETC! KUIDAGI möödus see ligi 5 kuuline maaperiood. -- Nüüd olen siin korteris olnud juba üle 1 kuu aega ja ees ootamas siin veel ligi pool aastat. Kuidagi ehk kujuneb veidikenegi soodsamas suunas...? [JA homme vahest astuvad läbi need kaks MA-kraadiga tuttavat, R. K. & P. M. Astugu läbi kui soovivad. Pajukipäev läheneb ka iga päevaga ja ööga, see on soovitatav. Just praegu helistas A, et kuidas kujuneb. Samuti ka T pani „õla alla veidike. EI tea veel kas või üldsegi eriti minu 43 sünnipäeva tähistatakse, kas üldse eriti või kus siis („DZINGEL?). JA siis tulevad Jõulud/Näärid, ilmselt seal endises elukohas). JA siis tuleb aastavahetus 2017/18, (ilmselt samti endises elukohas). JA täna siis neiu nimega V. R. üllatas mind meeldivalt, meie vahel pole veel kõik läbi, peale ligi 9 aastat väldanud tutvust ja vahest ootab veel midagi ees. KUID: „Kes palju ei looda, see ei pea ka palju pettuma...?“ -- EKS aeg näitab, mis meist kahest saab. Peale nii kaua kestnud tutvust, ikkagi 9 aastat juba kokku. -- Kuid esialgu saan hakkama). // JA homme siis juba 1 detsember. -- Järgmine kord kirjutan siia juba detsembri esimesel poolel. -- Kuidagi on möödunud see aeg, oleks juba ette huvitav teada, mida arvan siia kirjutades järgmine kord...? -- Kuid seniks edu ja õnne ja seda igas mõttes...!
______________________________________________

Kokkuvõtvalt: November – 2017.
( 19. 11. 2018.)
Kirjutades siis ligi aasta hiljem, juba on noveber 2018, mainitud kuupäeval. -- Jälle on möödunud üks aasta.-ring ometigi. Eelmisest novemberist, millest kirjutasin siin ülal, on möödundu umbes üks pikk ja sisutihe aasta. -- OLEN siin Männikul jällegi, tänasega täpselt kuu aega juba, täpselt 1 kuu olen siin Valdku tn juba veetnud jällegi. -- MAAL olin sel aastal täpselt 160 päeva ja ööd. (12. 05. -- 19. 10. 2018). -- JA kuidagi siiski möödus see (mingis mõttes) juba 13 maasuvi. JA siis olen veetnud ka juba 5 septembrit järjest maal. -- Sai siis siia linna tuldud, täpselt kuu aega tagasi. Paljut selle siinse 1 kuuga ei jõudndu, veidi sai loetud, veidi päevikuid kirjutatud, kuid nt tõlkida, PLATONit pole nagu veel jõudnud, 1 kuuga (kuid küllap jõuan, alustan tõlkimisega jälle ja juba lähipäevil!) -- KUIDAGI möödus see pikk maasuvi ja siis u oktoobri keskel tulin siia ja tänasega juba kuu siin olnud. -- Ootab ees mind aga siin muidugi ligi pool aastat ehk kuus kuud siin Männikul veeta. JA siis ootab ees vaid järjekordne maasuvi ja tean oma talvi siin korteris ja suvesi maal. -- OLEN veel vaid napilt kuu 43 aastane siis algab juba 44 eluaasta...? [Sünnipäeva veedan lähedastega ilmselt (juba 3 x) siin lähedal „Džingli“ hotelli restoranis? -- Juhtus traagiline õnnetus väikese H.-ga. Ääretult kurb õnnetusjuhtum?! Kuid arst arvas, et „laps paraneb ära“!? Vastupidist oleks lihtsalt jube mõeldagi. Kiiret paranemist väikesele vaesele HUGOLE!!! (Hingedepäeval see juhtus, ja järgmine päev sai HUGO just 8 aastat vanaks?! Väga kurb ja traagiline lugu tõesti. JA nii „mõttetu“?! Sai käidud üle-eelmine kuu T & E juures. Muretsemiseks väga palju põhjust ei näinud olevat. Siiski väga kurb lugu?!. -- JA siis tuleb minu sünnipäeva ja siis tulevad Jõulud. Pole veel teada, kas veedame lähedastega selle aasta jõulud-näärid maal (nagu viimati 5 aastat tagasi, detsember 2013), või siis linnas. Maal oleks ligi 10 päevane jõulunädal, linnas vaid üks pidulik eine. -- Praegu eelistaksin oma täiskasvanu-elu sisuliselt (2 x) nääre-jõule maal? Kuid eks aeg näitab. ] NÕNDA möödus see esimene kuu siin linnas. -- Meeldivalt üllatas viimase kolmapäeva (14. 11.) nn „raha-laekumine“. Siuliselt 630.- euri rohkem ja sellevõrra lihtsamini möödub siis kogu see aasta ja vististi ka lihtsam isegi kogu sellel järgneval talvel? -- Mingi ühekordne toetus-summa, viimase 3 aastaga seoses, teist korda seda vist elu jooksul ei juhtu eriti? Finantsilises mõttes saab siis hakkama kogu (ehk ka) järgneva talvagagi? -- Nõnda oli see 1 kuu siin Männikul, praegu aasta aega hiljem.
OLEN olnud siin VALDKU tn korteris juba 1 kuu aega. Maal olin sel `018 aastal täpselt 160 päeva ja ööd. -- Kuni luukapäevani olin maal (St. Lucia). -- Oli seal paremaid ja kehvemaid päevi, kuid üldjoontes sain hakkama ka seel (n-ö 13) suvega ja möödus seal maal ka sügise esimene pool. -- JA nüüd kuu siin, natuke lugenud, natuke päevikuid kirjutanud ja pole veel tõlkida jõudnud (kuid lähipäevil alustan ka tõlkimisega, -- PLATO & „Parmenides“!). -- „Laps paraneb ära“?!!! -- Rahadega tulen välja kogu talve vististi. /---/ Eelmisest novembrist ei mäleta midagi erilist (ja siin ülaltoodust ka palju ei selgu?). Ju siis sain hakkama selle eelmise novembriga nagu 2017. Lugesin eelmise aasta lõpus tõesti (2 viimast kuud) seda J. Talveti hispanistikat. {Midagi väga imelikku selle V. R.-ga seoes; vaatasin ja imestasin kuie erinevalt ma eelmisel novembril, kahes ainsas säilinud kirjakohas sellest iskust kirjutasin. Millest niisugune erinevus? Nüüd, aasta hiljem on arvamus selline, et ei mingit tegemist, mitte kunagi, ei mingis mõttes selle jubeda elukaga elu sees?!! Juba ja armetu ajarasikamine mingi niisuguse ilguse peale kes ei vääriks ühtegi sõna. Kuid ega ma selle põrssa peale viimane dekaad ju mingil kombel ei „mõelnud“ ka mainimisväärselt. Unsutada ära see ebaõnnestunud eüpisood oma elus! Unustda lihtsalt ära ja kirjuta sellest ilgusest enam kunagi. M. O. T.} /---/ JA nõnda möödus see viimane aastarin, alates eelmsiest novembrist. Vahest polnudki kõige kehvem see viimane aastaring...? -- Kuigi võinuks nii mõndagi ka paremini kujuneda...? ON juba 1 kuu siin Männikul veedetud, vaadata, kuidas mööduvad siin järgnevad 6 kuud, elik siis järgnev pool aastat? -- Maal olin ka selgi aastal kaua (täpselt 160 päeva) ja nüüd siis pooleks aastaks siia oma talve-lorterisse. Vahest tulevad jõulud-näärid maal, vahest ei tule ka. Pole veel teada. Vähem kui kuuga saan ma siis 44 aastat vanaks. Vananen ilmselt...? {Huvitav oleks juba teada, mida arvan siia (21. päevikusse kokkuvõtlikult) kirjutades järgneval kuul elik siis detsembris? Kuid eks siis selgitan välja!
_________________________________________________
Diciembre 2017
_____________________________
9. detsember.
Kirjutades siis siia selle aasta detsembris esimest korda alles. -- On alanud siis juba talv, selle 2017 aasta viimane kuu... -- Juba on möödunud sellest selle korteriperioodi talvest umbes üks nädal. Viimane kord kirjutasin siia 30 november, andresepäeval (St. Andreas). -- JA aeg on sellest ajast muutunud tõesti, on muutunud nii mõndagi... -- Olen veel kuni kolmpäevani ainult veel 42 aastane. Siis saan juba 43. aastaseks... ? (JA muuseas, peamiseks on olnud siin viimasel ajal neiu nimega V. R., kes mul siin umbes nädal tagasi oli, üle pika aja, külas oli, see ammusest teada olev neiu. EI tea, mis ootab meid kahte veel ees...? -- Igaljuhul meie sünnipäevad nüüd järgmise nädala esimesel poolel, meil ju sünnipäeavadki pea samal päeval, hoolimata 11 vanusevahest. Üritan siis täna-homme neiukesega kontakti saada ja vahest veedamegi oma sünnipäevad nüüd enam-vähem koos...? EHK on veel midagi loota meist kahest, muidu juba ammu lootuse kaotanud, selles valdkonnas vististi...?). // TÄNASEGA olen siin Männikul veetmas juba 47 õhtut. -- Tulin siia juba oktoobri lõpus (24.10.) olles maal veetnud umbes 162 päeva ja ööd. Alguses pole veel midagi jõudnud, vaid veidi lugeda. Alustasin kohe selle hispanistikaga, Jüri TALVET & „Hispaania vaim“ (mida lugesin ka täna ja järgnevaltki, mida loen selle aasta lõpuni; ja millest kirjutan korraliku essee, tsitaatide najal, või nii?). JA ka selle J. R. R. Tolkien´i „The Hobbit“, lugesin läbi novebris = elu kõige loetum raamat). See oli selle aasta lõpu lugemine. (Ja järgmine aasta, jaanuari eismesel poolel siis kindlasti raamatukokku! = umbes 5 aastat hiljem?! = SIC!). [Muud siin pole nagu olnud. See neiu nagu V. R. oli siis siin 3 päeval, u nädal tagasi. JA vahest veedame tõesti oma sünnipäevad ja isegi Jõulud-näärid ja aastavahetusegi koos...? See oleks ju midagi pigem kena...? (Juhul kui arvestada, et „valida enam ei ole“?. Üritan kontakteeruda, midagi kindlamat momendil veel ei tea. EDU selle neiuga, me nii kaua aega juba tuttavad (ligi 9 aastat?!); alles nüüd...? KUID võimalik, et meid ootab veel ka midagi ühist tulevikus ka veelgi ees?] {Oli siin ka mingid tähtpäevad. -- LATVIA = 99. a. D. (8. 11.) & Suomi = 100. a. D. (6.12.) JA siis tuleb ju L`Estonie = 100 a. D. (Vaatasin ka seda „LOTR“ 3. osa, novembri lõpus ja nüüd hiljuti. Tolkieni ( 6 x) filme vaatan ikka korduvalt, järgnevaltki.)} -- JA loodan, et saan ikka hakkama ja, et tervis ikka korras on...?!
// Käis ka külas need 3 selli. -- See üks (H. T. Isegi kahel korral, ja siis korra ka need kaks „magistri“ kraadiga isikut, keda näeb veelgi. Niipaljut siis külastustest. -- Momendil ei teagi, kuidas möödub mu sünnipäev, kas astutakse lihtsalt läbi, või isegi: tähistatakse väikest moodi („Dzingel“)? -- Parem kui neiuga koos tähistaksime neid 3 detsembri tähtpäeva, või kuidas...? // -- JA nüüd neiu sünnipäeval üks oluline test, millest ei tea veel midagi? (ja mingi „vestlus“). -- Tõesti ei tea, kuid harjumusi tean küll. See on siis see teisipäev, ja ma ei ta, mis uudiseid ma siis oma 43 sünnipäeval kuulen?! Ehk on veel enam-vähem, kuid kindel see ju ei ole...? Kuid mis teha, elu on olnud keeruline. Liigagi keeruline. -- Seega: saan siis teada, mis ees ootab. Eisalgu muud ei tea, kuid siis varsti saan teada...? Lootes esialgu kõige paremat, sest tervis on ju alati täitsa korras olnud kogu eluteel. Kuid ei midagi liiast, -- `Ne quid nimis`? -- Kui see vaid veidkenegi lihtsam oleks...? // JA muidugi, alles eile alustasin jälle pidulikult oma PLATONI tõlkimisega ja jätkan sellega ka nüüd järgnevalt (juba ülehomme); selle aasta lõpuks tuleb see (IV) dialoog ilusti ära tõlkida, läbi lugeda ja üle kontrollida ja avaldada. -- „KRATÜLOS“. (-- Mis võttis mul aega nii üllatavalt palju nagu kogu eelmine aastaring...? -- Kuidas see võimalik oli, ei mõista...? -- Kuid varsti on avaldatud!) -- JA huvitav oleks juba ette teada, mida kirjutan siia selle – 2017 aasta – päevikusse järgmine kord...? Viimast korda sel aastal...? -- KUID eks siis selgub ja lootes kõige paremat järgnevatestki aegadest! -- Edu igas mõttes...!!!
__________________________________________________

31. detsember.
Kirjutades siis sel tänasega lõppeval aastal viimst korda. On selle aasta viimane päev ja tänasega siis pidulikult lõppeb see Issanda Aasta nagu 2017. Selline oli see aasta, millne oli see aasta nagu see...? See aasta, see tänasega lõppev aasta oli üldjoontes üsna sarnane viimastele aastaringidele. Jälle olin umbes pool aastat maal (täpsemini 5 kuud ja 1 nädal, elik siis 162 päeva ja ööd). Siis tulin oktoobri lõpus jälle siia Männikule (24. 10.) JA homsega (1 jaanuar) olen olnud siin juba täpselt 70 päeva ja ööd. Nii oli sel aastal nende asupaikadega. KUID kuidas see tänasega lõppev 2017 aasta ikka möödus? -- Olin eelmine talv siin korteris (veebruari 1 nädal oli mingite arusaamtuste tõttu lihtsalt jälk, kahjuks). KUID juba veebruari keskel ja märtisis avaldasin nii mõndagi oma blogides. (Suvel muide väga vähe avaldasin maal. Vaid juuli lõpus Molière tsitaadid (15 lk.) ja siis augusti lõpus „Indiaani elulugu“ (2 variant.)). NÜÜD siin korteris olen jõudnud avaldada ainult PLATONI (IV) dialoogi nagu „KRATÜLOS“. (Mida tõlksin siis kogu ´017 aasta ja ainult 17 päeval?! Kuidas küll nii vähe tõlksin seda dialoogi sel aastal ja ainult nii vähe nagu u 3 nädalat?! Ei tea aga homsega algaval aastal tõlgin palju rohkem, plaanis on veel 8 dialoogi, kogu järgneva,ks aastaks või kauemgi veel.). JA möödus kuidagi see suvi, oli paremaid, oli kehevmaid hetki. KUID hakkama sain selle nn 12 suvega. Pigemini isegi kenasti sain seal maal hakkama pigemini. Põhitegevuseks oli muidugi lugemine, kuigi maaperioodi lõppedes lugesin natuke vähem. Sain selle viimase suvega hakkama ja siis veetsin maal ka (5) septembri. Ja siis oktoobri lõpus tulin siia (24. 10.) Valdeku tn korterisse. JA homse, 2018 aasta esimese päevaga olen olnud siin täpselt 70 päeva ja ööd. -- EDU igas mõttes homsega algaval 2018 aastal...!!!
TÄNA on siis selle 2017 aasta viimane õhtu. -- JA nõnda see aasta siis kuidagi kujunes. Ei olnud nagu midagi eriti halba aga polnud ka midagi eriti head, sel tänasega lõppeval aastal...? Oli pikk maasuvi. JA siis tulin oktoobri lõpus siia Männikule, kuhu jään vist kevade 2018 teise pooleni (maale vahest juba aprillis aga tõenäolisemalt siiski mais) selleks, et veeta maal oma 13 suvi (peale mingit ammust „väljakolimist“). Muide tänast aastavahetust ja homset hommikut plaanin ka veeta oma endises elukohas. Loodetavasti õnnestub enam-vähem (inimese kombe“)? Sel detsembril õnnestus sünnipäeva tähistamine üsna hästi („Džingel“, 2 x). JA Jõulud koos lähedastega olid vägagi kenad ja rahulikud. (Kuidas siis teisti?) JA homsega siin juba 70 päeva veedetud. (Järgnev öö tuleb veeta eelmises elukohas. Ei tea, kuidas seal kujuneb 1 ööpäev? Kuid see on vaid üks ööpäev. Mingi imelik finantsiline kitsikus viimast aega vaevanud (detsembris?!). Eilne oli aga lihtsalt jälestusväärne. Aga nagu ikka on öeldud: „Küll Jumal neid karistab!“ JA ehk see rahaline kitsikus ka mingi lahenduse leiab. JA siis laekub juurde, nagu alati (ja „loppuun asti“, „Pohjans saakaa“). Varsti juba sõidan sinna endisesse elukohta, (millest väljakolimine võttis aega siis ilmselt rohkem kui 12 aastat?!). Loodetavasti saan tänase aastavahetusega hakkama. -- JA kõikke head ja veelgi paremat soovides järgneval 2018 aastal! EKS siis selgub kuidas see järgmine aasta kujuneb...? -- Soovides järgnevall aastal õnne ja edu...!
_________________________________________________

Kokkuvõtvalt: December – 2017.
(17. 12. 2018.)
KIRJUTADES siis sellel 2018 aasta detsembril alles teist korda oma päevaraamatut. JA selle kirjakohaga ma, mingis mõttes, otsekui lõpetaksin selle eelmise, -- 2017 a.D. -- päeviku. Vähemalt mõneks ajaks? EI tea, kas see päeviku kunagi ka (4-5 blogis) ka avaldamisele kuulub, kuid selline see (küllatki ebaõnnestunud?!) eelmise aasta päevik oli ( u. 35 lk.). -- Olen siis tänasega siin MÄNNIKUL olnud juba 60 päeva ja ööd. Seega siis varsti (19. 12.) juba umbes-täpselt 2 kuud...? -- Kuidas möödusid need umbes 2 kuud siin...? --Oli vägagi erinevat, lugeda vaid peamiselt jõudnud veidi. {Viimasel ajal loen R. J. Ch. ZELAZNY vaimustavat loomingut. Täna alustasin juba „Amberi kroonikate“ 9. raamatuga. Kirjutan tsitaadid ka üles hoolikalt ja avaldan selle R. Z. kommenteeritud tsitaatide valiku/kirjutise juba aast aalguses. Sest sel aastalvalmis ei jõua}. OLI kena sünnipäev hiljuti, minu 44 sünnipäev juba (veetsime selle kenasti Nõmme Keskuses („Kius“). -- JA nüüd siis tõesti plaanis see peatsne pühadenädal maal veeta? -- Nii, et toomapäeval umbes maale ja sinna Kaldasse jääda u 10 päevaks? (20/21.-- 30. 12.)? -- Olen siis huvitatud, veeta selle aasta umbes viimased 10 päeva maal. Ja siis aastavahetus ja ilutulestik seal endises kohas. -- JA siis algab uus aasta nagu – 2019 anno Domini...? -- Lootes, et see tuleb kenam aasta kui eelmine oligi, sest 2017 aasta oli (teatud põhjustel) üsnagi kehva...? See praegune, lõppev 2018 aasta oli natuke kenam (kui nõnda saab öelda?!). Ei tea veel muidugi ette, kuidas kujuneb järgmine, 2019 aasta...?
Olen olnud siin Männikul tänasega juba 60 päeva ja ööd (varst ijuba II. KUUD). Minu 44 sünnipäev sai kenasti veedetud, koos lähedastega. Lootes, et Jõulud maaltulevad ka kenad ja siis ilutulestiku hetked ja siis jääb üle vaid soovida: „HEAD UUT AASTAT 2019“!? -- [Kuid, ette ei tea, kuidas kujuneb, järgnevast aastast ette ei tea midagi...?[Ilmselt tõlgin kogu järgmise `019 aasta „Minu PLATONit“ (ikkagi 4 mahukat dialoogi veelplaanis). Sel `018 aastal sain tõlgitud ja avaldatud 4 dialoogi, rohkem ei jõudnud . Sügise 3 kuuga tõlkisin vaid 5. päeval? Siin Valdeku korteris vaid 1. päeval?? (22.11.) -- Kuid uuel aastal alustada PLATONiga uue hooga!] -- JA homme siis üsna oluline päev, teatud käik, teatud vestlus...? -- Lootes siiralt, et homme eriti halbu uudiseid ei saa...? EHK on lood ikka enam-vähem korras? JA ehk ongi, loodetvasti. Et ei tulenii halbu uudiseid kui jaanuaris `017, mis rikkusid ära kogu selle eelmise, `017 aasta?! -- KUID eks ma siis homme juba saan teada! Lootes kõige paremat! /---/ JA nõnda see 2018 aasta läheneb oma lõpule...? -- Sünnipäev kenasti veedetud ja ehk tulevad kenad Jõulupühas seal Raplamaal...? JA ehk on homsed näidud enam-vähemkorras?! -- Lootma peab...? -- JA mingis mõttes praegu siin lõpetades, eelmise, -- 2017 aasta – päevaraamatut. See oli siis juba 21 päevik üldse (praegune on 22, järgmine, `019 oma juba 23 päevik. /---/ SEEGA: loota homme ainult paremaid uudiseid. -- Siis veeta pühad maal kenasti ja siis võtta ilutulestiku sähvides vastu uus aasta! -- JA soovides kõike head selle aasta lõpuks ja eriti just järgnevaks,-- 2019 aastaks...!
_________________________________________________
__________________________
KOKKUVÕTVALT AASTAST 2017 a. D.

(09. 03. 2019.)
See oli siis 2017 aasta, millest siia tänasel õhtul kirjutan. Nüüd on juba aastanubriks 2019. -- Seega ligi 3aastat tagasi oli see ammune aeg. JA see aeg on kuidagi möödunud...? -- Vähe mäletan veel sellest ammusest aastast nagu 2017. -- Oli mingi aasta, kuidagi kujunes ka seegi aasta. Mäletan, et `017 ei olnud eriti hea aasta, (sain aasta alguses halbu uudiseid ja aasta lõpus vaid veidi kenamaid); oli vilets aasta oli see `017, kuid niisuguste aastatega juba ju harjunud...? Eelmine, `018 aasta oli kenam ja lootes siiralt, et ka see `019 aasta tuleb vaid midagi kenamat. MIDA meenutada 2017 aastast...? -- Kevadel lugesin sel aastal MOLIERE näidendeid. Muidugi olin ka sel aastal pool aastat Raplamaal. Kuidagi möödus ka seal veedetud aeg. JA kogu 2017 aastaga tõlkisin vaid ühe (kuigi mahuka, ligi 70 lk.) PLATONi dialoogi nagu „KRATYLOS“. Selle dialoogi lõpetasin ja avaldasin detsembris `017. See oli selle üle-eelmise aasta ainukene dialoog. {Kuid eelimine, 2018 aasta tõlkisin ja avaldasin 4 Plato dialoogi! JA praegu ka tõlkimas dialoogi nagu „Parmenides“!} Jätkan `minu PLATONiga` kogu selle `019 & `020 aasta. Ligi aastaid võtavad need dialoogid mul kokku aega. Tõlkides otsekui ainult iseendale. -- `Ad se ipsum`...?

(12. 03. `019.)
Kirjutades siia üle-eelmise aasta päevikusse viimast korda, lühidalt, sest homme plaanin sellegi kirjutise avaldada (oma 2 pseudonüümsemas blogis). Sest on juba aastanumbriks 2019. JA see ülaltoodud päevik sai siis kirjutatud ligi 3 aastat tagasi, elik siis 2017. (+ järelsõnad, milledega lõpetasin alles eelmise, elik siis 2018 lõpuks). ON plaanis veel palju oma varasemate eluaastate pävikuid veidi korrigeerida ja siis (vähemalt oma pseudonüümsetes) blogides avaldada. -- MIKS? -- Sest kirjutada siiagi (praegu loetava) Shakespeare´i Hamleti sõnadega, et keegi teaks minust tõtt...? Juba on avaldatud 4 blogis ligi 120 kirjutist. Gloobusel neid vaatajid/lugejaid juba 4o ooo inimhinge...? -- KUID need pelgalt „globaalsed vaatajad“ mind eriti ei huvita, sest, kuigi olles kirjutanud 4 keeles on enamik seni avaldatust ikkagi „eesti keelsed“. Ja selles keeles on juba 4555 lugejat, minu kirjutustel. Palju neid kokku tuleb, neid „globaalseid vaatajaid“ ja „eesti keelseid lugejaid“...? -- Kas üks või mitu lauluväljakutäit?! -- Eks aeg näitab. Esimese blogiga alustamisest saab septembris `019 juba 7 aastat. JA on veel vägagi palju avaldada. JA nii vähe kommentaare...? Miks ometigi.
Näete siin nüüd kohe minu täiesti kehtivat e-maili aadressi, kommenteerige ometi?! -- madisliibek@gmail.com
Juba on avaldatutud ligi 120 kirjutist filosoofiast ja kirjandusest, ja ligi 6 klassikalise filosoofi tõlkeid. JA nii vähe kommentaare...? Viimase 2 aasta peamiseks saavutuseks on muidugi PLATONi tõlked. Ainsa eestlasena olen tõlkinud juba 8 Plato dialoogi, sel kevadel lõpetan juba 9 Plato dialoogiga. („Eesti keelde“ on seni tõlgitud ainult 7 dialoogi 36-st?!). Enamikke Euroopa keeltesse on Platon, kes kirjutas oma surematud meistriteosed juba ligi 24 sajandit tagasi, on tõlgitud juba sajandeid tagasi. (Platoni teoste numeratsioon, Plato on nimelt numereeritud nagu PIIBEL?! -- Plato 36 dialoogi H. Stephanuse, numeratsioon pärineb juba nn „Liivi sõja“ aegadest, aastast 1578?! JA mina siis esimese eestlasena tõlkimas Platot, ilma selle eest sentigi saamata. Aga vahest tõlgingi vaid iseendale...? -- Ladina keeli: „ad se ipsum“ = Ise-endale tõlgin `minu Platonit`...? JA minu 4 blogi aadressid on järgenevad:
___________________________________

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar