kolmapäev, 15. aprill 2020

Päevik: 2019 a. D.


Päevaraamat:
2019 anno Domini.
MMXIX
Gennaio: 2019

8. jaanuar.

Kirjutades siis esimest korda sel uuel alanud aastal nagu 2019.1 -- See on selle aasta päeviku esimene sissekanne. Juba on möödunud jaanuari 1 nädal, eilsega. Sättides end siia Männikule elutsema kuni mai esimese pooleni. Kuidagi see eelmine aasta siin möödus. Raplamaal olin siis eelmine aasta kaua jällegi (12. 05. - 19. 10. 2018). -- Kuidagi see pikka aeg seal möödus, nii ja teisiti. Möödus see pikk suvi, juulis nt oli vägagi palav (30 C & akrüülid!). JA siis möödus kuidagi ka see indiaanisuvi. JA siis esimesel võimalusel oktoobri keskel siia Valdeku tänavale. JA siis sai veedetud siin siis see sügise teine pool, teine pool oktoobrist ja novembergi. JA siis järgnes detsembri kuu, teadagi. KUID olid siis Jõulupühad maal, sel eelmisel aastal. JA need möödusid kenasti. (21. - 30. 12. 2018). -- Sai siis veedetud ligi 10 päeva aasta lõpus seal Raplamaa suvilas. Üldiselt vaid kenasti, algus tundus liiga külm olevat, kuid sai köetud ja nõnda selle eelmise aasta pea 10 viimast päeva seal möödusidki. Aastavahetuse veetsin Nõmmel. Oli kena ilutulestik, muud erilist meelde pole nagu jäänudki. JA siis olingi mujal ligi 11 eelmise aasta viimast päeva. JA nüüd on möödunud juba jaanuari esimene nädal. -- PLATONit tõlkisin eelmine, 2018 aasta 4 dialoogi. Sügisel aga vaid 5 päeval ja seekord siin vaid 1 korra. Kuid eks jõuab järgnevalt ka Platot tõlkida! Kokku plaanis ju tõlkida tosin dialoogi? Jäänud on veel 4, aga mahukat. Juba siis tõlgitud 8 PLATONi nn „noorepõlve-dialoogi“, võttis aega ligi 2 aastat. Varsti jätkan dialoogiga nagu „Parmenides“). --Vaadates kuidas kujuneb, selle talve lähenedes oma keskpaigale...?
MMXIX -- 2019 anno Domini. -- Ja see tänane on siis 1 sissekanne sellese (arvult juba 23?!) päevikusse. See aasta on alanud rahulikult. Lugedes Roger ZELAZNY teoseid. (Lõpetasin „Knight of Shadows“, varsti lõpetan „Prince of Chaos“, sellest vaim ustavast Amberi dekaloogiast. Maal lugesin ka läbi pea 3 varem korduvat loetud rmt). -- JA nõnda see eelmine aasta lõppes ja algas uus aasta... -- JA nõnda see aasta siin järgnema saab seatud...? /--/ JA varsti juba selle talve keskpaik. Jätkates raamatukogu raamatute lugemisega kuni kevadeni. Selle aasta alguses, detsembrist jaanuari 1 pooleni siis R. ZELAZNY. Kirjutada hoolega need tsitaadid ka üles mainitud autorilt ja avaldada oma blogides see R. Z. kirjutis (mida hiljem plaanin veelgi viimistleda). Jätkates igapäevase lugemise ja arvutitööga. -- Ja seegi talv läheneb juba oma keskpaigale... [Lähedased lähevad veebruari lõpus Cyprosele, 6 x. Edu neile seal! Kindlasti on neil seal kena! Kindlasti on neil kena sellel Vahemere saarel!] -- Järgmine kord kirjutan siia jaanuari lõpus. -- Huvitav, mida arvan siis...? -- EDU!
____________________________
Kokkuvõtvalt – January: 2019.

(23. 01. 2020.)

Kirjutades siis esimest korda eelmise aasta päevikusse kokkuvõtlikul kombel. Järelikult siis eelmisest jaanuarist nagu see oli ligi aasta aega tagasi. JA nüüd on juba uus jaanuar ja seegi hakkab juba oma lõpule lähenema, järjekordne aastaring on möödunud. Paljut nagu ei mäletagi eelmisest jaanuarist...? KUID: nüüd aasta aega hiljem on lood umbes nõndamoodi. -- Tänasega olen siin Männikul veetnud kokku ligi 85 päeva ja ööd. Tulin siia oktoobri lõpus, kuidagi möödusid need eelmise aasta 2 viimast kuud ja nüüd juba 3 jaanuari nädalat. See aeg möödub lihtsalt nii kiiresti. /--/ JA mina siin Valdeku tn korteris kuni maini ilmselt. Jätkates igapäevase lugemisega ja muidugi ka tõlgin ja avaldan ka nõndasamuti. /--/ KUID siis seegi aasta juba edeneb. /--/ JA nõnda see aeg siin möpödub. Olen siin Männikul ju veel palju kuid, kuni maini. SEEGA: olen siin oma Valdeku tn talvekorteris veel kaua aega. /--/
JANUARY 2019. -- ?? -- Paljut ei mäleta eelmisest jaanuarist. Ju siis oli pigemini kena kuu? -- Mäletan, et eelmine aastavahetus lugesin Lrod R. J. Ch. ZELAZNy teosedi. JA nüüd juba 2 x Jõulud-näärid maal veedetud. Nii oli ju 2018 & 2019, Jõulud maal ja Jõululapäeva õhtu Hageri kirikus. JA nüüd siis on aeg näitamas jub järgmise aasta jaanauarit. On möödunud järjekordne aastaring...? /--/ Varsti jätakn oma PLATONi tõlkimisega. Alsutasin Platoga juba ammu (08. 2016). Ja tõlkisin 2016 aastal 3 dialoogi, 2017 aastal ühe dialoogi ja 2018 aastal 4 dialoogi, ja eelmine 2019 aasta ka 2 mahukmat dialoogi. Selleks, 2020 aastaks on plaanis ka 2 kõige mahukamat dialoogi. /--/ JA lähipäevil raamtukogusse ja sealt laenutda Sir TOLKIENi kogulooming sisuliselt, mida siis üle kahe kuu siin aasta alguses ka loen. Muud midagi eirlist plaanis ei ole, selle aasta jaanuari lähenedes oma lõpule. Kuidgai möödub seegi kuu, nii ja teisti. Aeg näitab, kuidas kujuneb seegi kuu. /--/ JA vaadata, kuidas see aeg siin möödub. Aeg näitab, kuidas siin järgnevalt kujuneb. Selline oli siis täna esimene kokkuvõtlik kirjakoht eelmise aasta kuude kohta. Praegu ja nüüd, aasta aega hiljem. Valmis saab selle eelmise aasta päevik alles detsembris 2020.
_________________________
Febbraio: 2019
_________________________
4. veebruar.

JA kirjutades siis esimest korda selle 2019 aasta veebruari kuus selle aasta päevikusse. Sisuliselt olen selle aasta päevikut kirjutanud vaid korra (08. 01.) ja veel korra siis jaanuaris ka eelmise jaanuari kokkuvõtteid. Kuid tänasel õhtul siis esimene sissekanne selle aasta päeviku veebruari kahest kirjatüksit. Sisuliselt pole siia (oma 23 päevaikusse?!) kirjutanud juba ligi kuu aega...? JA see kuu on möödunud vaheldusrikkalt, nagu ikka. -- Tulin siis oktoobri keskel maalt ja veetsin siin Männikul mõndagi aega. -- Aasta viimased (u 10-11.) päeva veetsin mujal. -- Nimelt olid Jõulud maal, Kaldas (viimati 5 aastat tagasi, 12. 2013). Möödusid rahulikult need näärid maal...? -- Aastavahetuse veetsin seal nn „endises elukohas“, oli kena ilutulestik, ei midagi muud. -- JA siis on tänasega möödunud ka jaanuari kuu ja alanud juba veebruar, sellel aastal. /---/ Seega möödus mul sügise teine pool siin Valdeku tn korteris üsna rahulikult...? -- Veetsime siis jälle Jõulud maal. Aastavahetusel oli ka kena ilutulestik. -- /--/ Oli haruldane, üle aastate (üle 5 aasta!), et Jõulud maal, Kaldas veetsime perega. Kuid jäi sellest jõulupühadest maal vaid pigemini kena mulje? JA järgmise aastavahetuseni on muidugi veel kaua aega...? /---/
MMXIX – 2019 -- Paljut pole veel jõudnud selle uue, -- 2019 – aasta alguses. -- Olen natuke vaid lugenud. Muide käsin üle 6 aasta ka siis siin „meie raamatukogus“ (04.12.), laenutasin R. J. Ch. ZELAZNY viis viimast rmt Amberi dekaloogiast. JA lugesin neid siis kogu detsembri ja poole jaanuarini. Juba homsest jätkan R. Z. tsitaatide üleskirjutamisega, sest see ammune R. Z. tsitaadid ja nende edasikrjutamine kuulub kindlasti avaldamisele minu 4 blogis (kui esialgne varjant, mis võttis aega alates 2006/2007?!). Kirjutan R. Z. tsitaadid üles (alustan nendega juba homme) ja avaldan siis LORD ROGERi...! /---/ Muidu pole paljut jõudnud selle aasta alguses. [Lugesin ühe osa C. C. IV. Lugesin paaril päeval W. B. YEATS luulet. Lugesin ka üht anglosaksi poeemi keskajast. Praegu muide, elu loetum raamat nagu: „Kääbik“ jällegi?] -- Selle talve lõpust ja selle järgneva kevade esimesest poolest tuleb siis muidugi Sir John Ronald Reuel TOLKIENi lugemine. Kuni aprillini loen siis hoolega Tolkieni 4 mahukat rmt. -- See on plaanis. /---/ Muidu lootes, et kujuneb järgnevalt enam-vähem rahulikult...? Mõistlikult ja ratsionaalselt. -- Ja miks ka mitte? -- See oli minu (2 x) sissekanne oma 23. päevikusse. M.O.T.
__________________________

28. veebruar.

See on siis täna teine ja viimane sissekanne selle aasta (arvult juba 23. päeviku) veebruari-kuu veergudele. -- On jäänud seda veebruari 2019 ja sellega kogu seda talve vaid viimane tund. -- Homsega siis algab märts ja sellega siis selle aasta kevad. -- Viimane kord kui siia kirjutasin (04. 02.) olin olnud siin Männikul juba täpselt 100 päeva ja ööd (nüüd juba üle 120 päeva). /---/ -- Kuidagi need üle saja päeva siin möödusid, tulin siia oktoobri teisel poolel, Jõulud veetsime maal, ilutulestik oli enam-vähem. -- JA kuidagi möödus ka see jaanuari ja nüüd tänasega ka see veebruari kuu. /--/ Viimasel ajal vähe lugenud, aastavahetuse kuud R. Zelazny ja natuke ka muud. (Muide Tolkien „Kääbik“ võttis ligi 3 nädalat aega?). Viimased päevad pole lugenud ja ilmselt sel kevadel ei jõua ka mahukat Tolkieni loomingut läbi lugeda...? Ajanappusest tulenevalt. /--/ Kuidas ma sellist kevadet siin veeta saan?! Kuid muud kohta ei ole. Kuidagi tuleb hakkama saada...? -- Mis arvan siia järgmine kord, märtsis kirjutades...? -- Üritades kuidagi ikka hakkama saada...?
_________________________

Kokkuvõtvalt – February: 2019.

(20. 02. 2020.)

Kirjutades siis kokkuvõtlikul kombel selle veebruari, eelmise aasta sama kuu kohta siin veidike. Nüüd on juba järgmine aasta, veebruar 2020. Jälle üks aastaring siis möödunud...? EI mäletagi eriti seda aasta-tagust age anagu veebruar 2019. Ju siis oli pigemini kena ja rahulik aeg. Muud eirlist nagu meelde ei tule. (Muidugi, eelmine aastavahetus lugesin R. Zelazny teoseid (avaldasin R. Z. tsitaadid jua 12. 02. `019). JA sellele aasrtal, selle aasta lguses 2020 loen siis Sir TOLKIENi! Vaimustav lugemine, üle aastate (2006, tsitaadid = 1 x – 2015?). JA plaanis on Sir Tolkieni lugeda (veel 2,5 „LOTR“-rmt!), kogu selle kevade esimese poole. Seega lugesin eelmine aastavahetus 2018/19 R. Zelazny huvitavaid teoseid ja nüüd, ligi aasta aega hiljem, plaanin seda 2020 aasta algust veeta Sir TOLKIENi „meeldivas seltskonnas“. {JA mida muud, kuida selle aasta veeburar on möödunud? -- See oli siis „sool ja leib“ kui sai T & Co uues eramus (1 x) käidud (02.02.). /--/ JA siis olid T & Co PARIISIS! (09.- 14. 02. = u 6 days. SEST: möödunud oli juba 10 aastat venna abiellumisest kauge India ookeani MAURIITIUSe saarel! /--/ MA ju nii n-ö „omaette-hoidev loomus? Keegi kes oma „privaatsust“ väga kõrgelt hindab...?} Järgmine kord kirjutan siia alles märtsi kuul. Huvitav, mida aravaksin kujunenud olukordadest siis?
FEBRUARY – 2019. -- ?? -- Paljut ei mäletagi sellest aasta-tagusest kuust, nüüd ju juba u 1 aasta hiljem. Veebruar `020 on jõunud oma viimasesse nädalasse homesga. Sellega lõppeb ka selle 2019/20 talv, veel umbes nädal ja talv läbi... /--/ Eelmise aasta veeruari 2019 kohta oli peamine see, et käidi prega seal kaugel Vahemre saarel nagu CYPROS! (Käidi kuuekesi perest ja jäid rahule oma muljetega sealt kaugelt saarelt). JA mina lugesin siis eelmine aastavhetus R. ZELAZNY teoseid, nii nagu ma selle aasta eimsetsel kuudel loen Sir TOLKIEN teoseid. („Jõuan ehk nõnda raamtaukogusse tagasi“...?). JA nõnda see aeg siin möödub, tulin siia selleks 2019/20 oktoobri viimaseks nädalaks, ning järgnev november oli üsna kena („Hirvekütt“). Kuid detsembri eismene pool oli kehv, ei teagi miks ja siis (juba 2 x) külematsin detsembri lõpus nääride/jõuludega soeses seal külmas suvilas). Jaanuar oli ka kergelt sassis (mingi pood?!); ja veebruarsi avastasin ka midagi uut, mille võrra see kuu nagu llihtsam oli (kaup koju). Samuti vist ka kogu järgneva kevade 1 poole? {Ja T & Co käisid siis hiljuti PARIISis, ikkagi möödunud 10 aastat abielu sõlmimisest Mauriitiuse saarel. /--/ JA nõdna see aeg möödub, on jäänud umbes vaid 1 nädal seda veebruari ja seda talve. /--/
_________________
Marzo: 2019
__________________
8. märts.

Kirjutades siis esimest korda alanud märtsi kuul, esimest korda alanud kevadel. -- On alanud selle 2019 aasta kevad. -- OLEN olnud siin Männiukul tänasega juba 132 päeva ja ööd. Täna on siis see nn „naistepäev“ ja pole imestada, et seegi päev selline. Alustasin täna siis SHAKESPERAE´i komöödiaga nagu: „Palju kära ei millestki“. (= `sümboolne`...?). Jah, loen siin juba mõned päevad W. S. ja nõnda kogu selle kevade siin linnas. (Sisuliselt 5. W. S. kevad siis siin üldse? Raamatukokku enam ei lähe, Sir Tolkien jääb järgenvaks talveks. Hea, et aasta-vahetuse kuudel R. Zelazny läbi lugesin ja selle autori tsitaadid avaldasin.). Täna siis nn „international womans-day“ (= palju kära ei millestki?!). /---/ Tulin siia oktoobri keksel. -- Möödusid need eelmise aasta viimased kuud kuidagi. (Detsembris oli 3 kena tähtpäeva, sünnipäev (= pigem kena); Jõulud maal ja siis aastavahetus. (Pigem rahulikult möödus detsember, see seni vist jõukam kuu...?). -- JA siis möödusid kuidagi ka jaanuar ja veebruar. /--/ JA nüüd siis möödunud juba esimene märtsi nädal, on möödunud juba esimene selle kevade nädal.
/---/ OLEN hakanud jälle tõlkima, `minu PLATONit`; ja kavas Platot tõlkida kogu selle kevade siin, elik siis ligi 2 kuud. -.- Vahest jõuan selle (enda jaoks juba 9 dialoogi nagu) „PARMENIDES“ valmis isegi selle kevadega? Sõltub sellest, kui usinasti tõlgin! -- Tõlkida 2 kuud siis hoolega Platonit ja lugeda W. S. komöödiaid. (Ja kirjutada üles W. S. tragöödiate tsitaate?). -- JA nõnda möödub see kevad siin korteris...? -- Vastalapäevaks sadas lumi isegi maha. Kuid ilmad juba vara-kevadised. Siis tuleb Plato tõlkimise kevad, „Parmenides“. JA lugeda W. S. komöödiaid. (Ja kirjutada W. S. tragöödiate tsitaate?). JA nõnda see kevad möödub...? [Käidi nii Stockhomis ja eriti just CYPRUSe saarel. Sealt vaid kenad reisi-muljed kõigiti. -- Kauge Vahemere saar nagu CYPRUS! -- Jäi mulje, et seal oli olla vaid kena.] -- JA nõnda algas see kevad nagu `019. -- Soovides endalegi head kevade jätku ja kõike head siin korteris veel veedetavaks ligi 2,5 kuuks (ligi 10 nädalat). Siis jälle maale (praegu arvan, et 10. 05.?). -- JA kuidagi möödub seegi aasta-ring...?
_________________________

29. märts.

Kirjutades siis teist ja viimast korda sellel paari päevaga mööduval märtsi kuul. Veel paar päeva ja selle 2019 aasta kevade esimene kuu on möödas. Viimati kirjutasin siia ju alles märtsi esimese nädala lõppedes. -- TÄNA on siis M. L. 34 sünnipäev! (Õnnitletud, ülehomme tähistame ja kenasti muidugi). See märts oli pigem kena kuu. -- Peaaegu kogu selle märtsi kuu lugesin W. SHAKESPEARE`i komöödiate-köidet. (Praegu üritades ka tragöödiate-köite tistaate üles kirjutada, kuniks veel siia jään). -- Nimelt on plaanis minna sel aastal varem maale, Kaldasse, juba aprilli viimase nädala plaaniks nagu seal veeta. -- Seda ma viimane kord siia märtsi päevikusse kirjutades veel ei plaaninud. AGA nüüd plaanin, veeta aprilli viimane nädal juba maal, minna sinna ülestõusmis-päevade ajal umbes (20. 04.?) ja jääda sinna kogu pikaks suveks kuni sügiseni. (Lähedastega juba kokku lepitud, et maale varem sel aastal. A. L. ju aprilli viimane nädal puhkus ja sünnipäeva ka ilmselt maal veedetuna. -- Seega ise ka sel aastal varem maale? -- Ehk õnnestub see plaan?). -- JA sisuliselt oleks see täiskasvanu elu esimene terve mai kuu maal. Vahest pole seda olnud, kogu mai kuud maal, juba ligi 5 eluaastast...? -- Siis vaatan seal mai kuul maal, kuidas loodus tärkab ja ilmad järjest soojemaks muutuvad. JA see olekski nagu elu eisimene mai kuu mille kogu täiega maal plaaniks nagu veeta? Vähemalt üks esimesi mai kuid maal, peale 5 eluaastat? -- JA siis vaatan kuidas see mai seal kujuneb, mai lõpus jälle õunapuud vist õitsevad. -- Eelistan vist maaelu seiin korteris veedetavale ajale. -- Maaelul oma kindlad plussid, loodetavasti seal pigem kena kõigiti. Edu siis siin linna-perioodiga lõpetamisel ja siis pikal maa-perioodil. -- EHK tuleb vaid kena kevad ja suvi seal Raplamaal! EDU!
-- Ja siis esimene mai kuu maal, elu jooksul sisuliselt küll...? -- Ja sellele järgnev pikk suvi. -- JA alles sügisel siia Männikule tagasi...? -- JA seega on siin Valdeku tn korteris jäänud veeta veel vaid u 3 nädalat? /--/ JA hea uudis on muidugi see, et jõudsin märtsis, peale selle, et pea kogu märtsi kuu W. S. komöödiaid lugesin; et jõudsin märtsis tõlkida ka ühe nädala ja nõnda sai valmis PLATONi (minu jaoks juba 9) dialoog nagu „PARMENIDES“. (Alustasin siis 6 x 06.03. ja võttis aega ühe nädala. Nüüd juba avaldatud ja T. L. pidas ka vajalikuks korduvalt kiita ja ka n-ö „edasi-avaldada? Wikipeedia??). Alustasin hiljuti ka katoliku kiriku pühaku ja patriarhi nagu Aurelius AUGUSTINUSe teosega nagu „Confessionses“ (lugedes seda nii palju, kui siin veel jõuab). -- SEEGA: nõnda lõppeb see märtsi kuu. -- Lugesin kogu selle kuu W. S. komöödiate mahukat köidet (2 x juba, viimati, 5 aastat tagasi, 2014 aasta kevadel). JA siis nädal märtsis möödus õnneks ka `minu Platoniga`, ja see juba avaldatud (26. 03.) ja plaanis on veel 3 mahukat Plato dialoogi. Seega: ainult u 3 nädalat siin veel ja siis kauaks ajaks Raplamaale. Loodetavasti on seal ainult kena muidugi...? -- Nõnda lõppes see märtsi kuu siin Männikul. -- Kogu märtsi kuu lugesin siis W. S. komöödiaid. -- JA tõlkisin ühe märtsi-nädala ja PLATONi „Parmenides“! -- Valmis ja avaldatud! -- Järgnevaks plaanin Plato „Protagoras“-dialoogi. -- JA küllap seal Kalda suvilas vaid kenasti hakkama saab!? (Vaid 2 x kirjutan siia sellel aprilli kuul siin. Huvitaks juba teada, mida kirjutan maal oma päevaraamtutesse?). -- EHK tuleb kena kevad ja siis kena ja pikk suvi seal Raplamaal! JA miks ka mitte, mille eriti keerulisega ma siis peaksin hakkam saama...?-- Edu edaspidiseks!
_________________________

Kokkuvõtvalt – March: 2019.

(20. 03. 2020.)

Kirjutades siis siia eelmise aasta päevikusse, nüüd, ligi aasta aega hiljem.2 Eelmisest märtsist ei mäleta pea midagi, järelikult oli märst 2019 pigem kena kuu. Vahest lugesin mõndagi raamatut aga ei mäleta mida. Vist lugesin W. Shakespeare`i komöödiaid? (Oli mingi remont siis veel). KUID: üle-eelmist märtsi mäletan, seda märsti 2018, olin siin ja viimast korda nägin üht neidu keda ma pole juba 2 aastat näinud ega keda kunagi enam näha ei soovi ka. Jah, 2 aastat tagasi, märtsi 2018 ma mäletan.)) JA nüüd on siis homsega lõppema selle aasta märtsi 3 nädal. JA Gloobusel möllab üks tõsine pandeemia, Corona-viiruseks nad seda nimetavad. Pidi olema kiire levikuga nakkushaigus. Nagu gripi-pandeemia. Juba haigestunud/nakatanud Gloobuse 122 riigis, ligi 70 % pidavat Gloobuse elanikonnast nakatuma (ligi 10 % neist lõplikul kombel). AGA mina ei taha isegi TV-uudiseid vaadata enam viimastel päevadel, et noid õnnetuid ja kurbi numberid üldse teadagi ei saaks (ja raadio-uudiseid ei kuula ju mina juba 3,5 aastat). Nii, et mingi katku-aeg näib olevat, sel märtsi kuul 2020...? -- EI kuula ega vaata uudiseid ja nõnda moodi see minu isiklikku elu segada ei saa ega hakkagi seda tegema...? KUI: ilmselt on tegemist väga tõsiise jamaga, mida inimliik pole kunagi varem kogenud oma ajaloo vältel, äärmiselt tõsine lugu (juba 4 surnut gloobusel ja neid tuleb ju veel?!). EI tohiks seda mainida, siin kirjalikult, kuid mingi seniolematu suur häda. Nagu katk keskajal. Äärmiselt tõsine lugu kuid ei taha siingi ja praegu selle kohta mitte midagi kuulda...? Küllap kuidagi laabub see suur häda ja viltsus, varemgi inimliik katke üle elanud...? SEDA suurt hullust mida võrreldakse juba „pimeda keskaja“ katkuga pole ju varem ette tulnud inimliigi üles-kirjutatud ajaloo jookusl küll mitte. Seega on tegemist millegi seniolematuga, mida varem pole puhkenud. Arvatasti läheb paljudki kaotsi. Ise ei taha praegugi veelgi isegi uudiseidki kuulata. Pole mul lihtsalt vaja kuulata noid kõiki õnnetuid ja kurbi numbreid...? Magan siis rahulikumalt ja ei muretse nii väga...? KUID: see katk on midagi seniolematut, kogu inimliigi üles-kirjutatud ajaloo vältel (WHO nimetab seda 1 „kontrollitud“ panepideemiaks; aga mis siin siis nii n-ö „kontrollitut“ olla saab, kui mingit ravi üldsegi ei olegi. Kõik koolid Eestis ka suletud ja muud asutused, piirid suletud Euroopas ka. Jne. ETC!) = M.O.T.
Mis ise siin veel, millega tegelen? -- Loen Sir TOLKIENi „Lord of the Roings“ 3 osa („The Return of the King“); loen seda veel nädal või kauem. Teadvustanud olen hiljuti, et piirdusin 10 PLATONi dialoogiga (septembris ju lõpetasin 10 dialoogi, ümmargune arv siis, sel aastal enam ei tõlgi, või siiski?). JA plaanin hakata vahelduseks hoopis GOETHEt tõlkima (seniks kuni vennas T. jõuab Soomest 1-2 Immnauel KANTi õhemat teost tellida, mis võtab vist cveel aega?). Seega loen TOLKIENi, hakkan GOETHEt tõlkima. JA siiis nõnda need järgenvad nädalad siin mööduvad. On juba üsna kindel et ka sel aprillil maale lähen, ligi 5 kuuks, aga praegugi ei tea veel kas apriili 1 või siis 2 poolel. (Sõltub M. Arvamustest soojenevatets ilmades, sõltubs iis ilmadest. JA siis alles sisuliselt 2 aprilli maale, selleks, et jääda sinna ligi 5 kuuks. Järelikult tuleb juba teine täiskasvanu-ea mai kuu tervenist maal veedetuna. Eks siis selgub, mis saab sellest, arvatavasti kogu selle kevade 2 poolest seal Raplamaal...?) /--/ JA siis kirjutades siia tänasel varaõhtusel ajal, selle märtsi nagu 2020 3 nädala lõppedes. Ei tea veelgi, kuivõrd palju nädalaid ma siin Männikul veel veedan, selle kevade simesel poolel. AGA kui nagunii tuleb minna ka sel kevadel maale, siis sinna ma ka lähen. EI tea ainult mill maale lähen, arvatavasti juba prillis (aga ei tea veelgi kas aprilli 1 või teisel poolel?). JA maale jään ilmselt ka selgi aastal kuni oktoobrini arvatavasti. Seega on juba 15 suvi seal Raplamaal, Kalda suvilas siis veeta. (Ja järgnev september juba 7 seal suvilas veeta. Maa-talved on veel „mägede taga“, vaveu mõeldavad. JA ega ju veelgi ei tea, kuidas see 15 maasuvi ju kujuneb? Vahest siiski kenamini...?). JA nõnda see aeg möödub, eeta järgnevad nädald siin Männikul võimalikult ratsionaalselt ja mõistlikul kombel. JA siis loota, et ka Raplamaal pigem paremini kuidagi „hakkama saab“...? Küllap kuidagi need lood kujunjevad, elame selle nn „katku-aja“ üle ja siis saab seal Raplamaa metsaüksinduses ka kuidagi hakkmama...? (EDU!)
_________________________
Aprile: 2019
_________________________

17. aprill.

Kirjutades siis esimest korda aprillis ja viimast korda siin selle korteri-perioodi lähenedes oma lõpule. /--/ JA see korteri-periood hakkab juba lähenema oma lõpule, nimelt ülehomme (19. 04.) lähaem sel aastal varem maale. Suurel Reedel siis maale, selleks, et jääda sinna ligi 6 kuuks elik siis (1 x) ligi pooleks aastaks. -- Sedasi sai otsustatud eri põhjutsel...? /--/ SEEGA: sel aastal lähen varem maale, selleks, et seal veeta ka (täiskasvanu-elu) esimene mai kuu algusest lõpuni...? -- JA siis kogu pikk järgnev suvi. /--/ JA tulin siia siis siis täpselt 19. 10. `018; ja nüüd siis, -- täpselt pool aastat elik siis 6 hiljem maale tagasi. -- Täpselt 19 oktoobrist kuni 19 aprillini olin siin. Seega veetsin siin Talinnas, Nõmmel, Männikul jällegi ligi poole aastat elik siis kuus kuud. Kuidas möödusid siin need viimased kuus kuud...? --
-- KUUS KUUD...? -- (V. a. 10 päeva Jõulude ajal maal ja aastavahetus). /--7 SEEGA: soovides endale kena maaperioodi kõigiti ja seda igas mõttes! Ikkagi elu 1 mai kuu maal veeta ja siis soe ja pikk suvi, ning senini kui sügisevärvid jälle...? -- Ehk tuleb (täiskasvanu-elu esimene) mai kuu ainult midagi kena. Õitsevad seal mai lõpus õunapuud valevas õitevahus. Siis hakkavad sirelid õitsema...? KUIDAGi ikka saab seal hakkama, sest pole ju midagi keerulist, millega hakkama ei peaks saama. Arvan, et järgnevast maa-perioodist tuleb midagi vaid kena...? -- EDU siis soovides endale seal kaugel RAPLAMAAL!
/---/ JA selline oligi see korteri-periood 2018/09. -- Kuidagi möödusid need 6 pikka kuud...? -- KUUS KUUD! -- Tulin siia siis oktoobri keskel (19. 10.). Oktoobri teisest poolest siin ei mäleta pea midagi. /--/ JA detsembri esimene pool möödus siin oma linna-residentsis üsna rahulikult. Oli siis minu 44 sünnipäeva tähistamine, mis möödus rahulikult (Nõmme Keskus, „Kius“, 13. 12., pere kõik koos). JA siis tuli (kogu täiskasvanu-elu?) alles teised Jõulud-näärid maal. JA veetsimegi siis (ligi 10 päeva) Jõulusi maal, Kaldas. Need nääri-pühad möödusid ka peaaegu rahulikult pigemini. Sai käidud pühal Jõuluõhtul Hageri kirikus (kuidagi?); järgmisel päeval, 1 Jõulupühal käis ka lelle pere ka seal külas. Nõnda möödusid Jõulud 2018 (ligi 5 aastat peale viimaseid nääre maal, mis olid siis 12. 2013. Vahest veedame perega veel palju Jõule maal!).
JA siis tuli see viimane aastavehtus, mille veetsin seal Kivimäel. -- Möödus seegi aastavahetus rahulikult. Mäletan, et selle aasta 1 ööl lund tuiskas ja ikka oli kena seal üksidna näha erinevates värvides veiklevat taevast. SIIS möödusid need selle aasta esimesed kuud, jaanuar (juhtus tõsine õnnetus, V. V. 17.01.?!) ja veebruar ja ka märts. Jaanuari lõpus oli mingi arusaamatus, (paar päeva) ja ka mingi (EW 101) arusaamatus oli ka veebruari lõpus. Lugesin veebruaris väga vähe. Kuid kogu märtsi lugesin (2 x) William Shakespeare`I „Komöödiaid“. JA peamine: nädala ikka tõlkisin ka märtsis ja sain valmis `minu PLATONi´ juba 9 dialoogiga nagu „PAREMNIDES“. -- Nüüd mais juba alustades hoolega uue (minu jaoks juba 10) dialoogiga nagu „Protagoras“, mille ka ära tõlgin suvel. -- JA lootes, et seal maal saab paremini hakkama järgnevad pool aastat! (Huvitav oleks juba teada, mida arvan siia kirjutades järgmine kord, aprilli viimastel päevadel? Kuid eks siis selgitan välja!). EDU selle pika maa-perioodiga seoses. (Edu kulub alati marjaks ära? Maal kirjutan taas!). 3
_________________________

RAPLAMAA, RAPLA vald, KALDA suvila.

29. aprill.

Kirjutades siia siis esimest korda sel aastal nagu 2019 Raplamaal, Rapla vallas. -- Olen juba homsega siin KALDA suvilas olnud ligi 10 päeva. Ja täna alles 1 korda siin maal kirjutades, sel homsega lõppeval aprilli kuul. Homsega on see aprill läbi ja ülehomme algab selle aasta mai kuu. Homme siis Volbripäev ja ülehomme kevadpüha. JA sai tõesti otsustatud sel aastal varem maale tulla, veel ei teagi, mis sellest otsustusest järeldub. Kuid, küllap see aja jooksul selgub, sest minegid n-ö „tagasi-pöördumise“ variante tõesti ei ole. Sai siis siit mindud siit maalt eelmise oktoobri keskel ja täpselt 6 kuud hiljem siia tagasi siis tuldud. (19. 10. 2018 – 19. 04. 2019.) -- TÄPSELT KUUS KUUD! -- Kuidagi möödus see oktoobri teine pool ja aasta lõpp, noveber ja detsember. Destembris sai isegi jõulud/näärid maal veedetud (10 päeva, üle 5 aasta, viimati 12. 2013.). Möödus siis üsna kenasti seal korteris see aasta lõpp ja uue aasta algus. /--/ Novembris lugesin Sir B. Russel´it ja detsembris R. ZELAZNY´t. Veebruaris ei lugenud üldse peaaegu. Kogu märtsi kuu möödus SHAKESPEARE´i „komöödiaid lugedes. Talvel ei tõlkinud üldse, alles märtsis tõlkisin ühe nädala PLATONit. Ja valmis sai siis mahukas dialoog nagu „PAREMNIDES“ (mille avaldasin 26. 03.). Nüüd varsti alustades teise samas mahus dialoogiga nagu „Protagoras“?! Minu jaoks juba ikka 10 PLATONi dialoog! Plaanis on tõlkida kokku u 12 dialoogi, jäänud on veel 3 aga vägagi mahukat (kokku ligi 270 lk.!) Vaevalt, et neid 3 mahukat dialoogi siin maal isegi järgneva poole aastaga valmis saan, aga eks tõlgin niivõrd palju kui saan ja kunagi ikka saab need 12 dialoogi valmis. Minu jaoks 10 dialoog siis juba on kindlasti: „PROTAGORAS“! (ligi 70 lk, alustada nt 07.05.?). --Tõlkides kui „iseendale“? Aga ka iseendale võib ju vaid ka tõlkida, et nagu loeksin seda klaasikat tõlkides hoolikamalt ja loetu jääks nagu rohkem meelde? -- Marcus Aureliuse sõnadega: „Ad se ipsum“.
/---/ Hiljem mäletan, et selle aasta aprilli 10 viimast päeva veetsin juba siis. -- JA ülehomsega algab mai ja siis järgneb pikk suvi...? -- Ja kuidagi see pikk aeg siin möödub...? Alles esimesed 10 päeva ometigi. Algus ei olnud lihtne, aga nagu öeldakse: „algus ongi keeruline“...? -- JA ikkagi ligi poola aastat plaanin ju siin veeta, ikkagi sügiseni, oktoobrini näiteks ja mujal mul ju järgnevalt minna ei ole ega siis lähegi. /--/ -- Sai siin alles eile tähistatud A. L. 46 sünnipeäva, läehdased olid koos ja teisigi. (Olin eile rekordiliselt kaua ärrkvel, ligi 18 h aga see vist ei kordu siin. T & Co käsid hiljuti Sankt-Peterburgis, alles üleeile õhtul tulida tagsi, olla jäänud lastelegi vaid head muljed, muidugi. 20. - 27. 04.). /--/ Kuid ehk laabub positiivsemas suunas. Loodetavasti laabub positiivsemas suunas see probleemi-asetus, millele oleks pidanud kindlasti varem mõtlema, sest praegusel momendil ei ole mingit kindlat vastust, veel ei ole? /--/ Sest aega on siin ju pool aastat, seega lõputlt palju...? -- Ja jõuan siin ratsionaalsemalt olla. Delfi oraakli sõnadega: „Ne quid nimis“...?
/---/ JA mul jääb üle siin veeta siis (täiskasvanu-elu eismene mai kuu tervenisti, mis siin ülehomme siis alguse saab. -- Kuidas möödub sisuliselt elu eismene mai kuu siin maal...? -- Kuid eks selgitan siis välja. Ja siis järgneb pikk suvi, 3 kuud ja siis muidugi, siis muidugi järgneb sügis... ETC! -- Kuidagi saab hakkama sest pole ju millegi erilisega hakkama saada, kas elamise-olemise-hingamisega?! -- AEG näitab, kuidas iin kujuneb. Enamiku aega olen siin ilmselt kassiga üksidna, aga eks lähedased käivad ka tihti (igal nädalavhetusel ja muidu ka); ning eks siis elgub, kuidas siin kujuneb...? (Esialgu pole midagi eirlist jõudnud, nt praegu kirjutan siin 1 x päevikut. Lugenud olen 3 juturaamatut, 2 x Harris/Wyndham ja 1 x Stevenson, homme alustan 2 Stevensoniga. Plaanis on kirjutada ja avalda kõigepealt W. S. tsitaadid.). Alguses lugesin ja loen neid lihtsamaid juturaamtuid, nagu mul kevadiste, (senini siis 13 a siis mai kuude?) kolmisega on olnud kombeks. Sel aastal nagu eelmiselgi ei loe ühtegi raamtut 2 x (eelmine aasta vaid 2 rmt 2 x). Täna alles lõpetasin H/W & „The Kraken wakes“. Homme alustan siis Stevenson & „Black Arrow.“. -- Ilmad olid selle aprilli viimasel 10 päeval üsna päeikesepaistelised, kuid hommikud ja õhtud on veel jahedad ja ööd ilmselt veel üsana külmad. Kuid järjest soojemaks need ilmad siin muidugi ainult muutuvad... ETC! -- JA ülehomsega algab siis mai 2019, kevadpüha. Järgmine öö on siis volbriöö ja homne, viimane aprillikuu päev on siis Volbripäev. -- Huvitav, kuidas möödub see sisuliselt elu esimene mai kuu maal...? -- Kuid eks selgitan siis välja! EDU!
_________________________
Maggio: 2019
_________________________

9. mai.

Kirjutades siis siia, selle aasta päevikusse alles 2 x siin Raplamaal. -- Tänasega olen siin Rapla vallas, Kalda suvilas veetnud juba 3 nädalat. Ja varsti siis juba kuu aega. -- Tulin siia siis sel aastal haruldaselt vara, juba 19. aprill, erinevatel põhjutsel ja tänasega siin olnud juba siis tõesti esimesed 3 nädalat. -- Läksin siit siis eelmine sügis oktoobri keskel ja olin seal linnas, Männikul täpselt pool aastat (19. 10. 2018. -- 19. 04. 2019). -- See oli pikk aeg seal veeta, paljut ei jõudnud isegi selle pika ajaga...? Lugesin peamiselt (avaldasin vaid 8 kirjutist). Detsember möödus R. Zelaznyt lugedes, kogu märts kulus Shaksepeare`i „Komöödiaid“ lugedes. -- Seega veetsin detsembri ja aprilli 10 pöeva siin Kaldas. -- Veetsime siin hubased näärid. Aprilli lõpu 10 päeva siin olid ka üsna päieksepaistelised. (Mai alguses oli paar jahedat päeva, kuid praegugi, siin neid ridu kirjutades, on õues päikesepaisteline õhtupoolik). Talvel ei tõlkinud ridagi, kuid õnneks mõistsin ühe märtsinädala kulutada mõtestatult ka PLATONi tõlkimise peale, lõpetasin (enda jaoks juba 9) dialoogi nagu „PARMENIDES“ ja avaldasins elle (26. 03.). Juba on algus tehtud 10 dialoogiga nagu „PROTAGORAS“ ja järgmine nädal alustan sellega sisuliselt. Ei tea millal selle mahuka, järjekorras juba 10, dialoogiga valmis saan...? (Augustiga on `minu Platoni` peale kulnud juba u 3 aastat.). /---/ Ja nõnda see aega siin on möödunud, ikkagi 3 esimest nädalat alles selle pika maa-perioodi alguses. (Alles eile sain teada, et Valdeku tn korter üüritakse välja juba järgmine kolmapäev, seega: 15. 05. -- 15. 10. 2019). = 5 kuud siin siis kindlasti, isegi rohkem...? Homme on I. J. 49 sünnipäev, õnnitelda. Üleeile lendas N. L. Stockohlmi, 2 nädalaks. Bon Vojage! T & Co pidi juunis 3 nädalaks hoopsiki Sloveeniasse reisima, eks siis kuuleb. /--/ -- Ja see aeg siin siis kuidagi möödub, vägagi pikk ajavhemik, rohkem kui 5 kuud siin Kalda suvilas veeta. Algus ei olnud kõige eknam, kuid küllap kuidagi ikka hakkama saab...? Pole ju millegiga „hakkama saada“, kas elamise-olemise-hingamise-istumise-astumisega?! EDU!
Täna on siis EUROOPA päev elik siis nigulapäev elik siis tuuleristipäev. -- Alles teist korda kirjutan siin maal sel aastal oma päevaraamtusse. Esimesed 3 nädalat on siin Kaldas juba veedetud, esilagu pole pea midagi muud jõunud peale lugemise (homme lõpetan 6 raamatu); ja muud erilist ei ole veel jõunud. -- Kuid oli alles see kolmise päev, sel aastal erandilkult varakult (erinevatel põhjutsel, finantsilistel ja muidelgi põhjustel?); kuid küllap jõuab siin järgnevalt nii mõndagi. -- Põhitegevuseks iin järgnevaltki (nagu u viimased 12 aastat) ikkagi igapäevane lugemine. Päevikuid kirjutan selgi korral siin vaid 3 päeva kuus. -- KUID blogides on avaldada veel paljutki. -- Esimeseks avaldamiseks saavad siis olema W. SHAKESPEARE`i tsitaadid (2 x), siis nt päevikud 2012 & 2011. -- Vahest juba mais jõuan need avaldada? -- KUID peamine, mis siin olemas on ju palju vaba aega, mida võimalikult ratsionaalselt sisustada tuleb! -- Umbes pool aastat sel 2019 aastal siin Raplamaal, Rapla vallas, Kalda suvilas. -- Tänase nigulapäevaga siis olen alles 3 esimest nädalat siin veetnud. Järgneva laupäevaga ehk eerikupäevaga siis juba esimese kuu. (Jüripäevast, muide, ligi 2 nädalat, oli `ne quid nimis`...? Vaadata kuidas võimalikult ratsionaalselt mõeldes, selles suhtes, ka hiljemgi, kaua, hakkama saab...?). /---/ Tulin siia siis haruldaselt vara, Suurel Reedel (19. 04.; vaid 3 x aprilli lõpus siis maale tuldud, ligi 13 viimasel kevadel). Aprilli viimased 10 päeva olid päikesepaistelised, ja praegu juba rõõmustab õues silma varakevadine rohelus. (Oli siin mai alguses ka paar külemeat päeva, kuid päev-päevalt need ilmad soojemaks lähevad ja suvel on ilmselt jällegi „liiga palav“). /---/ Tänasel tuuleristi-päeval siin õhtut veetmas oma kassiga kehakesi. Eks igal nädalavhetusel siin järgnevalt käiakse, ja mai on muidugi veel kooliaeg. -- AEG näitab, kuidas iin kujuneb, pole siin veel kuudki olnud ligi 6 kuust?! -- Täna kirjutades alles teist korda päevikut. Kirjutan üles W. S. tsitaadid, lähipäevil, ja avldan kindlasti juba mais, avaldada (ja juurde kirjutada ja täiendada) on veel tõesti palju. [Praeguste andmete kohaselt peaks olema Gloobusel juba ligi 4o ooo nn „vaatjat“ ja „eestist“ 5ooo nn „lugejat“?! Kuid eks kirjutan blogide statistika (mida keegi teine neist „numbritega seodnuvaist“ näha ei saa?!) üles juba sel mai kuul.] /---/ -- Mida veel? -- Oleks juba huvitav teada, mida arvan siia järgmine kord kirjutades, mai lõpus...? -- KUID: eks selgitan selle välja! -- EDU!
_________________________

30. mai.

Kirjutades siis viimast korda sel mai kuul, viimast korda homsega lõppeval kevadel nagu 2019. -- JA olen siin maal, KALDAs, tänasega juba 42 päeva, elik siis ligi 7 nädalat siin olnud. -- Ja see aeg on siin kujunenud erineval kombel. Tulin siia siis Suur Reede (19. 04.); alguses näis olevat nagu külm ja kõle (ja sellega seoses veidi heidutav?). Kuid siis harjusin ära ja siia jään ju väga kauaks, kuni sügseni ometigi. Paljut ei ole veel jõunud, lugenud veidi ja kirjutanud ja pisult ka tõlkinud. Homme lõpetan 10 rmt.) nagu „Erasmusest... Russelini“, eile oli Teilhard de Cardin, täna Jean-Paul Sartre, homsega lõpetan Sir B. Russel´iga selle 10 raamatu. Järgmiseks plaanis see J. F. Gooper & „The Last of the Mohicans.“). Kirjutanud olen veidi vaid oma (2 viimase aasta) päevikuid. KUID: avaldanud olen siin jõunud ja väga palju! Täna hommikul ärgates arvutasin kokku, et selle homsega lõppeval mai kuul olen avaldanud sisuliselt rohkem kui 600 lk oma blogides?! -- Kas olengi, oma blogidega tegeledes, ligi 6,5 aastat ühelgi kuul nii palju avaldanud? (sügisel, 21. 09. Madisepäeval, saab ju 1 blogiga alustamisest juba 7 aastat!). /--/ -- Ja avaldasin siis sel mai kuul u 7-8 erinevat kirjutist. Kohe mai alguses hakkasin üles kirjutama Shakespeare (Komöödiate) tsitaate, ja avaldasin ka oma 4 blogis (07. 12. u 7 lk. asemel hoopis 47 lk.) -- JA siis (järgides T. L. soovitust avaldasin ka oma PLATONi (minu jaoks juba 9 tõlgitud) dialoogi nagu „PARMENIDES“ uuesti (šrift 14, Times New Roman; seniseid vaatajaid/lugejaid 4 blogis oli seisuga 26.04. u 150 inimest). -- JA siis, järgides mingit lihtsat soovitust, mõtleisn, et miks mitte avaldada oma 11 aasta tsitaadid?! -- JA avaldasingi ja nüüd on avaldatud minu ligi 11 aasta tistaadid, (4 blogsi!, 4 osas) ja kauaks. Üle 300. lk!)). Tsitaadid aastatest 2006—2016. (Ikkagi 11 aasta tsitaadidi siis korraga avaldatud, viimane reede.) JA eile avaldasin ka 2 varasemat päevikut (Diary 20012 & 2011): Järgnevaks plaanin avaldada siis päevikud 2010 & 2009, ja nii, edasi, kõik varasemad päevikud avaldada (kõigis oma 4 blogis, nii õige nime kui ka pseudonüümi all?!)). -- Miks ka mitte? Shakespeare`i Hamleti sõnadega: „... et keegi teaks minust tõtt...“? -- JA siis selgub, kuidas siinne maaaleu mul edaspidi kujuneb?
TÄNASEGA olen siin Raplamaal, Rapla vallas, Kalda suvilas veetmas juba 42 õhtut, ligi 7 nädalat siin olnud. Tänane eelviimane mai, homsega see kevad ju lõppeb, on üks kirikupüha (`Christi Himmelfahrt`). JA ülehomme siis M. L. Sünnipäev, (73 aastat!); mida siin lähedastega kenasti tähistame, ülehomme juba! -- Ja siis see aeg siin möödub. See on esimene minu täiskasvanu-elu mai kuu mille kogu täiega maal veetsin...? (Alates u 5 eluaastast, enne kauaaegse kooliaja algust? Seega siis u 40 aastat pole mai kuud maal veetnud...? Umbes nii vist jah, tuleb tunnistada. Ei olnud ju ühtegi tervet mai kuud maal alates 1 klassist; ega isegi 1 ülikoolis polnud ju ühtegi mai kuud tervenisti maal...?) -- KUID jõudsin siin palju selle mai kuuga, tulin siis Suurel Reedel. -- Mais lugesin juba rahulikult (homsega 10 rmt.) Kirjutasin veidi. Tõkisin aga vähe, `minu PLATONit`, vaid 4 päeval, mai teisest poolest alustades (16. 05.), minu jaoks juba 10 Plato dialoogi nagu „PROTAGORAS“. (kuid küllap tõlgin veel palju, ja hoolega ja avaldan!) Augustis saab PLATONiga tegelemisest juba 3 aastat, ja selle ajaga siis u 10 dialoogi!)). /--/ -- JA kuidagi möödub see ülehomme algav suvi siin maal. Pole enam alguse ajalo omast heitumist...? Ilmad juba ilusad ja suvised, õunapuud juba õitsenud (osaliselt); praegu õitsevad sirelid... Oli siin aprilli lõpus veel jahe (ja mai alguses paar liigagi külma päeva?!); kuid nüüd on juba suvised ilmad (mis siis, et viimasel ajal veidi jahedamad ja rõskemad ning vihmasemad...). /--/ JA sellel täiskasvanu elu 1 mai kuul (?!) olen avaldnaud siis esimest korda elus (oma 4 blogis) rohkem kui 600 lk kirjutisi!? -- Jätkates ka suvel hoolikalt lugemise-kirjutamise-tõlkimise-avaldamisega...! -- `Carpe diem`...! 4
_________________________
Giugno: 2019
_________________________
10. juuni.

// Kirjutades siis siia kirjakohta, oma 2019 aasta päevikusse. (Järjekorra-numbriga juba 23 päevik) – esimest korda. On esmaspäevane päev ja olen siin Kaldas üksi (koos oma kassi-koeraga). Täna on siis teine Nelipüha. JA siin see aeg siis on möödunud, täna juba 54 päevs iin maal veeta. -- Tulin siia siis Suurel Reedel (19.04.); alguses näis külm olevat, kuid saabusid soojemad ilmad. Viimase nädala algus oli isegi liiga kuumad ilmad, kuid viimased päevad on sadanud ja ilmastiku-olud sellevõrra meeldivamad. /--/ SEE aeg on siin möödunud kuidagi, paljut pole veel jõudnud, lugenud peamiselt (juba 10 rmt). -- Kirjutanud päevikuid (pragune sissekanne = nr. 5.). -- Vaid neljal päeval olen tõlkinud PLATONit, minu jaoks juba 10 dialoog nagu „PROTAGORAS“ (jätkates selle dialoogiga lähipäevil! Ei tea, mis suvisel kuul sellega valmis saan?). -- Ilmad on soojad aga meeldivalt jahedad. Jäeti need lemmikloomad siia minu juurde. [Olen kuni reedeni siin oma loomadega üskinda. T & Co läks Euroopasse, Sloveenia ja ka Prantsusmaa, üle Euroopa reis, tagasi tulevad u Jaanideks, eks siis kuuleb. /--/ T & Co siis Euroopas. Ise kuni reedeni siin oma loomadega. (3 x on varutud.) Praegu kuulan muusikat.]
// Siis olen siin juba 54 päeva (u üle 8 nädala). On Nelipühade teine päev. -- JA siis olin kogu mai kuu maal, täiskasvanuelu esimene mai vist terve täiega maal veedetuna (peale 5-6 eluaastat?). -- JA avaldasin mais väga palju, ligi 7-8 kirjutist elik siis ligi 600 lk! (4 x). Sai siis avaldatud ligi 11 aastat tsitaadid (üle skirjutatud 2006-2016. = 11 aastat?! Ligi 350 lk.). JA siis ka W. S. tsitaadid (47 lk.) ja Platoni „Parmenides“-dialoogi (2 x, suuremas šriftis). -- JA avaldatud sai ka paar varasemat päevikut (2011 & 2012). Sel nädalal pole paljut plaanis, näe, praegugi siin päevikut kirjutamas... Siis tõlkida muidugi Plato „Protagoras“-dialoogis el nädalal. -- Paljut muud plaanis ei ole. -- Praegu loen James Fennimoore COOPER & „The Last of the Mohicans“. Järgnevaks vahest tõesti Gunnara Aarma & „Jooga“? -- Pool peret praegu Euroopas. -- Ise siin üksinda. -- Ees ootams pikk suvi ja jään siia kuni oktoobrini kindlasti. (Üürnik nimega Indrek on seal korteris ligi 15. 10.); & kahepeale A-le siis ligi 15 ooo.-)). /--/ Ilmad on siin, suve eismese nädala lõppedes soodsad, soojad aga meeldivalt jahedad, pole nii palavad ilmad kui nädal tagasi, eelmise nädal alguses. -- Vaadata, kuidas siin kujuneb...? Aega on siin veeta lõputult palju ju veel. Küllap siis kujuneb kuidagi... (M.O.T.)
___________________________

29. juuni.

Kirjutades siis siia viimast korda sel homega lõppeval juuni kuul, 2019. a. D. -- Olen olnud siin Raplamaal juba üle 11 nädala selgi aastal, täna, muide, juba 73 päev siin veeta. See aeg siin veedetuna on möödunud erineval kombel. -- Tulin siia siis Suurel Reedel (19. 04.); ja kuidagi möödusid siin need aprilli 10 viimast päeva. -- Mäletan, et ka mai alguses oli üsna külm. JA siis järgnes (täiskasvanuelu?) esimene mai tervenisti siin maal veedetuna. JA möödus siis see hiliskevadine mai kuu... (Mai alguses olid ilmad veel jahedad, kuid kuu edenedes oli ka soojemaid päevi). JA siis nüüd see (homsega lõppev) juuni kuu...? -- Esimesed 11 nädalat oli põhitegevuseks lugemine. (u 10 rmt. Lugesin läbi): Vaatasin Jaanideks läbi ka 10 filmi (tean ka järgnevat 10 filmi, mida siin järgnevalt vaatan). JAANID möödusid kenasti, siis juba 5 Jaanid siin Kalda koduaias. -- Jaanilõkke ääres oli külm, kuigi 3 meetrised leegid (ja jaaniööl tehti ka saun valmis?). -- Olid seega küllaltki kenad Jaanid sel aastal? -- Oli juuni alguses oluline tähtpäev, mis möödus paremini kui alles eelmise aasta saranane...? T. & Co olid siis jaanide aegu Euroopas, olla olnud neil vägagi kena reis, nii vähemalt lapsed rääkisid, muidugi, kena reis ja parimad muljed. Kuidas siis muidu...? -- JA väikesed maailmarändurid on siis külastanud nii Lõuna-Ameerikat, kui ka Kaugu-Aasiat ja paljusi maid veelgi (Kuuba & Küprose saared, jne. ETC!). -- JA käisid siis nüüd jaanide aegu nii Sloveenias, Horvaatias, Itaalias (Venezia!) ja ka Prantsusmaal ja Saksamaal (+ muu Ida-Euroopa). See oli kindlasti väga kena reis kõigiti. Bon Vojage!
KUID tuleb muuta oma kirjutised siis pidulikult (selle aasta teisest poolest, juulist `019 natukenegi n-ö „kirjanduslikumaks“! /--/ Järjest kirjanduslikumalt hakkan edaspidi oma päevikuid kirjutama, alates juulist, elik siis selle aasta teisest poolest. Kirjutada nii hästi kui oskan ja veidigi n-ö „kirjanduslikumas stiilis“. -- Siis pole vaja lugeda seda kirjalikku virisemist stiilis „ehk edeneb“, jms, jne. ETC! -- Kuid jõudsin ikka mais üsna palju avaldada. Kõigepealt W. Shakespeare tistaadid (2 x, ligi 47 lk.); siis Plato dialoog nagu „Parmenides“ (2 x suiurem šrift, Times New Roman, 14, T. Soovitas; muuseas ka Wikipedia tasuta kaastööliseks hakkamist? Ikkagi minu 9 tõlgitud Platoni dialoogi avaldada tuhandetele eesti keelsetele lugejatele? EI tea veel, peab vennalt uurima.)). -- JA siis üsna palju tsitaate, varasema 11 aasta tsitaadid avaldasin oma 4 blogis, millal järgmine kord nii palju tsitaate avaldada...? Ja paar päevikut olid mais (2011 & 2012). Kokku siis ligi 4 x 600 lk, ometigi?!)). JA nüüd juuni lõpus jõudsin avaldada ainult ka 2 päevikut (2009 & 2010); mis võtsid aega ligi 10 päeva ja missuguste avaldamises ma olen kahelenud juba ligi 7 aastat?!)). Juulis eriti varasemate päevikute peale aega ei raiska, ega loe ka nt C. C. VII, millele kulus kogu eelmine juuni `018 = sic!))). Küllap jõuan veel lugeda oma lemmikirjandust ja filosoofilisemaid tekste ka eri keeltes. -- Küllap jõuab sellegi suve ja sügisega nii mõndagi. Tegeledes oma raamatutega iga päev ja pea iga päev ka arvutiga oma tööd tehes. Platonit palju rohkem tõlkima asudes kindlasti. /--/ JA nõnda möödub seegi ülehomsega algav juuli, suve teine pool ja ka sügise esimesel pooel olen veel siin Raplamaal. -- Üritada midagi saavutada iga päev ja veeta oma aega võimalikult ratsionaalselt...? -- Delfi oraakli sõnadega: `Ne quid nimis`...? [JA täna homme lõpetada E. Salumaa kirjutis antiikfilosoofiast Platoni kohta ja siis India filosoofiast (G. Aarma sulest).
Lugeda olen siin jõudnud esimese 11 nädalaga. -- Kuid nt „minu Platonit“ tõlkisin juunis siis vaid 1 päeval...? Huvitav miks nii vähe?! (Jaanipäeval, mais jõudsin 4 x tõlkida, kokku 5 x); kuid hakkan nüüd juulist hoolega tõlkima ja küllap valmis saan ka (minu jaoks juba 10) dialoogi nagu „Protagoras“! Lugeda olen siin esialgu vaid jõudnud, (ligi 10 rmt.); peamiselt, nagu ikka, need korduvalt (1 x aastas?) loetavad juturaamatud, kuid ka paar teaduslikumat käsitlust oli veel. Sisuliselt võttis pea kogu selle homsega lõppeval juuni kuu aega J. F. Cooper „The Last of the Mohicans“. (3 nädalat kokku?!). -- Siis natuke ka antiikfilosoofiat (T. Künnapas & E. Salumaa); järgnevaks natuke muinas-india mõteviisidest (G. Aarma). -- Küllap jõun veel palju lugeda, iga päev lugedes (nagu viimased u 13 aastat, kui lugesin päev-päevalt läbi ligi 700 raamatut!). -- Nii, et vähemalt olen palju lugeda jõudnud ja nõnda ka jätkates. JA on plaanis paljut kirjutada ja oma blogides avaldada. (On plaanis juuliks ja suve teiseks pooleks erinevadi kirjutisi, üsna palju ja üsna intrigeerivat kraami?! On plaanis vägagi erinevaid kirjutsi, vägagi erinevatest valdakondadest, hoolikalt kirjutades ja vaadates, millal nendega sel suvel valmis saan. JA siis muidugi avaldada, kas oma õige nime all või siis ainult pseudonüümselt. Mõndagi on plaanis kirjutada, alates „kassidest“ ja „Unenägemiskunstist“ kuni psühholoogia ja nn „armastuskirjadeni“ välja. Juba eile otsuistasin et tuleb ka üks Austria-keelne kirjutis, filosoofiast muidugi. -- JA muidugi pean `minu Platoni` kohta kirjutama midagi lõppude lõpuks. Tsitaate vist jagub, minu poolt tõlgitud 9 dialoogist...?).5
___________________________
Luglio: 2019
___________________________
12. juuli.

/--/ Kirjutades siis esimest korda juulis 2019. JA pole kirjutanud peale juuni eelviimast päeva siiagi päevikusse... -- OLEN olnud maal juba umbes 13 nädalat elik siis ligi 86 päeva. -- JA see aeg on siin möödunud erineval kombel.... Ikkagi üsna kaua siin Raplamaal juba olnud sel aastal. Tulin siia siis varakult sel kevadel (19. 04.). Möödusid kuidagi need aprilli viimased 10 külma päeva... -- JA siis möödus ka (täiskasvanu-elu 1?!) mai kuu siin Kaldas. Kunagi varem pole kogu maid maal veetnud, vägagi ammu, alates kooliaja algusest...? Avaldasin mais väga palju (u 4 x 600 lk,; nt 11 aasta tsitaadid.) Avaldasin ka päevikuid (2009 & 2010) juuniski, kuid need ammused n-ö „kirjalikud halisemised“ rikkusid pooleks juuniks otsekui tuju? -- JA möödus siis ka juuni kuu ja nüüd varsti juba juuli keskpaik ja sellega ka selle suve keskpaik. // Paljut pole veel jõunud, vahest veidi lugeda, kuigi üsna piiratud koguses. Praegu pooleli Frank Herbert & „DUNE“, sisuliselt ilmselt juuli enamiku lugemisvara. JA sai alustatud mais ka PLATONi dialoogiga nagu „PROTAGORAS“. (kuid mais tõlkisin vaid 4 x ja juunis ainult 1 x, Jaanipäeval, = sic!). Kuid küllap jõuan tõlkida seda minu jaoks juba 10 PLATONi dialoogi. Augustis saab ju 3 aastat täis Platoniga tegelemisest (& ja siis 10 dialoogi, 3 aasta vältel?). Jõuan tõlkida seda ´minu PLATONit`! // -- JA hakata nüüd selle aasta teisest poolest kirjutama oma päevikuid natukenegi kirjanduslikumalt. See järeldus nende varasemate päevikute sirvimisest. Natuke kirjanduslikumalt kirjutada oma päevikuid selle aasta teise poole alguses....? See on olnud ammune plaan ometigi, ka need viimased päevikud kuuluvad ju kunagi hiljem oma blogides avaldamisele? Vihma hakkas sadama, ilmad on rõsked ja vihmased... Kirjanduslikumalt kirjutada oma päevikuid järgnevalt. -- JA ei midagi mitte liiga isiklikku ega avameelset...!
/--/ Olen olnud maal ligi 86 päeva ja ööd elik siis umbes 13 nädalat. Siin Raplamaa metsaüksinduses. Jään siia kuni sügiseni, (oktoobri keskpaigani kindlasti.) SEEGA on siin veeta veel väga kaua, siin, Raplamaa metsaüksinduses, soode ja rabade keksel... -- Varsti olen siin olnud juba ligi III kuud (19.07.); seega: üle 90 päeva. Praegu siin üksinda, oma kassiga. Kassi meeldivas vaikivas seltskonnas... Homme on mareta- ehk karusepäev. // Jaanid olid sel aastal jahedad, külmetasin ka lõkke ääres. Ilmad siin rõsked ja vihmased... Viimati kirjutasin siia eelviimasel juunil. [Kevade teisel poolel ja juuni esimesel poolel vaatasin filme. „Matrix“-triloogia & „LOTR“-triloogia peamiselt, aga ka muud „Merlin“ 1998, nt. Mä ja A. ostsid uued autod. T & Co oli Euroopas resimas juunis, (Sloveenia, Šveits, Itaalia, Prantsusmaa, Saksamaa ja siis jälle tagasi). Olla olnud kena reis teadsid lapsed rääkida. Bon Vojage!] -- JA ise siin varsti olnud juba 3 kuud ja jään siia Rapla valda veel kauaks, sügise kekspaigani, arvan praegu, kui lähenemas on suve keskpaik sel Issanda Aastal nagu 2019. -- Lugeda rohkem (F. H. „Dune“!); ja kindlasti tõlkida rohkem (Plato ja „Protagoras“!); ja kuidagi see aeg siis siin möödumas mõistlikumal ja ratsionalsemal kombel. On plaanis veel palju kirjutada ja avaldada oma blogides. {Gloobusel juba ligi 44 ooo „vaatajat“ ja Eestist juba ligi 5ooo „lugejat“. Kuid kirjalikke kommentaare on väga väha laekunud, huvitav, miks?} JA nõnda see aeg siin möödub. Uurida välja, kuidas see aeg siin mööduma saab sätitud..? JA aastad, need kiiresti mööduvad aastad, on üksteise järel reas nagu: `hõõguvad pärlid nööril`...?
______________________________

31. juuli.

/--/ Uurida välja, kuidas see aeg siin mööduma saab sätitud..? /--/ -- JA nüüd ma jällegi siin kirjutan... -- On juba viimase juuli õhtupoolik ja ma pole siia selle aasta päevikusse kirjutanud rohkem kui siin ülal viimane kord. -- On möödunud ligi pool kuud, siinsest viimasest kirjakohast. -- JA selle pari nädalaga on muutunud nii mõndagi. -- Olen endiselt siin Kalda suvilas, ja juba üle 100 päeva tänaseks. (Praegu olen siin üksi, kass on õues; mingi traktorist ka nn „karavanis“. Täna mindi ja mind ootab siin ees üsna üskildane aeg? Järgnev nädalavhetus eriti ei käida vist. Kuid eks aeg annab arutust!). -- JA nõnda möödus see juuli kuu. Ilmad olid üsna soojad ja kõige soojemaks ajaks sel suvel (ja järelikult kogu sel aastal) oli siis juuli viimane nädalavahetus (ligi 30 kraadi C varjus!). Kuid siis muutusid ilmad õnneks jälle veidi jahedamaks (liiga palavat ju raskem taluda?), ning ilmad muutusid vihmasmekas ja rõskemaks. (Praegus siin vägagi soodus temperatuur, tänaselgi õhtul, juuli kuu viimastel tundidel, pole ei palav ega ka jahe. Ilmselt august tuleb jahedam ja vihmane. Järgneva ööga algab ju juba augusti kuu). -- Juba homme on 1 august, ja olen siin Kaldas, siin Rapla vallas veel umbes 2,5 kuud umbes kindlasti. -- JA nõnda on möödunud rohkem kui 100 päeva ja ööd siin Raplamaal. -- See aeg on siin erineval kombel möödunud, teadagi...? Tulevikku ette enidselt muidugi ennustada ei oska. -- Kuid eks selgitan välja, kuidas kujuneb! -- Aeg näitab, kuidas see aeg siin saab sätitud mööduma...? (= M.O.T.)
// Paljut juulis ei jõudnud, peamiselt vaid veidi lugeda. -- Apriilis lugesin (u 6 rmt); mais lugesin (ka C. C. 8 osa). -- Kuid juunis lugesin vaid 1 juturaamatut peamiselt (Cooper & „Mohicans“); kuid ka 3 filosoofilsemat teost (osaliselt vaid). JA sisuliselt luegsin kogu selle peagi tundidega lõppeva juuli vaid ühet juturaamatut: Frank Herbert & „DUNE“...? -- Alles hiljuti alustasin elu ainsa (sks k) `80-ndate filosoofi nagu Jürgen Habermas & „Järki ja kommunikaatio“ (mida loen siis augusti 1 poolel). -- Sisuliselt ei jõundudki suve 2 esimesel kuul tõlkida `minu Platonit´; ei teagi miks? -- Kuid küllap jõuan järgnevalt hoolega tõlkida! -- Küllap vähemalt PLATO (minu jaoks juba 10 dialoogi) tõlgitud saan siin maal, järgenvalt. (Talvel ka ei tõlkinud? Mais avaldasin palju, kuid Platot vaid 4 x; ja siis selle suve 2 esimesel kuul vaid korra kuus?! -- Kuidas on võimalik, et ma ligi 1oo päevaga vaid ligi nädal olen tõlkida jõudnud?! -- Kuid küllap jõuan tegeleda PLATONiga veel kaua!). -- Homsega alagaval augusti kuul saab PLATOga alustamisest juba u 3 aastat. -- Nii kaua aega ja veelgi kauem, kavatsen Platoniga sisutada! -- JA vahest tõlgin Platot ka järgneval aastalgi veel; tõlkida on muudki (nt Immanuel Kant & Aristoteles?). -- Kuid siiski, peale Plato 10 dialoogi siiski von GOETHE!. (Siis veel 2 x Plato mahukat, 1oo lk, dialoogi nagu: „Theaitetos“ & „Gorgias“?!) // -- JA nõnda möödus see juuli kuu, nõnda on möödunud ligi üle 1oo päeva ja öös siin Raplamaal, seekord siin... -- Arvan praegu, et jään siia kuni oktoobri kuuni, kuid eks siis selgub? -- Ja nõnda möödus see tänase õhtuga mööduv juuli kuu 2019...?
_________________________
Agosto: 2019
_________________________
9. august.

/--/ Kirjutades siis esimest korda sel augusti kuul 2019, kui seda kuud on möödunud umbes juba esimene nädal. On siis selle suve 3 kuu esimene nädal juba möödunud. -- Homme on lauritsapäev (St. Lauritz). -- Ja järgneva öö ja päevaga olen siin Raplamaal olnud juba umbes-täpselt 115 ööd ja päeva. Tulin siia sel aastal varakult, et siia kauaks jääda, juba aprilli keskel. (19. 04.). Ja siis möödus siin (täiskasvanu-elu esimene) mai kuu, avaldasin palju oma blogides sel mai kuul, üllatavltki palju. -- Ja siis möödusid juuni ja juuli kuud... -- Meelde on jäänud, et lugesin sel suvel vähem (3 kuuga vaid 3 juturaamatut?!) ja peaaegu üldse ei tõlkinud PLATONit...? Kuid täna lõpetasin juba 3 n-ö „juturaamatu sel suvel. (E. P. Remarque, vastik soperdis; arvan, et kunagi niipea ei juhtu lugema seda m-ö „endise sekundi“ armetut kirjanikku.!). Ja nõnda möödus see suvi, oli paremaid ja halvemaid ja veelgi paremaid aegu. -- Juuli viimane nädalavahetus oli siis siin kõige kuumemad ilmad, sel aastal siis üldse, järelikult. {Kuid augusti esimene nädalavhetus oli võrdlemisi troostitu...? Teadagi miks. Kuid siin oma päeva-raamatutes mina ju sellest ei kirjuta... Ja nüüd juba järgmine nädalavhetus ja meelolu sellevõrra kenam. Eile oli R. L. 72 sünnipäev, edastasin õnnesoovid ja ajasime ka veidi neljasilma-juttu. Toodi mulle ka torti. Praegu siin üksinda metsas, kassiga, teadagi.} -- Vaatasin 2 viimasel päeval „Matrix“-triloogiat (viimati aprilli teisel poolel ja järgmine kord siis kunagi kaua aega hiljem, kes teab, vahest järgmise aprilli teisel poolel...?) Olen siin maal veel umbes 2,5 kuud ilmselt veel...?
Homse, lauritsapäevaga olen olnud siin Raplamaal, Rapla vallas, Kalda suvilas juba umbes 115 päeva ja ööd. -- Tulin aprilli keskel varakult ja möödus mingis mõttes 1. mai kuu. Ja möödusid ka juuni ja juuli. -- Mis meelde jääb nendest selle suve 2 esimest kuust? -- Peaaegu midagi erilist, ainult mõned (kuigi mahukamad?) jutraamatut ja natuke filosoofiat (4 rmt, osaliselt). -- Muud ei midagi...? -- Hiljem jääb muidugi natuke painama, et isegi nädalat ei tõlkinud (minu jaoks juba X dialoogi) nagu PLATONi „Protagoras“...? -- Kuid juba varsti, uuel nädalal alustan Platoga osetkui „uue hooga“ ja jõuan siiski selgi suvel selle 10 dialoogi tõlkida (hiljemalt septembriga?); olles siis tegelenud selle augustiga `minu PLATONiga` juba ligiakaudu 3 aasta vältel? Alustan uue hooga ja lõpetan sellel maaperioodil vähemalt ühe (kuigi mauhkama, ligi 60+5 lk) dialoogiga! /--/ -- Pole kirjutanud siia peaaegu nädal. -- Oli siis juuli viimane nädalavahetus selle aasta kõige soojem. [Ja augusti esimene nädalavahetus oli selle suve kõige kehvem? -- Kuid see nädalavahetus on kindlasti parem. Vaatsin filme („Matrix“ nr 3 & 2) viimasel paaril õhtul. Tean juba kuidas siin külas käiakse, millal tullakse-minnakse. -- Muresid nagu ei ole...?] -- JA aeg möödub omasoodu. -- Sügis läheneb, vihmased ilmad... Vaatan seda aega, vaatan kuidas sügis saabub, selle suve lähenedes oma lõpule... (Järgmine kord kirjutan siia selle aasta päevikusse alles augusti lõpus. Huvitav, oleks juba ette teada, mida aravan ilmaelust siis...? -- Kuid eks ma siis selgitan selle aja möödudes kindlasti välja!).
___________________________

23. august.

Kirjutades siis siia selle 2019 aasta päevikusse alles teist korda sel augusti kuul. -- Viimasest sissekandest selle aasta päevikusse on möödunud täpselt 2 nädalat. Homse, pärtlipäevaga, (St Patric, Iiri kaitsepühaku, `Eire`) olen siin Kalda suvilas siin olnud juba umbes 130 päeva ja ööd. -- Seega olen olnud siin ligi IV kuud ometigi... -- Tulin siia sel aatsal varem kui kunagi varem, juba aprilli keskel (19. 04.); senisest (3 x) aprillis maale tulekust ainuke, kui maale ka kauaks jään. Mai oli esimene (vähemalt täiskasvanu-elus) kui veetsin selle kuu kogu täiega maal. Mai algus oli veel külm aga jõudsin avaldada oma blogides vägagi palju (ligi 4x 600 lk?!). JA siis algas ja möödus see selle aasta pikk suvi, need kõik kolm kuud... ? -- Ja mida arvata praegu, selle viimase pika suve lähendedes oma lõpule? (Ülehomsega on seda augusti kuud ja sellega ka kogu seda suve jäänud viimane nädal ainult.) -- Kuidagi see aeg siin siis siin möödus...? SEEGA olen siin veetnud juba umbes IV pikka kuud ja II kuud on ootamas veel ees. Seega, 1 aastat, täpselt-umbes ligi pool aastat siin Raplamaal, KALDA suvilas. -- Möödusid juuni ja juuli ja nüüd on varsti möödumas juba ka augusti kuu... /--/ Järgmine kord kirjutan siia, selle, 2019 aasta päevikusse, vist alles septembri 1 nädala lõppedes?) -- See ei olnud kehv suvi, pigemini sai just kenamini hakkama. Kuid seda suve on jäänud, praegu, pärtlipäeva eelõhtul, vaid umbes 1 nädal. -- Siis algab selle aasta sügis. JA sellegi sügise 1 poole veedan kindlasti siin Kaldas; sügise teise poole jälle seal Valdeku tn korteris. JA siis järgneb seal (järjest juba 15) järjekordne korteritalv. (Maatalved pole veel mõeldavadki, kuid see on pikk jutt, vahest kunagi hiljem?). Aitab, praegu siinkohal, vahest tuleb järgmine elektrikatkestus. Tuuline õhtu sel pärtlipäeva eelõhtul...?
Seega olen siis siin homes pärtlipäevaga olnud juba 130 päeva ja ööd. -- JA paljut ei ole jõundud tõesti, veidi lugeda vaid (kuigi üllatavalt vähe lugeda jõudnud?). JA `minu PLATONit` jõudsin siis suvise pika 3 kuuga tõlkida vaid 3 päeval...?! -- KUID: küllap jõuan tõlkida seda X dialoogi selle varsti algava sügise esimesel poolel, vahest jõuan valmiski?! -- JA sisuliselt lugesin sel maaperidooil senini vaid veidi juturaamtuid (4 x, eri mahus) JA siiski ka veidi filosoofiat osaliselt (4 x raamatutest): Selle nädala ainsaks lugemiseks oli siis õhuke teos T. E. ELIOT sulest („Valik esseid“); siis veel veidike aforisme. ETC! -- [JA oli siin tõesti elektrikatkestus, tulenevalt selle suve kõige tuulisemast ilmast. On siin see tänanae, pärtlipäeva eelõhtu, lihtsalt nii tuuline. (Seega läks veidi äsja kirjutatud teksti kui „kaotsi“, kuid sellest pole midagi, kirjutan praegu jällegi, Ehk see kaduma ei lähe? Sekundite mäng, kadumaläinud veeru oleks jõudnud mõne sekundiga seivida. Kuid kogu minu elu jooksul kirjutatud n-ö „kogulooming sai hiljuti mälupulgale salvestatud. JA muidugi ka minu Google Inc blogides & Google Drive!). -- Mis ma siis kirjutasin siia, ligi tund tagasi, mis otsekui „kaduma läks“? -- Ei midagi pole siia praegu n-ö „taastada“.] -- Tulin siia sel aastal varakult, aprilli keskel (19. 04.) ja veetsin siin oma (täiskasvanu-elu) 1 mai kuu tervenisti. Mais avaldasin üllatavalt palju oma blogides (ligi 4x 600 lk?!). -- JA siis möödusid need pikad kuud nagu juuni ja juuli ja nüüd (u nädalaga) lõppeva agusti kuu. -- Paljut ei jõudnud, veidi lugeda (vähe isegi juturaamtuid, 4 x, sisuliselt ja siis filosoofilisi teoseid osaliselt, ka vaid 4 x). JA jään siia Raplamaale siis ligi oktoobri keskpaigani kindlasti (Valdeku tn üürnik, Indrek siis: 15. 05. - 15. 10. = 5 kuud, = 750.- eur). JA ilmselt, arvan praegu, jään siia kuni pühapäevani, 20. 10. Siis ootab ees, järgmine korteritalv, (järjekorras juba 15. talv korteris). -- JA nõnda see aeg möödub...?
_________________________
Settembre: 2019
_________________________

10. september.

// Kirjutades siia siis esimest korda sel sügisel, sel septembri kuul. Olen olnud siin Raplamaal juba üsna kaua, täna juba 148 päev siin veeta. Olen selgi nädalal siin üksinda. -- JA alles eile oli siis see mileeniumi kuupäev (3 x 9); seega siis – 9. 9. 19. -- Järgmine niisugune number tulub ju aqlles 1ooo aastat hiljem?! (= 09. 09. 3019.) -- Seega siis oli eile niisugune ümmargune kuupäev, 3 x 9; kirjutasin selle kuupäeva tähistamiseks veidi kommentaare selle aasta päevikusse (on plaanis selle aasta päevik täiendada joonealuste märkmetega). MUIDU möödub siin aeg rahulikult. Olen siin olnud juba aprilli keskpaigast, Suur Reede (19. 04.); ja kuidagi möödus ka see pikk suvi. Põhitegevuseks oli ka sel korral siin siis lugemine, ja lugeda olen jõudnud siin üsna palju. -- Päevikuid kirjutan vaid 3 x kuus, aga ka natuke kirjutanud ja avaldanud olen ka. Eriti avaldasin mais (elu esimesel, täiskasvanu-elu esimesel mail maal); avaldasin ligi 4 x 600 lk!)). JA jõudsin avaldada ka suve lõpus (u 26. kirjutist). Kuid tõlkida jõudsin vähe (4 x mais ja ainult 4 x pika suve jooksul). -- See suvi on siis läbi ja alanud on sügisene periood. -- Jään siia maale vist ainult kuni 20. 10., elik siis oktoobri teisel poolel jälle linnakorterisse? Muid variante ju ei ole, ootab ees jälle üks korteri-periood. -- Edu siis selle maa-perioodi lõppedes!
Kuid homme alustan tõlkimisega taas ja saan valmis sellel maaperioodil vähemalt ühe (ja mahukma, u 65. lk.) dialoogi PLATONi sulest nagu: „PROTAGORAS“. -- JA plaanis on veel avaldada nii mõndagi. -- JA nõnda see suvi möödus, ja olen siin veel umbes 5 nädalat ainult veel, siis ootamas ees see pikk korteriperiood. (Praegu arvan, et linna siis u pühapäeval 20. 10.? -- Seega siis u 5 nädalat siin veel vaid?). -- JA mida arvata sellest maaperioodist? -- Kuidagi see pikk aeg siin möödus, oli peamiselt n-ö „kena“? (Vist vaid nädalajagu päevi ebaõnnestusid täielikult?! Miks?). -- Põhitegevuseks oli lugemine, sellel ümmargusel kuupäeval, üle-eile öö (ja järgneva hommiku) lugesin Betti ALVERi luuleteost nagu „Eluhelbed“. Ja eile alles alustasin Castaneda (VII) raamatuga nagu „The Fire Fom Within“ (eelmisel aatsal oli siis 4 x C. C.; sel aastal ainult 2 x C. C.). Lugesin üldse siin erinevat („Loomingu Raamtukogu“); Th. E. ELIOT, G. C. Lichtenbergen, H. Runnel luulet & A. H. Tammsaare aforisme, jne. ETC! -- JA nõnda on möödunud enamik selle aasta maaperioodist. Juba on sügisesed, kuigi soojad ilmad sel indiaanisuvel. -- JA ongi juba sügis ja varsti läheneb see pikk maaperiood oma lõpule. -- JA siis ootab ees pikk korteri-periood, kus üritades võimalikult ratsionaalselt elutseda...? Delfi oraakli sõnadega: `NE QUID NIMIS`...?! -- Võimalikult ratsionaalselt! -- JA NÕNDA PIKEMA AJAVAHEMIKU MÖÖDUDES!
JA mida veel kirjutada, tänasel 148 päeval siin maal? -- See aeg on siin kuidagi möödunud ja peamiselt enam-vähem soodsamal kombel. (Plaanis on siis ka sel kuul kirjutada 3 x kuus, neid päevikuid. JA võimalikult kirjanduslikumaks muuta oma päeviku-sissekanded. Et oleks endal ka hiljem, kunagi hiljem, veidigi huvitavam lugeda?). -- Näiteks on plaanis kirjutada sellestki, juba ammu plaanis, kuidas mind elu jooksul on ikka 1 miljoni eestlase hulgast 10 inimese hulka on arvatud. -- Oxfordi, Budapesti, Viini ja Kopenhageni ülikoolid,; Lidil Stiftung, ( isegi Taipei ja Zürich ja Berliin?). -- Kunagi kirjutan sellest kõigest põhjalikumalt, mõeldes-meenutades seda kõik olnut kirjalikult...? Kuidas ma peaaegu oleks ära eksinud, üksinda, väljamaa suurlinnadesse, oma eluteel, ja korduvalt (Stockholm, Pariis, Berliin, Egeri?!). -- Sellest kõigest plaanin kirjutada siia (ja kirjanduslikumalt!) sellegi aasta päevikusse. -- Miski on mind nagu hoidnud ekslemast ja kuigi oleks võinud nii mõndagi ka kenamini kujuneda; siiski, kokkuvõtvalt: hea, et niigi hästi on kujunenud see elutee...? KUID hakata tõesti oma päevikuid kirjanduslikumal kombel kirjutama. Et siis võiksin öelda, W. Shakesepare`i HAMLETI sõnadega: „et keegi teaks minust tõtt...“?
/--/ Jah, kirjutada kõigest, elust ja olust. Järgmine eilne kuupäev on siis alles 9. 9. 3019. aastal. Siis vist ei ole enam inimesi, ligi tuhat aastat hiljem. -- Vahest on isegi ära kuivanud kõik ookeanid, Maakera tiireldes ilmaruumis. -- JA nõnda see ahvidest põlvnev inimsugu siis hääbumisele on mõistetud. -- Sest on teada kui rägus on see inimloomade džunglimaastik...? Nad askeldavd ja sehkendavad üliväga, kuni nad oma elu lõpus otsekui ärkavad ja märkavad, et midagi ei ole nad tegelikult saavutanud...? -- JA siis kogu see kummastavuse mõõtmeis kummaline unenäoline maastik...? See `unenäoline maastik`, see vägag kummaline valdkond on mind saatnud juba u 36 aastat (44-8=36). -- Jõuan veel kummastust tunda oma unenägude üle...? -- JA siis, mis on siis ees ootamas? -- Nimetan seda `unenäoliseks väravaks`, millest välja kiigates heiastuvad kõikide religioionide algus ja veelgi kaugemale kiigates? -- Terendab Kosmiline ruum, eimiskisus, olematus, tühjus. Das Nichts, die Leerfe, Le Neant, niente, nihil...? -- Kuid sellest kõigest kirjutan siia kunagi hiljem. Jõuan siia veel palju kirjutada, millest veel ikka pole jõudnud eriti kirjutada...? -- JA selline oli siis selle sügise esimene kirjakoht. -- (Järgmine kord kirjutan siia selle septembri viimasel päeval. Huvitav oleks juba ette teada, mida arvan oludest ja olukordadest siis? Kuid eks selgitan välja!).
_____________________________

30.september.

Kirjutades siia siis selle septembri viimasel õhtul 2019. JA nagu välja tuleb, on siin täiesti uus arvuti/kuvar, nii, et annab harjumist see n-ö. uus kuvar...? JA see maaperiood hakkab juba oma lõpule lähenema, praegu arvan, et u 3 nädalat siin Raplamaal veel vaid (vahest veidi rohkem?). JA olen siin Kalda suvilas olnud tänasega juba 168 päeva ja ööd. JA see aeg on siin möödunud erineval kombel. /--/ Jah aga järgnevalt magan paremini. EI tea, mis saab sellest tänasega alnud nädalast, kuid kuidagi saab kindlasti hakkama. Millega siis tuleks hakkama saada, elamisega või?! JA senini siin ikka kuidgai aega veedetud ligi 14 suve juba järgemöödi. See tänasega lõppev september on juba 6 september siin järjest veeta. JA jäänud on viimased (u 3?) nädalad. Siis tuleb talvekorteri periood, ligi pool aastat. Eks siis aeg näitab, kuidas see talv sela möödub...?
// Tulin siia siis sel aastal juba aprilli keskel (Suur Reede, 19. 04.). JA veetsin (täiskasvanu-elu) esimese mai siin maal. Kuidgai möödus ka see pikk suvi, kõik 3 pikka suvist kuud... JA nüüd varsti on möödumas ka selle sügise esimene kuu, kirjutan siia septembri viimastel tundidel praegu ja siin. // Põhitegevuseks oli seegi maa-periood lugemine ja lugeda ka jõudsin ja küllaltki paljut ja erinevat. Üllatavalt vähe tõlkisin sel suvel PLATONit, kuid hiljuti sai valmis juba 10 Plato dialoog ja see ka avaldatud. „PROTAGORAS“! Avaldasin üldse üsna palju, eriti mais (4 x 6oo lk.!) ja ka nüüd sel nn. „indiaanisuvel“ (ligi 33 esseed, sadu lehekülgi). Nii, et sel maaperioodil jõudsin ka veidi avaldada, nii mõndagi. Nii, et ei olnudki niivõrd mõttetu see maaperiood? JA vähem kui vaid 1 kuu veedan siin vaid veel. /--/
TÄNA on siis T. 43. sünnipäev, sai õnnitletud telefonitsi. Eile oli väikese I. 7 sünnipäev. Täna käis A. ja tõi mida vaja. See september nüüd tänase õhtuga ka lõppeb. Homme, 1. oktoobril loen seda nn. „ajaloo-õpikut“ (2 osa, antiigi ja abstraktsionismi tekkimise kohta). JA olen maal juba üle 5 kuu (ülehomsega ligi 170 päeva ja ööd). // Viimane kuuvahetus möödus luulega (e. k.); lugesin hoolega ka kogu septembri kuu. Suvel tõlkisin vähe PLATONIT, kuid siiski sain valmis juba (minu jaoks) 10 dialoogi nagu „PROTAGORAS“ ja selle ka hiljuti avaldasin. (Võttis aega ligi 4 kuu vältel 2 nädalat, ligi 65 lk.). // TÄNA siis T. Sünnipäev, eile oli I sünnipäev. /--/ Siis tuleb jälle see ligi poole aastane Männikul viibimise periood. Ei tea veelgi, kuidas seal kujuneb, kuid mingis mõttes on seal Valdeku tn erakorteris juba järgnev ligi 14 talv järjest veeta. Mõistlikult ja ratsionaalselt ja nii edasi...? -- Eks siis aeg näitab, kuida seal kujuneb. Vahest kirjutan järgmine kord siia alles Männikul, peale selle oktoobri kolimist? (Huvitav oleks juba ette teada, mida arvan siis...? -- KUID: eks selgitan selle siis välja! Edu!
_________________________
Ottobre: 2019
_________________________

10. oktoober.

Kirjutades siis eismest korda oktoobri kuul, selle 2019 aasta teise sügisese kuu esimesel poolel. Juba on alanud selle sügis 2 kuu. JA ülehomsega olen siin Raplamaal olnud juba 180 päeva ja ööd. JA siis luukapäevaga (St. Lucas) olen siin olnud (19. 10.) juba ligi VI kuud. Tulin siia siis sel aastal varakult, aprilli keksel (19.04, Suurel Reedel). JA kuidagi möödus mai (avaldaisn palju) ja kogu järgnev pikk suvi (tõlkisin vähe?). KUID nüüd indiaanisuvel jõudsin jälle tõlkida ja avaldada oma blogides (u 33 kirjutist9. JA nüüd juba oktoobri 10 päev, siin ja prageu kirjutades. PLATON? -- Märtsis jõudisin lõpetada dialoogi (nr. 9) nagu „PARMENIDES“. JA siis nüüd eelmine kuu sain valmis dialoogiga (nr 10.) nagu „PROTAGORAS“. JA alles üleeile alustasin dialoogiga (nr. 11.) nagu „THEAITETOS“, mida tõlgin siina maal oktoobris rohkem kui ma viimane suvi üldse kokku tõlkisin! Viimane talv ei tõlkinud `minu PLATONit` kordagi...? JA viimane suvi nii vähe nagu vaid 4 päeval?! (= sic!). Kuid nüüd sügisel ja järgneval talvel jõuab jälle hoolega tõlkida kindlasti. Juba alustasin dialoogiga nagu „THEAITETOS“ (nr 11. dialoog) alles üleeile, eilegi tõlkisin. Jõuan siin maal oktoobris rohkem tõlkida kui viimase suve jooksul kokku! Edu siis selle PLATONi tõlkimisega seoses ja akauks ajaks. Juba 3 aastat umbes olen PLATOt tõlkinud, kokku võtavad need plaanitud tosin dialoogi vist 4 aastat minu elust. JA tõlkides peamiselt „ise-endale“, Marcus Aureliuse sõnadega: „Ad se ipsum“...?
/--/ Viimati kirjutasin siia selle aasta päevikusse T. 43 sünnipäeval, 30. 09.; eelmine päev oli I. 7 sünnipäev). Kuidagi möödus ka see septemnri kuu. Indiaanisuvel (nagu ka mais) jõudsin paljutki avaldada. JA jään siia, praeguste andmete kohaselt ligi 2-3 nädalaks veel sel sügisel, Männikule siis kas oktoobri viimasel või novembri 1 pühapäeval (vatsalt 27. 10. või 03. 11.). Veel ei tea, varsti saan teada. -- Siis järgnev talv seal Valdeku tn korteris on juba 14 seal järjest veeta. Küllap saab hakkam sealgi. JA siin maal pean ilmselt siis tõesti oktoobri lõpuni jääma. (Praegu arvan, et pühapäevani, 3 november, mis on ka H. 9 sünnipäev. Seega on selle ligi poole-aastase maa-perioodi lõpp nii või teisti. Vaid 2-3 nädalat siin veeta. Kuidagi kujuneb ka see maa-perioodi lõpp ja siis Männikul on lõputult palju aega, ligi pool aastat võimalikult ratsionaalselt oma päevi sisustada. Põhitööksd jäävad muidugi raamatud ja arvuti. Iga päev lugeda head kirjandust ja võimalikult tihti kirjutada ja avaldada. JA muidugi tuleb see järgnev sügis-talv-kevad hoolega tõlkida PLATONit. (Vahest ka von GOETHEt natuke vahele? Mõtlen juba ka I. KANTi teoste Soomest tellimise ja Wikipeedia Vaba Entsüklopeedia tasuta kaastöö peale, ikkagi 10 PLATONi dialoogi?! Kuid kiiret pole nende viimastega).
OLEN siin Raplamaal olnud (üle-homsega) juba 180 päeva ja ööd. Luukapäevaga juba 6 kuud elik siis ligi pool aastat. Jääänud on sel aastal maal viibida veel ainult 2-3 nädalat. Siis ootab ees ligi poole aastane korteri-periood, ligi 6 kuud Männiku korteris...? /--/ Selle 2019 aasta sügise kekspaik läheneb... Lugesin siin oktoobri esimestel päevadel midagi muistse ELLASe kohta (Antiik-Kreeka kombed ja filosoofia tekkimine, astraktsiooni sümnd). Lõpteasin C. Castaneda arvatavasti kauaks ajaks (sel aastal C. C.-d kindlasti enam ei loe. Vahest pean kaua vahet selle kirjanikuga, vahest ei loe järgmisel, 2020 aastal C. C.-d kordagi? Hakkab vist ära tüütma olles seda autorit lugenud juba ligi veerand sajandit kokku...?). JA millal ma siia, selle aasta päevikusse, järgmine kord kirjutan? Kas oktoobri viimasel päeval? AGA: veeta need viimased 2-3 nädalat siis rahulikult siin KALDA suvilas. Siis loota, muidugi, et kujuneb kenasti ka pool aastat seal Männikul. Edu siis ligi 6 kuuliseks Valdeku korteri perioodiks! (""Edu“ kuluba alati marjaks ära!). -- M.O.T. --
_________________________

26. oktoober.

TALLINN. NÕMME. MÄNNIKU.

Kirjutades siis esimest korda siin korteris, selle 1 nädala möödudes iin juba. Olin siia maal täpselt 6 kuud, ligi 187 päeva ja ööd möödusid seal Raplamaa suvilas. JA siis tulin siia, oma talvekorterisse siis 1 nädal tagasi (20. 10.). JA plaanis on siia oma talvekorterisse jääda ligi 6 kuuks elik siis pooleks aastaks. Kuidagi möödus seeeismene nädal siin, ja neid nädalaid ja kuid koguneb siin veel üsna palju...? JA kuidas siis see maa-periood lõppes? Millega tegelesin seal oktoobris maal?? -- Mäletan, et oktoobri esimesed kaks päva lugesin R. Osborne & „Civilisation“ (Antiik-Kreeka kombed ja filosoofia, oslaiselt, vaid 2 osa). Siis ainult 1 päeval lugesin C. C.-d. (Isegi järgmine aasta ei plaani seda kirjanikku enam lugeda, vahest mitte kunagi?). JA siis alustasin (enda jaoks juba 11) PLATONi dialoogiga nagu „THEAITETOS“ (7 & 9. 10.). Plaanis on see järgneva jahaga siin korteris ikka ära tõlkida ka. /--/ JA muud ei midagi sellest oktoobrist...? (Lugesin, maal viimast x ka R. Zelazny´t &“Damnation Alley“). JA nüüd möödunud juba 1 nädal siin talvekorteris. Kuhu jään ligi pooleks aastaks (u 6 kuud?). JA nüüd korraga on mul jälle väga kaua aega, et istuda ja oodata, ei tea küll mida...? Eks ootans iis talve aga ega ka kevadetki ei pea ju eriti ootama...? -- KUID: kuidagi möödub ka siin järgnevalt veedetud pool aastat. Ei ole midagoi eriti head isegi ju järgnevast kevadestki oodata...?
TULIN siia oma Männiku talvekorterisse siis nädal aega tagasi (20. 10.) ja see nädal on möödunud erineval kombel. EI midagi eriti trööstivat, kuid, ilmade jahenemisel pidin ju siia lihtsalt tulema. (JA pealekauba jäi ju korter üürinikust tühjask juba 18. 10.). Mida arvata 1 nädalast? Ilmselt tuleb neid nädalaid siin mööda saata üsnagi palju. Ligi 6 kuuks plaanin ju seda korteri-perioodi. Seega juba 14 talv siin järjest veeta, see järgnev talv 2019/20. -- JA midagi erilist plaanis ei olegi. Igapäevane lugemine ja arvutiga tegelemine. Järgnevaks talveks plaanin peamiselt, lugemise osas, Sir J. R. R. TOLKIENi raamatuid ( mida tuleb siis 2 päeval tuua ja tagastada). Kirjutan oma päevikuid, nagu neidselt vaid 3 päeval kuus. Kindlasti jätkata ka `minu PLATONiga`. (Ei tea kas oktoobri viimasel nädalal jõuan, kuid eks siis novembris kindlasti). [Täna alles käisid külas A & In. Tõid mida vaja. Varsti veel midagi vaja. 29. 09. sai I. 7 aastaseks, järgmine päev T. 43 aastaseks. Ise saan detsembri keskel juba 45...?] JA nõnda arvan, siin ja praegu Valdeku korteri 1 nädala lõppedes. Vaadata, kuida skujuneb siin järgnevalt veedetud aeg. JA seda aega on palju siin veel veeta, ligi pool aastat elik siis ligi 6 kuud. JA ei teagi, kas seda talve või kevadet nii ootmagi peaks...? -- Kuid eks siis selgitan välja, kuidas siin siis kujuneb. Huvitav oleks juba ette teada, mida arvan siia järgmine kord kirjutades elust-olust? Kuid eks siis selgub, kuidas need lood kujunema on sätitud ja loodud. Edu edaspidiseks!
____________________________
Novembre: 2019
_____________________________
13. november.

/--/ Kirjutades siis alles 3 korda siin Männikul, Valdeku tänaval, selle novembri keskpaigas umbes. OLEN siin tänase õhtuga olnud juba 25 päeva ja ööd (elik siis veidi üle 3 nädala.) Sai siis maale mindud Suurel Reedel (19. aprill); ja sai maalt siia tgasi tuldud siis 20. oktoober. Seega olin sel 2019 maal pea täpselt 6 kuud. (Elik siis 188 päeva ja ööd.) JA siin siis möödunud eismesed umbes 3 nädalat. Plajut pole veel jõudnud, veidi lugeda inult. Muidugi oli esimeseks raamatuks siin Sir TOLKIENi „Kääbik“. Ja siis nüüd pooleli J. F. COOPERi „Hirvekütt“. (Sai vennalt laenutatud 2 köidet J. F. C. Seoses H. 9. sünnipäevaga. Alustasin „Hirvekütt“ raamtuga 01. 11., novembri lugemine, siis detsembris samalt autorilt ilmselt „Rajaleidja“.). JA ei ole paljut muud jõudnud kui natuke lugeda, siin esimese 3 nädalaga. Kuid lugemist jagub ja kauakski. JA alustan homme siin („pidulikult“) PLATONi tõlkimisega, juba 11 dialoog minu jaoks: „THEAITETOS“ (alustasin 07. 10. ja jätkasin 09. 10.; homme siis 3 x.). Olen käinud siin poodides ja siis korra T. Juures, H. 9 sünnipäeval. Paljut muud pole u 3 esimese nädalga jõudnud. Lihtsalt „Kääbiku“ läbi lugenud ja tuletades selle aasta lõpul meelde endagi noorust J. F. COOPERit lugedes. Vahest on jõulud-näärid maal, see ei ole veel kindel. /--/ KUID täna kirjutan vaid veel päevikut, muud plaanis ei ole. On siin alles küllaltki soojad ilmad, novembri lähenedes oma keskpaigale, õhtud juba jahedamad, aga öökülmasi veel pole nagu olnud. /--/
/--/ TÄNASEGA oloen siis saanud täpselt 44 aastat ja 11 kuud vanaks. Täpselt 1 kuu hiljem on siis minu 45 sünnipäev, juubel siis järelikult...? (Tähistame mingis kohvikus perega). JA täna siis juba 25 päev siin Männiku erakorteris veeta. Paljut pole jõunud, nende u 3 nädalaga. Veidi lugenud ainult. („Kääbik“ & nüüd Cooper, ammusest ajast, noorust meenutamaks). Poodides olen käinud. (JA viimast korda siis T. selles korteris, H. 9 . sünnipäeval, 01. 11.). Viimasel kuu vahetusel lugesin ka W. B. YEATSi luulet. JA homme alustan kindlasti PLATONi tõlkimisega (1 x siin ja 3 x üldse, minu jaoks juba 11 dialoogiga). JA see aeg saab siin kuidgai mööduma sätitud...? MAALT tulin siis täpselt 20. 10., olles seal olnud täpselt 6 kuud. Kuidagi möödus see pool aastat seal Raplamaal. Oli erinevaid päevi ja öid. JA siia jään siis kuni kevadeni (aprilli või maini, veel ei tea, kuid eks aeg näitab). Üritades võimalikult ratsionaalselt (juhul kui see õnnestub?), seega siis: `Ne quid nimis´...? /--/ JA juba homme alustan PLATONiga siin korteris. Juba 11 dialoog minu jaoks (mahukas, ligi 104 lk, koos järelsõnadega, võtab aega vist kauem kui seda aastat on jäänud?). JA detsembris siis 3 x nn „tähtpäevi“ (minu 45 juubel, jõulud-näärid tõesti vahel maal ja siis nn „ilutulestik“...?). JA järgmine kord kirjutan ma siia alles selle kuu nagu novembri lõpus. Huvitav oleks juba ette teada, mida arvan siis kujunenud lugudest ja seonduvast...?
_________________________

30. november.

Kirjutades siis viimast korda päevikut sel novembris, selle kuu viimasel õhtul. Tänasega lõppeb siis nii november kui ka selle aasta sügis. Ja ja homme siis esimene detsember, elik siis klandri-talve algus. Täna on siis andresepäev, sel viimasel novembri ja sügisõhtul. Viimane öö sadas maha esimene lumi... MUIDU siin rahulikult, olen veetnud siin Mäannikul juba rohkem kui kuua aega. Tulin siia siis Raplamaalt oktoobri lõpus (20. 10.) JA kuidagi on see u 1 kuu siin möödunud. Saavutsi on vähe, peamiselt lugemine („Kääbik“ -- Yeats -- „Hirvekütt“ ja anglosaksi poeem.) Homme alustan siis kogu detsembri lugemisega nagu J. F. Cooper (III) & „Rajaleidja“. Seega jõudsin siis siin seni vaid lugeda pemaiselt. Päevikuid olen kirjutnaud vähe (peal praegust kirjutamist siis va d x 3 detsemberis). Ei jõunud kordagi PLATONit tõlkida sel novembril, aeg siis järelikult kulus millegi muu peale. Kuid küllap detsembris jõuan tõlkida „Theaitetost“ ja ilmselt jääb Plato pea kogu järgnevaks aastaks nõndasamuti nagu viimased 3 aastat (ja juba 10 dialoogi valmis!). Seega siis veel üks aasta `minu PLATONiga, seeg asiis 3-4 aastat vististi kokku...? EI kahetse, et 3 aastat oma elust (või isegi 4?) PLATONi peale kulutasin. Sisustasin ratsionaalsemalt veidigi seda vaba aega?! (Ja vahest on võimalus avaldada need seni tõlgitud 10 Plato dialoogi ka selles „Wikipedia Vaba Entsüklopeedias“? Tasuta muidugi, kuid seal, kui selline võimalus avaneb, siis avaldaks küll, see muudaks viimase 3 aasta 10 Plato dialoogi nii nagu „tagantjärele mõtestatumaks? Konsulteerida vennaga!) Siis oleks, (juhul kui see üldse võimalik on?, nagu natuke rohkem mõteastatud need 10 dialoogi Platot, mis võttis agea 3 viimast aastat sisuliselt. Seni arvasin, et tõlkisin Rooma filosoof-keisri Marcus Aureliuse sõnadega: „Ad se ipsum“ (= „iseendale)? KUID jätkan Platoniga ka detsembris ja ravatavasti ka kogu järgneva aasta nagu 2020!
On siis viimane selle novembri õhtu ehks siis selle 2019 aasta sügise viimane õhtu. On St Andrease päev. Homsega algab siis kalendritalv ja sellega ka detsember ja on ka 1 advent. Olen olnud siin Männikul üle 1 kuu ja jään siia kuni aprilli pühadenädalani ilmselt. Seega: umbes 1 kuu oldud ja u 5 kuud veel...? EI ole veel midagi jõunud peale mõnetise lugemis eja vähese kirjutamise. KUID: kuu peale siia kolmist (ehk 20. 11.) avaldasin ka (4 x u 350 lk!); seeega avaldasin B. A.-Theisis ehk diplomitöö (siuliselt teist korda, esmakordselt 1 blogis juba 7 aastat tagasi?); ja ka tistaate, viimase 3 aasta tistaadid (2017-2019). Seega jõudsin novembris ka veidi avaldada (oktoobris ju ei avaldanud midagi, vavealt, et detsembriski jõuab?). JA ei tõlkinud novembris kordagi 11 dialoogi aga küllap detsembris siis jõuab...? /--/ Ja nõnda siis tänasel õhtul, selle aasta sügise viimasel õhtul, siia kirjutades. Homsega (1 advent!) algab kalendritalv ja selle aasta viimane kuu. Ööl vastu tänast, St. Andrease päeva sajas maha juba esimne lumi... JA vaadata mida selle aasta lõpuga teha, et kuidas kujuneb...? Järgmine kord kirjutan siia enne sünnipäeva...?
_________________________
Dicembre: 2019
_________________________

10. detsember.

Kirjutades tänasel õhtul, mainitud kuupäeval eelviimast korda selle aasta pävikusse. Detsember juba alanud ja tänasega olen siin Männikul veetnud u 52 päeva ja ööd. Läksin siit sel aastal erandilikult vara, juba aprilli keskel (19. 04. Suur Reede); ja jän siis maale 180 päevaks ehl 6 kuuks täpselt. Möödus (täsikasvanuelu esimene mai kuu seal maa (mai algus oli veel külm aga mai lõpus õunapuud juba õitsesid). Möödus ka pikk suvi ... (Lugeisn palju aga tõlkisin vähe. AVALDASIN PEAMISELT SEL AASTAL, OMA BLOGIDES MAIS JA SIIS NN „INDIAANISUVEL“). Ja siis järgnes (juba 6 järjestikune) september ja oktoobri viimaseks nädalaks tulin siia Männikule (20. 10.). Eelmine kuu, november oli üsna kena, lugesin J. F. Cooper & „Hirvekütt“ (The Dearhunter or the First War-Path“). See võtis kogu novembri aega. Praegu loen samalt autorilt „Rajaleidja“, /“The Pathfinder or the Inside Sea“). Seega selle aasta kahel viimasel kuul just lapsepõlve lugemus-elamus nagu J. F. COOPER. Las see aasta siis lõppes selle tunnustatud U. S. kirjanikuga, varases nooruses loetud, järelikult: meenutamaks varasemat. (Juunis lugesin muide J. F. C &“The Last of the Mohicans“. Nii, et pole lapsepõlvest peale ühelgi aastal niivõrd J. F. C.-d lugenud...?) /--/ JA tänasega olen olnud siin oma Valdeku tn erakorteris siis u 52 päeva ja ööd. JA juba varsti minu sünnipäev, sel reedel. Seega olen tänasega vaid 3 õhtut 44 aastane, siis juba 45 aastane juubel...? (Õnnitelvad u 70 FB-s ja pühapäeval kohvikus veidi õlut juua. Nii paljut sellest veidi „infatiilsest tähtpäevast“. AGA on juba üsna kindel, et ka selle aasta Jõulud veedame Kaldas, nagu ka eelmine aasta. Ehk jäävad sama kenad muljed nagu eelmistest nääridest maal...? Ja Jõuluõhtul siis kirkusse (sel sajandil vaid 3 Jõuluõhtul kirkus käinud...? EHK tulevad ainult kenad Jõulud?! Juba järgmine laupäeav läheme ja siis u 9 päeva Kaldas. (21. 12. - 29. 12. 209.) Seega siis rahulikke Jõule soovides! EDU!
/--/ Kirjutan päevikuid sel `019 astal peale tänast vaid 2 x. Siis algab ju aasta 2020 anno DOMINI. Ja alustan kokku juba 24 päevikuga. Mid ama sel aastal siis saavutasin, sel lõppeval aastal? Paöljut ei saavutanudki, nagu harilikult: lugesin palju. Selle aasta lõpp siis J. F. COOPER. (Järgmise aasta alguseks plaanisin Sir TOKIEN loomingut ( 4 x mahukat köidet, jaanuaris ilmselt raamatukogus, laenutades 9 nädalaks?). JA kahjuks ei tõlkinud eriti sel suvel PLATONit. Kuigi sel aastal siis kaks mahukmamat PLATO dialoogi tõlkisin. Märtsis avaldasin „PAREMNIDES“ ja septembris „PROTAGORAS“ dialoogid. Eelmine, 2018 jõudsin tõlkida isegi 4 PLATO dialoogi. Jaanuari „ION, juuni „HIIPIAS (lühikesem dialoog“, juuli & „LACHES“ ning augusti „LYSIS“. JA sellega on valmis, minu poolt tõlgitud juba 10 PLATONi dialoogi! (Umbes 3 aastaga. Plaanis on veel kaks dialoogi, ligi 100 lk. Kuid alsutan uuel aastal uue hooga `minu PLATONiga`! Edu selles! /--/ Mida veel? Ees ootab 1 kohvikuõhtu ja siis jõulud-näärdi Kaldas. Aaastavahetuse ilutulestikuu plaanin vaadata seal nn „endises kohas“, ainult üks õhtu öö ja päev, võib ju küll. JA küllap jõuab juba mõelda, kuidas järgnevat pikka 2020 aastat võimalikult mõistlikult ja ratsionaalselt sisustada, olude kiuste...? Muide avaldasin natuke novembris: B. A.-Thesis (2 x u 7 aastase vahega) ja ka viimase 3 aasta tistaadid (2017-2019); niipea vist tsitaate ei avalda? /--/ Ikkagi alanud siin Valdeku tn juba 14 talv. Soovides siis endalgei rahulikke JÕULE ja HEAD UUT AASTAT! (Järgmine kord kirjutan siia päevikusse selle aasta eel-viimasel päeval, viimast korda sel aastal nagu 2019. Huvitav, mida arvan kujunenust siis...? KUID: eks selgitan välja!)
___________________________

30. detsember.

Kirjutades siis tänasel ööl, selle aasta eelviimasel ööl siia selle aasta päevikusse otsekui lõpetamisi. Seda aastat nagu 2019 on jäänud veel 2 ööd ja 2 päev. JA nõnda see Issanda Aasta siis lõpule lähenenes...? Läksin siit kunagi kevadel, aprillis (19. 04. Suur Reede). Ja veetsin (täiskasvanu-) elu esimese mai maal. Alguses oli külm, aga siis varsti juba õunapuud õitsesid... JA kuidagi möödus ka see viimane pikk suvi, peamiselt lugedes, tõlkisin vähe. JA veetsin maal ka (järjest juba 6) septembri. JA siia linna sai tuldud siis ligi 2 kuud tagasi (u 63 päeva tagasi) siis oktoobri lõpuks (20. 10.) Ja siis möödusid need selle lõppeva aasta viimased 2 kuud. Mäletan, et nii oktoobri viimane ja ka kogu november olid pigemini kena aeg. Lugesin Tolkien´i „The Hobbit“, ja novembris iis J. F. Cooper & „The Dear-slayer or the First War-Path“ („Hirvekütt ehk esimene sõjarada“). KUID oli märkimisväärne erinevus pigem kenal novembril ja varsti lõppeval detsembril. Ei teagi täpselt miks, aga november siin korteris veeta oli palju parem kui detsember. /--/ Seegi näitab, et detsembris lugesin vähem, ilmselt võtab osa jaanaurist ka aega see (üsna kehv raamat?) nagu J. F. Cooper &“Rajaleidja ehk sisemeri“ (The Pathfinder or the Inland Sea“). KUID alustada uuel aastal uue hooga: loen iga päev ja pea iga päev tegelen ka arvutiga. Jõuan veel palju lugeda, kirjutada ja tõlkida. Uuel aastal alustada ka PLATONi tõlgetega uue hooga. Edu siis...!
Olen olnud siin Männikul üle 2 kuu elik siis umbes 63 päeva ja ööd. Kirjutan siin tänasel ööl, selle aasta eelviimasel ööl, selle aasta päevikusse. Tuleb mainida, et november oli kenam kuu ja detsember eriti kena kuu ei olnud. /--/ JA detsember oli ka sisutihe kuu, see homsega lõppev detsember. Nimelt oli siis minu sünnipäev , nimelt 45 aastane juubel (sai tähistatud seda Nõmme ühes baaris, 15. 12.), mis üsna kenasti möödus. JA sain siis aasta aega vanemaks. JA muidugi nüüd see Jõulunädal maal. Alles eile olin Raplamaal, veetmas seal (ligi 9 päevast) pühadenädalat. Kuidagi need päevad ja ööd seal möödusid. Väga külm oli, see on peamine, mis sellest näärinädalast meelde jääb. Väga külmad ilmad siis järelikult detsembri lõpus. (Kuid oleme siis pidanud pühadenädalat maal siis sel saj juba 3 x. Seega: 2013 & 2018 & 2019). Jõululaupäeva õhtu möödus rahulikult, sai käidud ka Hageri kihelkonnakirikus. Aga külm oli see detsmbri lõpp tõesti. Üsna jahedada ilmad. // KUID: milleks seal varakevadel külmetuda, kui ees ootamas jälle soojem aasta-aeg? // JA nüüd homme siis juba vana-aasta õhtu, siis aastavahetuse ilutulestik ja nõnda saabuki see uus aasta nagu 2020 anno Domini. Veeta siis see aastavahetus kenasti ja rahulikult ja küllap jõuab uuel aastal veel paljutki, nii lugeda, kirjutada, avaldada kui ka tõlkida. HEAD UUT AASTAT 2020!
___________________________
___________________________
KOKKUVÕTVALT AASTAST 2019 a. D.

(12. 04. 2020).
2019 anno DOMINI. -- Kirjutades siis tänasel kuupäeval midagi ka eelmisest Issanda Aastast nagu MMXIX seda endast kaheldamatul kombel kujutas. Praegu on siin Raplamaal (kus ma juba 2 nädalat resideerun taas) alles varakevadine aeg, ilmad jahedad, etc! KUID nüüdseks on see eelimne aasta tõesti, see aasta nagu 2019. -- JA mida mäletada eelmisest aastast nagu see oli? -- Eriti nagu midagi eirlist, järelikult mäletada, et oli see eelmine aasta vaid midagi pigem kena peamiselt? Üllatav on see inim-mõistus ja inimese mälu, vähe jääb ju meelde eelmisest aastatest ja eelmistest aastakümnetest...? -- Muidugi jääb paljut meelde, nii seda mida meeleldi mäletada aga ka seda mida kunaski meenutada ei tahaks. MA ei ole enam noor, täna siin kirjutades, kuid ikka arvan, et parim osa minust on see, kes ma nooremana olin. Ja kavatsen ikka ise-endaks jäädagi. Väga keeruline on see inimpsühholoogia...? Nooremana poleks uskunudki, kui keegi oleks väitnud nõndamoodi, kuid aeg on oma korrektiivid teinud ja enam ei ole mahti kaheldagi. Kuid, eks see vananeminine saabub varem või hiljem nii mõnelegi n-ö „koju kätte“...? Arthur Schopenhauer: „Peab elama väga vanaks, et aru saada mis on vananeminine“ („Elutarkus“, Tartu, 1940).
AASTA 2019. -- ? -- See eelmine aasta ei olnud kõige kehvem, nagu ei mäleta midagi väga ebameeldivat sellest eelmisest aastast. -- Kuidas see möödus? -- Lugesin iga päev oma head kirjanudust (nagu ma juba 14 viimast aastat iga päev lugenud olen); kirjutasin palju ja avaldasin oma blogides, tõlkisin palju; -- nii nagu juba aastaid. JA kirjutanud (ja oma blogides olen juba palju, üle 150 kirjutise avaldanud oma blogides kokku, filosoofiast, kirjandusest ja esteetikast (septembris 2020 saab 1 blogiga alustamisest juba 8 aastat?!). Olen avaldanud juba tuhandeid filosoofilisi kirjutisi selle ajaga. EESTIS on juba ligi 6000 lugejat, (Gloobusle ligi 5o ooo vaatajat, aga ega need pelgalt nn „globaalsed vaatajad“ pole eriti olulised, sest, kuigi olen kirjutanud 4 keeles on enamik neist filosoofilistest tekstidest siiski olnud eesti keelsed.). JA olen palju tõlkinud, samuti, tuhandeid lehekülgi. -- Herakleitos, Karl LÖWITH, Fr. W. NIETZSCHE, (sadu lehekülgi); siis ühe vaimuka Poola afaoristliku stiili meistri kogulooming: Stanislaw Jerzy LEC; siis üks vägagi mahukas Soome autori teos filosoofilisest esteetikast (Jyri Vuorinen: „Esteetika klassikud“; muide, homme avaldan oma 4 blogis, 2 x alles, ligi 3 aastat hiljem?!). JA muidugi ja seda ennekõike – minu PLATON!!! -- Olen kulutanud viimased 3 aastat oma elust, et tõlkida seda vaimustavat Antiik-Kreeka Filosoofi (FILOSOOFI nr 1!) ja juba olen jõunud ära tõlkida 10 dialoogi midagi kunagi varem pole eesti keelde tõlgitud s.t. umbes 24 viimast sajandit?! Kõigisse Euroopa kultuurkeeltesse on PLATONi kogulooming tõlgitud ilmselt juba sajandeid varem?! JA eesti keelde, kogu eesti keele ajaloo vältel ainult 7 lühemat dialoogi. Mina olen tõlkinud juba 10 dialoogi! Räägitakse, et kogu hilisem Euroopalik Filosoofia pidi olema vaid „ääremärkused Platoni dialoogidele...“ Ja väidetakse, isegi, et Platoni dialoogid on parimad, mida ükski Inimene on kunagi proosas kirjutanud“?! -- Kas Te ei saa aru midagi või?! -- Siis lugege minu PLATONi tõlkeid, 10 dialoogi, mida võib leida kõigis minu 4 blogis, millede aadressid ma selle, eelmise aasta päeviku epiloogis ka lahekesti jagan! (Selle 2019 aasta päeviku epiloogi lõpus, nende ridade lõpus.)
Siin ja praegu on varakevadine aeg, siin Eesti maakonnas nagu Raplamaal. Eelmisest aastast nagu 2019 ei tulegi midagi erilist nagu ülearu meelde, oli siis üks järjekordne aasta...? -- Ja aastad, need kiiresti mööduvad aastatd on omavahel reas nagu: „hõõguvad pärlid nööril...“ (Roger Zelazny). -- Ei saa salata, olen juba 45 aastat ja 4 kuud vana. Polegi midagi erilist oma elus vist saavutanud, lugenud kogu elu head kirjandust, õppinud 4 ülikoolis, reisinud 20 Euroopa riigis. (Olen vallaline ja lastetu). -- Ja näinud oma kummalisi ja väga keeurkaid nn „unenägusi“ (juba 37 aastat, igal ööl? (Carlos Castaneda stiilis ulmasi, „unenäügemine kui kunst“...?)). -- Kuid mida üks inimene ikka suudab talle määratud üürikese eluaja jooksul, looduse poolt määratud inimelu jooksul...? JA nii need aastad mööduvad, möödus ka 2019 ja möödub ka 2020. (Muide, järgmine kord, peale homset, avaldan selle 2019 päeviku teist korda alles jaanuaris 2021?!). JA nüüd möllab, tänapäeva Maailmas hirmus katk, hirmus pandeemia nagu – CORONA-VIIRUS...? -- Juba on Gloobusel väga palju pisaraid valatud (WHO andmetel juba 1oo ooo surnut, isegi preagu, Eestis, siin aprillis `020, sureb iga 24 h ligi 4o inimest. Kes teab, kas see pandeemia omab vältust veel kuid, aastaid või isegi aastakümneid...? -- Nii palju pisaraid veelgi?! Mida arvan sellest kõigest nt jaanuaris 2021, kui selle preaguse kirjutamise uuesti avaldamisele võtan...? KES TEAB?! (= C-19?! -- Aasta aega hiljem saan teada...?)). MOT. RIP.
Alapealkiri: `UNENÄOLINE VÄRAV`. -- Aga mis on see üldse, see inim-elu? -- See ei ole mõistaus mida lahendada, see on midagi, otsekui reaalsus, mida tuleb kogeda. (Frank Herbert). -- Mis on see meie tühiste, nii või teisti üürikese elu-ajaga nn „inim-putukate“ elu. Kuskil kaugel, koduse Linnutee Galaktika ühes kaguses lääne-spiraali tühjuses paikneb üks kollane päike... Piisab vaid kergest õhukoostise muutusest, temberatuuri muutusest või isegi Maakera (elliptika suhtes veidi kaldu olevast) pöörlemise telje muutusest ja kõik need nn „inim-putukad“ surevad (neid on praegu u 7,3 miljaridt). (Briti aadlikust Filosoof, Sir Bertrand Russel). „Neetud ükskõikne planeet, mul ei ole mingitki kaastunnet! Mis täehdnab, et pole kunagi oma lähimal tähenaabril käinud nagu Alfa Proxima Ceuntaury?! Kui te kohalike asjade vastu üldse huvi ei tunne...?! (Briti humorist nagu: Ballard/Dogulas Adams). -- Ja mis meid siis vaevab nagu „inim-putukaid...? -- Muidugi tuleb iga päev tööl käia, et „leiba teenida“, jne. JA siis tuleb n-ö „vastustundetult paljuneda“ jättes oma lapsed teiste kasvatada ja harida, et neist ikkagi n-ö „mõtlemis-võimelised inimesed“ üldse kasvaksidki... (Nimelt, uskuge oma silmi-kõrvu või ei aga on võimalik niisugused ebardid nagu: „täiesti mõtelmis-võimetud inimesed“! ((Kuigi inimliigi ladina k nimetuseks on ju: `homo sapiens`, s.t. -- „mõtlev/tark inimene.). Kuid milleks siia taolisest ikka pikemalt. Vaevalt, et keegi minu blogide lugejatest nende ridade lugemiseni üldse jõuabki? Ise ka ei viitsinud oma eelmise aasta, 2019 päevikut, ülegi lugeda, ei saa oodata, et teised viitsiksid.
AGA jah, see kummaline nn „Unenäoline Värav“...? -- See on mul nagu mingi kinnis-idee. See nagu heiastuks minu silmade ees...? -- Mis see on mida harilikuks inim-euks nimetada tavatsetakse? -- Mingi tühine askeldamine ja sehekendmaine, mis võtab aega aastaid ja aastakümneid, sets midagi kasulikku nad oma elu jooksul küll saavutada ei suuda, ei midagi väärtuslikku, ei midagi püsivat...? (Mis on „püsivad väärtused“? -- Võtta siinkohal või näiteks numereeritud tekstid, PIIBEL, ja PLATON ja Aristoteles. PLATO numberatsioon on aastast 1678, 17 sajandi lõpust, Stephanuse numeratsioon; (kui need „eesti-keelsed alles Liiwi sõjaga tegelesid, vähemalt omameelest?!). JA nõnda Te rähkletegi põlvest põlve...? -- AGA MIKS? -- „Tühi töö ja Vaimu närimne“ (Anton Hansen Tammsaare). -- Aga on muud kui armetu ja mõttetu sehkendamine ja sahkerdamine argihalluses...? -- Mis vastandub argisele tüütule eneseupitamisele ja rahateenimisele. Mis vastandub ärkvel-olekule? -- Vahest justnimelt see keerukas ka kummaline ja mõistatuslik -- „UNENÄOLINE MAASTIK“...? -- Ja see on tõesti kummaline see „unenägemine kui kunst“...? (Iga inimene magab ju oma pool elu maha, seega peaks veidi huvi osutama ka ka unenägudega seoses. Kuigi: „läänelik kultuursuse tüüp hindab kõrgelt unenägude ignoreerimist“ (Carlos Castaneda). See on kummastav, ja kummaline ja äärmiselt fantaasiaküllane see minu „unenäoline maastik“, see on midagi täiesti erinevat, otse vastanduv argisele mõtlemisele, ärkvelolekule...? Kummaline maastik heiastub minu unenägudes, kummaline, hoopiski ärkveloleku teadvusest täiesti erinev, kummaline ja fantaasiaküllane. (Ja nõnda juba 37 aastat, pea igal ööl, igal une-ajal. In English, please: „The Women make Dreams“! In Deutsch: „Die Frauen machen Träume“! Suomeksi: „Naiseet tekeväät meidän unikuvasi“! -- Mis järeldusi Teie, minu vähesed lugejad, neist lausetest teete? Minu järeldus on, et noortest ilusatest naistest unistatakse ja vanad naised „teevad unenägusi“. JA seda tõesti täiesti sõna otseses mõttes! Iga unenägu, mis iga inimene kunagi on näinud, on kuidagi „tehtud“! Kuidas ja miks üldsegi, seda ma ei tea, ega hakkagi kunagi teadma saama...?).
JA siis on see inimelu selline, et argine hallus ja tühine sehkeldamine kogu oma elu. Siis kummaline ja täiesti teistsugune unenäoline maastik. Ja mis tuleb siis, peale seda argist sehkendamist, mis vältab kogu inimelu ja peale seda kummalist „unenäolist maastiku“, mida nähakse pool elu magades. Siis tuleb see Kosmiline Tühjus, siis tulevad külmad sügispäevad kui on näha taevatähti. Siis tuleb Kosmos, Universum, mida üksi inimene kunagi „lõpuni mõelda“ ei suuda. Tühjus, olematus, ei-miski. -- Nihil, niente, Das Nichts, Die Leere, Le Neant. -- Siis tuleb see sõnulseletamatu ja kirjeldamatu hetk kui Inimene mõistab oma tühisust olles vastamisi seatud lõputu Universumiga, mida ükski elav hing kunaski „lõpuni mõelda“ ei suuda...? KUID: vahest kõik kokku, Inimene vastakuti-seatud Universumi lõputusega, vahest kõik kokku ongi JUMAL! Minu isiklik n-ö „jumala-tõestus“ kõlabki, -- JUMAL on kõik kokku, Inimene ja kogu Univerusm kokku, ja Jumala-kogemise ehe hetk on see kui Inimene „lõpmatust lõpuni mõelda ei suuda“...? See argisest hallusest lähtuv ja kummalistes unenägudes heiastuvana täienduv ja eriti just silmitsi-seatus Universumiga, -- see on kõikide religioonide lähtepinnas...? (Selline oli see epiloog, eelmise 2019 aasta, päevikule. Täna, ülestõusmispühade 2 pühal 2020 selle nüüd kohe avaldan oma blogides. Järgmine kord alles jaanuaris 2021. Huvitav, mis arvan siis, kuidas läheb siis Inimsusel siis...? (C-19?!)). JA kõikvõimalik mõtestatud kriitika ja erinevad arvamus-ettepanekud on vägagi teretulnud minu täiesti kehtivale e-maili aadressile nagu: madisliibek@gmail.com
JA siit tulevad minu 4 blogi aadressid:
http://miikael-laaneots.blogspot.com
http://madis-liibek.blogspot.com
http://matthias-lybeck.blogspot.com
http://eirikir-raudi.blogspot.com
___________________________

1 11. 04. 2020. -- See järgnev on siis 2019 aasta päevik, ehk siis eelmise aasta päevik. Plaanin selle nüüd esmakordselt avaldada oma blogides. Miks? -- Lihtsalt niisama. W. Shakespeare`i Hamleti sõnadega: „et keegi teaks minust tõtt...“ -- Ilmaasjata ma neid päevikuid ehk päevaraamtuid pole ju kirjutanud, kuigi enamik varasematest päevikutest on siiski kirjutatud pigem ennekõike iseendale...? (Selle aasta päevik, 2020 päevik, on juba 24 päevaraamat, alustasin päevikutega aastal 1997). JA ikka avaldan oma blogides? (Aga Rooma filosoof-keisri Marcus Antoniuse sõnadega: „Ad se ipsum“ („Iseendale“). JA blogides on juba n-ö õelda „laialdane lugejaskond“. (Ligi 5500 lugejat-vaatajat Eestist ja ligi 48 ooo vaatajat Gloobusel. Kuigi need nn „globaalsed vaatajad“ ei ole eriti olulised sest, olgugi, et olen kirjutanud 4 keeles, (eesti, soome, saksa ja inglise keeles), on enamik minu üle 150 kirjutisest ikka eesti keelsed.). JA kõikvõimalikud kommentaarid, vähegi mõtestatud kriitika ja täiendus-ettepanekud ja täiendused on vägagi oodatud minu täiesti kehtivale e-maili aadressile nagu: madisliibek@gmail.com
2 12. 04. 2020. -- Ja kirjutasin siia siis viimast korda, oma eelmise, 2019 päevikusse, mainitud kuupäeval. Juba homme avaldan oma blogides esimest korda eelmise aasta päeviku (13. 04. `02). JA siis jõudsin eelmise aasta (minu jaoks juba 23.) päevikusse kokkuvõtlikul kombel kirjutada vaid eelmise aasta 1 kolme kuu kohta. JA see on alles esialgne avaldamine, kuigi kunagi palju hiljem, umbes aasta aega hiljem (jaanuaris 2021?) avaldan selle kirjutise uuesti järgmine kord. Siis kui eelmise, 2019 aasta, päevik kommenteeritud on, igakuise kokkuvõttega (mida tavatsen teha harilikult järgmise aasta samal kuul). Seega siis homme, -- 13. 04. `012, -- avaldan oma eelmise aasta, 2019 aasta – päeviku esmakordselt ja järgmine kord siis alles kunagi umbes aasta aega hiljem: jaanuar 2021...? (Huvitav, mida siis, ligi aasta hiljem, arvan kujunenust...? (Nt. C-19?!). -- `Carpe diem`! -- `Ne quid nimis`! -- Ad maiorem Dei gloriam`! -- `E pluribus unum`! -- `Ad aspera per astram`! -- `Ad se ipsum`! = M.O.T.
3 09. 09. 2019. -- Selline on siis tänane kuupäev (= 3 x 9). -- Järgmine selline kuupäev tuleb siis 1000 aastat hiljem (09. 09. 3019.) -- Seega täna siia kirjutades, sest niipea niisugust kuupäeva siis üldsegi ei tule. (Ja sai plaani võetud täiendada selle aasta päevikut ka joonealuste märkustega; eelmine aasta seda ei teinud, eelmise aasta päevikus). -- JA olen siin Raplamaal, tänase kuupäevaga seoses ligi 5-6 nädalat veel, siis talvekorter. JA seal korteris olin eelmine kord ligi pool aastat (19. 10. 2018. -- 19. 04. 2019.) -- JA seekord maal olnud juba ligi 147 päeva. See aeg on siin kuidagi möödunud, pigem kenamini, (kuigi oli ka nädalajagu kehvi päevi?!). -- KUID: peamiselt on siin veedetud aeg olnud pigem just kena? On siis see (3 x 9) päev, olen siin üksinda. Jäänud on maal veeta veel u 1,5 kuud. (Vähem, ligi 5-6 nädalat veel vaid?). JA tuhat aastat hiljem on siis järgmine (3 x 9), selline päev. Mis siis on, ligi 1ooo aastat hiljem? Kes teab, keegi ei tea. Kuid veeta see indiaani-suvi siin maal võimalikult rahulikult ja siis selgub, mida arvata sellest sügisest, (sügise esimese poole veedan siin maal, sügise teise poole juba korteris. Järgnev talv on juba 15 seal Männikul veeta). El brujo magico!
Täna on juba 147 päev siin Raplamaal veeta. JA täna siis see ümmargune kuupäev (3 x 9). Järgmine kord alles 1ooo aastat hiljem? Kui siis kedagi üldse veel olemas ongi?? -- JA see oli siis aprilli keskpaik, kui siia tulin. Aprilli viimased 10 päeva olid sama külmad kui eelmise detsembri viimased 10 päeva, Jõulude/Nääride ajal. JA siis möödus siin (täiskasvanu-elu) esimene mai kuu, avaldasin palju. JA siis möödus ka kogu see pikk suvi...? -- Juuni ja juuli ja august. Nüüd juba september, indiaani-suvi. (Avaldasin palju, 26 kirjutist!). -- Ilmad on veel soojad. Jään siia kuni 5-6 nädalaks veel. JA nii see pikk aeg siin möödus. Aprilli keskel tulin, ja oktoobri teisel poolel jälle talvekorterisse tagasi.
4 15. 09. 2019. -- Katalaani keel! -- “Només cal treure wirte en diferents idiomes. Última vegada 2011.” = Proovides lihtsalt kirjutada eri keeltes oma selle aasta pävikussse, sest viimati kirjutasin paljudes eri keeltes 2011 aasta päevikusse. See on siis ligi 8 aastat tagasi. Seega nii kaua aega tagasi...? Lihtsalt “Google Translator” ja ligi 60 eri keelt (+ eri alfabeedid). -- Täiendada siis selle aasta päevikut ka kirjutades eri võõrkeeltes. Selles mõttes meenutaks see siis kunagist 2011 aasta päevikut, mil kasutasin ligi 2o-3o eri keelt. Ja see oli juba 8 aastat tagasi ometigi. -- Suomi, English, Deutsch, France, etc!
5 09. 09. 2019. -- Tänasega olen siin Raplamaal, Rapla vallas, KALDA suvilas veetnud sel `019 aastal juba 147 päeva ja ööd. JA täna siis ümmargune kuupäev (3 x 9!). -- Järgmine kord tuleb seda ette ju alles 1ooo aastat hiljem (19. 09. 3019.) -- Kui siis seda keegi veel tõdemas on...? -- JA olen siin maal olnud juba üsna kaua, ligi 5-6 nädalat veel, siis talvekorter. Ei ole vist mõtet jääda siia kogu pikaks talveks, kunagi hiljem vahest...? -- JA möödus kuidagi kevade teine pool siin maal. Oli vist tõesti (täiskasvanu-elu) esimene mai kuu tervenisti maal (avaldasin palju). JA siis möödus kogu see pikk suvi. Lugesin palju ja kirjutasin veidike, aga ei tõlkinud eriti sel suvel, ei teagi miks? (Indiaanisuvel siiski avaldasin palju, 26 kirjutist.) -- JA nüüd siis sügise esimese poole siin maal ja siis sügise teine pool juba talvekorteris. JA järgnev Männikul veedetav talv on juba 15 järjest seal veeta. TÄNA siis see „3 x 9“ päev. Vaadates, kuida siin saab hakkama järgneva sügisega. (M.O.T.)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar